Skip to content
Back to Blog

Waardering op werk – tips en tricks

Met deze 5 handige tips en tricks verhoog je waardering op werk! Leer wat het je organisatie oplevert en krijg meer inzicht.

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

apr 03, 2023

Iedereen wil zich gewaardeerd voelen, vooral op het werk, waar we een groot deel van onze tijd doorbrengen. Het uiten van waardering is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een positieve werkcultuur en het behouden van gemotiveerde en tevreden medewerkers. We zien in onze data terug dat organisaties vaak moeite hebben met het uiten van waardering. Met deze blog geven we daarom meer inzicht in de impact van waardering en hoe HR-afdelingen en teammanagers waardering kunnen uiten op de werkvloer.

Waarom is waardering op werk belangrijk?

Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn gemotiveerder, productiever en meer betrokken bij hun werk. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van het werk en betere resultaten voor het bedrijf. Aan de andere kant kan een gebrek aan waardering leiden tot ontevredenheid, demotivatie en uiteindelijk tot verloop van werknemers. Het uiten van waardering kan ook bijdragen aan een positieve werkcultuur en een gevoel van verbondenheid tussen werknemers en het bedrijf. Er zijn verschillende wetenschappelijke theorieën en onderzoeken die de voordelen van waardering op het werk ondersteunen. Zie ons Whitepaper over waardering om hier inzicht in te krijgen.

Waarom is waardering op werk belangrijk voor medewerkers?

Waardering is belangrijk voor medewerkers omdat het hun gevoel van eigenwaarde en betrokkenheid verhoogt. Medewerkers die regelmatig waardering krijgen vanuit de organisatie, krijgen hierdoor meer vertrouwen in hun werk. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid bij het werk, hierdoor voelen medewerkers zich ook meer betrokken bij hun leidinggevenden en collega’s. Ook kan het uiten van waardering naar medewerkers zorgen dat zij een verhoogde motivatie krijgen om betere prestaties te leveren. Dit heeft een positieve invloed op hun zelfvertrouwen! 

Waardering op werk: wat levert het jouw organisatie op?

Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen:

1.Hogere medewerkerstevredenheid en betrokkenheid

Medewerkers die waardering krijgen voor hun werk zijn over het algemeen meer tevreden en betrokken bij hun werk. Dit kan leiden tot minder verloop en een hogere productiviteit.

2. Betere prestaties

Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn gemotiveerder om hun werk goed te doen en kunnen betere prestaties leveren.

3. Verbeterde werkcultuur

Een werk cultuur waarin waardering wordt uitgesproken, kan bijdragen aan een positieve sfeer op de werkvloer en een gevoel van verbondenheid onder medewerkers.

4. Positieve impact op de gezondheid en het welzijn van medewerkers

Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, hebben over het algemeen een betere gezondheid en een beter welzijn. Dit kan leiden tot minder stress en ziekteverzuim. Waardering uiten op werk kan dus een grote kostenpost in veel organisaties voorkomen!

Hoe kunnen HR-afdelingen en werkgevers waardering op werk uiten?

Er zijn verschillende manieren waarop HR-afdelingen en werkgevers waardering kunnen uiten op de werkvloer. Hieronder vind je een aantal suggesties:

Tip 1: Geef complimenten en erkenning

Een eenvoudige en effectieve manier om waardering te uiten, is door medewerkers regelmatig complimenten en erkenning te geven voor hun werk. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek, via e-mail of tijdens een vergadering. Zie hier ook onze blog over het geven van complimenten op werk!

Tip 2: Besteed aandacht aan teambuilding

Het organiseren van evenementen of teambuilding activiteiten kan ook bijdragen aan het gevoel van waardering en verbondenheid tussen medewerkers en het bedrijf. Dit kan variëren van kleine sociale activiteiten tot grotere evenementen, zoals bedrijfsuitjes of feesten.

Tip 3: Investeer in Learning & Development

Het investeren in de ontwikkeling en opleiding van medewerkers kan ook een manier zijn om waardering te uiten. Door medewerkers de mogelijkheid te geven om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontwikkelen, laat je zien dat je in hen investeert en waardeert wat ze bijdragen aan het bedrijf.

Tip 4: Creëer een positieve werkcultuur

Een positieve werkcultuur kan ook bijdragen aan het gevoel van waardering en tevredenheid bij medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld door open communicatie, flexibele werktijden of een goede werk-privébalans te stimuleren.

Tip 5: Geef bonussen of beloningen

Uiteindelijk zijn financiële beloningen ook altijd een krachtige manier om waardering te uiten waar dit verdiend is. Het geven van bonussen of andere beloningen kan medewerkers stimuleren om hun werk op een hoog niveau te blijven doen.

Waardering op werk, een must voor jouw organisatie!

Waardering kan dus vele vormen aannemen, dit kan bijvoorbeeld een dankjewel of compliment zijn. Maar ook een meer uitgebreide vorm erkenning van prestaties, zoals een loonsverhoging of een promotie. Het meest belangrijke hierin is dat de vorm van waardering er niet zoveel toe doet als het feit dat de medewerker erkenning krijgt voor haar/zijn werk. Hierin is het belangrijkste dat medewerkers het gevoel hebben dat hun inspanningen en bijdragen worden opgemerkt en gewaardeerd!

Meer inzicht in waardering bij jou op de werkvloer? Gebruik data!

Wil je actief aan de slag met het verhogen van waardering in jouw organisatie? Bekijk dan onze pagina over waardering. Naast het toepassen van deze tips en tricks is het verkrijgen van inzicht in waardering binnen jouw organisatie cruciaal. Ga aan de slag met de tool van 2DAYSMOOD. Doe een nulmeting om te zien hoe gelukkig jouw medewerkers zijn. Krijg door middel van het Employee Happiness Model inzicht in de factor waardering binnen jouw organisatie om op basis van de medewerkerservaring snel vooruitgang te boeken. Of meet de stemming van je medewerkers en bespreek dit in de teams om stress en ontevredenheid snel te zien en hierop te acteren.

Ben je benieuwd naar de tool? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan.

Latest articles

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Ontdek maandelijkse trends in bevlogenheidsonderzoek onder werkend Nederland bij 2daysmood. Blijf op de hoogte van cijfers en inzichten.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Waarom is diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk & wat levert het je bedrijf op? Lees hier vijf concrete tips voor je HR-beleid...