2DAYSMOOD

Hybride werken is blijvend. Veel medewerkers willen geen vijf dagen in de week meer naar kantoor. Hoe ga je aan de slag met een toekomstbestendig hybride werken beleid? Zodat je de balans tussen thuis- en op kantoor langdurig kan waarborgen. Waar moet je aan denken? En wat zegt de data over hybride werken?

Download ook het gratis e-book! ebook-15-tips-hybride-werken-2DAYSMOOD

Wat is hybride werken?

Hybride werken is een nieuwe vorm van werken waarbij medewerkers op verschillende locaties hun werk kunnen verrichten. Dat kan thuis en op kantoor zijn, maar ook vanuit het buitenland of andere plekken. 'Hybride' geeft hierin aan dat er een combinatie is van de manier waarop er gewerkt wordt. En dit wordt steeds populairder: veel mensen willen niet meer fulltime op kantoor werken. Als werkgever is het belangrijk dat je een future-proof hybride werken beleid ontwerpt dat past bij jouw organisatie en medewerkers.

En daar zijn al veel meer organisaties mee bezig. Zo introduceerde Spotify al een beleid waarbij medewerkers de keuze hebben om op afstand of vanaf kantoor te werken. Eventueel kunnen ze ook kiezen voor een combinatie, hybride werken, zolang ze dit tijdig communiceren. Ook Dropbox ontwikkelde een beleidsplan, waarin werken op afstand de norm blijft. Huidige werkplekken op kantoor worden omgebouwd tot co-working spaces, genaamd ‘Dropbox Studios’, waardoor medewerkers toch nog samen kunnen werken op kantoor als dat weer veilig is.

Hoe gaat hybride werken in jouw organisatie?

Ben jij al bezig met de ontwikkeling van een toekomstbestendig hybride werken beleid? En hoe pak je dit dan aan? 2DAYSMOOD gelooft erin dat alles begint met het creëren van de juiste basis. Door (frequent) feedback op te halen bij je medewerkers krijg je inzicht in waar je nu staat als organisatie. Vanaf daar kun je gaan kijken wat er al goed gaat, en waar mogelijk actie vereist is. Om te meten hoe hybride werken in jouw organisatie beleefd wordt, hebben wij een specifieke enquête ontwikkeld: Toekomst van Werk. Wil je testen hoe het met jouw medewerkers gaat onder het hybride werken? Dat kan!

Data hybride werken: zo denkt werkend Nederland erover

Vanuit deze enquête, Toekomst van Werk, heeft 2DAYSMOOD al veel data verzameld over hoe het nú gaat met de hybride werken beleving van Nederland. Hieronder zie je de score op verschillende stellingen (schaal van 1-5).

Data-hybride-werken-beleid-2DAYSMOOD

Aan deze data is te zien dat veel mensen over het algemeen een betere werk-privé balans kunnen behouden bij het thuiswerken, maar dat verbinding met collega's dan moeilijker is. Ook hebben veel medewerkers thuis meer focus en zijn ze productiever, maar valt er op het vlak van motivatie nog veel verbetering te behalen. En als medewerkers dan op kantoor werken, vindt het overgrote deel het fijn als het hele team dan aanwezig is.

Aan deze data te zien is het belangrijk dat thuis- en op kantoor werken gecombineerd kan worden: beide manieren van werken hebben hun voordelen.

Hier lees je welke 5 thema’s essentieel zijn voor de inrichting van je toekomstbestendige organisatie. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het ontwerpen van een hybride werken beleid?

Vijf thema’s voor een sterk beleid

Bij het ontwerpen van je hybride werken beleid kun je niet zomaar afgaan op je gevoel. Door het verzamelen van medewerkersfeedback kun je het beleid inrichten aan de hand van realtime data. Daarom hebben wij de vijf belangrijkste thema’s voor je op een rij gezet.

Tip: Als je vooraf feedback vraagt en vervolgens blijft monitoren of jouw acties het gewenste effect hebben, kun je desnoods bijsturen en medewerkers ook op langere termijn tevreden houden. Dit kan met de realtime meetmethode van 2DAYSMOOD.

1. Welzijn

Het thema ‘Welzijn’ gaat over het behouden van een goede fysieke en mentale gezondheid van medewerkers op de lange termijn. Als je je medewerkers of team vaak ziet op kantoor, heb je sneller in de gaten hoe het met ze gaat. Maar bij hybride werken zie je elkaar niet evenveel, wat het al snel lastiger maakt. Stel je team, medewerkers én natuurlijk de HR-afdeling daarom de volgende vragen:

Hoe zorgen we ervoor dat we onze toekomstbestendige (online) hybride cultuur zo inrichten dat we een goed medewerkerswelzijn kunnen waarborgen? Voelen medewerkers zich veilig genoeg om naar kantoor te komen?

2. Organisatie

Het thema ‘Organisatie’ verwijst naar de kern van de organisatie en hoe je streeft naar het communiceren van dezelfde boodschap aan alle interne en externe belanghebbenden (waaronder dus al je medewerkers). Daarin zijn samenhang, geloofwaardigheid en ethiek erg belangrijk om als organisatie uit te stralen.

Hierbij is hybride werken geen doel op zich. De uitdaging ligt ‘m in hoe je blijft communiceren met medewerkers die deels thuis en deels op kantoor werken. Niet iedereen leest die flyer op kantoor, en mensen die wél veel op kantoor zijn zullen zich misschien minder bevinden in de online communicatiekanalen. Bij dit thema kun je de volgende vraag stellen bij het maken van je hybride werken beleid:

Hoe zorg je er samen voor dat iedereen op de hoogte blijft van belangrijke zaken en dat medewerkers zich verbonden blijven voelen met de missie en visie van je organisatie?

3. Verbinding

Het thema ‘Verbinding’ verwijst naar de onderlinge (ervaren) verbinding tussen medewerkers, managers en de organisatie. Deze verbinding is in het geval van hybride werken alles behalve vanzelfsprekend. Het zal misschien per persoonlijkheid verschillen wie er veel thuis werkt en wie niet. Hoe zorg je dan dat die medewerkers tóch met elkaar in verbinding blijven, en er geen groepjes ontstaan? Hoe zorg je dat je als manager evenveel aandacht besteed (zo nodig) aan thuiswerkende medewerkers als diegenen op kantoor? Om je hybride werken beleid hierop voor te bereiden, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Hoe zorgen we ervoor dat we onze toekomstbestendige (online) hybride cultuur zo inrichten dat we ook op afstand een goede onderlinge verbinding waarborgen?

4. Leiderschap

Het thema ‘Leiderschap’ verwijst naar alle leidinggevenden die de organisatie leiden en die verantwoordelijk zijn voor het effectief beheren van de middelen binnen de organisatie, het inspireren van medewerkers om hun beste werk te doen en het cultiveren van een succesvolle organisatiecultuur. De inrichting van een toekomstbestendig (online) hybride werken beleid heeft grote invloed op leiderschap. Denk daarom eens na over de volgende vragen:

Wat wordt de rol van leidinggevenden? Hoe waarborgen we ook op afstand goed leiderschap? En wat is hier voor nodig?

5. Inrichting hybride werkplek

Het thema ‘Inrichting hybride werkplek’ gaat over het duurzaam inrichten van de toekomstbestendige (online) hybride werkplek. Of ze nou thuis werken, op kantoor of een combinatie daarvan, medewerkers moeten hun werk goed kunnen doen en daarvoor de middelen hebben. Als dit achter blijft, heeft dat als gevolg dat mensen toch vaker op kantoor komen om die middelen op te zoeken – en dan is je hybride werken beleid dus mislukt. Denk daarom na over deze vragen:

Als we permanent deels thuis, en deels op kantoor willen werken, wat is daar dan voor nodig? Wat wordt de functie van het kantoor? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat de IT infrastructuur het ook toelaat om (deels) vanuit huis te werken?

Start jouw hybride werken beleid!

Is jouw organisatie al klaar voor hybride werken? Met deze vijf thema’s kun je alvast een begin maken. Maar om de hybride werken ervaring optimaal in te richten heb je feedback nodig van je medewerkers. Daarvoor heeft 2DAYSMOOD de gerichte vragenlijst 'Toekomst van Werk’ ontwikkeld: zodat jij je hybride werken beleid niet op een onderbuikgevoel inricht, maar op werkelijke real-time data. Wil je daar snel en makkelijk mee aan de slag?

Vraag hier een demo of quickscan aan

Download het gratis e-book: 15 tips voor een succesvol en toekomstbestendig hybride werken beleid!

ebook-15-tips-hybride-werken-2DAYSMOOD-mockup
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin