2DAYSMOOD

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en trends

Header-december-2020-2021-2DAYSMOOD

Door: Kirsten van Enk | 04/01/2022

Welkom op deze maandelijkse blog met inzichten uit ons bevlogenheid onderzoek: een monitor van werkend Nederland. Wij zijn 2DAYSMOOD, aanjager van werkgeluk en winnende organisatieculturen, en expert in het MTO 3.0: het medewerkerstevredenheidsonderzoek, maar dan sneller, simpeler en altijd relevante inzichten!

Wekelijks verzamelen wij via meer dan 4000 enquêtes, data over bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van medewerkers en managers, in diverse organisaties uit 20 verschillende sectoren. Deelnemende organisaties kunnen hun eigen data in real-time inzien. Wij bundelen de anonieme data elke maand en schetsen een representatief trendbeeld van werkend Nederland. Daarnaast gaan we dieper in op een specifiek thema, zoals een van de drijfveren van werkgeluk.

Meet jouw team of organisatie ook het niveau van stress en bevlogenheid (met 2DAYSMOOD)? Of wordt er werkgeluk onderzoek gedaan i.v.m. thuiswerken?

Gebruik ons bevlogenheid onderzoek dan als benchmark!

Hier zijn richtlijnen voor het interpreteren van de data
 1. Het meten van o.a. bevlogenheid gaat via 8 gevalideerde emoties, verdeeld over de assen energie en plezier. Emoties die zowel plezierig als energierijk zijn, (vrolijk of enthousiast) horen tot bevlogenheid. En dat is een bron van innovatie en creativiteit.
 2. Als energie afneemt maar de plezierige stemming blijft, krijg je tevredenheid. Dat leidt in het werk en gedrag vaak tot stabiliteit en productiviteit.
 3. Met deze inzichten maken we de formule: Bevlogenheid + Tevredenheid = Werkgeluk = Succesvollere Organisatie.
 4. Een streven voor een winstgevend niveau van werkgeluk, is dat stemmingen idealiter 75% positief en 25% negatief zijn. In die 3:1 balans functioneren teams het beste!
 5. Dit wordt bedreigd als stress (gefrustreerd of gespannen) en/of ontevredenheid (moe of somber) langdurig optreden. Let dus op de ontwikkeling van trends! In het ergste geval leidt dit tot uitval of weglopen van medewerkers.
 6. Een korte stressperiode, waarna genoeg herstel kan optreden, is niet erg en zelfs behulpzaam bij deadlines. Denk aan een gemiddeld stressniveau van max. 20%.
 7. Hopelijk bieden deze richtlijnen inzicht, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je je eigen interne benchmark maakt en van daaruit positieve verandering brengt.
 8. Wij kunnen daarbij helpen met een gratis quickscan!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers december 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-Nederland-december-2020-2021-2DAYSMOOD

Gelukkig nieuwjaar! 2021 is achter de rug. Een jaar vol onzekerheid, lockdowns, versoepelingen, strengere maatregelen, en ga zo maar door. Het is een bewogen jaar geweest dat veel flexibiliteit van ons heeft gevraagd. We kijken nu terug op de stemmingsdata van december. Afgelopen maand werden er nóg strengere regels aangekondigd en zijn we in een strenge lockdown (zonder avondklok) beland.

Toch zien we over het algemeen positieve cijfers vergeleken met november. De tevredenheid stijgt iets naar 32% en de bevlogenheid blijft gelijk op 28%. De ontevredenheid stijgt naar 23%, maar de stress zakt naar 17%. En dat is positief, want dat betekent dat de mensen die stress ervaarden in november dat wat hebben kunnen laten gaan. Dat zou te maken kunnen hebben met de kerstvakantie, feestdagen en rustperiode in december. Al met al zitten we nu op een verdeling van 60% positieve emoties tegenover 40% negatieve emoties.

We beginnen nu met overwegend positieve energie aan een nieuw jaar: 2022! Heb jij goede voornemens op werkgebied of laat je het op je afkomen? Wij hebben in ieder geval de belangrijkste HR-trends voor 2022 voor je op een rij gezet. Zo ben je op professioneel gebied goed voorbereid. Tijd voor een frisse start!

Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe de meting en begin het jaar goed!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers november 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-Nederland-november-2020-2021-2DAYSMOOD

November is voorbij, en dus blikken we terug op de stemmingsdata van Nederland. Na een aanscherping van de maatregelen in oktober werden deze in november nóg strenger: bijna alles is nu na 17:00 uur dicht. Dat zorgt voor een verstoorde werk-privé balans, want na onze werkdag kunnen we immers niet zo veel anders meer dan op de bank zitten en hebben we geen tijd voor andere dingen zoals hobby’s.

