Skip to content
Back to Blog
tevredenheid

Werkgeluk verhogen: de sleutel tot productiviteit en tevredenheid op de werkplek

Werkgeluk verhogen is essentieel om medewerkers te behouden. Maar hoe doe je dat? Lees hier het stappenplan en handige, concrete tips!

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

nov 29, 2023

Stel je voor: het geluid van opgewekte stemmen vermengd met het getik van toetsenborden op een maandagochtend. Medewerkers begroeten elkaar met een glimlach en gaan vol energie aan de slag. Er heerst een open cultuur waar het aangaan van het gesprek centraal staat en iedereen zichzelf durft te zijn. Dit scenario lijkt een utopie voor sommigen, maar het is het resultaat van het verhogen van werkgeluk – een essentiële factor die de atmosfeer en prestaties op de werkvloer kan transformeren.

Waarom is werkgeluk verhogen belangrijk?

Als medewerkers zich gelukkig voelen in hun werk, ervaren ze minder stress, zijn ze meer betrokken en gemotiveerd, en zijn ze zelfs gezonder. Zo zien we in onze data dat wanneer medewerkers meer werkgeluk ervaren, zij tot wel 40% minder werkstress ervaren.

Werkgeluk is al lang geen vage conceptuele term meer. Het is de sleutel tot een gezonde bedrijfscultuur en heeft een diepgaande invloed op de tevredenheid en prestaties van medewerkers. Als medewerkers zich gelukkig voelen in hun werk, ervaren ze minder stress, zijn ze meer betrokken en gemotiveerd, en zijn ze zelfs gezonder. En dat is wat je wil, als je je medewerkers wil boeien en binden.

De voordelen van werkgeluk

Gelukkige werknemers zijn niet alleen waardevol op individueel niveau, maar ze dragen ook bij aan de algehele bedrijfsprestaties. Een hoger niveau van werkgeluk vertaalt zich naar een hogere productiviteit, verbeterde samenwerking tussen teams en een lager personeelsverloop. Bovendien stimuleert een positieve werkomgeving creativiteit en innovatie, waardoor bedrijven beter kunnen concurreren in een dynamische markt.

Werkgeluk bleef lang een ongrijpbaar iets: de ‘zachte kant van HR’. Maar tegenwoordig zijn er talloze onderzoeken aan gewijd. Het onderzoek van de Universiteit van Utrecht resulteerde in het Employee Happiness Model: 15 drijfveren die bepalend zijn voor werkgeluk van medewerkers. Maar hoe ga je met deze drijfveren aan de slag? Dat lees je in het stappenplan.

Stappenplan: zo kun je werkgeluk verhogen

Om werkgeluk te verhogen moet je weten wat je doet, dit gaat verder dan een traditioneel medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Daarom delen we hieronder een handig stappenplan waarmee jij snel gelukkige medewerkers creëert.

1. Evalueer de huidige situatie

Om te weten wat je doelen zijn, moet je eerst weten waar je staat als je begint. Hoe ziet de organisatie er nu uit? Hoe tevreden zijn medewerkers? Dit noem je ook wel een nulmeting – essentieel om uiteindelijk je vooruitgang meetbaar te kunnen maken.

De tool van 2DAYSMOOD helpt je hierbij op een makkelijke en snelle manier. Medewerkers ontvangen een online enquête waarin ze worden gevraagd naar de 15 drijfveren van werkgeluk: niet alleen hoe tevreden ze hierover zijn, maar ook hoe belangrijk ze het vinden voor hun werkplezier. Zijn ze niet tevreden over bijvoorbeeld de werk-privébalans, maar vinden ze dit wel erg belangrijk? Dan weet je dat daar een gat zit wat gedicht moet worden. Deze gaten krijg je overzichtelijk te zien in een realtime dashboard, zodat je weet waar je het beste kunt beginnen om snel impact te kunnen maken.

2. Bepaal je doelen en interventies

Na de nulmeting weet je hoe de organisatie ervoor staat. En met het realtime dashboard weet je waar je moet beginnen. Maar voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om goed te definiëren wat je doelen zijn en op welke termijn je dit wil bereiken. Dit helpt je om op het juiste moment de goede stappen te zetten én uiteindelijk te meten of de stappen succesvol zijn geweest. Definieer de doelen SMART en maak ze niet té groot. Uiteindelijk ben je bezig met een proces en zul je ze wellicht ook tussentijds moeten aanpassen. Een voorbeeld van een SMART-doelstelling:

“Medewerkers geven nu een 3/5-score op het onderdeel werk-privébalans. Op [datum] wil ik dat de tevredenheid op werk-privébalans met een 4 wordt gewaardeerd.”

