Skip to content
Back to Blog
employee wellbeing

(update) Stemmingen tijdens werk zijn bepalend, zeker in een langdurige crisis!

Tijdens de coronacrisis monitort 2DAYSMOOD de impact op stemmingen van Nederlandse werknemers. Lees hier de invloedrijke trends en inzichten we ontdekten.

Jan Pronk

mei 14, 2020

Stemmingen (tijdens werk) zijn de drijvende kracht achter onze gedachten en handelingen. En dat maakt ze de belangrijkste indicator voor het algemene welzijn en prestatieniveau van medewerkers.

Sinds de uitbraak van het coronavirus biedt 2DAYSMOOD een gratis monitor aan, waarmee bedrijven de impact van deze crisis op hun medewerkers kunnen meten. Uit de verzamelde data, van >36.000 enquêtes bij >60 bedrijven, hebben we verschillende invloedrijke trends en inzichten gehaald.

Trend-Happy-Employee-Moods-Corona-Crisis-2DAYSMOOD

 

 

Trend-Unhappy-Employee-Moods-Corona-Crisis-2DAYSMOOD

 

 

Wat gebeurt er met stemmingen van medewerkers?

  • In maart ervaarden werknemers een sterke daling in gelukkige stemmingen.
  • Op dat moment heerst er vooral onzekerheid en angst voor het onbekende.
  • De grootste daling was in “vrolijkheid” en “enthousiasme“.
  • Dit betekent dat er een afname is van positieve energie tijdens werk.
  • Tegelijkertijd komt er negatieve energie naar boven, we voelen ons “gespannen”.
  • Daarnaast wordt onze “moeheid” vervangen door “somberheid“.
  • Eind maart (door invloed van leiderschap) maakt onzekerheid plaats voor veerkracht.
  • We voelen ons meer “op ons gemak” en ervaren meer plezierigheid in deze crisis.
  • Sinds begin april zien we een beginnend herstel in ons energieniveau.
  • Hetzelfde geldt voor aangename versus onaangename emoties.
  • Maar een gewenste balans tussen positieve en negatieve energie blijft nog uit…
  • In de eerste weken van mei zien we zelfs stress en somberheid weer toenemen …
  • Voelen we ons angstig op weg naar een nieuwe normaal, of is dit slechts een reactie in het proces van aanpassen?
  • We blijven monitoren!

Energieverdeling in emoties

Energie-meten-stemming-van-medewerkers-enquete-2DAYSMOOD

TIP: Positieve energie heeft wellicht ook in jouw team(s) aandacht nodig!
Langdurige somberheid en moeheid zijn een risico voor het individuele welzijn van medewerkers en voor de continuïteit van je organisatie. Andere data uit onze Crisis Monitor geeft aan dat verbinding en steun, vanuit het management (verticaal) maar óók vanuit collega’s, vrienden of familie (lateraal), helpen om om te gaan met negatieve emoties. Zorg dus dat je deze verbinding faciliteert of zelfs actief stimuleert.

Met zelfs de kleinste daden van vriendelijkheid kun je verbinding en productiviteit in de werkomgeving helpen verbeteren

Waarom zijn stemmingen tijdens het werk belangrijk?

Emoties tijdens het werk zijn fundamenteel vanwege hun invloed op onze dagelijkse prestaties, op relaties met mensen in onze omgeving (collega’s, partners, klanten!) en op de lange termijn op ons welzijn. In een podcast van the Harvard Business Review verwijst de voormalige Amerikaanse chirurg, Vivek Murthy, naar deze positieve emoties als aanjagers van relationele energie. Met zelfs de kleinste daden van vriendelijkheid kun je de verbinding en productiviteit in de werkomgeving helpen verbeteren.

Aan de andere kant kunnen negatieve emoties, zoals irritatie of somberheid, een goede teamsfeer bederven. Als deze structureel aanwezig zijn, kunnen ze leiden tot burn-outs of ontslag van medewerkers vanwege ontevredenheid. Daarom moeten werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en een positief werkklimaat faciliteren dat zowel werknemers als het succes van de organisatie ten goede komt.

In een situatie waarin mensen thuis werken, is dit minstens zo belangrijk. Eenzaamheid, onzekerheid of persoonlijke verantwoordelijkheden zijn geïntegreerd in onze werkdag en laten hun sporen na.

Stemmingen van medewerkers verbeteren met 2DAYSMOOD

Bij 2DAYSMOOD helpen we organisaties over de hele wereld om werkgeluk, medewerkersbetrokkenheid en de bedrijfscultuur te verbeteren. We gebruiken een wetenschappelijk onderbouwd stemmingsmodel (gebaseerd op Russell’s Circumplex model of emotional classification) en onze realtime meetmethode om stemmingen en feedback van werknemers vast te leggen, elke week, het hele jaar door.

Een leuke en simpele 15 seconden enquête zorgt voor een hoog antwoordpercentage, zodat managers betrouwbare realtime data en trends kunnen gebruiken om de stemming van hun medewerkers positief te beïnvloeden. Daarnaast bieden we verschillende diepgaande metingen en tools om van data naar daden te gaan!

Maar we geloven ook dat geluk tijdens het werk ieders verantwoordelijkheid is. Ons anonieme stemmingsrapport, op teamniveau, ondersteunt die missie. Het is een bewezen middel om open communicatie en positieve acties onder collega’s op gang te brengen. Teams tot 20 personen kunnen gratis een stemmingsmeting starten.

Latest articles

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Ontdek maandelijkse trends in bevlogenheidsonderzoek onder werkend Nederland bij 2daysmood. Blijf op de hoogte van cijfers en inzichten.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 5 tips voor een toekomstgericht HR-beleid

Waarom is diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk & wat levert het je bedrijf op? Lees hier vijf concrete tips voor je HR-beleid...