En dat zien we terug in de data van deze maand: die tonen een somber beeld. We zien de bevlogenheid verder zakken naar 28%. Ook de tevredenheid neemt iets af naar 31%. Op het gebied van negatieve emoties zien we juist een toename: ontevredenheid stijgt naar 21% en stress zit daar vlak achter met 20%. We zitten daarmee op een verdeling van 59% positieve emoties tegenover 41% negatieve emoties. Deze verdeling hebben we sinds februari niet meer zo slecht gezien.

Betekent dat dat we weer naar een 50/50 verdeling gaan deze winter? Dat moeten we nog afwachten. Afgelopen winter bereikten we dit dieptepunt, toen we te maken hadden met een avondklok en nog meer onzekerheid dan nu. Wat vooral belangrijk is, is dat je bij je medewerkers blijft polsen hoe het met ze gaat. Ga je regelmatig een eerlijk gesprek aan? Kampen ze met stress of missen ze de collega’s op kantoor, en wat zou jij daarin voor ze kunnen betekenen? Stimuleer verbinding in je team door deze maand een online kerstborrel te doen en verzin iets leuks om bij die borrel te doen. Ook al zijn we inmiddels online spelletjes misschien zat, het is belangrijk om het teamgevoel te blijven behouden. Dan kunnen we 2022 met nieuwe energie van start gaan!

Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat? Doe deze meting en blijf het gesprek aangaan!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers oktober 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-oktober2020-oktober2021-2DAYSMOOD

De herfst is volop aanwezig! En dat heeft ook de nodige effecten op de stemmingen van medewerkers en de besmettingen in Nederland. Maatregelen worden weer aangescherpt en dat zien we terug in de data van oktober.

De tevredenheid stijgt in oktober naar 32%, maar de bevlogenheid daalt juist naar 31%. De negatieve emoties gaan weer omhoog. Ontevredenheid stijgt naar 19%, en stress naar 18%. Daarmee zien we nu een verdeling van 64% positieve emoties en 36% negatieve emoties.

Dat kan te maken hebben met eindejaarsdeadlines, strengere (thuiswerk)maatregelen of simpelweg het feit dat het langer donker is. Hoe dan ook, het is nu extra belangrijk om de vinger aan de pols te houden en de dialoog aan te gaan met je medewerkers.

Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat met de constante verandering? Doe dan de meting!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers september 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-september2020-september2021-2DAYSMOOD

September is alweer voorbij, en dat hebben we gemerkt: de zomer is nu echt over en de regen lijkt af en toe niet op te houden! We gaan nu de laatste drie maanden van het jaar in, en dus blikken we terug op de stemmingsdata van september. En hierin zien we dat de druk (stress) voor de laatste paar maanden van het jaar al iets toeneemt. Heb jij ook nog projecten die nog afgerond moeten worden?

Gelukkig is het niet helemaal negatief. Want hoewel de tevredenheid zakt naar 31%, stijgt de bevlogenheid naar 34%. En kijk eens naar de bevlogenheidslijn van het afgelopen jaar, wat een mooie trend! Zijn we dan nu echt aan het herstellen van corona (het thuiswerken, de onzekerheid etc.)? In de negatieve stemmingen zien we dat de ontevredenheid daalt naar 18%, de stress toeneemt naar 17%. En dat zou een teken kunnen zijn van afrondingsstress. Al met al betekent dat dat we in september 65% positieve emoties hadden, en 35% negatieve emoties.

Zie jij in jouw organisatie of team veel tevreden medewerkers, maar kan de bevlogenheid nog beter? Kijk dan eens hier voor tips om de employee engagement van jouw medewerkers te verhogen!

Wil jij de werkdruk van medewerkers in de gaten houden en de bevlogenheid vasthouden? Kijk hier voor altijd relevante inzichten!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers augustus 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-augustus2020-augustus2021-2DAYS

De zomervakantie is alweer voorbij! En dus blikken we terug op de stemmingsdata van augustus. Hoewel we in juli nieuwe klappen te verwerken kregen en we de negatieve emoties hard zagen stijgen, lijken de stemmingen nu toch weer snel bij te trekken. En dat is goed nieuws, want dat is precies de trend die we normaal na de zomer willen zien.

In augustus steeg de tevredenheid met 3% naar 35%. De bevlogenheid steeg mee naar 31%. En gelukkig zien we de negatieve stemmingen weer dalen: ontevredenheid daalde naar 19% en stress naar 15%. Daarmee zitten we nu op een verdeling van 66% positieve emoties tegenover 34% negatieve emoties!

