Skip to content
Back to Blog
Bedrijfswaarden

Waarden, talenten en purpose: moedig persoonlijk leiderschap aan!

Wat is persoonlijk leiderschap van medewerkers? En hoe kun je zorgen dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor hun werkgeluk? Lees het hier!

 

 

Voor veel HR-managers is het een jaarlijks terugkerend irritatiepunt: het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Het kost niet alleen veel werk en tijd. Daarbij komt nog dat medewerkers hun ongenoegen uiten, om vervolgens achterover te leunen en te verwachten dat HR of de manager het oplost. Als HR-manager voelt het dan alsof het alleen jouw verantwoordelijkheid is dat je medewerkers het naar hun zin hebben. Maar die tijd is voorbij: het wordt tijd om een cultuur te creëren waarbij de medewerker zelf in actie komt, tijd voor meer persoonlijk leiderschap op de werkvloer! Wat is persoonlijk leiderschap precies, en hoe moedig je het aan? In deze blog leg ik je dat precies uit.

Als vanzelfsprekend heb jij als HR-manager of teamleider de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een positief werkklimaat. Maar sta je binnen de organisatie ook genoeg stil bij de verantwoordelijkheid die ligt bij het team en de individuele medewerker zelf? Ik geloof in de kracht van gedeelde verantwoordelijkheid en eigenaarschap in teams, waarbij dienend leiderschap vanuit de manager en persoonlijk leiderschap vanuit de medewerker een belangrijke rol spelen.

Wat is persoonlijk leiderschap?

De term ‘persoonlijk leiderschap’ houdt in dat medewerkers zélf het vermogen hebben om een richting te bepalen binnen hun werk en leven. Daarbij moeten ze proactief het voortouw nemen en beheersen ze hun eigen emoties, gedrag en communicatie. Wist je dat het verschil in geluksgevoel voor 50% genetisch beïnvloed is, voor 10% te maken heeft met externe omstandigheden, en voor wel 40% helemaal afhankelijk is van je eigen houding en mindset?

Als medewerkers werkgeluk willen ervaren, ligt dat dus voor een groot deel bij henzelf. Maar veel organisaties weten nog niet wat het is en hoe ze om kunnen gaan met persoonlijk leiderschap. Tijd om daar verandering in te brengen!

Hoe kun jij persoonlijk leiderschap aanmoedigen?

Om te zorgen dat medewerkers zelf de regie kunnen nemen over hun werkleven en -geluk, moet je natuurlijk weten waar je moet beginnen. Als manager kun jij de juiste richting aangeven. Hoe ga je dat doen?

1. Zorg dat medewerkers hun waarden vinden

Om persoonlijk leiderschap te kunnen tonen, is het belangrijk dat medewerkers weten wat hun persoonlijke waarden zijn. Dit is namelijk de fundamentele basis waaruit hun gedrag voortvloeit. Het herkennen en kunnen formuleren van deze waarden geven veel richting aan de behoeften van de medewerker als individu.

Als de waarden duidelijk zijn, zullen medewerkers zich niet snel laten leiden door meningen van anderen, maar zullen ze zichzelf kunnen zijn. Dit kan ook zorgen voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

2DAYSMOOD tip!

Met de ‘me-values’-module van 2DAYSMOOD laat je medewerkers hun top 5 (van de 50) waarden samenstellen. Zo kun je op team- en organisatieniveau ontdekken welke persoonlijke waarden je medewerkers belangrijk vinden. En dan is het logische vervolg dat je hier met z’n allen naar gaat leven.

2. Help medewerkers hun talenten ontdekken

Goed nieuws: iedereen heeft talenten! Meestal is dit aangeboren, maar sommige mensen ontwikkelen talent door simpelweg hard te werken. Als je talent voor iets hebt, doe je dit vaker met plezier. Maar wat is het effect van talent op persoonlijk leiderschap?

Als manager is het belangrijk dat je je medewerkers helpt om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en in te zetten, zodat ze zich meer energiek en voldaan voelen op het werk. Met hun talent kunnen ze zelf richting geven aan wat ze nodig hebben op de werkvloer. Zo zullen ze vaker werken in een ‘flow’ en hier meer plezier aan beleven. Wat weer erg positief is voor de productiviteit en betrokkenheid van het team.

2DAYSMOOD tip!

Wil jij weten welke talenten jouw team allemaal heeft? Dan kun je via 2DAYSMOOD de Gallup Strength Finder doen. Zo weet je waar de sterktes van je medewerkers liggen!

3. Zorg dat de waarden, talenten en doelen overeenkomen

Je kent het vast wel: de ‘why’, de ‘purpose’, oftewel zingeving van werk. Tegenwoordig is dit een erg populair begrip, want zeker de nieuwere generatie van medewerkers wil iets doen wat nuttig is en bijdraagt aan een hoger doel. Werken voor geld is leuk, maar dat is niet meer het enige wat belangrijk is aan werken.

Na stap 1, het ontdekken van de waarden van medewerkers, kun je hun purpose hierop afstemmen. Daarbij is het belangrijk dat medewerkers zelf doelen stellen die dicht bij hun waarden liggen. Het hoofddoel moet overeenkomen met zowel de waarden als de talenten van de medewerker. Daar zal het meeste ruimte zijn voor effectiviteit en werkgeluk.

2DAYSMOOD tip!

Weten je medewerkers nog niet goed wat hun purpose of doel is? Dan kun je via onze partner JECKX de workshop Purpose Journey voor teams doen om hier achter te komen.

Samenspel tussen werkgever en -nemer

Het liefst wil je dat jouw medewerkers zich gelukkig voelen op de werkvloer, en dat ze hun werk met plezier doen. Wat precies het doel is van persoonlijk leiderschap. De verantwoordelijkheid ligt zowel bij jou als HR-manager of teamleider als bij de medewerkers zelf. Dat zorgt voor een mooi gebalanceerde samenspel tussen beide partijen waarbij medewerkers voor zichzelf meer autonomie creëren.

Medewerkers die zelf hun geluk en richting bepalen zullen productiever zijn in hun werk én anderen aansteken ook persoonlijk leiderschap te gaan nemen. En dat is precies wat je wil!

Bij 2DAYSMOOD geloven we in de kracht van persoonlijk leiderschap. Daarom geven wij bijvoorbeeld elke medewerker inzicht in de stemming van het eigen team, en bestaan onze enquêtes ook uit vragen waar de actiegerichtheid van de medewerker wordt aangesproken. Zo ontstaat er een gelijkwaardig gesprek tussen de teamleider en medewerker.

Wil je vaker meten hoe het medewerkers afgaat en een constante feedback-loop creëren? Dat kan met de snelle, leuke en makkelijke meetmethode van 2DAYSMOOD!

Latest articles

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Orisha Commerce de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

Ontdek hoe Orisha Commerce met 2DAYSMOOD de medewerkersbetrokkenheid verhoogde en hun eNPS verbeterde door effectieve communicatie en geric...

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Ontdek hoe werkgeluk kan helpen het personeelstekort in de zorg aan te pakken en stress te verminderen. Download onze whitepaper voor prakt...

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...