Skip to content
Back to Blog
werkstress

10 Tips om Werkstress te voorkomen voor Medewerkers en Managers

Werkstress is een veelbesproken fenomeen. 2DAYSMOOD verlaagt werkstress in organisaties wereldwijd. Wij delen onze kennis via deze 10 tips.

2DAYSMOODIES
2DAYSMOODIES

sep 20, 2023

Werkstress is al enige tijd een veelbesproken fenomeen, het feit dat er zowel nationaal als internationaal een ‘Week van de Werkstress’ wordt georganiseerd zegt genoeg! Maar weet jij eigenlijk wel wanneer je eigen stressniveau (te) hoog is? Of hoe je als medewerker of manager preventief kan omgaan met die negatieve energie op het werk? 2DAYSMOOD is dagelijks bezig met het vergroten van werkplezier en het verlagen van werkstress in organisaties wereldwijd. We doen dit door emoties en tevredenheid van medewerkers te meten en verbeteren. Wij delen graag onze kennis voor minder werkstress en meer ‘Employee Happiness’ via de onderstaande tips.

De laatste data over werkstress

Wekelijks verzamelen wij via meer dan 12000 enquêtes, data over bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van medewerkers en managers, in diverse organisaties uit 20 verschillende sectoren. Deelnemende organisaties kunnen hun eigen data in real-time inzien. Wij bundelen de anonieme data elke maand en schetsen een representatief trendbeeld van werkend Nederland.
Klik hier om deze data in te zien.

10 Tips voor minder werkstress

1. Probeer een positief rolmodel te zijn in je werkomgeving

Stemmingen zijn aanstekelijk, dus als jij kalm blijft in een stressvolle situatie volgen collega’s makkelijker jouw voorbeeld! (Of volg jij het voorbeeld van een collega?)

2. Zoek samenwerking op!

Wanneer de werkdruk en stress toenemen helpt het om collega’s te betrekken die jou stimuleren, motiveren en ondersteunen bij het afhandelen van taken.

3. Vermijd onrealistische deadlines

Zowel medewerkers als managers moeten input kunnen geven op planningen, prioriteiten en de daarmee samenhangende werkdruk. Wanneer een team als geheel betrokken is bij het proces, zijn ze dat ook bij het behalen van de deadline.

4. Creëer bewustzijn voor medewerkerstevredenheid

Door stemmingen en tevredenheid binnen je team bespreekbaar te maken en te analyseren, open je de deur naar een duurzaam positief werkklimaat. Wacht niet tot het stressniveau (te) hoog is, maar heb het regelmatig met je team over werkdruk, werkplezier en medewerkerstevredenheid. Zowel onderzoek als praktijk wijzen uit dat gelukkige en tevreden medewerkers onder andere resulteren in minder burn-outs en ziekmeldingen.

5. Luister naar muziek

Muziek kan in veel situaties gebruikt worden om stress te verminderen en een relaxte sfeer te creëren. Kalme muziek zonder zang en een fijne herhaaldelijke melodie kan bijvoorbeeld helpen om je te concentreren. Hou je van klassiek, blues of misschien wel (iets minder rustige) techno? Een playlist met een ingestelde tijdsduur kan ook een middel zijn om op de juiste momenten een pauze te nemen. Een andere sfeermaker is een (guilty pleasure) playlist samenstellen met je collega’s. Doe dit wel alleen als iedereen in de stemming is en passende werkzaamheden heeft voor hardop afgespeelde muziek.

6. Communiceer face-to-face

Plan vaste momenten in om de werksfeer en verbeterpunten te bespreken in je team. Probeer zaken die werkdruk of stress veroorzaken concreet te benoemen. Het gesprek voeren (ook één-op-één) blijft de meest waardevolle methode om positieve verandering te kunnen realiseren. Blijf dus altijd oprechte interesse tonen in werk- en privé gerelateerde zaken van je collega’s. Vraag jij wel eens op kantoor: hoe voelen jullie je op je werk vandaag?

7. Blijf doelen stellen

Doelen in je vooruitzicht hebben en acties initiëren om ze te bereiken maakt je meer betrokken bij het werk. Je bent dan tevens minder vatbaar voor negatieve gevoelens die bij lastige werkzaamheden om de hoek kunnen komen. Combineer lange termijn met korte termijn doelen, zodat je in het nu kunt leven en waardering voor je eigen werk kan voelen.

8. Krijg verwachtingen helder (en maak ze waar!)

Welke verwachtingen hebben jij, je collega’s en leidinggevenden ten opzichte van werkprojecten? Definieer duidelijk rollen, verantwoordelijkheden en doelen per medewerker. Bespreek ook hoe deze in lijn zijn met de kernwaarden van je organisatie. Maak verwachtingen waar of communiceer tijdig waarom dit niet lukt! Niks kan zo schadelijk of stressvol zijn als het verbreken van beloftes.

9. Faciliteer voortgang en ontwikkeling

Soms ontstaat er stress doordat mensen niet de know-how of middelen hebben om werkzaamheden succesvol uit te voeren. Investeren in trainingen en scholing is belangrijk, zodat medewerkers de kennis en skills hebben om hun werk te doen. Bij een incidentele werkdruk kun je natuurlijk denken aan het inzetten van slimme technologie, praktische tools of meer menselijke capaciteit.

10. Beloon en toon waardering

Zorg dat je goede werkprestaties ieder geval verbaal beloont. Het vieren van successen samen met collega’s kan bovendien nog een extra boost geven aan het werkplezier. Qua planning is het slim om stressvolle periodes met strakke deadlines af te wisselen met rustigere periodes met een lagere werkdruk. Dan is het ook niet verkeerd om tijdens of na werk wat meer ontspanning op te zoeken om te herstellen.

 

Werkstress monitoren?

Wil je meer informatie over detecteren en monitoren van negatieve emoties van medewerkers? Vraag dan een demo aan van de innovatieve en leuke 15 seconden survey van 2DAYSMOOD Of download hier onze brochure.

Vraag een demo aan

 

Latest articles

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Personeelstekort in de zorg: hoe werkgeluk het antwoord kan zijn op de toenemende druk

Ontdek hoe werkgeluk kan helpen het personeelstekort in de zorg aan te pakken en stress te verminderen. Download onze whitepaper voor prakt...

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

Cultuurverandering in organisaties: in 6 stappen effectief aan de slag

In deze blog gaan we dieper in op het belang van cultuurverandering in organisaties en bieden we een praktische stappen om deze verandering...

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Bevlogenheid onderzoek werkend Nederland: elke maand cijfers en (HR)trends

Ontdek maandelijkse trends in bevlogenheidsonderzoek onder werkend Nederland bij 2daysmood. Blijf op de hoogte van cijfers en inzichten.