In juli spoorden we iedereen aan om, ook al waren vakantieplannen geannuleerd, toch vakantie te nemen en uit te rusten. En dat lijkt te hebben gewerkt. Nu de zomer is afgelopen, kunnen we weer met frisse energie aan de slag. Heb je nieuwe medewerkers in je team, die staan te trappelen om hun nieuwe baan goed af te trappen? Lees dan hieronder hoe je ze goed begeleidt in het onboarding proces. Een goed begin is immers het halve werk!

Wil jij inzichtbaar maken hoe het nieuwe medewerkers afgaat en feedback krijgen op je onboarding proces? Doe dan de meting!

 

Uitgelicht: geef medewerkers een knallende start!

Starten met een nieuwe baan is en blijft voor veel mensen spannend. Als teamleider of HR manager kun je het proces al een stuk makkelijker maken door een goede onboarding te faciliteren. In juli zijn een aantal klanten van 2DAYSMOOD bij elkaar gekomen tijdens de HR mastermind om hun onboarding processen te bespreken. Zij delen nu hun beste tips!

 1. Stuur een kaartje naar de nieuwe medewerker voordat hij of zij bij je komt werken. Hierop kunnen teamleden schrijven wat ze zo leuk vinden aan het werken in dat team. Een warm welkom!
 2. Creëer een smoelenboek en laat de nieuwkomer zichzelf op het intranet introduceren met een stukje over zichzelf. Zo heeft Tony Chocolonely de ‘Mugshot’ en gaat iedere nieuwe medewerker op een grappige manier op de foto. Deze foto komt in het kantoor te hangen, maar wordt ook afgedrukt op een mok die de medewerker krijgt voor op kantoor.
 3. Maak gebruik van de ICEbreaker functionaliteit in Microsoft Teams. Hiermee wordt de nieuwe medewerker aan willekeurige collega’s gekoppeld om online een kopje koffie mee te drinken. Heel leuk als het onboarding proces vooral online plaatsvindt.
 4. Maak ook de medewerker verantwoordelijk voor een goede onboarding: geef hem of haar persoonlijke opdrachten in de eerste week. Bijvoorbeeld: wie heeft de beste pingpong skills in het team? Hierdoor moet de medewerker meedoen aan activiteiten die bij de cultuur horen, of zelf koffiemomentjes inplannen met collega’s om de antwoorden te vinden.

Wil je meer weten over de 4 C’s die je niet mag vergeten bij je onboarding? En tips om je proces te verbeteren? Lees hier de blog!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers juli 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-juli2020-juli2021-2DAYSMOOD

Juli is inmiddels voorbij, en we zijn al halverwege de zomer. En hoewel we in juni de zomerperiode nog positief inzagen, kregen we in juli al snel weer een nieuwe klap. Maatregelen werden tóch weer aangescherpt, besmettingen liepen op, vakanties werden gecanceld… Dat heeft zeker geen positief effect op onze stemmingen!

En dat zien we ook terug in de data. Want de tevredenheid zakte naar 32%, en de bevlogenheid zelfs weer terug naar 29%. En omdat deze twee positieve stemmingen zakken, betekent dat een stijging in negatieve emoties. Zo steeg de ontevredenheid met maar liefst 4% naar 22%. De stress bleef gelijk op 17%. In juni zagen we de beste verdeling van positieve en negatieve emoties die in 2021 hebben gehad. Maar in juli zitten we weer op hetzelfde niveau als in april: met 61% positieve emoties tegenover 39% negatieve emoties.

Wat betekent dat voor medewerkers in Nederland? Wederom is het belangrijk om, ook al gaan sommige vakanties niet door, toch echt die rust te pakken. We willen namelijk zo snel mogelijk de positieve draad weer oppakken, en voorkomen dat de stemmingen verder afzakken. Daarvoor is het essentieel dat medewerkers na de zomer weer met frisse, hernieuwde energie aan de slag kunnen. Of ze nu thuiswerken of op kantoor. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wil jij de stemming van je medewerkers in de gaten houden en de toekomst van werk zo optimaal mogelijk inrichten? Neem dan deze gratis meting mee voor altijd relevante inzichten!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers juni 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-juni2020-juni2021-2DAYSMOOD

Juni is weer voorbij gevlogen, en dus zijn alle data van meer dan 20.000 werkende Nederlanders weer binnen. In juni kregen we weer meer vrijheid, gingen clubs en festivals weer open en kwamen we weer steeds dichter bij ‘normaal’.

Wederom zien we dat ook terug in de cijfers, die een overtuigend positief beeld laten zien. Want hoewel de tevredenheid gelijk bleef op 33%, steeg de bevlogenheid met maar liefst 3% naar 32%. Dat resulteert ook in een dalende trend voor ontevredenheid naar 18%, en de stress zakte naar 17%. Dat betekent dat er nu een verdeling is van 65% positieve emoties tegenover 35% negatieve emoties. Dat is de beste verdeling die we in 2021 gezien hebben. Wauw!

Dat is niet het enige merkwaardige: deze cijfers zijn zelfs nog iets beter dan hoe we er in juni 2019, vóórdat de coronacrisis begon, met z’n allen voorstonden. Kijk maar naar de grafiek hieronder. Toen was er een verdeling van 62% positieve emoties en 38% negatieve emoties. Wat kunnen we daar uithalen?

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-werk-2019-2DAYSMOOD

In juni 2021 liggen de stress en ontevredenheid iets lager dan juni 2019, maar vooral de bevlogenheid is interessant: deze is 4% hoger in 2021. Medewerkers lijken weer hernieuwde zin te hebben om aan de slag te gaan. Maar toch moeten we voorzichtig kijken naar de toekomst – de besmettingen lopen weer op, veel landen gaan weer op slot en maatregelen worden weer strenger.

Als we kijken naar de cijfers van 2019 en 2021, zien we in beide gevallen dat de stress en ontevredenheid dalen. Dat komt doordat men over het algemeen de zomermaanden gebruikt om op te laden. Maar vorig jaar zagen we na de zomer veel vermoeidheid. En dat is niet gek: we konden niet écht op vakantie naar het buitenland, en daarom werkten veel medewerkers de zomer door zonder vakantie op te nemen. Doordat veel mensen geen vrij namen om even op te laden, zagen we in de laatste maanden van 2020 veel vermoeidheid en stress. Dus dé tip voor deze zomer: moedig je medewerkers aan om absoluut wél vrij te nemen en even te ontladen. Rust is erg belangrijk in deze maanden, of we nou wel of niet op vakantie gaan.

Wil je continu inzicht in hoe het met jouw medewerkers gaat met de constante verandering? Doe de gratis meting!

Uitgelicht: ga verveling in de zomer tegen!

Zijn de zomermaanden op werk bij jou doorgaans rustig? En ben je bang dat je je gaat vervelen? Dan kun je je daar alvast op voorbereiden. Want verveling op werk kan veel negatieve gevolgen met zich mee brengen, zoals bijvoorbeeld een bore-out. En dat wil je natuurlijk voor zijn! Met deze tips herken, bestrijd en voorkom jij verveling op je werk. 

Hoe weet je of jij nou echt last hebt van structurele verveling, of tegen een bore-out aanzit? Dat is vaak moeilijk te bepalen. Om het te kunnen herkennen, kun je kijken naar deze dingen:

Werk je afwisselend?

Houd een week lang elke dag bij aan welke taken je hebt gewerkt. Label de taken op het soort werk en hoe leuk je het vond. Zo kun je snel in één overzicht zien of jouw werk je deze week voldoening heeft gebracht.

Werk je geconcentreerd?

Ben je vaak afgeleid? Wissel je steeds van taak of zit je het internet door te struinen? Dat kan een signaal zijn van verveling. Probeer uit te vinden waar jouw concentratielek zit.

Werk je vanuit je talenten?

Als je je eigen krachten benut, heb je drie keer zo veel kans om je levenskwaliteit als 'geweldig' te beoordelen. Dus die krachten moet je ook in je dagelijkse werk inzetten!

Wil je meer weten & meer tips over hoe je verveling bestrijdt en voorkomt? Lees de blog hier en blijf ook tijdens de zomer betrokken!

 

Bevlogenheid onderzoek: cijfers mei 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-mei2020-mei2021-2DAYSMOOD

In mei werden een reeks van versoepelingen doorgevoerd. Zo kon je weer lekker naar de sportschool en gingen de bibliotheken weer open. Deze vernieuwde vrijheid was voor veel mensen een verademing!

De effecten van de versoepelingen zien we terug in de werkgeluk data van werkend Nederland. Tevredenheid is gestegen naar 33% en bevlogenheid gezakt naar 29%. Ontevredenheid blijft onveranderd op 20% en de stress zakt verder door naar 18%. Daarmee zitten we op een verdeling van 62% positieve emoties tegenover 38% negatieve emoties. Hiermee zet de positieve trend voort, en hoewel we nog ver staan ten opzichte van de cijfers van vóór de coronacrisis, blijven we de goede richting opkruipen.

