2DAYSMOOD

Een tool om feedback van medewerkers te faciliteren én om waardevolle gesprekken te voeren – dat is wat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) zocht. In de afgelopen jaren is het uitdagend geweest de verbondenheid te creëren binnen organisaties. Dit kwam met name door het langdurige thuiswerken tijdens de coronaperiode. Vanwege deze reden zocht het Ministerie van I&W een manier om feedback op te halen bij medewerkers, data te genereren en daarmee doelgericht verbeteringen aan te brengen. Menno Sallet, medewerker Informatiemanagement bij Ministerie van I&W, vertelt meer over hun aanpak hierin om een goede werkgever te zijn.

“De ouderwetse jaarlijks of tweejaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek leverden niet de gewenste resultaten op binnen het Ministerie van I&W”, geeft Menno aan. De organisatie was nu op zoek naar een manier om actuele data en trendanalyses te genereren, waarmee ze snel konden handelen. Zo kwamen ze al snel terecht bij 2DAYSMOOD. Een tool die binnen de organisatie al snel als uniek in de markt werd ervaren.
Nadat ze half januari 2022 waren gestart met het meten van o.a. stemmingen en tevredenheid, gingen ze ook aan de slag met het verhogen van het antwoordpercentage. Al vrij snel gingen ze van 30% naar 70% en haalden ze interessante startpunten uit de data om waardevolle gesprekken aan te gaan met de medewerkers.

Waardevolle gesprekken door feedback van medewerkers

“De 2DAYSMOOD-tool is ideaal om de feedback van medewerkers inzichtelijk te maken. We willen niet dat 2DAYSMOOD het persoonlijke gesprek vervangt, maar juist dat het de feedback faciliteert, ondersteunt en leidt tot waardevolle gesprekken”, zegt Menno.
Ministerie van I&W is tijdens de coronaperiode begonnen met meten, zodat ze de verbondenheid konden behouden. Het was toen extra belangrijk de medewerkerstevredenheid te meten en in contact te blijven met medewerkers.

De metingen binnen de organisatie startte met het uitsturen van een aantal losse surveymodules. Dit werd opgevolgd met een systematischere aanpak middels de nulmeting. Een belangrijke stap als je vooruitgang wilt kunnen meten en het startpunt hierbij moet vastleggen. In de nulmeting kwamen een aantal interessante verbeterpunten naar voren uit de feedback van medewerkers. De scores lagen lager op vitaliteit, intrinsieke motivatie en waardering. Deze pijlers zijn vervolgens direct op de kalender geplaatst om doelgericht te verbeteren.

Verdiepende enquêtes voor meer inzicht

Aan de hand van de verzamelde data zijn concrete acties opgesteld. Zo kwam de Vitaliteitskalender tot stand. Hiermee is meer bewustzijn gecreëerd rondom het thema Vitaliteit dat niet alleen bestaat uit gezond eten en bewegen. Binnen vijf weken zijn er verdiepende vragenmodules uitgezet bij de medewerkers. De vragen gingen hierbij bijvoorbeeld over de slaapkwaliteit van medewerkers. De vraag ‘ik krijg voldoende slaap’ scoorde met 3,4 (op een schaal van 1 tot 5) redelijk goed. Middels de verdieping in de tool kwam aan het licht dat toch 25% van de geantwoorde medewerkers niet voldoende slaap had. “Dit is waardevolle informatie, want hier kunnen wij direct concrete acties aan koppelen”, zegt Menno.

Het ministerie richt zich op trainingen op het gebied van mindfulness en adviseren hun medewerkers bijvoorbeeld aan de hand van slaaptips. Ook de vitaliteitskalender helpt hierbij. Hiermee komt er iedere dag een apart thema middels een opdracht aan bod. Daarnaast helpt ook de e-learning omgeving binnen de tool van 2DAYSMOOD, zegt Menno. Hier staan veel werkvormen in, om zoveel mogelijk informatie op te kunnen halen op de werkvloer. Deze zijn zowel interessant voor de medewerkers als beheerders van de 2DAYSMOOD tool. Bij de kwartaalbijeenkomst binnen het Ministerie van I&W stond vitaliteit en veerkracht op de agenda. Hiermee werd er doelgericht gewerkt aan de fysieke en mentale vitaliteitsdoelen.

Feedback en acties terugkoppelen aan medewerkers

Het koppelen van concrete acties aan de feedback van medewerkers is belangrijk bij het faciliteren van het gesprek, zegt Menno. “Mensen moeten wel zien dat er wat mee gedaan wordt, anders hebben ze het idee dat het invullen van de vragenlijsten nergens toe leidt.” Zorg hierbij ook voor een snelle terugkoppeling, adviseert hij. “In het MT besluiten we soms dat er een actie wordt genomen, maar voordat het wordt ingezet, kan het wel eventjes duren. De medewerkers moeten dan weten dat er wel iets gedaan wordt met hun feedback. Zéker als er nog wat tijd overheen gaat. Hierdoor weten zij dat we ze gehoord hebben en dat we aan de slag gaan met hun feedback.“

Een voorbeeld van een direct opgepakt punt zijn de lange vergaderingen binnen de organisatie. Zo kregen ze in de tool vaak de feedback dat er teveel werd vergaderd. Op basis hiervan is besloten om één keer per maand een vergadervrije dag in te voeren. Dit leidde vervolgens tot weerstand onder medewerkers. De vergaderingen die niet op die dag kunnen plaatsvinden, moesten ze toch ergens kwijt. Middels de feedback vanuit de medewerkers door de enquêtes wordt gezocht naar een balans en een passende oplossing. Het doel hierbij is meer focus en rust voor medewerkers voor uiteindelijk meer tevredenheid, geluk en productiviteit op de werkvloer.

Werkgeluk verhogen met 2DAYSMOOD

“Het is gewoon goed werkgeverschap als je je medewerkers belangrijk genoeg vindt om hun geluk te vergroten”, zegt Menno. “Daarnaast is het ook voor het bedrijf, afdeling of team positief. Gelukkige medewerkers zijn productiever, wendbaarder binnen de organisatie en gaan met plezier naar hun werk. Dat vinden wij belangrijk.”

Binnen het ministerie draagt de 2DAYSMOOD tool waardevol bij aan het verhogen van het werkgeluk. Lees hieronder hoe de organisatie de 2DAYSMOOD-tool en service inzet om een goede werkgever te zijn.

  • Je meet kortcyclisch en past je daardoor snel aan op wat je ziet. Iedere week stuur je bij waar nodig. Daarnaast ben je altijd met up-to-date data aan het werk en loop je niet achter de feiten aan.
  • Doordat je wekelijks meet, kun je gebruikmaken van trendanalyses door middel van de dashboards in de tool, waarmee je bijvoorbeeld grafieken kunt vergelijken. Zo kun je zien of je op lange termijn positieve verandering teweeg brengt.
  • Het is een makkelijke manier voor medewerkers om input te geven. Met de stemmingsmeting geven ze kort binnen 15 seconden aan hoe ze zich voelen en geven ze hier eventueel toelichting op. En dan krijgen ze nog een vraag over een verdiepingsonderwerp. Zo zijn ze er niet veel tijd aan kwijt en kunnen ze toch goed meedenken.
  • Privacy is tegenwoordig erg belangrijk. Daarom is het fijn dat 2DAYSMOOD gecertificeerd is en kan aantonen dat wat er verzameld wordt aan data, 100% anoniem en veilig is. De ministerie moedigt managers ook aan om het dashboard te laten zien aan medewerkers, zodat ze zien dat wat ze invullen niet naar hen terug te leiden is.
  • De medewerkers van 2DAYSMOOD geven fijne begeleiding, checken regelmatig hoe het gaat en of er nog feedback is of vragen zijn. Ook worden er vanuit 2DAYSMOOD trainingen georganiseerd die erg handig zijn. Daarbij wordt de e-learning omgeving binnen de tool regelmatig geraadpleegd en toegepast.

“2DAYSMOOD is uniek in de markt,” zegt Menno. “Ik zou echt geen andere tool weten die onderwerpen als werkgeluk en betrokkenheid zo inzichtelijk en meetbaar weet te maken.”

Wil je ook aan de slag met het krijgen van inzicht in het welzijn van medewerkers, om zo je positie als werkgever te verbeteren? Wij laten je graag zien hoe het werkt. Snel starten, snel inzicht en snel resultaat met de tool van 2DAYSMOOD!

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin