Skip to content
Back to Blog
betrokkenheid

Verveling op het werk: 3 HR tips om een bore-out te voorkomen

Verveling op het werk kan op de lange termijn lijden tot een bore-out en verzuim. Hoe voorkom je dit? Lees hier drie praktische HR tips!

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

jan 27, 2023

“Weer een saaie dag achter de rug,” denk je terwijl je je laptop afsluit. Dit hebben we allemaal waarschijnlijk wel eens gehad. Maar bij sommige medewerkers komt dit vaker voor dan bij anderen. Als er sprake is van langdurige verveling op het werk, kan dit leiden tot een bore-out. Waar komt dit door? En wat kun je eraan doen? In deze blog lees je drie praktische tips om een bore-out bij je medewerkers te voorkomen.

Een burn-out of een bore-out?

Verveling op het werk is de voorloper van een bore-out. Als je je langdurig verveelt, kan dat leiden tot verschijnselen die vergelijkbaar zijn aan die van een burn-out. Toch verschillen burn-out, bore-out en verveling op het werk van elkaar. Verveling maken we allemaal wel eens mee – misschien heb je een rustige periode op je werk of ben je bezig met een saai project. Burn-out heeft te maken met een disbalans tussen wat je kán doen en wat je móét doen, en wordt veroorzaakt door langdurige stress. Een bore-out kan daarentegen worden veroorzaakt door (onder andere) de onderstaande factoren:

  • Je hebt te weinig werk en te veel tijd. Je hebt je werk snel af en hebt daardoor het grootste gedeelte van de dag niks te doen.
  • Je werk geeft je geen voldoening. Als je het gevoel hebt dat je niks bijdraagt, kunnen de redenen om te werken ver te zoeken zijn.
  • Het werk is ingekaderd door te veel routine en dezelfde procedures. Je hebt te weinig autonomie en kan niet zelf bepalen hoe je je werk invult.
  • Je presteert onder je niveau of kan meer dan je doet. Als je werkzaamheden geen uitdaging bieden, kan dit op lange termijn verveling veroorzaken.

Symptomen van verveling op werk

Als je langdurig te maken hebt met de bovenstaande factoren, is je werk op de lange termijn niet meer leuk. Je kan dan te maken krijgen met bore-out symptomen of zelfs een bore-out op volle kracht. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te signaleren om erger te voorkomen. De signalen van een bore-out lijken op die van een burn-out. Waar moet je op letten?

  1. Je kunt je niet goed concentreren op je werk en stelt je taken vaak uit omdat je er geen zin in hebt.
  2. Je slaapt slecht, voelt je lusteloos en bent sneller prikkelbaar.
  3. Onder werktijd ben je bezig met van alles, maar werk komt er niet echt van.
  4. Je hebt het gevoel dat de dag voorbij kruipt en de tijd enorm langzaam gaat.
  5. Je hebt weinig zelfvertrouwen en raakt gestrest door een gevoel van machteloosheid en verveling.

Verveling op werk tegengaan

Als manager, teamleider of werkgever wil je langdurige verveling op werk zo veel mogelijk voorkomen. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat er rustige periodes zijn en medewerkers staan te trappelen om aan het werk te gaan. Maar als er sprake is van langdurige verveling, kan dit dus leiden tot bore-out en zelfs tot langdurige uitval van je medewerkers. En dat wil je koste wat kost voorkomen, want ten eerste wil je gelukkige medewerkers, en ten tweede kost langdurig verzuim aardig wat geld. Hoe kun je een bore-out voorkomen?

TIP 1: Kijk naar mogelijkheden voor job crafting

Heb je wel eens gehoord van job crafting? Deze term heeft te maken met wendbare, duurzaam inzetbare medewerkers die vooral doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Als je de ruimte in je organisatie hebt, kun je kijken of medewerkers bepaalde rollen op zich kunnen nemen die aansluiten bij hun talenten en interesses. Zo verrijken ze hun werk door verschillende werkzaamheden uit te voeren en kunnen ze inspelen op hun talenten. En over het algemeen werkt talentgericht werken positief: medewerkers hebben dan het gevoel meer betekenisvol werk te verrichten en iets toe te voegen aan de organisatie.

TIP 2: Investeer in opleiding en ontwikkeling

Het is gezond voor medewerkers om continu in ontwikkeling te zijn. Dit zorgt ervoor dat ze uitdaging hebben in hun werk, nieuwe dingen leren en niet te lang op dezelfde plek stilstaan. En dat is goed voor het voorkomen van verveling op werk. Als je nieuwe dingen blijft leren en deze kunt inzetten in je werk, blijft je werk uitdagend.

Opleiding en ontwikkeling is daarnaast een van de kernaspecten van werkgeluk. In het Employee Happiness Model zien we dat deze factor bijdraagt aan hoe betrokken, enthousiast en gelukkig medewerkers zijn op hun werk. En dat werkt weer positief tegen verveling: betrokken medewerkers zijn meer geneigd om zich in te zetten voor hun organisatie.

TIP 3. Meet en monitor de stemming van medewerkers

Spreek jij als teamleider één keer in de zoveel tijd met je medewerkers over hoe het met hen gaat? Hou je dan bij wat hun antwoorden zijn en kom je hier bij het volgende gesprek op terug? Waarschijnlijk niet. Terwijl de stemming juist zó veel kan toevoegen voor het vroegtijdig signaleren van de symptomen van een bore-out. Daarom is het belangrijk om juist heel frequent, op een laagdrempelige manier, te vragen hoe het met je medewerkers gaat. En vooral om dit ook meetbaar te maken, zodat je trends en ontwikkelingen in de gaten kunt houden.

Met de tool van 2DAYSMOOD stuur je medewerkers iedere week (of zo vaak als jij wil) een 15-seconden survey met de vraag: “Hoe voel jij je vandaag?”. Simpel, maar super effectief. In handige dashboards en overzichten krijg jij inzicht in de stemmingen in je team. Zie je dat er stress heerst, of geven medewerkers vaak een neutraal antwoord? Dan is het goed om in gesprek te gaan over burn-out en bore-out verschijnselen. Nog vóórdat het ook daadwerkelijk de spuigaten uitloopt heb jij al actie ondernomen. Kijk hier hoe het werkt.

Verveling op het werk: onderneem snel actie!

Het is dus essentieel om er bij een bore-out vroeg bij te zijn. Onderneem je niet de juiste acties, dan loop je het risico dat medewerkers langdurig uitvallen. En dat wil je niet!

Ben jij bang dat er langdurige verveling op werk heerst? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze Employee Happiness Experts!

Latest articles

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

Ontdek hoe Orisha Commerce met 2DAYSMOOD de medewerkersbetrokkenheid verhoogde en hun eNPS verbeterde door effectieve communicatie en geric...

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Ontdek hoe werkgeluk kan helpen het personeelstekort in de zorg aan te pakken en stress te verminderen. Download onze whitepaper voor prakt...

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...