2DAYSMOOD

Een groot deel van onze werkomgeving ligt in handen van de organisatie waar we voor werken. Als het leiderschap van de organisatie geen idee heeft hoe medewerkers zich op het werk voelen en wat hun stemming, betrokkenheid of welzijn drijft, kan het moeilijk zijn om veranderingen aan te brengen en een organisatie te creëren met veel gelukkige werknemers. Dus waar te beginnen als werkgever?

In deze blog lees je welke personeelskosten je kunt voorkomen door gelukkige medewerkers.

Begin met luisteren en blijf luisteren

Werknemers die graag gelukkig en gezond willen zijn op het werk, hopen dat hun organisatie hier genoeg om geeft en regelmatig feedback vraagt. Het continu meten van stemmingen op het werk en wat werknemers (de)motiveert op de werkvloer is beter dan alleen een jaarlijkse steekproef (functioneringsgesprekken of een medewerkerstevredenheidsonderzoek). Onderzoek ondersteunt dit gevoel sterk.

Maar ook in de praktijk blijkt continue feedback managers in staat te stellen om onmiddellijk te reageren op HR problemen, om de impact van hun oplossingen te zien en om trends op de lange termijn te volgen. Dus waarom nemen we deze voorzorgsmaatregelen niet?

Feiten uit onderzoek (naar gelukkige werknemers)

  • Een medewerker wiens stem wordt gehoord op de werkvloer, is 4,6 keer meer geneigd om zijn beste prestaties te leveren (Salesforce Research, 2017)
  • Volgens 92% van de werknemers is empathie belangrijk voor het behoud van werknemers (Businessolver, 2019)

Geluk brengt succes, neem het serieus

De afgelopen 20 jaar zijn er veel onderzoeken gedaan die de correlatie tussen gelukkige, betrokken werknemers en positieve financiële bedrijfsresultaten aantonen. Maar het is minstens zo belangrijk dat gelukkige werknemers zich ook vertalen in andere voordelen. Denk aan lager personeelsverloop, verhoogde innovatie, lager ziekteverzuim, minder burn-outs, betere klantervaring en een betere werkgeversreputatie.

Feiten uit onderzoek

  • Bedrijven met betrokken medewerkers halen 2,5 keer meer omzet in vergelijking met concurrenten met lage betrokkenheidsniveaus (Hay Group)
  • Organisaties met gelukkige en betrokken medewerkers laten een productiviteitstoename van 31% zien en een groei in het verkoopsucces van 37% (Shawn Achor, 2011)

Al deze onderzoeken lijken echter niet voldoende voor organisaties om zich meer te richten op werknemersgeluk en dit ook vaker dan eens per jaar te meten. Om écht te veranderen is vaak een dramatische gebeurtenis nodig, zoals belangrijke werknemers die aangeven te vertrekken of een burn-out krijgen, wanneer het eigenlijk te laat is.

Ongelukkige werknemers laten je achter (met kosten!)

Organisaties zullen zich inspannen om deze werknemers te vervangen. Hiervoor gebruiken ze tijd en middelen om werk over te dragen en mensen te werven, in te huren, te integreren en trainen. Om nog maar te zwijgen van de andere administratieve kosten en activiteiten die komen kijken bij personeelsverloop of langdurig ziekteverzuim.

Voorbeeld van personeelsverloop kosten

  • Onderzoek van SHRM suggereert dat vervangingskosten geassocieerd met personeelsverloop kunnen oplopen tot 50% – 60% van het jaarsalaris van een werknemer, met totale kosten variërend van 90% – 200%. Stel dat een werknemer 60.000 EUR per jaar verdient, dan kan het gemiddeld 30.000 – 45.000 EUR kosten om die werknemer te vervangen.

Voorbeeld van burn-out kosten

  • Laten we een voorbeeld nemen van een zorginstelling met 500 werknemers. In Nederland kampt 14,5% van de werknemers in de gezondheidszorg met burn-out symptomen. Dat zijn 72 werknemers in het voorbeeldbedrijf. De gemiddelde herstelperiode van een burn-out is 8 maanden en de gemiddelde ziekteverlofkosten zijn 244 EUR per werkdag. Dus als de kosten per maand 5.368 EUR zijn, kunnen de kosten met 72 werknemers oplopen tot 3.000.000 EUR.
  • En wat als we dit vanuit een besparingsperspectief bekijken? Gelukkige werknemers leiden tot 80% minder burn-outs. Dat vermindert het aantal werknemers met burn-out symptomen in het voorbeeldbedrijf tot 15. Ziekteverlofkosten zijn nu slechts 645.000 EUR per jaar. Als de werknemers in dit bedrijf gelukkig zijn, kan 2.355.000 EUR worden bespaard.

Denk voor een nog overtuigendere business case eens aan jouw eigen medewerkers en vervang de cijfers in de voorbeelden door cijfers of HR-statistieken van je eigen organisatie. Burn-out en verloop hebben een directe impact op de financiële resultaten en elke organisatie heeft hiermee te maken. Een lichte vermindering in het verloop of het aantal burn-outs kan organisaties miljoenen euro’s besparen!

Best practice: IT bedrijf behoudt talent door feedback loop

Bij 2DAYSMOOD helpen we organisaties over de hele wereld bij het vergroten van werkgeluk en het verminderen van personeelsverloop in een kort tijdsbestek. Organisaties gebruiken onze continue meetmethode en 15 seconden enquête om wekelijks contact te houden met hun medewerkers. Via de wekelijkse online enquête wordt anoniem feedback verzameld over de gemoedstoestand van werknemers en hun drijfveren van betrokkenheid. De opgehaalde data kan in realtime bekeken en ingezet worden om bewustzijn over de werksfeer te creëren. Met actuele feedback kunnen moeilijke gesprekken makkelijker gevoerd worden. Tevens kunnen doelgerichte verbeteringsacties worden ondernomen!

 

Een IT-bedrijf in Nederland is begonnen met het gebruik van de continue meetmethode van 2DAYSMOOD. Door eenvoudige acties van leidinggevenden en het ontstaan van bewustzijn door de wekelijkse enquête en inzichten begonnen de resultaten al snel te verbeteren. Werknemers voelden zich sinds de eerste implementatieweek gesterkt omdat hen om feedback werd gevraagd over hoe zij zich iedere week op het werk voelden.

‘Dit resulteerde in een open dialoog over hoe het leiderschap het werkklimaat kon verbeteren. En dat deden ze!’

Naar aanleiding van het wekelijkse stemmingsrapport werden elke week afdelingsvergaderingen gehouden van 10 minuten waarin de resultaten voor zowel de afdeling als de organisatie werden besproken. Dit resulteerde in een open dialoog over hoe het leiderschap met bepaalde veranderingen het werkklimaat kon verbeteren. En dat deden ze!

Medewerkers begonnen de veranderingen te zien en voelen en beantwoordden hun enquêtes steeds positiever. Na een paar maanden werden positieve trends en resultaten zichtbaar in zowel de afdeling als de hele organisatie. Na twaalf maanden ontstond zelfs een collectief gevoel van organisatorische transformatie. Er werd meer gelachen in de hele organisatie en mensen ‘infecteerden’ elkaar met positieve energie.

‘De resultaten lieten zien dat het bedrijf hun verloop verminderde met 60% ten opzichte van het voorgaande jaar…’

Besparingen door gelukkige werknemers

Vervolgens was het tijd om het personeelsverloop te evalueren. Het verloop werd vergeleken met het voorgaande jaar en mogelijke besparingen door werkgeluk werden bekeken. De resultaten lieten zien dat het bedrijf hun verloop verminderde met 60% ten opzichte van het voorgaande jaar, resulterend in een besparing van 1,8 miljoen EUR!

Zoals je je wel kunt voorstellen, werd dit uitbundig gevierd in het hele bedrijf. Maar het ging niet alleen om de financiële besparingen. Aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen die zich belangrijk willen voelen en een verschil willen maken. Dankzij de investering in werkgeluk vond bij dit IT-bedrijf een transformatie plaats. Een win-win situatie voor alle leiders en medewerkers!

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

 • Onze expertise, ervaring en energie!
 • Een demo van de tool
 • Advies over toepassing in jouw organisatie
 • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin