Skip to content
Back to Blog
eNPS

5 tips om je eNPS aan te pakken

Je werkgeversimago kan doorslaggevend zijn bij het aantrekken van nieuw talent. Met de eNPS meet je of jouw medewerkers ambassadeurs zijn!

Martin Meulenkamp

mrt 01, 2022

 

 

ENPS voor HR en Management

Wat is de eNPS?

De employee Net Promotor Score (eNPS) is een internationaal gevalideerde formule die uit één vraag bestaat. Op een schaal van 0-10 wordt aan medewerkers gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat zij Organisatie ‘X’ aanbevelen als een goede werknemer aan anderen. Antwoorden worden vervolgens gegroepeerd in drie groepen: detractors (score 0-6), passieven (score 7-8) en promotors (score 9-10). Door het percentage detractors af te trekken van het percentage promotors bereken je jouw eNPS. De score kan daardoor variëren van -100 tot 100.

De eNPS score geeft een indicatie in hoeverre jouw medewerkers ook ambassadeurs zijn. Je kunt het zien als een overkoepelende beoordeling van de interne gezondheid van je organisatie. Wil je weten of op de juiste route zit voor een positieve werk- en teamsfeer? Dan zou je de score regelmatig moeten checken! Met de realtime meetmethode van 2DAYSMOOD kun je de eNPS herhaaldelijk meten en op alle niveaus in je organisatie actie ondernemen om de score te verhogen.

Benchmarken met de eNPS?

Ook extern is deze score van kritisch belang. Je reputatie als werkgever kan doorslaggevend zijn bij het aantrekken van nieuwe talenten. Zeker tijdens de huidige krapte op de arbeidsmarkt en aanvullende eisen m.b.t thuiswerken. Bedenk maar eens hoe vaak potentiële kandidaten door huidige werknemers worden getipt (of afgeraden!) om ergens aan de slag te gaan.

Bovendien zien we ook dat de onderzoeken en benchmarkrapporten grote verschillen tonen. Uit onderzoek van Integron wordt duidelijk dat werkend Nederland zich meer verbonden voelt met hun werkgever. De eNPS is namelijk gestegen van -3 in 2020 naar +12 in 2021. Hiervoor werden 5100 medewerkers uit 12 verschillende branches ondervraagd.

Doordat de score internationaal erkend is en volgens dezelfde formule berekend wordt, kun je vergelijken met andere organisaties. Ben je benieuwd hoe jouw interne organisatie scoort ten opzichte van andere bedrijven in jouw branche? Als we kijken naar onze eigen 2DAYSMOOD klanten, dan zien we een gemiddelde eNPS van -1 in 2019, en van 10 in 2020. Is jouw eNPS boven de 20? Dan doe je het erg goed!  Maar wees voorzichtig: externe benchmarking mag naar onze mening nooit jouw enige referentiepunt zijn. Elke branche en organisatie is uniek. Daarom is het verstandiger en relevanter om naar je eigen cultuur en mensen te kijken. Hoe denken jouw medewerkers over jouw organisatie? Meet daarom regelmatig de eNPS en houd bij hoe deze in de loop van de tijd verandert.

 

Lees ook deze blog van onze HR expert Martin Meulenkamp: Waarom je eNPS wél een KPI is maar géén externe benchmark.

 

"Ook promotors kunnen je van waardevolle informatie voorzien. Welk positief verhaal vertellen zij tegen vrienden als het over werk gaat? Welke drijfveren vinden zij hun in werkomgeving?"

 

Vijf tips voor het verbeteren van je eNPS

1. Maak er een KPI van

Om een stijgende lijn in de eNPS te bewerkstelligen, is het goed om er een doelstelling of KPI van te maken in je organisatie of team. Zo komt het cijfer regelmatig terug in je werkprocessen en zal het mede je strategie bepalen. Als je de eNPS bijvoorbeeld in je maandelijkse MT overleg bespreekt, kun je er ook een herhaaldelijke meting aan koppelen en de (positieve) ontwikkeling gaan monitoren. De ultieme doelstelling voor deze KPI? Het aantal detractors naar 0 krijgen!

2. Meet de eNPS score regelmatig

Werk actief aan de betrokkenheid en bevlogenheid van je medewerkers en houd door middel van de eNPS score in de gaten of er verbetering plaatsvindt. Wij raden je aan om maandelijks of per kwartaal de eNPS-vraag aan medewerkers te stellen. Met de 15 seconden survey van 2DAYSMOOD meet je ook continu de stemming van je medewerkers. Deze anonieme data, en de eNPS data is te analyseren op organisatie, afdeling en teamniveau. Je kunt dus zien waar in je organisatie ontevredenheid of stress hoog blijft, of waar bevlogenheid stijgt.

3. Zoek de detractors en promotors

Om het probleem bij de bron aan te pakken zul je ook de werkvloer op moeten gaan. Met behulp van een meting kun je achterhalen waar jouw detractors en promotors zich bevinden. Ga met ze in gesprek! In teams waar veel detractors zijn, is extra aandacht, actie en feedback nodig. Als je al een idee hebt waar de pijnpunten zitten, moet je hier juist dieper op ingaan. Mensen willen gehoord worden en wellicht kunnen zij zélf met laagdrempelige oplossingen komen.

Maar ook promotors kunnen je van waardevolle informatie voorzien. Welk positief verhaal vertellen zij tegen vrienden als het over werk gaat? Welke drijfveren vinden zij in hun werkomgeving? Bij 2DAYSMOOD is het startpunt van een medewerkersonderzoek een nulmeting. Met de nulmeting maak je een eerste scan van je organisatie en teams op basis van stemmingen, drijfveren en de eNPS. Je ontdekt waar de probleemgebieden en succesfactoren zitten.

4. Laat collega’s ervaringen delen

Koppel teamleiders met een lage eNPS score aan teamleiders met een hoge eNPS score. Collega’s kunnen elkaar vaak het beste helpen, aangezien zij zich in de meest vergelijkbare werksituatie bevinden. Zorg ervoor dat jij als (HR) manager óók weet wat de succesfactoren zijn in deze teams of afdelingen. Maar vergeet daarnaast de minder scorende teams niet. Bied hen de tools om de teamsfeer, medewerkersbetrokkenheid en eNPS aan te pakken.

5. Beloon je ambassadeurs

Geef een compliment of beloning aan de teams (en teamleiders) met veel promotors! Dit zijn de medewerkers die op feestjes en netwerkbijeenkomsten (virtueel of in het echt) met trots zullen vertellen waar ze werken, en nieuwe talenten aan het bedrijf zullen introduceren. Kun je ook nog interne of externe communicatiekanalen inzetten om je bevlogen teams zichtbaarder te maken?

Deze tips helpen je al een stukje op weg. Maar wil je weten aan welke knoppen je moet draaien om de eNPS te verhogen? Doe dan een volledige nulmeting om te zien waar duidelijk verbetering mogelijk is!

Meer advies over analysemogelijkheden en een verbeteringsaanpak voor je eNPS? Plan een afspraak en live demo met onze Strategic Happiness Expert.

Latest articles

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Optimizers de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

In gesprek met Daniël ter Mors over hoe hij bij Optimizers de stem van elke medewerker hoorbaar maakt

Hoe Optimizers medewerkersbetrokkenheid verhoogde en hun eNPS sterk verbeterde met 2DAYSMOOD.

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Ontdek hoe werkgeluk kan helpen het personeelstekort in de zorg aan te pakken en stress te verminderen. Download onze whitepaper voor prakt...

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...