2DAYSMOOD

Wat ga jij doen deze zomer? Vakantie pas in september gepland, of misschien al gehad? Ga je naar het buitenland of heb je toch maar een vakantie in eigen land op de planning staan? Heb je geen vakantie gepland, dan zit je dus gewoon ‘vast’ op kantoor. Als dit ook jouw vooruitzicht is, dan sta je als medewerker voor een belangrijke keuze. Ga jij een zomer vol verveling op het werk tegemoet, of kies je voor vrijheid, ontwikkeling en zélfs productiviteit?

In deze blog verleid ik je om bewust voor deze laatste optie te kiezen. Bij 2DAYSMOOD helpen we organisaties en hun medewerkers om stemming op het werk continu in kaart te brengen en verbeteren. Met wetenschappelijke inzichten en praktische tips geven we iedere medewerker de handvatten om te floreren in zijn of haar functie.

Hier beneden heb ik 9 gevarieerde tips voor je samengesteld, zodat ook jij deze zomer kunt floreren, en verveling op het werk kunt herkennenbestrijden en voorkomen!

Waarom is verveling tijdens werk gevaarlijk?

Voor ik je de ‘anti-verveling’ tips aanreik, doen we even een stapje terug. Is verveling op het werk wel echt zo’n probleem? Volgens een Amerikaans onderzoek onder 382 kantoormedewerkers en 307 senior leidinggevenden blijkt dat medewerkers zich 10,5 uur per week vervelen en dat 2 op de 5 medewerkers zijn baan zou opzeggen als ze zich vervelen (OfficeTeam, 2017). Dat zijn op zich al vrij heftige cijfers.

Maar het kan nog erger… Namelijk als je je langdurig en structureel verveelt in je functie. Dit kan soms leiden tot een bore-out. Een bore-out kun je zien als een burn-out door verveling. Volgens onderzoek van de Vlaamse arts en burn-outspecialist Luc Swinnen heeft 15% van de werknemers te maken met burn-out óf bore-out klachten. In de helft van de gevallen betreft het een bore-out. Kort samengevat kun je de bore-out indelen in twee types: of er is heel veel werk, maar het geeft geen voldoening, of het gaat om te weinig, te makkelijk of te eentonig werk (Frouke Vermeulen, 2015).

Negatieve gevolgen van verveling

Last hebben van verveling op het werk of een bore-out is niet alleen ‘vervelend’ voor de werknemer in kwestie. Het is natuurlijk niet niks als je je misschien wel 5 dagen per week gestrest, futloos, prikkelbaar of zelfs depressief voelt. Maar de gevolgen zijn ook uitermate nadelig voor de werkgever. Denk aan slechtere prestaties (uitstelgedrag), afnemende productiviteit (bezig zijn met social media of andere privézaken) en toenemend verzuim door moeheid, stress en een lagere betrokkenheid (gebrek aan interesse in het werk).

Verveling op het werk kan altijd optreden en kan iedereen overkomen. Maar nu de rustige vakantieperiode is begonnen, zijn veel medewerkers extra vatbaar voor die verveeldheid. Gelukkig kun jij er zelf voor zorgen dat verveling niet structureel wordt en doorslaat in een bore-out. Met de onderstaande tips kun je het zelfs omzetten in voldoening!

"In sommige gevallen van verveling of bore-out is er wél veel werk, maar geeft het geen voldoening. Dan kan het helpen om binnen de taken die je hebt ‘breinvriendelijker’ te werk te gaan."

Drie tips om verveling op het werk te herkennen

Hoe weet je nou of jij echt last hebt van structurele verveling, of misschien wel tegen een bore-out aanzit? Het is vaak best moeilijk om te bepalen waarom je niet lekker in je vel zit tijdens werk. Zoals hierboven genoemd heeft verveling vaak te maken heeft met een gebrek aan afwisseling, voldoening of uitdaging. Stel jezelf eens deze vragen om te ontdekken waar bij jou het knelpunt zit.

TIP 1: Werk je afwisselend?

Je kunt heel praktisch beginnen. Houd een week lang elke dag bij aan welke taken je gewerkt hebt. Geef de taken aan het einde van een dag twee labels. Eén label voor het soort werk (overleg, administratie, project x, problemen oplossen, ontwikkeling, etc.). En een kleurenlabel voor hoe leuk je de taak vindt (groen of rood). Na een week heb je een mooi overzicht en kun je zélf analyseren of jij jouw werk afwisselend en leuk genoeg vindt. Als jij je weekplanning altijd goed bijhoudt, kun je dit natuurlijk ook met terugwerkende kracht doen.

TIP 2: Werk je geconcentreerd?

Als je de hele tijd afgeleid bent, of zelf afleiding zoekt door steeds van taak te wisselen of doelloos op internet te surfen, kan dit een signaal zijn van verveling. Ga bij jezelf na waar jouw 'concentratielek' zit. In het boek 'Focus Aan/Uit' worden vier typen concentratielekken beschreven: te weinig prikkels, te veel interne prikkels, te weinig brandstof en te veel externe prikkels. Kun je jouw ‘lek’ makkelijk dichten om meer voldoening te halen uit het aftikken van taken?

TIP 3: Werk je vanuit talenten?

Onderzoek toont aan dat mensen die werken vanuit hun eigen krachten drie keer meer kans hebben om hun levenskwaliteit als 'geweldig' te beoordelen. Goed dus om te checken of jij je talenten ook in je dagelijkse werk benut. Doe bijvoorbeeld een Clifton Strengths Assessment of een andere online talentenscan.

"De tijdwinst en autonomie die je in de komkommertijd hebt kun je inzetten om voor jezelf een ‘anti-vervelings-vooruitzicht’ te creëren."

Drie tips om verveling op het werk te bestrijden

TIP 4: Benut je vrijheid om te ontwikkelen

Als je op het werk een rustige zomerperiode ervaart heb je vaak vanzelf meer tijd en vrijheid (autonomie). Daarnaast is er ook minder ruis van externe prikkels: appjes, social media, etc. Eigenlijk dus de ideale situatie om productief en geconcentreerd aan iets te beginnen. Besteed die tijd dan eens aan jezelf! Leer een nieuwe skill, of lees die whitepaper die je een maand geleden had gedownload, neem deel aan webinars of andere online cursussen. Leren en ontwikkelen is essentieel voor jouw geluksgevoel op het werk. Het is dan ook een bewezen drijfveer in het Employee Happiness Model van 2DAYSMOOD.

TIP 5: Werk 'breinvriendelijk'

In sommige gevallen van verveling of bore-out is er wél veel werk, maar geeft het geen voldoening. Dan kan het helpen om binnen de taken die je hebt 'breinvriendelijker' te werk te gaan. Want soms moet je nou eenmaal taken of projecten afmaken, ze horen immers bij jouw functie. Denk aan dingen die aan klanten of collega’s zijn beloofd! Hoe kun je die taken meer ontspannen en met meer voldoening uitvoeren? De drie geboden van breinvriendelijk werken zijn volgens een blog van Marketingbureau Stramark: taakwisseling uitroeien, denkwerk beschermen en loskoppelen om te archiveren. Voor zowel verveling als stress kunnen ze jouw redmiddel zijn.

TIP 6: Knap fysieke klusjes op!

Met deze laatste bestrijdingstip sla je twee vliegen in één klap. Ben je een dagje op kantoor, en heb je nog een rommelhok dat al maanden niet opgeruimd is, een fotomuur die beplakt moet worden, of wil je nou eindelijk die toffe plantenconstructie aan het plafond hangen? Doen! Maar dan wel gezellig samen met een collega. Misschien juist die collega's die je al een tijdje niet hebt gezien. Fysieke inspanning en een opgeruimde omgeving kunnen enorm veel positieve energie en voldoening geven. Bovendien is het een mooie kans om de relatie met je collega's te versterken.

Drie tips om verveling op het werk te voorkomen

TIP 7: Doe voorbereidende werkzaamheden

Verveel jij je in de zomer eigenlijk continu op het werk? Let dan op dat dit na de zomer niet aanhoudt of verergert. Om dat te voorkomen kun je de tijdwinst en autonomie die je in de komkommertijd hebt inzetten om voor jezelf een mooi 'anti-vervelings-vooruitzicht' te creëren. Je hebt bijvoorbeeld tijd om je werkprocessen opnieuw in te richten, je weekplanning of maandplanning structureel aan te passen, je werk-privé balans te herzien, intern of extern te netwerken, een nieuwe tool te implementeren, te innoveren… Bedenk waar je nú tijd in kunt investeren om straks in september efficiënter, geconcentreerder, afwisselender, leuker, of energieker te werken.

TIP 8: Ga op interne roadtrip!

Terwijl misschien een deel van je collega's in Woonkameroen, Tuinzania of toch aan de Côte d’Azur zit, kun jij óók best een reisje maken. Heb je ontdekt dat je te weinig afwisseling hebt in je taken? Of dat je er geen positieve energie meer van krijgt? Doe dan tijdens de zomerperiode een interne roadtrip. Plan informele gesprekjes bij andere teams en afdelingen en kijk welke werkzaamheden of werkmethoden jou op die plekken aanspreken. Misschien kun je meer balans en uitdaging brengen in je functie door leuk werk van andere teams uit handen te nemen.

TIP 9: Koppel dagelijkse doelen aan waarden

Je hebt vast al vaker gehoord dat het stellen van dagelijkse doelen werkt. En het werk nog beter als je die doelen ook opschrijft (blijkt uit o.a. dit onderzoek). Vrij eenvoudig, toch? Maar als je op lange termijn voldoening wil blijven halen uit je werk is het slim om die dagelijkse doelen te koppelen aan hogere doelen. Dit wordt ook aangeraden door auteur en ontwikkelingsexpert Brian Tracy.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden, je drijfveren, jouw levensmotto? Zorg dat die op een bepaalde manier zichtbaar zijn, ook op je werk. Bijvoorbeeld een foto van je familie als screensaver. Zo kun je elke keer als je die 'done' post-it van de (virtuele) muur rukt of een dikke streep in je notitieblok zet, jezelf óók herinneren aan het feit dat je weer een stapje dichter bij jouw gewenste levensvisie zit. Dat is pas voldoening!

Kortom, ook in de zomerperiode hoef je je echt niet te vervelen!

Wil je meer inzicht in hoe het gaat met jouw medewerkers? Met de innovatieve tool van 2DAYSMOOD heb je met slechts 15 seconden per week altijd relevante inzichten. Kijk hier!

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin