2DAYSMOOD

Wist je dat maar liefst 1 op de 10 mensen discriminatie ervaart op de werkvloer? Dat kan allerlei verschillende redenen hebben, je geslacht, afkomst, beperking, maar ook je leeftijd. Sociale veiligheid op werk is essentieel voor een gezonde werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund voelen. Een veilige werkomgeving is niet alleen goed voor het welzijn van de werknemers, maar het verhoogt ook de productiviteit, vermindert verzuim en verhoogt de retentie van talent. In dit artikel delen we vijf tips voor het bevorderen van sociale veiligheid op het werk.

Heb je wel eens te maken gehad met een onveilige werkomgeving? Dan ben je zeker niet de enige. Je zou denken dat we pestgedrag na de zandbak achter ons laten, maar niets is minder waar: in 2020 gaf 26% van de werknemers aan dat ze wel eens te maken hebben gehad met verschillende vormen van pestgedrag op werk. Het creëren van een veilige werkomgeving en het bevorderen van sociale veiligheid op werk is daarom nog steeds een belangrijk onderwerp. Als medewerkers zich veilig voelen op hun werk kunnen ze zichzelf zijn, hebben ze meer motivatie en voelen ze zich meer betrokken bij de organisatie.

Waarom aan de slag met sociale veiligheid op werk?

Als medewerkers zich niet veilig voelen en niet zichzelf kunnen zijn op hun werk, brengt dat grote gevolgen met zich mee. Denk maar eens aan de volgende aspecten.

  1. De medewerker die zich niet veilig voelt, zal hier op persoonlijk vlak het meeste last van hebben. Misschien gaat diegene met lood in diens schoenen naar het werk, kan zich niet meer goed concentreren en heeft meer last van stress. Dit kan uiteindelijk leiden tot langdurig ziekteverzuim en een burn-out.
  2. De sfeer in het team waarin de situatie zich afspeelt zal steeds slechter worden. Wellicht is er maar één iemand die daadwerkelijk een onveilige omgeving creëert, maar mensen zijn groepsdieren. Als er geen veiligheid is om daar iets van te zeggen, zullen mensen onbewust bijdragen aan het pestgedrag. En of het nou bewust is of niet, iedereen merkt hiervan de gevolgen in hoe het team met elkaar omgaat.
  3. Bedrijfsresultaten zullen op den duur achteruit gaan door een onveilige omgeving. En dat heeft alles te maken met punt 1 en 2. Medewerkers kunnen zich minder goed concentreren, voelen zich niet goed op hun plek en zetten zich minder goed in voor de organisatie. Dat zul je gaan merken!

Doe nu een snelle, simpele meting om te zien hoe het met je medewerkers gaat! Met de tool van 2DAYSMOOD zet je snel de juiste acties in.

Tips voor het bevorderen van sociale veiligheid

Genoeg redenen om aan de slag te gaan met het creëren en bevorderen van sociale veiligheid op het werk. Maar hoe doe je dat dan? Hieronder vind je vijf handige tips.

Tip 1: Stel duidelijke beleidsregels op

Het opstellen van duidelijke beleidsregels en procedures rond pesten, intimidatie en discriminatie op het werk is een belangrijke eerste stap. Zorg ervoor dat deze beleidsregels voor iedereen toegankelijk zijn en dat werknemers deze begrijpen. Het is ook belangrijk dat de beleidsregels worden gehandhaafd en dat er passende maatregelen worden genomen als er een overtreding plaatsvindt. Het is geen verrassing dat duidelijkheid over het beleid helpt: interne communicatie is één van de 15 bepalende factoren uit het Employee Happiness Model.

Tip 2: Bied training aan werknemers en leidinggevenden

Trainingen over respectvolle communicatie en omgangsvormen zijn essentieel voor het bevorderen van een veilige werkomgeving. Zorg ervoor dat alle werknemers en leidinggevenden deze training krijgen. Leidinggevenden zijn een essentieel onderdeel van het creëren van een veilige sfeer. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten snel kunnen signaleren als het niet goed gaat met iemand in het team. Daarom is het extra belangrijk om hun mee te nemen in dit soort trainingen. Het kan ook nuttig zijn om trainingen te geven over het herkennen van en omgaan met discriminatie, pesten en intimidatie op het werk.

Tip 3: Creëer een open cultuur

Een open cultuur is cruciaal voor het bevorderen van sociale veiligheid op het werk. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers zich veilig voelen om hun ideeën en meningen te delen zonder angst voor negatieve gevolgen. Zorg ervoor dat er voldoende gelegenheid is voor feedback en communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers. Het aanmoedigen van teambuilding-activiteiten, feedback en sociale evenementen kan ook helpen bij het creëren van een positieve werkomgeving.

Tip 4: Meet hoe het met medewerkers gaat

Heb jij regelmatig een goed gesprek met je medewerkers en/of team over hoe het met hen gaat? En bespreek je dan ook de zwaardere onderwerpen zoals pesten op het werk? Om goed te kunnen bewaken hoe de sfeer in het team eruit ziet, kun je gebruikmaken van kortcyclische metingen. Met de tool van 2DAYSMOOD inventariseer je snel, makkelijk en op een leuke manier hoe medewerkers in hun vel zitten. Zie je dat er veel stress is in het team? Ga dan het gesprek aan en vraag waar deze stress vandaan komt. Wellicht zit hier wel meer achter dan je denkt.

Tip 5: Reageer snel op klachten

Het is van cruciaal belang dat werkgevers klachten over pesten, intimidatie of discriminatie serieus nemen en snel en effectief reageren. Zorg ervoor dat werknemers weten bij wie ze terecht kunnen als ze een klacht hebben. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat klachten vertrouwelijk worden behandeld en dat degenen die een klacht indienen beschermd worden tegen vergelding.

Ga aan de slag met sociale veiligheid op werk!

Het bevorderen van sociale veiligheid op het werk is essentieel voor het welzijn van werknemers en voor het creëren van een gezonde werkomgeving. Door de bovenstaande tips mee te nemen, kunnen werkgevers een veilige werkomgeving bevorderen waarin werknemers zich gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund voelen. Onthoud dat sociale veiligheid op het werk een doorlopend proces is en dat werkgevers er voortdurend aan moeten werken om ervoor te zorgen dat deze behouden blijft en verder wordt verbeterd.

Het is belangrijk om te onthouden dat sociale veiligheid op het werk niet alleen de verantwoordelijkheid is van werkgevers, maar ook juist van werknemers zelf. Medewerkers moeten zich bewust zijn van hun gedrag en woorden en ervoor zorgen dat deze bijdragen aan een veilige en respectvolle werkomgeving. Door gezamenlijk aan dit doel te werken, kunnen werkgevers en werknemers samen bijdragen aan een positieve en veilige werkcultuur.

Zet werkgeluk voorop

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat sociale veiligheid op het werk niet alleen van invloed is op de individuele werknemers, maar ook op de organisatie als geheel. Een veilige en gezonde werkomgeving kan leiden tot hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een hogere betrokkenheid van werknemers. Door het creëren van een sociale veilige werkomgeving, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun organisatie floreert en groeit en medewerkers meer werkgeluk ervaren.

In deze blog hebben we vijf tips gedeeld voor het creëren van een veilige werkomgeving. Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips slechts het begin zijn. Het bevorderen van sociale veiligheid op het werk is een voortdurend proces dat vereist dat werkgevers en werknemers samenwerken en blijven streven naar een gezonde en respectvolle werkcultuur.

Wil jij snel kunnen meten hoe het met je medewerkers gaat en hiermee de sociale veiligheid op werk bevorderen? Probeer dan nu de tool van 2DAYSMOOD en krijg snel relevante inzichten!