2DAYSMOOD

Inmiddels komt het je vast bekend voor: we zijn al ruim een jaar bezig met extra maatregelen, thuiswerken, online meetings, (thuis)werkstress en verbinding houden. We zagen dat tijdens de eerste intelligente lockdown de stress opliep en er een 50/50 verhouding van positieve en negatieve stemmingen ontstond bij de tweede golf. Dan is het moeilijk om werkgeluk te verhogen. Toch ging het er bij Solarclarity echt anders aan toe: daar hebben ze een trend werkgeluk van 80% en blijft de stress structureel laag.

Hierover spraken we met Maura Stalpers, HR Director, en Marijn de Ruiter, HR Officer. Beide duiken ze regelmatig in de data van 2DAYSMOOD om het werkgeluk van Solarclarity’s medewerkers te verhogen, en de werkstress te verlagen. Solarclarity is een snelgroeiend, innovatief en duurzaam bedrijf waar nu zo’n 110 mensen werken. En dan moet je als HR-afdeling ook innoveren, vonden Maura en Marijn.

Verder dan alleen een smiley

“Ook voordat we in april 2020 met 2DAYSMOOD begonnen, waren we al bezig met het meten van de emoties en stemmingen van medewerkers,” vertelt Marijn. “Alleen we deden alles handmatig.” Beneden bij de receptie lag een blaadje, waar mensen een smiley konden aanvinken en een toelichting konden geven. Dit werd al redelijk goed ingevuld en medewerkers waren hier consequent mee bezig. Ook werden elke dag de resultaten besproken.

Maar vooral het handmatig analyseren vergde veel tijd. “En dus stelde Maura 2DAYSMOOD voor. Voor ons was het belangrijk dat we frequent konden meten. Jaarlijks, zoals een traditioneel medewerkerstevredenheidsonderzoek, zou niet genoeg zijn,” zegt Marijn. “Doordat 2DAYSMOOD verder gaat dan alleen een smiley kiezen, werd het extra interessant.”

Omdat Solarclarity een snelgroeiend bedrijf is, spelen ze graag kort op de bal, voegt Maura er aan toe. “Zo kunnen we iedereen goed blijven ondersteunen. We kijken naar hoe medewerkers zich voelen en wat ze nodig hebben om hun werk beter te doen. Het is belangrijk om medewerkers te blijven aanhaken en feedback te vragen.”

Een werkgeluk trend van 80%

In het Werkstress Data Rapport lees je onder andere dat de negatieve en positieve emoties tijdens werk een verdeling van bijna 50/50 aannemen. Een serieuze ontwikkeling die we niet mogen onderschatten. Toch zie je dit bij Solarclarity helemaal niet terug: hun werkgeluk zit op maar liefst 80%. Volgens Marijn heeft het verhogen van werkgeluk te maken met de vrijheid, ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden die de organisatie aanbiedt aan haar medewerkers. “Tijdens corona hebben we echt geprobeerd iedereen gelukkig te houden. We hebben zo veel mogelijk voor verbinding gezorgd en laten zien dat we aan onze medewerkers denken,” legt ze uit. Zo blijven ze online gezamenlijk lunchen en werd er elke week een kort praatje gehouden door de directeur.

werkstress-verlagen-solarclarity-trend-geluk-2daysmood

“Tijdens de crisis hebben we heel veel gecommuniceerd. We gaven standaard elke week updates, en daar deed dus ook de directeur aan mee,” vertelt Maura. Ook als er geen update was vonden ze het belangrijk om hun gezicht te laten zien. “Het is vooral goed dat medewerkers weten waar we mee bezig zijn, en dat we echt luisteren naar medewerkersfeedback.”

Werkstress verlagen

Niet alleen bleven ze werkgeluk verhogen, het percentage medewerkers dat last heeft van werkstress blijft structureel laag bij Solarclarity. Zeker als je dat vergelijkt met de gemiddelde Nederlandse medewerker, is dat opvallend. Hoe hebben ze daarvoor gezorgd?

Dat komt mede doordat ze als werkgever veel flexibiliteit bieden, zegt Maura. Als medewerkers bijvoorbeeld overdag bezig waren met het lesgeven van hun kinderen, haalden ze ’s avonds een werkuurtje in. “Het vertrouwen dat mensen hun werk afmaken is hierbij bepalend,” zegt Maura. Maar niet alleen de werkprocessen dragen bij aan het laag houden van de stress. “We selecteren ook op stressbestendigheid bij het aannemen van nieuwe mensen. We hebben een stressvolle werkomgeving,” aldus Marijn. Nieuwe medewerkers weten dus waar ze aan beginnen en krijgen geen onverwachte verrassingen voorgeschoteld.

Bespreekbaar maken van werkstress

2DAYSMOOD ondersteunt hierbij doordat de data inzichtelijk wordt gemaakt, volgens Maura. De stress wordt goed in de gaten gehouden en bespreekbaar gemaakt. Door het kort-cyclisch meten blijven ze kort op de bal spelen en kunnen ze snel ingrijpen als ze veranderingen zien. “Zo voorkomen we dat mensen langdurig uitvallen door bijvoorbeeld burn-outs,” zegt Maura. “We geven echt om het welzijn van onze mensen. Daarom houden we de werkstress goed in de gaten en bespreken dit met elkaar op teamniveau, maar ook persoonlijk. We hebben een hele familiaire bedrijfscultuur waarin dit ook gewoon kan.”

Werkgeluk-verhogen-solarclarity-trend-stemming-2daysmood
De werkstress blijft laag bij Solarclarity

Data als KPI om werkgeluk te verhogen

Zo bespreken ze wekelijks de resultaten van de 2DAYSMOOD-data, en brengt Maura het maandelijks onder de aandacht tijdens een meeting met het managementteam. Want deze data is één van de belangrijkste KPI’s van de Business Unit Leiders, vertelt ze. Deze KPI is opgesplitst in twee delen.

Ten eerste gebruiken ze het antwoordpercentage als KPI om te meten hoe hoog de medewerkersbetrokkenheid is. In april begonnen ze hoog met een antwoordpercentage van 80%. Nu zitten ze op 60%, wat voor een organisatie van hun grootte en goed percentage is. Maura vertelt dat van de afdeling logistiek veel medewerkers niet meededen met de metingen. “Toen hebben we gevraagd wat we konden doen zodat ze dat wel deden.” Aan de hand daarvan is besloten om een zuil met een iPad te plaatsen op de afdeling. En dat heeft gewerkt: nu doen ook de medewerkers van de logistiek mee. Zo zorgen ze dus dat ze iedereen bij de metingen betrekken.

Als tweede KPI gebruiken ze de employee Net Promotor Score (eNPS) als algemeen tevredenheidscijfer. Hiervoor hebben ze nu al een hoge score van 32. Het doel voor volgend jaar, met de nieuwe strategie, is om deze score in ieder geval niet te laten zakken. “Tien keer per jaar geven we een update over de resultaten via het intranet,” zegt Marijn. “We willen de eNPS goed terug blijven koppelen naar onze medewerkers. Zo laten we zien wat we doen met de resultaten en houden we de wekelijkse en maandelijkse meetings vast.”

Goede werkgever blijven

Hun eNPS toont al aan dat medewerkers van Solarclarity hen over het algemeen zouden aanraden aan anderen als goede werkgever. Hoe zorgen ze voor zo’n hoge score? “We selecteren nieuwe mensen op de kernwaarden van onze organisatie,” zegt Marijn. “We zijn een vooruitstrevend en duurzaam bedrijf dat echt bijdrage levert. Dus we vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich daarin herkennen. Ze moeten echt betrokken zijn bij de groei, de duurzaamheid en ook de kansen die daarbij passen.”

Daarnaast hechten ze veel waarde aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Medewerkers kunnen zich intern ontwikkelen door bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheid te krijgen. “Als er ambitie is om door te groeien of een andere rol aan te nemen, proberen we echt met onze mensen mee te kijken,” vertelt Marijn. Maura voegt daar aan toe: “Omdat we een snelgroeiend bedrijf zijn, ontstaan er ook meer kansen. Maar we proberen mee te denken over hoe mensen uitdaging in hun werk blijven houden, en werkplezier blijven ervaren.”

Ze geven hun medewerkers het vertrouwen om nieuwe rollen uit te proberen. Want, zo denken ze, als je het vertrouwen krijgt, voel je je verantwoordelijk. En als je je verantwoordelijk voelt, ga je anders om met je werk. Een win-win situatie!

Zo doe jij dit ook!

Wil je dezelfde resultaten halen? “Blijf dan updates geven naar je medewerkers toe!” zegt Marijn. Zo weet je van elkaar wat er speelt. En ook door de resultaten van 2DAYSMOOD regelmatig te bespreken zorgen ze dat ze op de hoogte zijn van ontwikkelingen binnen het bedrijf. De gouden tip volgens Maura: “Geef je medewerkers dat vertrouwen. Dat kan spannend zijn en niet natuurlijk aanvoelen. Je hebt misschien zelf de neiging om te vertellen hoe ze iets moeten doen. Maar door vrijheid te geven, kunnen medewerkers zelf bepalen hoe ze hun werk indelen. En dat is, naast duurzaamheid, één van de belangrijkste redenen dat mensen graag bij ons willen werken.”

Wil je ook aan de slag met het verhogen van werkgeluk? Doe dan nu een gratis quickscan of vraag een demo aan!

Vraag een demo of quickscan aan

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin