2DAYSMOOD
Jaren geleden, toen ik als jonge manager startte, was ons hoofd Personeelszaken een voorstander van wat ook wel “management by walking around” wordt genoemd. Ze bracht regelmatig wandelend haar tijd door in ons grote hoofdkantoor en observeerde de normale dagelijkse activiteiten. Omdat management destijds nog nieuw was voor mij en ik graag alle wilde weten over deze gevoelsmatig uitdagende rol, vroeg ik haar op een dag wat ze leerde van haar kantoorwandelingen.

Haar antwoord verraste me. “Dat zal ik je eens vertellen,” zei ze,

‘‘onze managers praten gewoon niet genoeg met hun medewerkers. Er is te veel stilte in dit gebouw en niet genoeg communicatie gaande.’’

Het feedback probleem

Dit was natuurlijk lang geleden, maar ik ben haar antwoord nooit vergeten. Tot op de dag van vandaag geloof ik dat er veel inzicht en waarheid in zit. En het feit is, dat er naast zachte anekdotische bewijzen zoals deze, ook harde bewijzen zijn. Jaren later, toen ik met pensioen ging en eindelijk tijd had om na te denken, te schrijven en te praten over wat ik de afgelopen kwart eeuw allemaal had gedaan, kwam ik een enquête tegen met een eenvoudige maar memorabele bevinding:  65% van de medewerkers wil meer feedback dan ze krijgen. Dit deed me denken aan het gesprek van lang geleden. Ook op basis van mijn eigen managementervaringen verrasten deze feedback gegevens mij totaal niet. We beschouwen een doordachte dialoog tussen manager en medewerker als vanzelfsprekend en nemen maar gewoon aan dat dit ook regelmatig voorkomt. Maar de realiteit is dat dit vaak niet het geval is, zoals die 65% in de hierboven genoemde enquête laat zien. Dit terwijl een gebrek aan feedback demoraliserend is. Medewerkers willen graag weten hoe zij het doen. Dat is gewoonweg de menselijke natuur. Wanneer mensen geen idee hebben waar ze staan, is dat verontrustend, storend en zelfs angstwekkend.

Feedback door bemoedigende gesprekken

Ik geloof dat er zich een chronische ‘feedback gap’ voordoet in het bedrijfsleven. Natuurlijk zijn er tal van geweldige managers die uitzonderlijk communiceren, maar over het algemeen zijn er ook tal van managers die helemaal niet communiceren. Waarbij te veel stilte heerst en te veel medewerkers niet de dialoog aan kunnen gaan die ze wél graag zouden willen. Daarom geloof ik dat het product van 2DAYSMOOD – dat het gemakkelijk en natuurlijk maakt voor medewerkers om gevoelens kenbaar te maken – zo waardevol is. Het stimuleert dialoog en ondersteunt zinvolle gesprekken op een eenvoudige, constructieve manier. Juist omdat doordachte manager-medewerker gesprekken in alle organisaties plaats zouden moeten vinden, maar dit te vaak niet gebeurt. Mijn oude HR-executive begreep dat instinctief al meer dan drie decennia geleden. Feedback is essentieel. Ik geloof het vandaag de dag nog steeds.

Victor-Lipman-management-feedbackVictor Lipman is een auteur en spreker met een bijzondere interesse in het belang van “mindfulness in management.” Hij heeft meer dan 20 jaar Fortune 500 managementervaring. Zijn boek is The Type B Manager (Prentice-Hall Press), en hij heeft bijgedragen aan Forbes, Psychology Today en Harvard Business Review.