Als we kijken naar de toekomstige versoepelingen, kunnen we verwachten dat het thuiswerken van nu gaat verschuiven naar een meer hybride vorm: thuiswerken in combinatie met werken op kantoor. Deze hybride vorm van werken neemt nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat ook op afstand mensen zich onderdeel voelen en blijven voelen van de bedrijfscultuur? Wat wordt de functie van het kantoor? En wat vinden werknemers hierin belangrijk?

Met de specifieke enquêtemodule “De toekomst van werk” verzamel jij simpel en snel feedback van medewerkers over wat zij nodig hebben bij het combineren van thuis- en op kantoor werken. Met deze feedback kun je aan de slag om op strategisch- en beleidsniveau een sterke en toekomstbestendige werkcultuur te organiseren.

Ben jij nu ook bezig met hoe de werkcultuur er post-corona uit gaat zien? Met deze gratis meting ben jij goed voorbereid op de toekomst van werk!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers april 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-apr2020-apr2021-2DAYSMOOD

Het is alweer april geweest! Hoewel het weer nog niet mee wil werken, komen we steeds dichter bij de zomer. Inmiddels zijn de terrassen en winkels weer open: daar keek Nederland in april met smart naar uit. In de trendlijnen en emoties van medewerkers zien we opnieuw een positieve verschuiving. Dat is een goed teken voor de toekomst!

We kunnen zien dat hoewel de tevredenheid is afgenomen met 1%, de bevlogenheid met 2% stijgt. Die 1% tevreden medewerkers in maart hebben dus niet alleen hun positiviteit behouden, maar hebben ondanks de beperkingen rondom de pandemie ook nog veel energie. Wat betreft negatieve emoties blijft ontevredenheid onveranderd op 20%, en daalt de stress met 1% naar 19%. Dat brengt ons bij een verdeling van 61% positieve emoties tegenover 39% negatieve emoties. Weer een stapje in de goede richting, dus.

Hoewel het hybride werken dichterbij komt met de versoepelingen die steeds verder ontwikkelen, wil ongeveer 25% van de werkende Nederlanders toch ook deels thuis blijven werken. Ook als naar kantoor gaan gewoon weer mag. Volgens MT/Sprout kunnen ze zich hier beter concentreren, en zijn ook minder reistijd en de aard van het werk belangrijke redenen om thuis te blijven werken in de toekomst. Maar je hybride werken beleid ontwerpen zal een kwestie van maatwerk worden: medewerkers met verschillende levensfasen en thuissituaties zullen hier allemaal anders tegenaan kijken. Uiteindelijk zal hybride werken zich ontwikkelen tot de standaard. Zorg dus dat je hier goed op voorbereid bent en lees hieronder nog een aantal tips!

Ben je al bezig met hybride werken? Doe deze gratis meting voor de juiste inzichten!

Uitgelicht: tips voor succesvol hybride werken

Ben je al bezig met het hybride werken beleid in jouw organisatie? Zo niet, dan wordt het hoog tijd om daarmee aan de slag te gaan. Want hoe kun je nú je organisatie zo toekomstbestendig en duurzaam mogelijk inrichten als we permanent (deels) vanuit huis gaan werken? En waar moet je op letten?

Onze Employee Happiness Expert deelde hiervoor een aantal tips. Je kunt je hybride werken beleid inrichten aan de hand van vijf belangrijke thema’s.

Voor elk thema een tip!

TIP 1: Maak duidelijke afspraken met elkaar over werktijden en pauzes. Wees met elkaar alert op structureel overwerken, en moedig elkaar om ’s avonds en in het weekend zo min mogelijk te werken en écht rust en ontspanning te pakken.

TIP 2: Aangezien jullie elkaar niet meer dagelijks op kantoor zien, zul je hier nieuwe (creatieve) manieren voor moeten vinden. Zorg voor een goede interne communicatie, en wissel hierin af qua communicatiestijlen die passen binnen jouw organisatie.

TIP 3: Neem ook de tijd voor informele momenten. Plan eens een informele pub quiz of online escape room of bel eens een collega op om te horen hoe het weekend is geweest. Zoek offline contact binnen de mogelijkheden.

TIP 4: Wees duidelijk als manager, maar ook empathisch. Het is jouw taak om te communiceren wat je verwacht van je teamleden. Een goede manier om te checken of alles duidelijk is, is om hier naar te vragen.

TIP 5: Maak een plan voor het kantoor. Welke taken zijn lastig thuis uit te voeren en willen medewerkers graag op kantoor doen? Hoe kun je je kantoor hierop inrichten? Wellicht is er meer behoefte aan ruimtes waar gezamenlijk gebrainstormd of in teams gewerkt kan worden. Bekijk hoe je dit als organisatie kunt faciliteren.

Meer tips om van hybride werken een succes te maken? Kijk dan hier!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers maart 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-mrt2020-mrt2021-2DAYSMOOD

De lentemaand maart is aangebroken en dat is een mogelijke verklaring voor de nieuwste bevlogenheid cijfers van werkend Nederland. We zien namelijk een klein positief signaal. De plezierige stemmingen tijdens werk, tevredenheid en bevlogenheid zijn beide met 1% toegenomen, naar respectievelijk 32% en 28%. Bovendien dalen de onplezierige stemmingen, ontevredenheid en stress, ook met 1%. Ze staan nu beide op een niveau van 20%.

Wat zegt dit? Als we hoopvol naar deze cijfers kijken kunnen we hier het begin van een opwaartse trend in zien. Daar zijn immers wat argumenten voor aan te voeren. De lente is begonnen met een aantal mooie zonnige dagen, waar men zeker vrolijk van zou kunnen worden! Daarnaast komen we, ondanks dat we nog steeds thuiswerkend in een lockdown zitten, steeds dichter bij de 'open-up' van Nederland. Met voorzichtige stappen en experimenten wordt er weer perspectief geboden en dat geeft nieuwe energie.

Toch moeten we nog even volhouden, en dat met gemiddeld 40% negatieve emoties tijdens werk... dat kan beter! Een tip hiervoor is: vooruitdenken en plannen maken. Uit onderzoek (T. Amabile, S. Kramer, 2011) is bekend dat een gevoel van vooruitgang een van de belangrijkste factoren is voor een fijne beleving van je werkdagen. En omdat het perspectief er is, kunnen we nu realistisch bezig zijn met 'wat als we straks weer naar buiten en naar kantoor mogen'. Hoe gaat dat eruit zien? Wat kunnen we allemaal organiseren om de verbinding weer te herstellen? Nemen we de voordelen van het thuiswerken mee en gaan we hybride werken?

Ben je al bezig met plannen voor hybride werken? Neem dan deze gratis meting mee voor de juiste inzichten en draagvlak!

Bevlogenheid onderzoek: cijfers februari 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-feb2020-feb2021-2DAYSMOOD

De grafiek van februari 2021 uit ons bevlogenheid onderzoek laat geen significante veranderingen zien op het gebied van onze stemmingen tijdens werk. Dat is niet verrassend aangezien we al ruim 10 weken in een lockdown zitten en al bijna een jaar thuiswerken door de corona pandemie.

Het lichtpuntje nadert, maar toch blijft de corona-moeheid en onzekerheid de overhand houden. Gemiddeld wordt door deze maand door 21% van de medewerkers stress en ontevredenheid ervaren. Voor bevlogenheid is dat 27% en voor tevredenheid 31%.

Het zou mooi zijn om die energie die nu weglekt in de negatieve emoties om te zetten in positieve emoties. Goed nieuws, dat hoef je niet alleen te doen! Het is slim om met collega's, andere teams of zelfs professionals uit andere organisatie ervaringen en tips te delen. Dat deden wij ook in onze HR Mastermind sessie afgelopen maand.

5 Tips van HR masterminds

Graag delen we deze originele tips met jullie rechtstreek uit de praktijk van de HR professional!

 1. Werkgeluk als kernwaarde: was het nog geen kernwaarde? Zorg dat dat je werkgeluk toevoegt aan de bouwstenen van je cultuur. Dit kan helpen om het onderwerp in alle lagen van de organisatie bespreekbaar te maken. Ook is dit een stimulerend signaal naar medewerkers om zelf met initiatieven te komen om hun werkplezier te verhogen.
 2. Change agents benoemen: zorg ervoor dat je genoeg ambassadeurs betrekt. Bevlogen mensen die kunnen helpen om weer meer energie in je organisatie te brengen of om het nieuwe normaal vorm te geven. Zet hier bijvoorbeeld een interne vacature voor uit.
 3. Talkroulette (of walkroulette): zorg voor meer verbinding in je informele meeting. Maak er geen kringgesprek van, maar deel je collega's in in break-out rooms (via Zoom/Teams) zodat je 1-op-1 even echt kunt bijpraten. Wissel een aantal keer, zodat je verschillende collega's kunt spreken. (Een wandelschema is ook een leuke optie!)
 4. Bezuinig nu niet op online uitjes: zijn er te weinig lichtpuntjes? Zijn alle weken ''hetzelfde''? Zorg dat je juist in deze tijd van elke feestdag of mijlpaal iets speciaals maakt. Laat je niet tegenhouden door de digitale communicatievormen, maar ''own them''! Van online escaperoom tot en met pubquiz, met een paar google zoekacties vind je vast iets wat bij je bedrijf of team past.
 5. Van data naar daden: heb je beschikking over een flexibele enquête tool zoals die van 2DAYSMOOD? Zorg dan dat je wat vaker terugkoppeling geeft over de resultaten, of zet een nieuwe enquête uit die nu echt relevant is. Net zoals in deze blog kun je een interne ''bevlogenheid monitor'' delen. Je laat zien dat er continu aandacht voor het onderwerp is en je kunt een doel stellen: samen werken aan een stijgende lijn van bevlogenheid!

Uitgelicht: ambassadeurs van de werkgever (eNPS)

eNPS-meten-employee-net-promoter-score-2DAYSMOOD

Wat is de eNPS?

De eNPS, employee Net Promotor Score, geeft aan in hoeverre medewerkers ambassadeur zijn van hun organisatie. Zouden zij het bedrijf als goede werkgever aanbevelen aan anderen? Die vraag beantwoorden ze op een schaal van 1 tot 10. Aan de hand van de resultaten ontstaan er zo 3 groepen: Detractors, Passieven en Promotors. Een organisatie met een hoge eNPS (dit betekent veel promoters en weinig detractors) heeft vaak een cultuur die leidt tot succes, een hoog percentage van personeelsbehoud, en een sterke positie op de arbeidsmarkt!

Lees hier meer uitleg en 5 tips om je eNPS aan te pakken.

Hoe gebruik je de eNPS als benchmark?

Waarom delen wij nu dit cijfer? Als je zelf een eNPS meting in je organisatie hebt gedaan kun je deze scoren benchmarken. De achterliggende formule wordt namelijk internationaal gebruikt. Onze grafiek hierboven geeft dus aan dat er in Nederland in 2020 gemiddeld méér mensen promotor zijn van hun bedrijf dan detractor. Voor medewerkers is dat een score +10 en voor managers +32. Dat is goed nieuws! Want in 2019 was de eNPS voor medewerkers -4 en voor managers +26. (Deze data vloeien voort uit zo'n 15.000 enquêtes, verstuurd in organisaties met verschillende groottes en uit diverse sectoren.)

Hoe kun je de eNPS in de praktijk inzetten?

Natuurlijk is het waardevol om inzicht te hebben in deze algemene cijfers. Maar wij adviseren om nóg meer waarde te hechten aan je interne benchmark en doelen die je hieraan koppelt. Dus start bijvoorbeeld met een nulmeting. En bepaal dan zelf wat je een goede employee Net Promotor Score vindt voor jouw bedrijf of team.

Stel bijvoorbeeld doelen als: We willen het verschil tussen medewerkers en managers verkleinen met x. We willen met alle detractors in gesprek om te achterhalen waarom ze ontevreden zijn! Of neem bijvoorbeeld niet de algemene eNPS als meetpunt, maar kijk naar de verdeling van de scores. Wij willen dat 80% van onze organisatie een 8 of hoger geeft aan de werkgever.

Bevlogenheid onderzoek: cijfers januari 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-jan2020-jan2021-2DAYSMOOD

In januari 2021 zien we dat medewerkers zich tijdens werk als volgt voelen: 32% tevreden, 25% bevlogen, 23% ontevreden en 20% gestrest. Dat is een score die organisaties kwetsbaar maakt. Vergeleken met onze benchmark richtlijnen en januari 2020 (pre-corona), ervaren we 12% méér negatieve emoties. We zitten zelfs bijna op een 50/50 verdeling van positieve en negatieve stemmingen. Zo hoort een werkweek er niet uit te zien, toch?

Wat meer zorgen baart is het feit dat de negatieve stemmingen al zo langdurig hoog zijn. Door de coronacrisis (en het thuiswerken) ervaart 3 op de 10 Nederlanders gevoelens van eenzaamheid, onder jongeren is die verhouding zelfs toegenomen naar 5 op de 10. (Bron: Op1, 3 feb 2021)

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bespreekt dit in talkshow Op1 en zegt hierover: ''Eenzaamheid is heel erg gekoppeld aan stress, en chronische stress daar wordt je brein kwetsbaarder van. Je maakt namelijk veel cortisol aan, het stresshormoon. In de tijd heeft deze stof een negatieve impact op niet alleen je bloedvatenstelsel, maar ook een aantal hersengebieden die te maken hebben met bijvoorbeeld geheugen, goed kunnen plannen en je beloningsmechanisme."

