Skip to content
Back to Blog
gezondheidszorg

Werkplezier in de zorg: creëer meer verbinding en betrokkenheid

Krijg inzicht in zorgpersoneel en verhoog het werkplezier in de zorg: creëer meer verbinding en betrokkenheid met deze 3 praktische tips.

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

jan 30, 2023

Er heerst nog steeds een krapte in de zorg. Hoe gelukkig is het zorgpersoneel op het werk en wat is het verloop binnen deze sector? Lees meer hierover in deze blog en sta in verbinding met je medewerkers. Creëer werkplezier in de zorg met deze praktische tips!

Werkplezier in de zorg

Met een cijfer van 7,3 is het ervaren werkgeluk in de zorgsector net iets hoger dan gemiddeld werkend Nederland (7,2), blijkt uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek. Na de coronacrisis is het werkgeluk iets toegenomen, maar het is nog niet terug op het niveau voor de crisis. In 2019 scoorden we 7,6. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat het ervaren werkgeluk in de zorg best oke is.

3 TIPS – Meer verbinding, minder verloop

Het personeel in de zorg heeft een enorme passie voor de zorg. Voor 83% van de mensen in de zorg is de inhoud van het werk de reden om er te blijven werken blijkt uit het Nationaal Werkgeluk onderzoek. Tegelijkertijd blijft het van belang om aandacht te geven aan het werkgeluk binnen deze sector. 30% van de medewerkers in de zorg verwacht namelijk tussen nu en 3 jaar de organisatie te verlaten. (bron: Nationaal Werkgeluk Onderzoek).

Net als bij andere sectoren heerst er ook een krapte binnen de zorg. Hoe houdt je het personeel in de zorg gelukkig en tevreden binnen hun organisatie? Hoe hoger het ervaren werkgeluk, hoe meer betrokken en hoe lager het verzuim en verloop. Ongelukkige medewerkers hebben namelijk meer redenen om te vertrekken bij hun huidige werkgever.
Het Nationaal Werkgeluk Onderzoek laat zien dat er drie pijlers belangrijk zijn om mensen binnen de zorg te behouden: meer werkgeluk, meer waardering en minder werkdruk.

Werken aan werkgeluk in de zorg betekent ook om écht in verbinding te staan met de medewerkers. Zie ze staan, sta als management dichtbij en vraag hoe het met ze gaat. Zo kun je als organisatie op een mooie manier samen met de medewerkers werken aan werkgeluk. Hieronder hebben we 3 praktische tips voor je op een rij.

TIP 1: Toon oprechte interesse

Verzamel persoonlijke informatie over je medewerkers via je HR-contactpersoon en verras hen op deze dagen met een persoonlijke felicitatie of een klein cadeautje. Denk aan een verjaardag, dienstjubileum, of andere bijzondere gelegenheid. Neem verzoeken voor persoonlijke gesprekken met je medewerkers ernstig. Wees op tijd, schakel je mobiele telefoon uit en luister. Zorg ervoor dat je een idee hebt van de persoonlijke en/of familiale situatie van je medewerkers om begrip te kunnen tonen bij verzoeken voor time-off, flexibele werktijden, enz.

TIP 2: Uit je waardering

Waardering op het werk  wordt als een van de grootste drijfveren benoemd voor werkgeluk. Dit uit zich via woorden in plaats van een bonus of andere voordelen. Dit kan in een persoonlijk gesprek met je werknemer, tijdens een wekelijkse teamvergadering of via een e-mail. Gewoon een simpele “dankjewel” zal de stemming van je medewerkers positief beïnvloeden. Luister naar de meningen van je medewerkers, waardeer meningen en neem ze mee bij het nemen van beslissingen en doorvoeren van verbeteringen.

Waardering is daarnaast een van de kernaspecten van werkgeluk in de zorg. In het Employee Happiness Model zien we dat deze factor bijdraagt aan hoe betrokken, enthousiast en gelukkig medewerkers zijn op hun werk. En dat werkt weer positief tegen gedemotiveerde medewerkers: betrokken medewerkers zijn meer geneigd om zich in te zetten voor hun organisatie.

TIP 3. Meet en monitor de stemming van medewerkers

Hoe gaat het met je medewerkers? Meet frequent, op een laagdrempelige manier, hoe het met je medewerkers gaat. Wanneer je dit meetbaar maakt, kan je de trends en ontwikkelingen goed in de gaten houden. Met de tool van 2DAYSMOOD stuur je medewerkers iedere week (of zo vaak als jij wil) een 15-seconden survey met de vraag: “Hoe voel jij je vandaag?”. Simpel, maar super effectief. In handige dashboards en overzichten krijg jij inzicht in de stemmingen in je team. Zie je dat er stress heerst, of geven medewerkers vaak een neutraal antwoord? Dan is het goed om hierover in gesprek te gaan. Kijk hier hoe het werkt.

Wil jij meer werkplezier in de zorg? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze Employee Happiness Experts!

Latest articles

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

Ontdek hoe Orisha Commerce met 2DAYSMOOD de medewerkersbetrokkenheid verhoogde en hun eNPS verbeterde door effectieve communicatie en geric...

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Ontdek hoe werkgeluk kan helpen het personeelstekort in de zorg aan te pakken en stress te verminderen. Download onze whitepaper voor prakt...

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...