Welkom op deze maandelijkse blog met inzichten uit ons bevlogenheid onderzoek: een monitor van werkend Nederland. Wij zijn 2DAYSMOOD, aanjager van werkgeluk en winnende organisatieculturen, en expert in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Maar dan sneller, simpeler en met altijd relevante inzichten!
Wekelijks verzamelen wij via meer dan 12000 enquêtes, data over bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van medewerkers en managers, in diverse organisaties uit 20 verschillende sectoren. Deelnemende organisaties kunnen hun eigen data in real-time inzien. Wij bundelen de anonieme data elke maand en schetsen een representatief trendbeeld van werkend Nederland. Daarnaast gaan we dieper in op een specifiek thema, zoals een van de drijfveren van werkgeluk.
Meet jouw team of organisatie ook het niveau van stress en bevlogenheid (met 2DAYSMOOD)?
Gebruik ons bevlogenheid onderzoek dan als benchmark!
Hier zijn richtlijnen voor het interpreteren van de data
- Het meten van o.a. bevlogenheid gaat via 8 gevalideerde emoties, verdeeld over de assen energie en plezier. Emoties die zowel plezierig als energierijk zijn, (vrolijk of enthousiast) horen tot bevlogenheid. En dat is een bron van innovatie en creativiteit.
- Als energie afneemt maar de plezierige stemming blijft, krijg je tevredenheid. Dat leidt in het werk en gedrag vaak tot stabiliteit en productiviteit.
- Met deze inzichten maken we de formule: Bevlogenheid + Tevredenheid = Werkgeluk = Succesvollere Organisatie.
- Een streven voor een winstgevend niveau van werkgeluk, is dat stemmingen idealiter 75% positief en 25% negatief zijn. In die 3:1 balans functioneren teams het beste!
- Dit wordt bedreigd als stress (gefrustreerd of gespannen) en/of ontevredenheid (moe of somber) langdurig optreden. Let dus op de ontwikkeling van trends! In het ergste geval leidt dit tot uitval of weglopen van medewerkers.
- Een korte stressperiode, waarna genoeg herstel kan optreden, is niet erg en zelfs behulpzaam bij deadlines. Denk aan een gemiddeld stressniveau van max. 20%.
- Hopelijk bieden deze richtlijnen inzicht, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je je eigen interne benchmark maakt en van daaruit positieve verandering brengt.
- Wij kunnen daarbij helpen met een gratis quickscan!
Snel naar het bevlogenheid onderzoek per maand
2024
2023
- Dec 2023 bevlogenheid onderzoek
- Nov 2023 bevlogenheid onderzoek
- Okt 2023 bevlogenheid onderzoek
- Sept 2023 bevlogenheid onderzoek
- Aug 2023 bevlogenheid onderzoek
- Juli 2023 bevlogenheid onderzoek
- Juni 2023 bevlogenheid onderzoek
- Mei 2023 bevlogenheid onderzoek
- Apr 2023 bevlogenheid onderzoek
- Mrt 2023 bevlogenheid onderzoek
- Feb 2023 bevlogenheid onderzoek
- Jan 2023 bevlogenheid onderzoek
2022
Met de maandelijkse 2DAYSMOOD bevlogenheidsmonitor duiken we weer dieper in hoe medewerkers zich voelden gedurende de maand maart.
Stemming in maart
Uit onze data blijkt dat 35 procent van de medewerkers zich in een negatieve stemming bevond in maart. Dat betekent dat 65 procent van hen zich gelukkig voelde op het werk gedurende deze maand. Deze verhouding is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking tot februari, toen 66% van de medewerkers een positieve stemming ervaarde. Al zien we helaas een lichte daling in de positieve stemming gedurende maart.
Een diepere analyse van deze trend laat zien dat medewerkers die zich in maart in een positieve stemming bevonden, gemiddeld 32 procent bevlogen waren. Dit is een lichte stijging van 1 procent vergeleken met februari. Daarnaast ervoer 33 procent van de medewerkers een gevoel van tevredenheid, een daling van 2 procent in vergelijking tot de maand daarvoor.
Binnen de negatieve stemmingen zien we dat medewerkers in maart gemiddeld 18 procent ontevreden waren, hetzelfde als in februari. Verder voelde 17 procent van de medewerkers zich gestrest, een toename van 1 procent vergeleken met februari.
Al met al kunnen we concluderen dat medewerkers in maart iets hoger scoorden in de mate van energie in vergelijking tot februari, zowel in de positieve als negatieve stemmingen. Stress en bevlogenheid worden namelijk als hoog in energie ervaren, terwijl tevredenheid en ontevredenheid lager in energie zijn. Het wordt steeds langer licht, dus wellicht ervaren medewerkers hierdoor meer energie? We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen in de stemming naarmate de dagen langer worden!
Redenen voor stemming
Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-tool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. Wat we vaak terug zien als reden voor een negatieve stemming op werk, en dus ook deze maand, zijn persoonlijke en privé omstandigheden. Deze kunnen variëren van gezondheidsproblemen tot familie-uitdagingen, financiële stress, of andere persoonlijke kwesties die kunnen zorgen voor vermoeidheid, druk en stress op werk. Dit heeft een negatieve invloed op het welzijn en de op de prestaties van jouw medewerkers. Zo benadrukt onze data het belang van ondersteuning bieden aan medewerkers bij hun persoonlijke uitdagingen. Dit om een gezonde en productieve werkomgeving te bevorderen. Maar, hoe kun je hier als werkgever het beste mee aan de slag?
Kom in actie
Jouw medewerkers ondersteunen bij hun privé uitdagingen zorgt voor een positiever en productiever medewerkersbestand. Zie hieronder hoe je dit kan aanpakken:
- Flexibele werktijden: bied flexibiliteit aan medewerkers door bijvoorbeeld flexibele werktijden of het aanpassen van werkuren om tegemoet te komen aan persoonlijke verplichtingen zoals doktersafspraken, kinderopvang, of familiebehoeften.
- Verlofregelingen: zorg voor een ruimhartig verlofbeleid dat medewerkers de mogelijkheid biedt om verlof te nemen voor persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte, familieaangelegenheden, of persoonlijke noodgevallen.
- Counseling en ondersteuningsprogramma's: bied toegang tot counselingdiensten of andere ondersteuningsprogramma's, zoals een vertrouwenspersoon op het werk, die medewerkers kunnen helpen omgaan met persoonlijke problemen, stress, of emotionele uitdagingen.
- Ondersteunende communicatie: communiceer openlijk en begripvol met medewerkers over de beschikbare ondersteuning en hulpbronnen voor persoonlijke omstandigheden. Moedig medewerkers aan om hun behoeften kenbaar te maken en bied een luisterend oor aan voor eventuele zorgen of problemen. Lees meer.
- Werk-privébalans bevorderen: stimuleer een gezonde werk-privébalans door het promoten van grenzen tussen werk- en privétijd, het aanmoedigen van vakantiegebruik, en het verminderen van overwerk. Lees meer.
- Training en educatie: bied training en educatieve programma's aan voor managers en leidinggevenden over het herkennen van tekenen van stress, het bieden van ondersteuning aan medewerkers, en het bevorderen van een positieve en ondersteunende werkomgeving.
Wil je een positieve werkcultuur binnen je team monitoren en verbeteren? Vraag dan hier een gratis quickscan aan.
Het is weer tijd voor de 2DAYSMOOD bevlogenheidsmonitor! We duiken dieper in hoe medewerkers zich voelden gedurende de maand februari.
Stemming in februari
Februari is aangebroken en we zien een lichte verschuiving naar een wat minder vrolijke stemming op de werkvloer vergeleken met januari. In onze data zien we dat 34 procent van de medewerkers zich in een negatieve stemming bevond. Dat betekent dat 66 procent van hen zich in februari zich gelukkig voelde op werk. Vorige maand straalde nog 69 procent in een positieve sfeer, dus we maken deze maand helaas een kleine duik naar beneden.
Als we wat dieper graven in deze trend, zien we dat medewerkers binnen die positieve stemmingen gemiddeld 31 procent bevlogen waren. Dat is een dipje van 1 procent ten opzichte van vorige maand. Daarnaast ervoer 35 procent van de medewerkers een gevoel van tevredenheid, een subtiele daling van 2 procent vergeleken met vorige maand.
Binnen de negatieve stemmingen zien we dat medewerkers gemiddeld 18 procent ontevreden waren, een kleine stijging van 1 procent ten opzichte van januari. Verder voelde 16 procent van de medewerkers zich gestrest, een toename van 2 procent vergeleken met vorige maand.
Grappig genoeg waren alle stemmingen van februari 2023 precies hetzelfde als die van afgelopen februari vorig jaar.
De beste balans van stemmingen ligt op 75 procent positief en 25 procent negatief. Dit is gebaseerd op de wetenschap dat er voor elke negatieve emotie drie positieve emoties moeten zijn. Dus, er was een kleine terugslag afgelopen maand. De huidige cijfers drijven verder weg van deze ideale balans. Dit is geen goed nieuws voor werkend Nederland en zeker niet voor werkgevers. Het is tijd om de stemmingen weer de juiste kant op te brengen! Maar hoe? Lees snel verder.
Redenen voor stemming
Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-softwaretool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. Welk woord er deze maand met kop en schouders bovenuit steekt wanneer we naar de redenen achter positieve emoties duiken is “Collega’s”. De Relatie met collega's is dan ook niet voor niets een van de werkgelukdrijfveren uit het Employee Happiness Model.
Wanneer we de positieve stemmingen onder medewerkers willen vergroten kan het dan ook goed zijn hierop in te spelen. Zie hieronder handige tips hoe je dit als werkgever kan doen!
Kom in actie
Het stimuleren van een positieve werkomgeving en het versterken van de relaties en samenwerking tussen collega's is essentieel voor succesvolle teams en dus voor succesvolle organisaties. Daarom geven wij jullie hieronder tips en tricks om de teamspirit te vergroten:
- Teambuildingactiviteiten: organiseer regelmatig teambuildingactiviteiten buiten de werkomgeving. Dit kan variëren van informele lunches tot meer gestructureerde teambuildingdagen.
- Open communicatie: zorg voor een open communicatiecultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om ideeën, feedback en zorgen te delen. Dit kan worden gestimuleerd door regelmatige vergaderingen, zowel formeel als informeel.
- Gezamenlijke doelen: zorg ervoor dat alle teamleden begrijpen hoe hun individuele bijdragen passen in de bredere bedrijfsdoelen. Dit creëert een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Waardering uitspreken: erken en beloon de inspanningen van medewerkers. Voorbeelden hiervan zijn het geven van complimenten, een 'medewerker van de maand' benoemen etc. Zie ons whitepaper over waardering voor alle ins en outs over dit onderwerp!
- Informele sociale tijd: creëer ruimte voor informele interacties tussen collega's. Dit kan bijvoorbeeld tijdens koffiepauzes, lunches of sociale evenementen na het werk.
- Diversiteit en inclusiviteit: zorg voor een inclusieve werkomgeving waarin diversiteit wordt gewaardeerd. Dit draagt bij aan een rijkere teamdynamiek en bevordert begrip tussen collega's.
Wil je realtime het werkgeluk binnen je team monitoren en verbeteren? Vraag dan hier een gratis quickscan aan.
Het is weer tijd voor de 2DAYSMOOD bevlogenheidsmonitor! We duiken dieper in hoe medewerkers zich voelden gedurende de maand januari.
Stemming in januari
In de maand januari zien we een duidelijke verschuiving richting meer gelukkige stemmingen onder medewerkers. In onze data zien we dat medewerkers 69 procent positieve stemmingen hebben ervaren. Dit betekent dat er 31 procent negatieve stemmingen ervaren zijn in januari onder medewerkers. Vorige maand waren er slechts 62 procent positieve stemmingen ervaren, we zien dus een flinke positieve verschuiving in de maand januari!
Wanneer we dieper duiken in deze positieve trend zien we dat medewerkers binnen de positieve stemmingen gemiddeld gezien 32 procent bevlogen waren. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van vorige maand. Ook waren medewerkers 37 procent tevreden. Vooral dit is een stijging ten opzichte van vorige maand, namelijk een stijging van 5 procent.
Binnen de negatieve stemmingen waren medewerkers gemiddeld gezien 17 procent ontevreden, een daling van 4 procent ten opzichte van december. Verder waren medewerkers gemiddeld gezien 14 procent gestrest, een daling van 3 procent ten opzichte van december. Beide negatieve stemmingen worden dus een stuk minder ervaren door medewerkers in het nieuwe jaar.
Wanneer we de stemmingsdata van januari 2023 vergelijken met de data van afgelopen januari zien we dat alle stemmingspercentages exact hetzelfde zijn.
De stemmingsbalans zou idealiter moeten liggen op 75% positief en 25% negatief. Er heeft dus een zeer positieve beweging in de juiste richting plaatsgevonden afgelopen maand. De huidige cijfers liggen erg dicht bij de ideale balans, dit is een goede start van het nieuwe jaar. Wanneer de ontevredenheid iets naar beneden wordt gebracht binnen organisaties, dan kan er sprake zijn van een perfecte stemmingsbalans. Dit is een mooi streven voor werkgevers. Maar hoe kun je dit het beste doen? Daar duiken we in het volgende hoofdstuk op in!
Redenen voor de stemming
Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-softwaretool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. Deze maand zien we een erg positieve stemmingstrend. Wanneer we duiken in de redenen achter de positieve stemmingen is “vakantie” erg opvallend. Veel medewerkers nemen vrij rondom de feestdagen, daarnaast zijn veel mensen vrij rond kerst en oud & nieuw. Deze vrije dagen kunnen werknemers frisse energie hebben gegeven om weer tevreden en bevlogen aan de slag te gaan.
Wanneer we duiken in de redenen achter negatieve stemmingen is “slaap” erg opvallend. In deze donkere wintermaanden zijn rust en slaap extra belangrijk om voldoende energie te hebben. Wanneer medewerkers een tekort aan slaap hebben kan dit zorgen voor veel moeheid op werk en lange zware werkdagen. Dit zorgt voor meer negatieve stemmingen onder medewerkers.
Kom in actie
Uit deze bevindingen blijkt dat voldoende rust zorgt voor positieve stemmingen. Vrije dagen en vakantie zorgen ervoor dat medewerkers meer positieve stemmingen ervaren. Voldoende slaap en rust kunnen zorgen voor minder negatieve stemmingen.
Als werkgever kun je medewerkers hierin ondersteunen om zo te zorgen voor meer werkgeluk. Tips voor werkgevers zijn: flexibele werktijden, vakantiedagen aanmoedigen, mogelijkheden voor powernaps op werk en duidelijke communicatie over rustperiodes. Moedig werknemers aan om voldoende rust te nemen, zo worden ze gelukkiger en ook productiever!
Wil je de bevlogenheid monitoren binnen je eigen team? Vraag dan hier een gratis quickscan aan.
Het is weer tijd voor de 2DAYSMOOD bevlogenheidsmonitor! We duiken dieper in hoe medewerkers zich voelden gedurende de maand december.
De stemming in december
We zien in dat medewerkers 62 procent positieve stemmingen hebben ervaren in december, wat betekent er 38 procent negatieve stemmingen zijn ervaren. Dit betekent een stijging in negatieve stemmingen ten opzichte van november.
Maar hoe wordt deze negatieve trend precies vormgegeven? We zien dat medewerkers binnen de positieve stemmingen gemiddeld gezien 32 procent tevreden waren en 30 procent bevlogen. Dit betekent een daling van 1 procent binnen beide positieve stemmingen ten opzichte van november. Binnen de negatieve stemmingen waren medewerkers gemiddeld gezien 21 procent ontevreden en 17 procent gestrest. Hierbinnen is het percentage stress gelijk gebleven met november. Wat dus zorgt voor de negatieve stemmingstrend deze maand is een 2 procent stijging van ontevreden stemmingen onder medewerkers.
Als we kijken naar vorig jaar december zien we dat de stemmingen toen een stuk positiever waren. Medewerkers waren meer enthousiast en bevlogen dan dit jaar. Ook waren ze minder gestrest en vooral minder ontevreden.
De stemmingsbalans zou idealiter moeten liggen op 75% positief en 25% negatief. Dan
functioneren teams het best. Vorige maand werd benoemd dat er dus een verschuiving van 11 procent naar positieve stemmingen nodig was om het ideaal te bereiken, nu is dit 13 procent geworden. Het is geen goed teken dat de stemmingstrend zich richting de negatieve emoties beweegt.
Binnen de negatieve emoties valt het percentage stress (17 procent) nog steeds tussen de 10 en 20 procent, wat optimaal is voor prestatie op de werkvloer. De verschuiving richting een groter percentage ontevredenheid is dus echt een negatief fenomeen. Het is belangrijk dat werkgevers zich hiervan bewust zijn en hier actief mee aan de slag gaan.
Redenen voor de stemming
Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-softwaretool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. Om verder te duiken in wat redenen achter de negatieve stemmingstrend kunnen zijn, hebben we de open antwoorden gebundeld in onderstaande woordenwolk. Wat hier vooral opvalt zijn de woorden ‘druk’ en ‘werkdruk’.
Het kan zijn dat medewerkers in de maand december nog projecten moeten afronden voor het nieuwe jaar, wat druk op kan leveren. Hiernaast zijn er in de maand december ook veel vrije dagen en privé-verplichtingen. Hierdoor kan men minder tijd hebben voor het werk, wat een gevoel van druk of ‘te weinig tijd’ oplevert. Wees je als werkgever dus bewust van de extra uitdagingen die de maand december met zich mee kan brengen en probeer medewerkers hierin te ondersteunen.
Kom in actie
In de data zien wij een negatieve trend terug richting meer ontevredenheid. Deze te hoge mate van ontevredenheid heeft een negatieve impact op het functioneren van teams. Vandaar dat het als werkgever belangrijk is hiermee aan de slag te gaan! Hoe kun je dit het beste doen?
- Luister naar feedback
Stimuleer open communicatie en moedig medewerkers aan om hun zorgen, ideeën en feedback te delen. Organiseer regelmatig bijeenkomsten, enquêtes of feedbacksessies. om te begrijpen wat er leeft onder jouw medewerkers. Neem de feedback serieus en laat zien dat je bereid bent om te luisteren en actie te ondernemen op basis van hun input. - Toon betrokkenheid
Door te laten zien dat je waarde hecht aan de meningen van jouw medewerkers en door actief te reageren op hun behoeften, creëer je een cultuur van wederzijds respect en vertrouwen, wat de algehele tevredenheid verhoogt.
Lees meer over de kracht van feedback en betere prestaties op de werkvloer in de 2DAYSMOOD-kennisblog.
Het is weer tijd voor de 2DAYSMOOD bevlogenheidsmonitor! We duiken dieper in hoe medewerkers zich voelden gedurende de maand november.
De stemming in november
We zien dat medewerkers 64 procent positieve stemmingen en dus 36 procent negatieve stemmingen hebben ervaren in november. Wat hierin opvallend is, is dat deze verdeling in oktober dit jaar precies hetzelfde was.
Laten we even dieper in de stemmingen van de afgelopen maand duiken! We zien dat medewerkers binnen de positieve stemmingen gemiddeld gezien 33 procent tevreden waren en 31 procent bevlogen. Binnen de negatieve stemmingen waren medewerkers gemiddeld gezien 19 procent ontevreden en 17 procent gestrest. Ook deze verdeling is weer exact gelijk aan de maand oktober. De stemmingstrend blijft dus stabiel.
Als we kijken naar vorig jaar november zien we dat de stemmingen dit jaar vrijwel hetzelfde verdeeld zijn. Het enige verschil is dat medewerkers vorig jaar iets minder ontevreden waren en hiervoor in de plaats waren zij iets vaker gestrest. Echter spreken we van 1 procent verschil ten opzichte van dit jaar, dit is dus nihil.
De stemmingsbalans zou idealiter moeten liggen op 75% positief en 25% negatief. Dan
functioneren teams het best. Er is dus 11% verschuiving nodig richting positieve
stemmingen om teams optimaal te laten presteren. Hierbinnen is stress tussen de 10% en 20% optimaal voor prestatie op de werkvloer. Vooral de mate van ontevredenheid is
dus een aandachtspunt voor werkgevers!
Redenen voor de stemming
Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-softwaretool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. In de onderstaande woordenwolk hebben we alle redenen achter de positieve stemmingen van medewerkers gebundeld. Wat hier echt uitspringt is collega’s! Collega’s zorgden er in de donkere en regenachtige novembermaand voor dat medewerkers zich gelukkig voelden op werk. Dit sluit perfect aan bij de drijfveer Relatie met collega’s uit ons Employee Happiness Model
Kom in actie:
Geef werkgeluk een boost tijdens de donkere dagen! Stimuleer je team om samen een rondje te wandelen tijdens de middagpauze. Dit bevordert niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar geeft ook de broodnodige dosis daglicht. Samen wandelen en bijkletsen versterkt de teamspirit. Aangezien collega’s de grootste bron van positieve stemmingen zijn, kan dit een extra verbindmoment zorgen voor meer vrolijke medewerkers. Een eenvoudige wandeling kan zo wonderen doen voor de energie en het werkgeluk van je medewerkers! Een win-win-win situatie dus.
Wanneer we naar de stemmingstrend kijken zien we dat vorig jaar de positieve stemmingen gingen stijgen en de negatieve stemmingen gingen dalen in december. Met alle gezelligheid van de feestdagen in het vooruitzicht, gaan wij ervanuit dat medewerkers de komende maanden steeds gelukkiger zullen zijn!
Wil je meer weten & meer tips over werkstress en het voorkomen ervan? Download nu gratis de Werkstress Datarapport 2023
De nieuwe maand is aangebroken en we delen weer de interessante bevindingen uit onze bevlogenheidsmonitor met je. In de maand oktober zien we opvallende verschuivingen in de gemoedstoestand van medewerkers. Terwijl september een flinke afname liet zien in de positieve emoties, zette oktober deze trend voort; hierbij bestaat 64 procent van de emoties uit positieve gevoelens, 36 procent van de emoties negatief. Dit is een lichte daling in positieve emoties ten opzichte van september.
Opvallend in de maand oktober is dat de tevredenheid van medewerkers redelijk stabiel is gebleven, zonder significante veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand. Het enthousiasme daalde licht met 2 procent, waarbij nu 31 procent van de medewerkers nog enthousiast is over hun werk, ten opzichte van 33 procent vorige maand.
Aan de andere kant namen zowel de stress als de ontevredenheid met 1 procent toe, waardoor het stressniveau in oktober op 17 procent kwam en de ontevredenheid op 19 procent.
Er kunnen verschillende factoren bijdragen aan deze veranderingen. Oktober luidt vaak het herfstseizoen in, met kortere dagen en veranderend weer, wat van invloed kan zijn op de stemming van mensen. Daarbij kunnen de voortdurende uitdagingen in de externe omgeving van invloed zijn op het welzijn van medewerkers en bijdragen aan de toegenomen stress en ontevredenheid.
Kom in actie: Oktober kan een tijd zijn waarin verkoudheden op de loer liggen. Wanneer medewerkers niet helemaal fit zijn, kan dit ook zorgen voor negatieve stemmingen. Houd als werkgever een voorraad gezonde snacks en thee op kantoor om je medewerkers te helpen zich te wapenen tegen verkoudheden in de herfst. Een warme kop thee en wat vitaminerijke snacks kunnen een welkome aanvulling zijn op de herfstmaanden en de algehele gezondheid van je team ondersteunen. Daarnaast kun je jouw medewerkers ondersteunen door het thuiswerken aan te moedigen wanneer ze lichte griepverschijnselen vertonen. Zo voorkom je dat het gehele team straks uit de running ligt!
Laten we samen zorgen voor meer positieve emoties de komende maanden, zodat we het jaar enthousiast en bevlogen af kunnen sluiten. Met de juiste ondersteuning en initiatieven kunnen we streven naar een gezonde en bevredigende werkomgeving.
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat?
Doe de meting !
September is aangebroken, en we willen graag de nieuwste bevlogenheidsmonitorresultaten met je delen. Na de zomerse sferen van augustus lijkt de stemming onder medewerkers enigszins te zijn veranderd. Laten we eens kijken naar de cijfers voor september.
In september zagen we een verschuiving in de stemming van medewerkers. Terwijl augustus nog werd gekenmerkt door een overwicht van positieve emoties, is er in september een stijging van negatieve emoties te zien. Nu bestaat 66 procent van de emoties uit een positieve gemoedstoestand, terwijl 34 procent wordt ingenomen door een negatieve gemoedstoestand. Dit betekent een toename van 4 procent in negatieve emoties ten opzichte van augustus.
De verdeling van enthousiasme is gelijk gebleven, met 33 procent van de medewerkers die enthousiast zijn. Echter, tevredenheid is gedaald van 37 procent in augustus naar 33 procent in september. Wat ook opvalt, is de stijging van stress onder medewerkers, die is gestegen naar 16 procent, ten opzichte van 13 procent in augustus. Hiernaast is ook de ontevredenheid met 1 procent gestegen naar 18 procent.
Er kunnen verschillende factoren zijn die deze veranderingen verklaren. September kan voor velen een drukke maand zijn, met het einde van de vakantieperiode en de terugkeer naar de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan leiden tot een toename van stress en ontevredenheid. Bovendien kan de overgang van de zomer naar de herfst ook een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van medewerkers.
Het is belangrijk om deze veranderingen in de stemming van medewerkers in de gaten te houden en te overwegen hoe jij als organisatie kunt reageren om het welzijn van jouw medewerkers te ondersteunen. Misschien zijn er maatregelen nodig om stress te verminderen en tevredenheid te stimuleren, denk aan flexibele werkschema's of welzijnsinitiatieven. Zie bijvoorbeeld ons Whitepaper over vitaliteit voor tips en tricks rondom het welzijn van jouw medewerkers.
Laten we er samen voor zorgen dat de komende maanden een positievere wending zullen nemen en dat we manieren vinden om de balans tussen positieve en negatieve emoties weer in evenwicht te brengen. De herfst is officieel begonnen, dus met wat extra ondersteuning kunnen we blijven streven naar een gezonde en bevredigende werkomgeving.
Ben je benieuwd hoe de 2DAYSMOOD-tool kan helpen om werkstress te verminderen? Vraag dan hier een gratis demo aan!
Augustus is aangebroken, en de resultaten van de bevlogenheidsmonitor brengen goed nieuws voor werkend Nederland. De zomer is nog steeds in volle gang, maar het lijkt erop dat de zon niet alleen buiten schijnt, maar ook in de harten van veel werknemers.
Laten we eens kijken naar de cijfers voor augustus. Het is duidelijk dat er een positieve verandering heeft plaatsgevonden ten opzichte van juli. We zien dat er een verdeling is van 70% positieve emoties tegenover 30% negatieve emoties.
In augustus was maar liefst 37 procent van de mensen tevreden, wat een stijging is ten opzichte van de 36 procent in juli. Enthousiasme heeft ook terrein gewonnen, met 33 procent van de respondenten die aangeven enthousiast te zijn over hun werk, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 31 procent in juli.
Nog opmerkelijker is dat de negatieve emoties zijn afgenomen. Slechts 17 procent van de mensen gaf aan ontevreden te zijn, een daling ten opzichte van de 19 procent in juli. Stress is ook gedaald naar 13 procent, vergeleken met 14 procent in juli. Het lijkt erop dat de zorgen en frustraties van juli plaats hebben gemaakt voor een meer ontspannen en positieve sfeer op de werkvloer.
Deze veranderingen kunnen deels worden toegeschreven aan de vakantieperiode, die voor velen een welverdiende pauze bood en de gelegenheid om op te laden. Een meer laid-back sfeer lijkt nu plaats te maken voor hernieuwde motivatie na de zomerse rustperiode. Wat opvalt is dat vorig jaar augustus zich precies dezelfde trend afspeelde!
Dus, laten we genieten van de zomerse vibes en deze positieve trend voortzetten in de komende maanden. Het weer werkt de komende week in ieder geval mee met het vasthouden van de zomerse sferen!
Kom in actie: Heb jij moeite met het vasthouden van jouw post-vakantie motivatie? Dan hebben wij drie tips voor je! Allereerst, stel duidelijke doelen voor jezelf, zodat je een duidelijke richting hebt voor de komende maanden. Ten tweede, vergeet niet om regelmatig korte pauzes te nemen gedurende de dag om je geest te verfrissen; dit zal je productiviteit ten goede komen. En tot slot, vier je successen, hoe klein ze ook mogen lijken. Dit zal je motivatie stimuleren en je herinneren aan de waarde van je inspanningen. Met deze tips blijf je gemotiveerd en gefocust terwijl je de uitdagingen van het werk aangaat na een welverdiende vakantie.
Benieuwd hoe jij de motivatie binnen je team kan monitoren en verhogen? Vraag dan hier een gratis demo aan!
De zomer is volle gang, maar de afgelopen maand zijn we in Nederland eerder nat van de regen dan nat van het zweet…
De maand juli zit er weer op. Voor velen een maand waarbij je wellicht op vakantie bent geweest naar een ‘zonnig oord’ en met een gebruind gelaat terugkwam. Maar voor de mensen die in Nederland zijn gebleven was het helaas niet vaak mogelijk om van de zon te genieten.
Genoeg hierover, haha! We gaan kijken wat dat met het geluk niveau van werkend Nederland doet.
Wanneer we in de data duiken zien we dat er een verdeling is van 67% positieve emoties tegenover 33% negatieve emoties. Dit blijft dus stabiel ten opzichte van juni.
Als we kijken naar de positieve emoties dan zien we dat er wel een verschuiving heeft plaatsgevonden die ervoor zorgt dat de tevredenheid stijgt naar 36% (+3) en de bevlogenheid daalt naar 31% (-3). Binnen de negatieve emoties zien we dat de stress is gedaald naar 14% (-1) en de ontevredenheid is gestegen naar 19% (+1).
We zien dus dat zowel in de positieve als de negatieve kwadranten men lager in de energie is dan vorige maand. Wellicht komt deze meer laid back stemming door de vakantieperiode, wat bij veel beroepen ook een meer rustige tijd is op het gebied van werk. Helemaal geen probleem dus om soms even wat lager in de energie te zijn. Hieronder wel een tip om na je vakantie weer de motivatie te vinden om aan de slag te gaan!
Kom in actie: Een leuke tip om na de vakantie weer frisse energie te krijgen om aan het werk te gaan is het creëren van een inspirerende werkplek! Dit kan natuurlijk op locatie zijn, maar ook thuis wanneer je remote werkt. Kies enkele elementen die je energie geven, zoals levendige planten die je kamer opfleuren. Hang foto's op van je avonturen om die positieve vakantie energie vast te houden. En vergeet motiverende citaten niet.
Wist je dat dit niet alleen je werkplek opvrolijkt, maar ook je energie en motivatie een flinke boost kan geven? Een omgeving die bij jou past, helpt je sneller in de werkmodus te schakelen en met frisse energie aan de slag te gaan. Dus ga aan de slag en maak van je werkplek een plek waar je niet alleen werkt, maar ook geïnspireerd raakt. Je zult merken dat die vakantie-energie je nog lang blijft bijstaan!
Wil je een fijne werksfeer en een positieve werkcultuur? Neem dan contact op en spar vrijblijvend met een van onze Employee Happiness Consultants.
Afgelopen juni was de warmste en zonnigste maand juni ooit gemeten. Nog nooit eerder waren er zoveel zomerse dagen in de maand juni! Wat doet dat met het werkgeluk in Nederland?
Als we naar de cijfers kijken dan zien we dat het algehele geluk niveau stabiel blijft op de mooie waarde van 67%. Binnen de verdeling van positieve emoties zien we dat het aantal bevlogen medewerkers stijgt naar 34%! Vorige maand steeg dat ook al en dit zet dus door binnen juni. Het is mooi om te zien dat een ‘beetje meer’ vitamine D toch goed voor ons is. Wanneer we kijken naar de verdeling van de ervaren negatieve emoties dan zien we dat deze gelijk is gebleven.
Zoals jullie misschien zelf ook wel ervaren in het werk is een beetje gezonde stress ‘op zijn tijd’ best functioneel om zaken gedaan te krijgen. Hierom kan het slim zijn om voor juli niet perse de ervaren stress, maar juist de ontevredenheid naar beneden te krijgen! Zullen we dit onder de 15% brengen?
Lets go!
Kom in actie: kijk eens om je heen naar wie van je directe collega’s er wel een steuntje in de rug kan gebruiken en/of probeer zelf ook in je eigen werk wat meer te kijken naar de positieve aspecten, naast de dingen die je wat minder bevallen. En, even een slimme tip van een-niet-nader-te-noemen Organisatie Psycholoog: weleens van Job crafting gehoord? Misschien is er wel een taak die jij als onplezierig ervaart, waar een collega van je juist energie van krijgt. In dit geval is het dan wellicht slim om die taak lekker af te staan of te ruilen! Job crafting gaat over het aanpassen van de werkomgeving zodat deze goed past bij de eigen vaardigheden en interesses.
Wil je de bevlogenheid monitoren binnen je eigen team? Vraag dan hier een gratis quickscan aan.
In mei zien we dat de lichte stijging door blijft gaan! Het algehele geluk niveau behaalde een mooi niveau van 67%.
Als we kijken hoe de verdeling van positieve emoties is opgebouwd, dan is er een stijging in de stemming bevlogenheid zichtbaar. Mooi om te zien dat dit zelfs met 2% stijgt ten opzichte van vorige maand! Hierdoor kan het wel zijn dat de groep werknemers met de stemming tevredenheid iets kleiner is geworden. (Maar wel met een goede reden dus!)
Wanneer we kijken naar de verdeling van de negatieve emoties, dan zien we dat deze groep kleiner is geworden. We zien verder dat het percentage met de stemming ontevreden (gelukkig) is gedaald, maar dat de werknemers nog wel hetzelfde percentage rapporteren op de stemming stress.
Al met al dus mooie cijfers! We zijn heel benieuwd of deze zonnige trend zich blijft doorzetten!
Wil je de mood meten binnen je organisatie? Of ben je benieuwd hoe de tool werkt? Vraag dan hier een demo aan.
Als we kijken naar onze data van afgelopen maand april dan zien we ook weer de ‘typische’ (jaarlijkse) positieve omslag in deze maand. De zomer komt in zicht: de dagen zijn weer wat langer, de vogeltjes fluiten, we zijn weer wat minder gespannen en we hebben weer wat extra positieve energie! Dit uit zich in een stijging van het algehele geluk niveau naar een verdeling van 66% positieve emoties tegenover 34% negatieve emoties.
Deze omslag komt vooral door de stijging van de stemming tevredenheid (plus 2%). We blijven gelijk op de stemming bevlogenheid, dus al met al zijn we positiever op de werkvloer! Mooi om te zien dat de stress is afgenomen (minus 2%) en dat de ontevredenheid ook omlaag lijkt te gaan (maar nog niet genoeg voor 1 hele procent😉). Dus die scoren we nog hetzelfde als vorige maand. Al met al een mooie positieve trend dus.
Mooi om te zien dat we de weg omhoog weer hebben gevonden!
Wil je weten hoe je de stemming binnen je organisatie meet? Of ben je benieuwd hoe de tool werkt? We vertellen je graag meer! Vraag hier een demo aan.
Het is weer tijd voor de maandelijkse update wat betreft het ervaren werkgeluk van werkend Nederland! Februari was een maand waarin ‘het nieuwe jaar’ gewoon weer ‘dit jaar’ werd, het weer erg wisselvallig was en we regelmatig te maken kregen met stakingen in het OV. Daarnaast werd er ook gewoon weer vrolijk carnaval gevierd. Wat deed dit met de cijfers?
Als we naar de cijfers kijken, zien we helaas een afname van het algehele niveau van werkgeluk (met 3%). We zien een verdeling van 66% positieve emoties tegenover 34% negatieve emoties. Dit wordt met name veroorzaakt door een stijging van de stress naar 16% (plus 2%) en een stijging van de ontevredenheid naar 18%(plus 1%). Dit leveren we natuurlijk in aan de positieve zijde: op gebied van de bevlogenheid komen we (met minus 2%) uit op een score van 35% en bij tevredenheid komen we uit op een score van 31% (minus 1%).
Hopelijk blijft deze dalende trend zich de komende tijd niet voortzetten, maar kunnen we dit in de maand maart weer ombuigen. We zijn het jaar goed gestart. Inmiddels lijken we weer ‘met de voetjes terug op de grond’. Wel goed om te stellen dat we er gemiddeld genomen nog steeds goed voor staan, zeker als we naar het afgelopen jaar kijken.
Kom in actie! We merken dat organisaties positief inspelen op de dalende trend door bijvoorbeeld een leuke teamactiviteit te organiseren. Dit draagt bij aan de energie, onderlinge verbinding op de werkvloer en sluit goed aan bij de behoefte naar informeel contact. Hebben jullie al een teamuitje staan voor je medewerkers?
Ben je benieuwd naar de 2DAYSMOOD software-tool of wil je een testmeting doen? Vraag dan hier een demo aan voor direct inzicht.
We trappen 2023 af met een vliegende start! De cijfers van januari laten een fantastisch beeld zien van werkend Nederland. Exact wat we willen. We zijn blijkbaar ‘lekker bijgekomen’ tijdens de feestdagen en we gaan hoog in de energie en plezier het nieuwe jaar in.
We starten het nieuwe jaar direct met het evenaren van het hoogste punt op tevredenheid van afgelopen jaar (en een stijging van plus 4% t.o.v. december): een prima binnenkomer dus met 37%! Op het gebied van de bevlogenheid houden we ook de hoge score vast, namelijk 32%. De ontevredenheid en de stress dalen beide met minus 2% naar respectievelijk 17% en 14%.
Al met al brengt ons dat op een verdeling van verdeling van 69% positieve emoties tegenover 31% negatieve emoties.
Er is dus positief terrein gewonnen, direct al bij de start van 2023. Zijn jullie net als wij ook benieuwd of deze positieve trend aanhoudt? Wij hebben het gevoel dat 2023 een erg mooi jaar kan worden!
Welke drijfveren kunnen het werkgeluk beïnvloeden? Lees meer over de drijfveren van werkgeluk in het Employee Happiness Model. Deze drijfveren helpen jou als HR-manager of teamleider concreet en gericht verbeteren om je medewerkers te behouden en goed werkgeverschap te laten zien.
2022 is achter de rug en zoals jullie gewend zijn, reflecteren we weer terug op de stemmingsdata voor het ervaren werkgeluk. Als jaarafsluiter pakken we dit keer extra uit met een extra uitgebreide analyse!
We nemen je niet alleen mee langs de stemmingsdata van de maand december. We bekijken ook de verschillen tussen december 2022 en december 2021. Daarnaast vergelijken we afgelopen decembermaand met het stemmingsverloop van het afgelopen jaar. Lees hieronder verder.
Als kers op de taart hebben we hiernaast ook een uitgebreid werkgeluk-analyse gemaakt over deze bijzondere maand. Klik hier om onze 2DAYSDATA Rapport gratis te downloaden.
December 2022
Wanneer we kijken naar de maand december, is er een positief beeld. De bevlogenheid stijgt nog iets verder naar 32% en de tevredenheid blijft gelijk op 33%. De ontevredenheid stijgt wel iets naar 19%, maar de stress daarentegen daalt met 2 punten naar 16%. Al met al zorgt dat ten opzichte van de maand november voor een verdere stijging in de algemene verdeling van 65% positieve emoties tegenover 35% negatieve emoties. We sluiten het jaar dus goed af!
December 2022 vs. 2021
We zien een positieve stijging wanneer we december 2022 vergelijken met de gemiddelde score van het jaar ervoor. Zie de cijfers in de tabel hieronder. De bevlogenheid is in december met een percentage van 32%, hoger dan bij een gemiddelde maand (31%) en ook de stress is in de maand december lager dan gemiddeld (16% versus 17%).
Vergeleken met december 2021 laten de cijfers een goed beeld zien. De ontevredenheid is in december 2022 maar liefst 4% lager dan in december 2021 (19% versus 23%). Verder is de tevredenheid 1% hoger (33% versus 32%) en de stress 1% lager (16% versus 17%). En als we afsluitend kijken naar de bevlogenheid, dan is dat percentage ook liefst 4% hoger (32% versus 28%)!
December vs. afgelopen jaar
Zoals al gezegd, is er vergeleken met afgelopen maand november een positief beeld. Maar hoe verhoudt december zich ten opzichte van de rest van afgelopen jaar?
Even wat getallen om afgelopen jaar samen te vatten:
- Het gemiddelde voor positieve emoties was 64%
- De hoogste score voor positieve emoties was 70% (augustus)
- De laagste score voor positieve emoties was 59% (maart)
- We zijn het jaar 2022 gestart met een percentage positieve emoties van 63%
- In de maand december 2021 was het percentage positieve emoties van 60%
Dit geeft aan dat december gemiddeld gezien een positieve maand was in het afgelopen jaar, ook in deze algemene verdeling positieve emoties (1% boven het gemiddelde) versus negatieve emoties (1% onder het gemiddelde).
Ook hier is het goed te zien dat we een stijgende lijn te pakken hebben dit jaar. Op basis van de cijfers is te zeggen dat we het jaar 2022 afsluiten met een 2% hoger percentage op positieve emoties (65% versus 63%). En helemaal als we het vergelijken met hoe we ervoor stonden in december 2021, een stijging op positieve emoties van maar liefst 5% (65% versus 60%)!
2022: 'nieuw' en positief
2022 was een jaar waarin we weer mochten wennen aan ons ‘normale leven’, ook op werkgebied. We weten inmiddels dat het thuiswerken (al dan niet hybride) niet meer weg te denken is. Verder nog een greep uit andere belangrijke thema’s: de krappe arbeidsmarkt, duurzaam werkgeverschap, diversiteit, inclusie en saamhorigheid op de werkvloer. Toch wel weer even wennen dus aan het ‘nieuwe nu’!
Terugkijkend op het jaar was het een positief jaar op het gebied van ervaren werkgeluk! Er werd best wat flexibiliteit van ons gevraagd, maar uiteindelijk heeft dit jaar ons geen windeieren gelegd. We hebben de stijgende lijn te pakken en sluiten het jaar hoger af dat we gestart zijn! En wat een mooie groei ook ten opzichte van de jaarafsluiting december vorig jaar!
2DAYSDATA Rapport - Decembergeluk in cijfers
Hoe gelukkig waren we afgelopen december? Is er een verschil met vorig jaar? Welk effect hadden de feestdagen op ons werkgeluk? En is er een verschil tussen managers en medewerkers? We hebben het voor je uitgezocht! In ons 2DAYSDATA rapport lees je meer over de ontwikkelingen van emoties, energieniveaus en stressoren van medewerkers én managers. Klik hier om meer te lezen.
We beginnen nu met overwegend positieve energie aan een nieuw jaar: 2023! Heb jij goede voornemens op werkgebied of laat je het op je afkomen? Wij hebben in ieder geval de belangrijkste HR-trends voor 2023 voor je op een rij gezet. Zo ben je op professioneel gebied goed voorbereid. Tijd voor een frisse start!
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe de meting en begin het jaar goed!
De maand november is weer voorbij, en dus blikken we terug op de stemmingsdata. Het lijkt erop dat de winter nu in aantocht is: het wordt vroeg donker, heel wat kouder en de feestdagen komen steeds dichterbij. Wat doet dat met de stemmingen van medewerkers?
Wat dat betreft zien we een vrij positief beeld. De tevredenheid stijgt nog iets verder naar 33% en de bevlogenheid blijft gelijk op 31%. De ontevredenheid daalt naar 18% en de stress blijft ook op 18%. Al met al zorgt dat voor een verdeling van 64% positieve emoties tegenover 36% negatieve emoties. Dat is een mooie verdeling voor deze tijd van het jaar.
Hoewel we in september snel stijgende negatieve stemmingen zagen, lijkt die trend zich nu officieel niet door te hebben gezet. De verdeling van positieve en negatieve emoties blijft de afgelopen maanden stabiel. Het lijkt een mooi moment om met je medewerkers te reflecteren op het afgelopen jaar: hoe zagen hun stemmingen eruit door het jaar heen? Wat hebben jullie samen gedaan om daar op in te spelen? Haal ook feedback op van je medewerkers voor het aankomende jaar. Hoe kun je de data die je verzamelt nóg beter inzetten? Al met al, een mooi moment om samen te zitten en een gesprek aan te gaan.
Met de data van 2DAYSMOOD voer je altijd het goede gesprek. Probeer het nu en bereid je goed voor op 2023!
Hoe zag de bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van medewerkers eruit in oktober 2022? We zien dat de negatieve stemmingen iets stijgen – de dagen worden korter en de heerlijke nazomer is nu echt voorbij. Ook zien we vaak dat het eind van het jaar voor veel medewerkers wat drukker is, dus dat zou een verklaring kunnen zijn voor de hogere ontevredenheid en stress. Maar niet getreurd: de positieve stemmingen zijn over het algemeen nog steeds hoog.
De tevredenheid stijgt naar 32% en de bevlogenheid neemt licht af naar 31%. De ontevredenheid stijgt naar 19% en de stress blijft gelijk op 18%. Al met al zorgt dat voor een verdeling van 63% positieve emoties tegenover 37% negatieve emoties. Daar mogen we zeker niet ontevreden over zijn.
Hoewel de laatste maanden van het jaar wat drukker zijn, is het goed om een vinger aan de pols te houden bij jouw medewerkers. Een drukke periode is normaal, maar negatieve emoties mogen niet de overhand nemen. Zie je dat wel? Dan moet je snel ingrijpen, zodat je burn-outs op tijd voorkomt!
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe de meting en krijg snel bruikbare data!
De zomermaanden zijn voorbij, en dat is te zien. Hoewel we nog genieten van een prachtige nazomer, is het toch echt tijd om weer flink aan de bak te gaan. En de meeste werknemers hebben drukke maanden voor de boeg. Dat het weer tijd is om de schouders eronder te zetten, zien we terug in de bevlogenheidsdata van september.
Schrik niet, want dit beeld hadden we eigenlijk al verwacht. De tevredenheid daalt hard naar 31% en de bevlogenheid blijft nog steeds staan op 33%. De ontevredenheid stijgt naar 18% en de stress stijgt hard naar 18%. Dat brengt ons bij een verdeling van 64% positieve emoties tegenover 36% negatieve emoties. En dat is een aardig verschil met vorige maand, toen we een verdeling zagen van 70/30.
Maar dat is helemaal niet zo gek. Voor de meeste mensen is de vakantie achter de rug. De donkere, drukkere maanden komen eraan. Na de rustige zomermaanden staat er ineens heel wat werk dat moet gebeuren, en het liefst zouden we nog even vertrekken naar de zon. Dat kan zorgen voor een lagere tevredenheid en hogere stressniveaus. Maar gaat die verschuiving niet te hard? Hou goed in de gaten hoe het met jouw medewerkers gaat. De energie die we hebben opgeladen, hebben we nu weer hard nodig.
Snel en simpel weten hoe het met je medewerkers gaat? Doe de meting en ontvang handige overzichten!
Hoe ziet jouw zomer eruit? Relaxt, vakantie, helemaal opladen en weer aan de bak? Dan ben je niet de enige. Want de bevlogenheidsdata van augustus laat een prachtig beeld zien van werkend Nederland. Precies wat we deze maanden willen zien!
Er is een flinke verschuiving zichtbaar deze maand. De tevredenheid schiet omhoog naar 37% en de bevlogenheid blijft gelijk op 33%. De ontevredenheid daalt naar 17% en de stress gaat zelfs nóg lager, naar 13%. Al met al zorgt dat voor een verdeling van 70% positieve emoties tegenover 30% negatieve emoties. Bij deze verdeling zijn we alleen in januari 2020 in de buurt gekomen (toen was het 69/31), maar zó veel positieve emoties zagen we nog niet eerder.
Het is duidelijk dat we de zomer gebruiken waar ‘ie voor bedoeld is: genieten, uitrusten, vakantie nemen en nog een keer genieten. Dit is precies het beeld wat we in de zomer willen zien. In augustus 2021 zagen we een vergelijkbaar beeld, maar toch konden we volgens de data van 2020 en 2021 niet zo tot rust komen als we nu massaal doen. En dat is essentieel om weer op te laden voor de drukke maanden die eraan komen.
Zet de positieve emoties door! Doe de meting en krijg snel inzicht in de stemmingen van je medewerkers
De zomer is in volle gang! Het is mooi weer, we genieten van de lange dagen en de zon, en gaan (eindelijk weer helemaal normaal) op vakantie. Dat deze dingen ieder individu waarschijnlijk wel goed zullen doen, lijkt logisch. Maar wat zegt de bevlogenheidsdata van juli?
De positieve en negatieve emoties verschuiven maar een beetje. De tevredenheid blijft hetzelfde met 33% en de bevlogenheid stijgt licht naar 33%. De ontevredenheid blijft op 19% en de stress daalt naar 15%. Al met al zorgt dat voor een verdeling van 66% positieve emoties tegenover 34% negatieve emoties. Dat is een hele mooie verdeling!
In de zomer zien we vaak wat rust indalen in de data van werkend Nederland. Vaak zijn de zomermaanden wat minder hectisch. We kunnen er even tussenuit en laden weer op voor de laatste maanden van het jaar. Maar toch moet je zorgen dat je goed voorbereid bent voor het laatste kwartaal, want juist dan ligt vermoeidheid op de loer!
Goed voorbereid en met handige inzichten de zomer door? Doe de meting en krijg snel bruikbare data!
De zomer is begonnen! Bekijk hier de update van de bevlogenheidsmonitor over de maand juni. De zomermaanden zijn over het algemeen wat rustig en we zien in juni een daling in stress en toename in bevlogenheid. De mate van ontevredenheid is daarentegen toegenomen.
Hoe creëer je meer werkgeluk en betrokkenheid op de werkvloer? Lees hier hoe je dit doet in 15 stappen.
Bekijk de update van de bevlogenheidsmonitor over de maand mei. We zien dat de stress en ontevredenheid gelijk zijn gebleven aan de maand april. Wel zijn we een stijging in de mate van tevredenheid en een daling in de bevlogenheid.
Ben je benieuwd hoe je de bevlogenheid op de werkvloer omhoog brengt? Lees dan onze artikelen voor meer advies.
Het voorjaar is van start en dat doet de medewerker veel goeds. De zon schijnt, de dagen zijn langer, de vogeltjes fluiten en we zijn meer buiten. In april zien we een enorme toename van tevredenheid en bevlogenheid op de werkvloer. Hiernaast zien we ook dat de ontevredenheid is gedaald. Het afgelopen kwartaal zagen we dat organisaties positief inspeelden op de ontevredenheid op de werkvloer. In de maand april plukken we daar de vruchten van.
Ben je benieuwd naar de 2DAYSMOOD software-tool of wil je een testmeting doen? Vraag dan hier een demo aan voor direct inzicht.
Het eerste kwartaal van 2022 laat helaas wat positieve energie te wensen over. In maart zien we een toename van ontevredenheid. De vermoeidheid en somberheid heeft hierin toegenomen. Daarbij zien we een afname van 3% in bevlogenheid, waarbij vrolijkheid en enthousiasme zijn afgenomen. Naast het blijvende hoge aantal coronabesmettingen, zien we dat het weer een negatieve rol speelt. De regenachtige weken, samengaand met de oorlog in Oekraïne en een blijvend hoge werkdruk zorgen voor een toename van ontevredenheid.
Gelukkig zien we ook een positieve ontwikkeling! We merken dat organisaties hier positief op inspelen door de ene teamactiviteit na de andere te organiseren. Dit draagt bij aan de energie, onderlinge verbinding op de werkvloer en sluit goed aan bij de behoefte naar informeel contact. Hebben jullie al een teamuitje staan voor je medewerkers?
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat?
Doe de meting !
Eindelijk, we krijgen weer meer energie op het werk! Er wordt weer gesproken over versoepelingen, en het carnaval gaat zelfs door. Waar met name de moeheid de afgelopen maanden flink bleef toenemen, zien we daar nu een grote daling van 23% naar 19%. Daartegenover, nam de bevlogenheid (emoties hoog in de energie en plezier) toe met 3%, van 28% naar 31%. Dat brengt ons op een verdeling positieve vs. negatieve emoties van 63% vs. 37%. Hopelijk blijft deze trend zich de komende tijd voortzetten, we verdienen het met zijn allen om weer te gaan en staan op kantoor waar we willen.
Besteed jij genoeg blijvende aandacht aan werkgeluk? Of denk je ‘Werkgeluk? Hoezo werkgeluk?’ Lees dan het opinie blog van Martin Meulenkamp, CEO van 2DAYSMOOD.
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe de meting en begin het jaar goed!
Gelukkig nieuwjaar! 2021 is achter de rug. Een jaar vol onzekerheid, lockdowns, versoepelingen, strengere maatregelen, en ga zo maar door. Het is een bewogen jaar geweest dat veel flexibiliteit van ons heeft gevraagd. We kijken nu terug op de stemmingsdata van december. Afgelopen maand werden er nóg strengere regels aangekondigd en zijn we in een strenge lockdown (zonder avondklok) beland.
Toch zien we over het algemeen positieve cijfers vergeleken met november. De tevredenheid stijgt iets naar 32% en de bevlogenheid blijft gelijk op 28%. De ontevredenheid stijgt naar 23%, maar de stress zakt naar 17%. En dat is positief, want dat betekent dat de mensen die stress ervaarden in november dat wat hebben kunnen laten gaan. Dat zou te maken kunnen hebben met de kerstvakantie, feestdagen en rustperiode in december. Al met al zitten we nu op een verdeling van 60% positieve emoties tegenover 40% negatieve emoties.
We beginnen nu met overwegend positieve energie aan een nieuw jaar: 2022! Heb jij goede voornemens op werkgebied of laat je het op je afkomen? Wij hebben in ieder geval de belangrijkste HR-trends voor je op een rij gezet. Zo ben je op professioneel gebied goed voorbereid. Tijd voor een frisse start!
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe de meting en begin het jaar goed!
November is voorbij, en dus blikken we terug op de stemmingsdata van Nederland. Na een aanscherping van de maatregelen in oktober werden deze in november nóg strenger: bijna alles is nu na 17:00 uur dicht. Dat zorgt voor een verstoorde werk-privé balans, want na onze werkdag kunnen we immers niet zo veel anders meer dan op de bank zitten en hebben we geen tijd voor andere dingen zoals hobby’s.
En dat zien we terug in de data van deze maand: die tonen een somber beeld. We zien de bevlogenheid verder zakken naar 28%. Ook de tevredenheid neemt iets af naar 31%. Op het gebied van negatieve emoties zien we juist een toename: ontevredenheid stijgt naar 21% en stress zit daar vlak achter met 20%. We zitten daarmee op een verdeling van 59% positieve emoties tegenover 41% negatieve emoties. Deze verdeling hebben we sinds februari niet meer zo slecht gezien.
Betekent dat dat we weer naar een 50/50 verdeling gaan deze winter? Dat moeten we nog afwachten. Afgelopen winter bereikten we dit dieptepunt, toen we te maken hadden met een avondklok en nog meer onzekerheid dan nu. Wat vooral belangrijk is, is dat je bij je medewerkers blijft polsen hoe het met ze gaat. Ga je regelmatig een eerlijk gesprek aan? Kampen ze met stress of missen ze de collega’s op kantoor, en wat zou jij daarin voor ze kunnen betekenen? Stimuleer verbinding in je team door deze maand een online kerstborrel te doen en verzin iets leuks om bij die borrel te doen. Ook al zijn we inmiddels online spelletjes misschien zat, het is belangrijk om het teamgevoel te blijven behouden. Dan kunnen we 2022 met nieuwe energie van start gaan!
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe deze meting en blijf het gesprek aangaan!
De herfst is volop aanwezig! En dat heeft ook de nodige effecten op de stemmingen van medewerkers en de besmettingen in Nederland. Maatregelen worden weer aangescherpt en dat zien we terug in de data van oktober.
De tevredenheid stijgt in oktober naar 32%, maar de bevlogenheid daalt juist naar 31%. De negatieve emoties gaan weer omhoog. Ontevredenheid stijgt naar 19%, en stress naar 18%. Daarmee zien we nu een verdeling van 64% positieve emoties en 36% negatieve emoties.
Dat kan te maken hebben met eindejaarsdeadlines, strengere (thuiswerk)maatregelen of simpelweg het feit dat het langer donker is. Hoe dan ook, het is nu extra belangrijk om de vinger aan de pols te houden en de dialoog aan te gaan met je medewerkers.
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat met de constante verandering? Doe dan de meting!
September is alweer voorbij, en dat hebben we gemerkt: de zomer is nu echt over en de regen lijkt af en toe niet op te houden! We gaan nu de laatste drie maanden van het jaar in, en dus blikken we terug op de stemmingsdata van september. En hierin zien we dat de druk (stress) voor de laatste paar maanden van het jaar al iets toeneemt. Heb jij ook nog projecten die nog afgerond moeten worden?
Gelukkig is het niet helemaal negatief. Want hoewel de tevredenheid zakt naar 31%, stijgt de bevlogenheid naar 34%. En kijk eens naar de bevlogenheidslijn van het afgelopen jaar, wat een mooie trend! Zijn we dan nu echt aan het herstellen van corona (het thuiswerken, de onzekerheid etc.)? In de negatieve stemmingen zien we dat de ontevredenheid daalt naar 18%, de stress toeneemt naar 17%. En dat zou een teken kunnen zijn van afrondingsstress. Al met al betekent dat dat we in september 65% positieve emoties hadden, en 35% negatieve emoties.
Zie jij in jouw organisatie of team veel tevreden medewerkers, maar kan de bevlogenheid nog beter? Kijk dan eens hier voor tips om de employee engagement van jouw medewerkers te verhogen!
Wil jij de werkdruk van medewerkers in de gaten houden en de bevlogenheid vasthouden? Kijk hier voor altijd relevante inzichten!
De zomervakantie is alweer voorbij! En dus blikken we terug op de stemmingsdata van augustus. Hoewel we in juli nieuwe klappen te verwerken kregen en we de negatieve emoties hard zagen stijgen, lijken de stemmingen nu toch weer snel bij te trekken. En dat is goed nieuws, want dat is precies de trend die we normaal na de zomer willen zien.
In augustus steeg de tevredenheid met 3% naar 35%. De bevlogenheid steeg mee naar 31%. En gelukkig zien we de negatieve stemmingen weer dalen: ontevredenheid daalde naar 19% en stress naar 15%. Daarmee zitten we nu op een verdeling van 66% positieve emoties tegenover 34% negatieve emoties!
In juli spoorden we iedereen aan om, ook al waren vakantieplannen geannuleerd, toch vakantie te nemen en uit te rusten. En dat lijkt te hebben gewerkt. Nu de zomer is afgelopen, kunnen we weer met frisse energie aan de slag. Heb je nieuwe medewerkers in je team, die staan te trappelen om hun nieuwe baan goed af te trappen? Lees dan hieronder hoe je ze goed begeleidt in het onboarding proces. Een goed begin is immers het halve werk!
Wil jij inzichtbaar maken hoe het nieuwe medewerkers afgaat en feedback krijgen op je onboarding proces? Doe dan de meting!
Uitgelicht: geef medewerkers een knallende start!
Starten met een nieuwe baan is en blijft voor veel mensen spannend. Als teamleider of HR manager kun je het proces al een stuk makkelijker maken door een goede onboarding te faciliteren. In juli zijn een aantal klanten van 2DAYSMOOD bij elkaar gekomen tijdens de HR mastermind om hun onboarding processen te bespreken. Zij delen nu hun beste tips!
- Stuur een kaartje naar de nieuwe medewerker voordat hij of zij bij je komt werken. Hierop kunnen teamleden schrijven wat ze zo leuk vinden aan het werken in dat team. Een warm welkom!
- Creëer een smoelenboek en laat de nieuwkomer zichzelf op het intranet introduceren met een stukje over zichzelf. Zo heeft Tony Chocolonely de ‘Mugshot’ en gaat iedere nieuwe medewerker op een grappige manier op de foto. Deze foto komt in het kantoor te hangen, maar wordt ook afgedrukt op een mok die de medewerker krijgt voor op kantoor.
- Maak gebruik van de ICEbreaker functionaliteit in Microsoft Teams. Hiermee wordt de nieuwe medewerker aan willekeurige collega’s gekoppeld om online een kopje koffie mee te drinken. Heel leuk als het onboarding proces vooral online plaatsvindt.
- Maak ook de medewerker verantwoordelijk voor een goede onboarding: geef hem of haar persoonlijke opdrachten in de eerste week. Bijvoorbeeld: wie heeft de beste pingpong skills in het team? Hierdoor moet de medewerker meedoen aan activiteiten die bij de cultuur horen, of zelf koffiemomentjes inplannen met collega’s om de antwoorden te vinden.
Wil je meer weten over de 4 C’s die je niet mag vergeten bij je onboarding? En tips om je proces te verbeteren? Lees hier de blog!
Juli is inmiddels voorbij, en we zijn al halverwege de zomer. En hoewel we in juni de zomerperiode nog positief inzagen, kregen we in juli al snel weer een nieuwe klap. Maatregelen werden tóch weer aangescherpt, besmettingen liepen op, vakanties werden gecanceld… Dat heeft zeker geen positief effect op onze stemmingen!
En dat zien we ook terug in de data. Want de tevredenheid zakte naar 32%, en de bevlogenheid zelfs weer terug naar 29%. En omdat deze twee positieve stemmingen zakken, betekent dat een stijging in negatieve emoties. Zo steeg de ontevredenheid met maar liefst 4% naar 22%. De stress bleef gelijk op 17%. In juni zagen we de beste verdeling van positieve en negatieve emoties die in 2021 hebben gehad. Maar in juli zitten we weer op hetzelfde niveau als in april: met 61% positieve emoties tegenover 39% negatieve emoties.
Wat betekent dat voor medewerkers in Nederland? Wederom is het belangrijk om, ook al gaan sommige vakanties niet door, toch echt die rust te pakken. We willen namelijk zo snel mogelijk de positieve draad weer oppakken, en voorkomen dat de stemmingen verder afzakken. Daarvoor is het essentieel dat medewerkers na de zomer weer met frisse, hernieuwde energie aan de slag kunnen. Of ze nu thuiswerken of op kantoor. Hoe je dat doet, lees je hier.
Wil jij de stemming van je medewerkers in de gaten houden en de toekomst van werk zo optimaal mogelijk inrichten? Neem dan deze gratis meting mee voor altijd relevante inzichten!
Juni is weer voorbij gevlogen, en dus zijn alle data van meer dan 20.000 werkende Nederlanders weer binnen. In juni kregen we weer meer vrijheid, gingen clubs en festivals weer open en kwamen we weer steeds dichter bij ‘normaal’.
Wederom zien we dat ook terug in de cijfers, die een overtuigend positief beeld laten zien. Want hoewel de tevredenheid gelijk bleef op 33%, steeg de bevlogenheid met maar liefst 3% naar 32%. Dat resulteert ook in een dalende trend voor ontevredenheid naar 18%, en de stress zakte naar 17%. Dat betekent dat er nu een verdeling is van 65% positieve emoties tegenover 35% negatieve emoties. Dat is de beste verdeling die we in 2021 gezien hebben. Wauw!
Dat is niet het enige merkwaardige: deze cijfers zijn zelfs nog iets beter dan hoe we er in juni 2019, vóórdat de coronacrisis begon, met z’n allen voorstonden. Kijk maar naar de grafiek hieronder. Toen was er een verdeling van 62% positieve emoties en 38% negatieve emoties. Wat kunnen we daar uithalen?
In juni 2021 liggen de stress en ontevredenheid iets lager dan juni 2019, maar vooral de bevlogenheid is interessant: deze is 4% hoger in 2021. Medewerkers lijken weer hernieuwde zin te hebben om aan de slag te gaan. Maar toch moeten we voorzichtig kijken naar de toekomst – de besmettingen lopen weer op, veel landen gaan weer op slot en maatregelen worden weer strenger.
Als we kijken naar de cijfers van 2019 en 2021, zien we in beide gevallen dat de stress en ontevredenheid dalen. Dat komt doordat men over het algemeen de zomermaanden gebruikt om op te laden. Maar vorig jaar zagen we na de zomer veel vermoeidheid. En dat is niet gek: we konden niet écht op vakantie naar het buitenland, en daarom werkten veel medewerkers de zomer door zonder vakantie op te nemen. Doordat veel mensen geen vrij namen om even op te laden, zagen we in de laatste maanden van 2020 veel vermoeidheid en stress. Dus dé tip voor deze zomer: moedig je medewerkers aan om absoluut wél vrij te nemen en even te ontladen. Rust is erg belangrijk in deze maanden, of we nou wel of niet op vakantie gaan.
Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat met de constante verandering? Doe de gratis meting!
Uitgelicht: ga verveling in de zomer tegen!
Zijn de zomermaanden op werk bij jou doorgaans rustig? En ben je bang dat je je gaat vervelen? Dan kun je je daar alvast op voorbereiden. Want verveling op werk kan veel negatieve gevolgen met zich mee brengen, zoals bijvoorbeeld een bore-out. En dat wil je natuurlijk voor zijn! Met deze tips herken, bestrijd en voorkom jij verveling op je werk.
Hoe weet je of jij nou echt last hebt van structurele verveling, of tegen een bore-out aanzit? Dat is vaak moeilijk te bepalen. Om het te kunnen herkennen, kun je kijken naar deze dingen:
Werk je afwisselend?
Houd een week lang elke dag bij aan welke taken je hebt gewerkt. Label de taken op het soort werk en hoe leuk je het vond. Zo kun je snel in één overzicht zien of jouw werk je deze week voldoening heeft gebracht.
Werk je geconcentreerd?
Ben je vaak afgeleid? Wissel je steeds van taak of zit je het internet door te struinen? Dat kan een signaal zijn van verveling. Probeer uit te vinden waar jouw concentratielek zit.
Werk je vanuit je talenten?
Als je je eigen krachten benut, heb je drie keer zo veel kans om je levenskwaliteit als 'geweldig' te beoordelen. Dus die krachten moet je ook in je dagelijkse werk inzetten!
Wil je meer weten & meer tips over hoe je verveling bestrijdt en voorkomt? Lees de blog hier en blijf ook tijdens de zomer betrokken!
In mei werden een reeks van versoepelingen doorgevoerd. Zo kon je weer lekker naar de sportschool en gingen de bibliotheken weer open. Deze vernieuwde vrijheid was voor veel mensen een verademing!
De effecten van de versoepelingen zien we terug in de werkgeluk data van werkend Nederland. Tevredenheid is gestegen naar 33% en bevlogenheid gezakt naar 29%. Ontevredenheid blijft onveranderd op 20% en de stress zakt verder door naar 18%. Daarmee zitten we op een verdeling van 62% positieve emoties tegenover 38% negatieve emoties. Hiermee zet de positieve trend voort, en hoewel we nog ver staan ten opzichte van de cijfers van vóór de coronacrisis, blijven we de goede richting opkruipen.
Als we kijken naar de toekomstige versoepelingen, kunnen we verwachten dat het thuiswerken van nu gaat verschuiven naar een meer hybride vorm: thuiswerken in combinatie met werken op kantoor. Deze hybride vorm van werken neemt nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat ook op afstand mensen zich onderdeel voelen en blijven voelen van de bedrijfscultuur? Wat wordt de functie van het kantoor? En wat vinden werknemers hierin belangrijk?
Met de specifieke enquêtemodule “De toekomst van werk” verzamel jij simpel en snel feedback van medewerkers over wat zij nodig hebben bij het combineren van thuis- en op kantoor werken. Met deze feedback kun je aan de slag om op strategisch- en beleidsniveau een sterke en toekomstbestendige werkcultuur te organiseren.
Ben jij nu ook bezig met hoe de werkcultuur er post-corona uit gaat zien? Met deze gratis meting ben jij goed voorbereid op de toekomst van werk!
Het is alweer april geweest! Hoewel het weer nog niet mee wil werken, komen we steeds dichter bij de zomer. Inmiddels zijn de terrassen en winkels weer open: daar keek Nederland in april met smart naar uit. In de trendlijnen en emoties van medewerkers zien we opnieuw een positieve verschuiving. Dat is een goed teken voor de toekomst!
We kunnen zien dat hoewel de tevredenheid is afgenomen met 1%, de bevlogenheid met 2% stijgt. Die 1% tevreden medewerkers in maart hebben dus niet alleen hun positiviteit behouden, maar hebben ondanks de beperkingen rondom de pandemie ook nog veel energie. Wat betreft negatieve emoties blijft ontevredenheid onveranderd op 20%, en daalt de stress met 1% naar 19%. Dat brengt ons bij een verdeling van 61% positieve emoties tegenover 39% negatieve emoties. Weer een stapje in de goede richting, dus.
Hoewel het hybride werken dichterbij komt met de versoepelingen die steeds verder ontwikkelen, wil ongeveer 25% van de werkende Nederlanders toch ook deels thuis blijven werken. Ook als naar kantoor gaan gewoon weer mag. Volgens MT/Sprout kunnen ze zich hier beter concentreren, en zijn ook minder reistijd en de aard van het werk belangrijke redenen om thuis te blijven werken in de toekomst. Maar je hybride werken beleid ontwerpen zal een kwestie van maatwerk worden: medewerkers met verschillende levensfasen en thuissituaties zullen hier allemaal anders tegenaan kijken. Uiteindelijk zal hybride werken zich ontwikkelen tot de standaard. Zorg dus dat je hier goed op voorbereid bent en lees hieronder nog een aantal tips!
Ben je al bezig met hybride werken? Doe deze gratis meting voor de juiste inzichten!
Uitgelicht: tips voor succesvol hybride werken
Ben je al bezig met het hybride werken beleid in jouw organisatie? Zo niet, dan wordt het hoog tijd om daarmee aan de slag te gaan. Want hoe kun je nú je organisatie zo toekomstbestendig en duurzaam mogelijk inrichten als we permanent (deels) vanuit huis gaan werken? En waar moet je op letten?
Onze Employee Happiness Expert deelde hiervoor een aantal tips. Je kunt je hybride werken beleid inrichten aan de hand van vijf belangrijke thema’s.
Voor elk thema een tip!
TIP 1: Maak duidelijke afspraken met elkaar over werktijden en pauzes. Wees met elkaar alert op structureel overwerken, en moedig elkaar om ’s avonds en in het weekend zo min mogelijk te werken en écht rust en ontspanning te pakken.
TIP 2: Aangezien jullie elkaar niet meer dagelijks op kantoor zien, zul je hier nieuwe (creatieve) manieren voor moeten vinden. Zorg voor een goede interne communicatie, en wissel hierin af qua communicatiestijlen die passen binnen jouw organisatie.
TIP 3: Neem ook de tijd voor informele momenten. Plan eens een informele pub quiz of online escape room of bel eens een collega op om te horen hoe het weekend is geweest. Zoek offline contact binnen de mogelijkheden.
TIP 4: Wees duidelijk als manager, maar ook empathisch. Het is jouw taak om te communiceren wat je verwacht van je teamleden. Een goede manier om te checken of alles duidelijk is, is om hier naar te vragen.
TIP 5: Maak een plan voor het kantoor. Welke taken zijn lastig thuis uit te voeren en willen medewerkers graag op kantoor doen? Hoe kun je je kantoor hierop inrichten? Wellicht is er meer behoefte aan ruimtes waar gezamenlijk gebrainstormd of in teams gewerkt kan worden. Bekijk hoe je dit als organisatie kunt faciliteren.
Meer tips om van hybride werken een succes te maken? Kijk dan hier!
De lentemaand maart is aangebroken en dat is een mogelijke verklaring voor de nieuwste bevlogenheid cijfers van werkend Nederland. We zien namelijk een klein positief signaal. De plezierige stemmingen tijdens werk, tevredenheid en bevlogenheid zijn beide met 1% toegenomen, naar respectievelijk 32% en 28%. Bovendien dalen de onplezierige stemmingen, ontevredenheid en stress, ook met 1%. Ze staan nu beide op een niveau van 20%.
Wat zegt dit? Als we hoopvol naar deze cijfers kijken kunnen we hier het begin van een opwaartse trend in zien. Daar zijn immers wat argumenten voor aan te voeren. De lente is begonnen met een aantal mooie zonnige dagen, waar men zeker vrolijk van zou kunnen worden! Daarnaast komen we, ondanks dat we nog steeds thuiswerkend in een lockdown zitten, steeds dichter bij de 'open-up' van Nederland. Met voorzichtige stappen en experimenten wordt er weer perspectief geboden en dat geeft nieuwe energie.
Toch moeten we nog even volhouden, en dat met gemiddeld 40% negatieve emoties tijdens werk... dat kan beter! Een tip hiervoor is: vooruitdenken en plannen maken. Uit onderzoek (T. Amabile, S. Kramer, 2011) is bekend dat een gevoel van vooruitgang een van de belangrijkste factoren is voor een fijne beleving van je werkdagen. En omdat het perspectief er is, kunnen we nu realistisch bezig zijn met 'wat als we straks weer naar buiten en naar kantoor mogen'. Hoe gaat dat eruit zien? Wat kunnen we allemaal organiseren om de verbinding weer te herstellen? Nemen we de voordelen van het thuiswerken mee en gaan we hybride werken?
Ben je al bezig met plannen voor hybride werken? Neem dan deze gratis meting mee voor de juiste inzichten en draagvlak!
De grafiek van februari 2021 uit ons bevlogenheid onderzoek laat geen significante veranderingen zien op het gebied van onze stemmingen tijdens werk. Dat is niet verrassend aangezien we al ruim 10 weken in een lockdown zitten en al bijna een jaar thuiswerken door de corona pandemie.
Het lichtpuntje nadert, maar toch blijft de corona-moeheid en onzekerheid de overhand houden. Gemiddeld wordt door deze maand door 21% van de medewerkers stress en ontevredenheid ervaren. Voor bevlogenheid is dat 27% en voor tevredenheid 31%.
Het zou mooi zijn om die energie die nu weglekt in de negatieve emoties om te zetten in positieve emoties. Goed nieuws, dat hoef je niet alleen te doen! Het is slim om met collega's, andere teams of zelfs professionals uit andere organisatie ervaringen en tips te delen. Dat deden wij ook in onze HR Mastermind sessie afgelopen maand.
5 Tips van HR masterminds
Graag delen we deze originele tips met jullie rechtstreek uit de praktijk van de HR professional!
- Werkgeluk als kernwaarde: was het nog geen kernwaarde? Zorg dat dat je werkgeluk toevoegt aan de bouwstenen van je cultuur. Dit kan helpen om het onderwerp in alle lagen van de organisatie bespreekbaar te maken. Ook is dit een stimulerend signaal naar medewerkers om zelf met initiatieven te komen om hun werkplezier te verhogen.
- Change agents benoemen: zorg ervoor dat je genoeg ambassadeurs betrekt. Bevlogen mensen die kunnen helpen om weer meer energie in je organisatie te brengen of om het nieuwe normaal vorm te geven. Zet hier bijvoorbeeld een interne vacature voor uit.
- Talkroulette (of walkroulette): zorg voor meer verbinding in je informele meeting. Maak er geen kringgesprek van, maar deel je collega's in in break-out rooms (via Zoom/Teams) zodat je 1-op-1 even echt kunt bijpraten. Wissel een aantal keer, zodat je verschillende collega's kunt spreken. (Een wandelschema is ook een leuke optie!)
- Bezuinig nu niet op online uitjes: zijn er te weinig lichtpuntjes? Zijn alle weken ''hetzelfde''? Zorg dat je juist in deze tijd van elke feestdag of mijlpaal iets speciaals maakt. Laat je niet tegenhouden door de digitale communicatievormen, maar ''own them''! Van online escaperoom tot en met pubquiz, met een paar google zoekacties vind je vast iets wat bij je bedrijf of team past.
- Van data naar daden: heb je beschikking over een flexibele enquête tool zoals die van 2DAYSMOOD? Zorg dan dat je wat vaker terugkoppeling geeft over de resultaten, of zet een nieuwe enquête uit die nu echt relevant is. Net zoals in deze blog kun je een interne ''bevlogenheid monitor'' delen. Je laat zien dat er continu aandacht voor het onderwerp is en je kunt een doel stellen: samen werken aan een stijgende lijn van bevlogenheid!
Uitgelicht: ambassadeurs van de werkgever (eNPS)
Wat is de eNPS?
De eNPS, employee Net Promotor Score, geeft aan in hoeverre medewerkers ambassadeur zijn van hun organisatie. Zouden zij het bedrijf als goede werkgever aanbevelen aan anderen? Die vraag beantwoorden ze op een schaal van 1 tot 10. Aan de hand van de resultaten ontstaan er zo 3 groepen: Detractors, Passieven en Promotors. Een organisatie met een hoge eNPS (dit betekent veel promoters en weinig detractors) heeft vaak een cultuur die leidt tot succes, een hoog percentage van personeelsbehoud, en een sterke positie op de arbeidsmarkt!
Lees hier meer uitleg en 5 tips om je eNPS aan te pakken.
Hoe gebruik je de eNPS als benchmark?
Waarom delen wij nu dit cijfer? Als je zelf een eNPS meting in je organisatie hebt gedaan kun je deze scoren benchmarken. De achterliggende formule wordt namelijk internationaal gebruikt. Onze grafiek hierboven geeft dus aan dat er in Nederland in 2020 gemiddeld méér mensen promotor zijn van hun bedrijf dan detractor. Voor medewerkers is dat een score +10 en voor managers +32. Dat is goed nieuws! Want in 2019 was de eNPS voor medewerkers -4 en voor managers +26. (Deze data vloeien voort uit zo'n 15.000 enquêtes, verstuurd in organisaties met verschillende groottes en uit diverse sectoren.)
Hoe kun je de eNPS in de praktijk inzetten?
Natuurlijk is het waardevol om inzicht te hebben in deze algemene cijfers. Maar wij adviseren om nóg meer waarde te hechten aan je interne benchmark en doelen die je hieraan koppelt. Dus start bijvoorbeeld met een nulmeting. En bepaal dan zelf wat je een goede employee Net Promotor Score vindt voor jouw bedrijf of team.
Stel bijvoorbeeld doelen als: We willen het verschil tussen medewerkers en managers verkleinen met x. We willen met alle detractors in gesprek om te achterhalen waarom ze ontevreden zijn! Of neem bijvoorbeeld niet de algemene eNPS als meetpunt, maar kijk naar de verdeling van de scores. Wij willen dat 80% van onze organisatie een 8 of hoger geeft aan de werkgever.
In januari 2021 zien we dat medewerkers zich tijdens werk als volgt voelen: 32% tevreden, 25% bevlogen, 23% ontevreden en 20% gestrest. Dat is een score die organisaties kwetsbaar maakt. Vergeleken met onze benchmark richtlijnen en januari 2020 (pre-corona), ervaren we 12% méér negatieve emoties. We zitten zelfs bijna op een 50/50 verdeling van positieve en negatieve stemmingen. Zo hoort een werkweek er niet uit te zien, toch?
Wat meer zorgen baart is het feit dat de negatieve stemmingen al zo langdurig hoog zijn. Door de coronacrisis (en het thuiswerken) ervaart 3 op de 10 Nederlanders gevoelens van eenzaamheid, onder jongeren is die verhouding zelfs toegenomen naar 5 op de 10. (Bron: Op1, 3 feb 2021)
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bespreekt dit in talkshow Op1 en zegt hierover: ''Eenzaamheid is heel erg gekoppeld aan stress, en chronische stress daar wordt je brein kwetsbaarder van. Je maakt namelijk veel cortisol aan, het stresshormoon. In de tijd heeft deze stof een negatieve impact op niet alleen je bloedvatenstelsel, maar ook een aantal hersengebieden die te maken hebben met bijvoorbeeld geheugen, goed kunnen plannen en je beloningsmechanisme."
Voor veel thuiswerkers zal dit laatste herkenbaar zijn, het gemis van die energie of kick die je krijgt na het succesvol behalen van taken of doelen. Het fijne gevoel van beloning is drastisch minder wanneer je stress ervaart of wanneer je het niet kunt delen met anderen (in je nabijheid).
Hoe gaan we dit nu verbeteren? De context kunnen we niet veranderen, dus iedereen in de organisatie moet zelf aan de slag. Haal de veerkracht zo nodig uit je tenen!
TIP: wellicht kunnen deze 3 trainbare soft skills daarbij helpen.
Uitgelicht: vitaliteit medewerkers en managers
Sinds de corona-uitbraak zien we dat medewerkers hun vitaliteit gemiddeld een 3,6 geven op een schaal van 5. In rapportcijfers een 7, 2, dus ruim voldoende. Opvallend is dat zij op de vraag ''Hoe belangrijk vind je een energiek gevoel voor je werkplezier?'' een 4,2 scoren. In de gewenste situatie is hun vitaliteit dus een rapportcijfer 8,4, niet ruim voldoende, maar (zeer) goed. Er is sprake van een mismatch, en dat betekent dat hier verbetering en meer werkplezier te behalen valt. De data tonen ook een verschil in vitaliteit aan tussen leidinggevenden en medewerkers. Het is goed om je hier als manager bewust van te zijn, hoe kun je een (nog beter) rolmodel zijn?
Diverse gemeenten in Nederland, zoals Oss, Moerdijk en Rotterdam, zijn al bezig met het meten en verbeteren van vitaliteit via de BRUIS meter. Dit is een samenwerking tussen 2DAYSMOOD en het A&O fonds Gemeenten. Een half jaar lang mogen gemeenten (of teams), de BRUIS meter kosteloos inzetten. Vraag de BRUIS meter hier aan.
Wat is vitaliteit? Waarom is het belangrijk?
Vitaliteit is voor medewerkers een bepalende factor voor betrokkenheid en bevlogenheid. Zéker in tijden van de crisis en sociale afstand weegt deze factor extra zwaar. Door vitaliteit zijn medewerkers namelijk in staat en bereid om te werken onder hoge werkdruk of in stressvolle, onzekere situaties. Het is een intrinsieke energiebron die positief beïnvloed kan worden door o.a. een gezonde leefstijl en werkomgeving, zingeving en ondersteuning vanuit sociale (werk)relaties.
Vitaliteit behoort tot de 15 drijfveren in het Employee Happiness Model®.