Nou, dat doel staat alvast. Nu nog bepalen wat je gaat doen om dit te bereiken. Om meer inzicht te creëren in de 15 drijfveren, heeft 2DAYSMOOD verdiepende modules opgesteld: iedere week (of de frequentie die bij jouw organisatie past) ontvangen medewerkers een enquête met slechts twee vragen: hoe het met ze gaat, en één verdiepende vraag uit de module. Hiermee kom je te weten welke onderdelen van de werk-privébalans nog niet in orde zijn, en wat je hier snel mee kunt doen. Meer ideeën nodig? Lees dan nog even door.

3. Blijf continu meten

Werkgeluk kun je niet in drie dagen verhogen. Het is niet van de ene op de andere dag opgelost. Daarom is het van belang dat je monitort wat het effect is van de acties die je inzet. Een goede methode daarvoor is continue, kort-cyclische metingen. Blijf niet alleen vragen hoe het met medewerkers gaat en wat ze ergens van vinden, maar laat ook zien dat je dit serieus neemt en dat je er iets mee doet. Dan zullen medewerkers de verantwoordelijkheid van het geven van feedback ook serieus nemen.

4. Evalueer en integreer!

Na een tijdje kijk je terug op de doelen die je hebt gesteld en de resultaten die je hebt geboekt. Wat heb je bereikt? Hebben je interventies het gewenste effect gehad? Heb je werkgeluk kunnen verhogen? Waar kun je nog bijschaven, of moeten er doelen worden aangepast? Het is handig om een nieuwe nulmeting te doen en de resultaten met die van een tijdje geleden te vergelijken. Zo kun je het goed naast elkaar leggen.

Daarnaast is het belangrijk om werkgeluk in je systemen en processen te integreren, door de hele organisatie heen. Neem het mee in de gesprekscyclus en train je teamleiders op het herkennen van werkstress en het bevorderen van werkgeluk. Zorg dat het steeds terug blijft komen en dat het onderdeel wordt van de cultuur. Na een tijdje weten medewerkers niet meer beter dan dat hun werkgeluk voorop staat in jouw organisatie.

Ideeën om werkgeluk te verhogen

Een stappenplan is natuurlijk een mooi begin. Maar op een gegeven moment moet je acties gaan inzetten om werkgeluk te verhogen. Hieronder zie je een lijstje met ideeën en aan welke factor van het Employee Happiness Model deze gekoppeld is:

  1. Continu 360 graden feedback geven (waardering)
  2. Loopbaanontwikkeling en groeipaden creëren (opleiding & ontwikkeling)
  3. Medewerkers hun eigen werktijden laten bepalen (werk-privébalans)
  4. Een wekelijkse nieuwsbrief uitsturen (interne communicatie)
  5. Een bedrijfsfitness abonnement (vitaliteit)
  6. Teamuitjes! (relatie met collega’s)
  7. Input ophalen voor het jaarplan van de organisatie (strategie & doelen)
  8. Reverse mentoring (relatie met leidinggevende)
  9. Leidinggevenden trainen op inclusief leiderschap (diversiteit & inclusie)

Werkgeluk verhogen doe je zo

Werkgeluk is niet alleen een modewoord; het is een essentieel ingrediënt voor een gezonde en florerende organisatie. Door te investeren in het welzijn van medewerkers kun je niet alleen werkgeluk vergroten, maar ook een omgeving creëren waarin mensen gedijen en excelleren. Het verhogen van werkgeluk is geen eenvoudige taak, maar het is een investering die op den duur zijn vruchten afwerpt.

Wil je meer weten over hoe je werkgeluk binnen jouw organisatie kunt verhogen? De Employee Happiness Experts van 2DAYSMOOD kijken graag mee naar jouw vraagstuk en uitdagingen!

Latest articles

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Ontdek maandelijkse trends in bevlogenheidsonderzoek onder werkend Nederland bij 2daysmood. Blijf op de hoogte van cijfers en inzichten.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Waarom is diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk & wat levert het je bedrijf op? Lees hier vijf concrete tips voor je HR-beleid...