Skip to content
Back to Blog
eNPS

Data-gedreven werkplezier: eNPS meten en verbeteren in 3 simpele stappen

Ben jij een goede werkgever? Door de eNPS te meten, heb je direct een goede KPI om jouw medewerkers betrokken en tevreden te houden!

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

jan 28, 2024

De werkomgeving verandert snel. De arbeidsmarkt blijft krap, het is moeilijk om nieuwe medewerkers te krijgen en je wil kostte wat het kost je medewerkers niet kwijt. In de huidige zakelijke omgeving is het cruciaal om niet alleen te focussen op productiviteit, maar ook op het welzijn van medewerkers. De employee Net Promoter Score (eNPS) is een krachtige maatstaf die jouw organisatie waardevolle inzichten geeft over het werkgeverschap. Ontdek hoe je de eNPS meet, waarom het zo belangrijk is, en ontvang waardevolle tips om deze score te verhogen met behulp van innovatieve software.

Wat is de eNPS?

De eNPS is niet zomaar een cijfer; het is een sleutelindicator die de loyaliteit en tevredenheid van medewerkers meet, maar ook hoe goed jij het als werkgever doet. Ontwikkeld als een variatie op de bekende Net Promoter Score (NPS) richt de eNPS zich specifiek op de arbeidsrelatie binnen organisaties. Met de eNPS stel je je medewerkers de vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat je deze organisatie als werkgever zou aanbevelen?”

Een hoog eNPS-cijfer suggereert niet alleen tevredenheid, maar ook betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers. Dit maakt het een waardevolle maatstaf voor het meten van werkgeluk en het identificeren van gebieden voor verbetering. Heb je een hoge score, dan weet je dat jouw medewerkers tevreden zijn over de organisatie als werkgever. Maar bij een lage score is er nog werk aan de winkel!

Hoe kun je de eNPS meten?

De eNPS meten omvat meer dan alleen het stellen van de vraag. Het begint met het verzamelen van gestructureerde feedback van medewerkers over verschillende aspecten van hun werkervaring. Dit kan worden gedaan via enquêtes, interviews of interactieve, HR-gerichte software.

Om de eNPS te meten, stel je de vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat je deze organisatie als werkgever zou aanbevelen?” Medewerkers kunnen een score geven van 1-10. Medewerkers die een 1 t/m 5 geven zijn detractors, medewerkers met een 6 of 7 zijn passives en de medewerkers met een 8 t/m 10 zijn promoters. Om de eNPS te berekenen, doe je de volgende rekensom: het % promoters – het % detractors = de eNPS.

De eNPS kun je dus berekenen door het percentage werknemers dat promoters zijn (zeer waarschijnlijk zouden aanbevelen) te verminderen met het percentage detractors (niet waarschijnlijk zouden aanbevelen). Het resultaat is een netto cijfer dat kan variëren van -100 tot +100.

Voorbeeld: de uitkomst van jouw vraag heeft een verdeling van 60% promoters, 20% passives en 20% detractors. Dan krijg je de volgende rekensom: 60% promoters – 40% detractors = een eNPS van 40.

3 stappen om de eNPS te verbeteren

Als je de eNPS hebt gemeten, weet je waar je staat. Maar ongeacht de uitkomst is het goed te onderzoeken waar de (on)tevreden mensen zitten en welke factoren van werkgeluk zij wel of niet tevreden over zijn. Om de eNPS dan gericht te kunnen verbeteren, kun je de volgende stappen volgen.

Stap 1: frequente feedback

Regelmatige feedbacksessies stellen medewerkers in staat om hun mening te uiten. Als je ook wat doet met deze feedback, voelen medewerkers zich gehoord. Dit versterkt het vertrouwen in de organisatie en de communicatie en draagt bij aan een positieve werkomgeving. Daarnaast zijn medewerkers die hun mening kunnen en durven geven vaak meer betrokken bij de organisatie, en gaan ze dus minder snel weg.

Stap 2: blijf regelmatig de eNPS meten

Veel organisaties voeren het medewerkerstevredenheidsonderzoek, de eNPS of andere HR-metingen maar eens in de zoveel tijd uit. En hoewel soms meten nog altijd beter is dan níét meten, geeft kort-cyclisch meten je een veel realistischer beeld van de situatie. Als je bij de nulmeting niet tevreden bent met de score en je zet gerichte interventies in om dit te verbeteren, kun je met 2DAYSMOOD in realtime meten wat het effect daarvan is op de eNPS.

Met deze HR-software vraag je niet alleen regelmatig uit hoe het met je medewerkers gaat, maar stel je gerichte verdiepende vragen op de voor jou relevante thema’s. Zo zie je welke trends er spelen in je organisatie en kun je daar direct mee aan de slag. Zie je veel werkstress? Zorg dan dat je meteen ingrijpt. Dit zorgt er ook voor dat medewerkers voelen dat de organisatie om hen geeft en dat zij gewaardeerd zijn. En dat resulteert weer in een verbetering van de eNPS.

Stap 3: reflecteer op je arbeidsvoorwaarden

De meest bekende arbeidsvoorwaarde is natuurlijk het salaris. Maar er zijn nog veel meer elementen die het werkgeluk en dus de eNPS kunnen beïnvloeden. Het bieden van flexibele werktijden en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans draagt bijvoorbeeld bij aan het welzijn van medewerkers, wat zich vertaalt naar een hogere eNPS. In het Employee Happiness Model, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht, zijn 15 factoren benoemd waar je als werkgever invloed op hebt, die het werkgeluk van medewerkers beïnvloeden. Ga hiermee aan de slag, en je zult zien dat de eNPS stijgt!

Lees ook: Hoe Mijn Aansluiting als eNPS-topscoorder blijft verbeteren op werkgeluk

De eNPS efficiënt meten en verbeteren

In een tijd waarin het behouden van talent en het creëren van een positieve werkomgeving cruciaal zijn, blijkt de eNPS een onmisbare maatstaf te zijn. De eNPS meten, begrijpen en verbeteren is een continu proces dat organisaties in staat stelt hun medewerkers te boeien en binden.

Met behulp van geavanceerde eNPS- en werkgeluksoftware wordt het proces vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Als je blijft streven naar een werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen presteren en gelukkig zijn, zal je niet alleen de eNPS verhogen, maar ook een bedrijfscultuur bevorderen die medewerkers inspireert om hun beste werk te leveren. En dat is de sleutel tot succes in de moderne zakelijke wereld.

Ontdek de kracht van de eNPS, meet het werkgeluk van je team en bouw aan een toekomst waarin tevreden en betrokken medewerkers de drijvende kracht zijn achter organisatorisch succes!

Bekijk hier hoe de tool van 2DAYSMOOD het meten van de eNPS makkelijk én leuk maakt!

Latest articles

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Ontdek maandelijkse trends in bevlogenheidsonderzoek onder werkend Nederland bij 2daysmood. Blijf op de hoogte van cijfers en inzichten.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Waarom is diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk & wat levert het je bedrijf op? Lees hier vijf concrete tips voor je HR-beleid...