Voor veel thuiswerkers zal dit laatste herkenbaar zijn, het gemis van die energie of kick die je krijgt na het succesvol behalen van taken of doelen. Het fijne gevoel van beloning is drastisch minder wanneer je stress ervaart of wanneer je het niet kunt delen met anderen (in je nabijheid).

Hoe gaan we dit nu verbeteren? De context kunnen we niet veranderen, dus iedereen in de organisatie moet zelf aan de slag. Haal de veerkracht zo nodig uit je tenen!

TIP: wellicht kunnen deze 3 trainbare soft skills daarbij helpen.

Uitgelicht: vitaliteit medewerkers en managers

Vitaliteit-meten-werknemers-Nederland-2020-2DAYSMOOD

Sinds de corona-uitbraak zien we dat medewerkers hun vitaliteit gemiddeld een 3,6 geven op een schaal van 5. In rapportcijfers een 7, 2, dus ruim voldoende. Opvallend is dat zij op de vraag ''Hoe belangrijk vind je een energiek gevoel voor je werkplezier?'' een 4,2 scoren. In de gewenste situatie is hun vitaliteit dus een rapportcijfer 8,4, niet ruim voldoende, maar (zeer) goed. Er is sprake van een mismatch, en dat betekent dat hier verbetering en meer werkplezier te behalen valt. De data tonen ook een verschil in vitaliteit aan tussen leidinggevenden en medewerkers. Het is goed om je hier als manager bewust van te zijn, hoe kun je een (nog beter) rolmodel zijn?

Diverse gemeenten in Nederland, zoals Oss, Moerdijk en Rotterdam, zijn al bezig met het meten en verbeteren van vitaliteit via de BRUIS meter. Dit is een samenwerking tussen 2DAYSMOOD en het A&O fonds Gemeenten. Een half jaar lang mogen gemeenten (of teams), de BRUIS meter kosteloos inzetten. Vraag de BRUIS meter hier aan.

Wat is vitaliteit? Waarom is het belangrijk?

Vitaliteit is voor medewerkers een bepalende factor voor betrokkenheid en bevlogenheid. Zéker in tijden van de crisis en sociale afstand weegt deze factor extra zwaar. Door vitaliteit zijn medewerkers namelijk in staat en bereid om te werken onder hoge werkdruk of in stressvolle, onzekere situaties. Het is een intrinsieke energiebron die positief beïnvloed kan worden door o.a. een gezonde leefstijl en werkomgeving, zingeving en ondersteuning vanuit sociale (werk)relaties.

Vitaliteit behoort tot de 15 drijfveren in het Employee Happiness Model®.

Tot volgende maand voor meer inzichten uit ons bevlogenheid onderzoek!

Bevlogenheid-Stress-realtime-monitor-2DAYSMOOD-smartphone-NL

80%

minder burn-outs

66%

minder verzuim

59%

minder verloop

50%

meer motivatie
Stemming-emoties-monitor-app-2DAYSMOOD-smartphone-NL

300%

meer innovatie

180%

meer energie

45%

hogere productiviteit

37%

meer sales succes

Waarom 2DAYSMOOD

Betrokken medewerkers leveren de beste resultaten

Wanneer medewerkers zich betrokken en gelukkig voelen zijn de positieve effecten aanzienlijk! Van stijgende energie en productiviteit tot dalend verzuim en verloop. Maar hoe stem je jouw werkklimaat af op wat teams nodig hebben?

2DAYSMOOD onderzocht i.s.m. Universiteit Utrecht welke factoren bepalend zijn voor werkgeluk en betrokkenheid. Bijvoorbeeld leiderschapwaardering of werk-privé balans. Ze zijn onderdeel van onze aanpak ‘van data naar daden’. Zo krijg je via simpele metingen meer grip op de stemming van medewerkers, en de risico’s en sterktes van je cultuur!

Wetenschap als basis

Werkgeluk als winst

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

 • Onze expertise, ervaring en energie!
 • Een demo van onze tool (als je wil)
 • Mogelijkheid om gratis uit te proberen
 • Of lees op je gemak onze brochure

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Richard-van-der-Horst-2DAYSMOOD-xs

Richard van der Horst

info@2daysmood.nl

+31(0) 62 149 6222

Mail Richard

Demo NL

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cookies op 2DAYSMOOD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties