2DAYSMOOD

Werkgeluk laat zich niet van boven opleggen. Maar wie bereid is het gesprek aan te gaan met medewerkers, kan flinke resultaten boeken, zegt werkgelukdeskundige Krista de Wolff. “Om met geluk bezig te zijn, moet je weten waar iemand gelukkig van wordt.”

In het artikel van PW Magazine geeft werkgelukdeskundige Krista de Wolff antwoord op een van de veelgestelde vragen op het gebied van werkgeluk;

‘Is werkgeluk een luxeproduct dat maar voor enkelen is weggelegd?’
‘Hoe kan je iets dat zo persoonlijk is als geluk, stimuleren?’
‘Laat werkgeluk zich vangen in een beleid?’
‘Iedereen wil graag gelukkig zijn, maar waarom zou een werkgever zich daarmee bezig moeten houden?’
‘Welke rol is weggelegd voor HR in het streven naar werkgeluk?’
‘Welke verantwoordelijkheid heeft de werknemers zelf voor zijn of haar geluk?’

Waar voor vele werkgeluk als een utopie klinkt, is het volgens Krista de Wolff zeker haalbaar.

“Ik raad iedereen aan om te beginnen met een nulmeting voor werkgeluk. Dat is iets anders dan het meten van medewerkerstevredenheid. Wat er met medewerkerstevredenheidsonderzoeken wordt gemeten zijn factoren die buiten je om gaan: je werkomstandigheden, je werkplek, je arbeidsvoorwaarden, je leidinggevende. Je geeft heel veel oordeel over dingen buiten je. Terwijl werkgeluk gaat over het gevoel dat je zelf hebt op je werk. Medewerkerstevredenheidsonderzoek wordt meestal ook maar een keer per jaar gedaan en daar komt dan onwijs veel uit. Een nadeel is dat er voor medewerkers vaak niet duidelijk is wat er nou mee gedaan wordt. Wat op zichzelf weer kan leiden tot ontevredenheid.”

“Als je werkgeluk meet, kun je mensen gewoon vragen: ‘Hoe gelukkig ben je nu?’ Maar er zijn verschillende gevalideerde meetmethoden die je hiervoor kunt gebruiken. Een goede tool is de online survey van 2daysmood. Via een app krijgen medewerkers 1x in de week een vraag over hun geluk (energie) en een verdiepende vraag die gaat over een thema waarmee de organisatie op dat moment bezig is. Je kunt op een live dashboard zien hoe het met het werkgeluk in de organisatie staat en of de interventies werken.”

 

Lees het gehele artikel hier