2DAYSMOOD

Een extra dag vrij in de week klinkt als een droom, maar voor steeds meer mensen wordt dit werkelijkheid dankzij de 4-daagse werkweek. Deze nieuwe trend in werkend Nederland wint steeds meer aan populariteit en dat is niet zonder reden. De 4-daagse werkweek draagt bij aan een betere werk-privé balans en verhoogt werkgeluk onder jouw medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de bedrijven het gemakkelijker vind om werknemers aan te trekken en te behouden met het bieden van een vierdaagse werkweek.

Wat houdt deze 4-daagse werkweek precies in en waarom is het zo populair? In deze blog gaan we je hier alles over vertellen. Lees hieronder de ervaringen van onze 2DAYSMOODIES met de 4-daagse werkweek. Ook komt aan bod wat de invloed is van de 4-daagse werkweek op de werk-privé balans en de invloed hiervan op de Employee Net Promotor Score (eNPS).

Meer werkgeluk door de 4-daagse werkweek

De 4-daagse werkweek wordt steeds populairder omdat het veel voordelen biedt voor zowel medewerkers als werkgevers. Allereerst zorgt een extra vrije dag voor een betere werk-privé balans. Dit kan leiden tot minder stress en een betere gezondheid, waardoor medewerkers gelukkiger en productiever zijn op het werk. Zo ontstaat er meer werkgeluk door een 4-daagse werkweek. Via de 2DAYSMOOD-tool kun je op simpele en leuke wijze inzicht krijgen in de stemming van jouw medewerkers en werkgeluk bij jou op de werkvloer! Daarnaast kan de 4-daagse werkweek ook zorgen voor lagere kosten voor werkgevers, zoals besparingen op kantoorruimte en energie.

De 4-daagse werkweek, wat is het eigenlijk?

De 4-daagse werkweek is precies wat het lijkt: in plaats van de traditionele 5 dagen per week te werken, werken medewerkers 4 dagen per week. Dit kan betekenen dat werknemers langer werken op de dagen dat ze wel werken, bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur. Het kan ook betekenen dat medewerkers simpelweg minder uren per week werken. In sommige gevallen wordt de 4-daagse werkweek gecombineerd met thuiswerken, waardoor werknemers nog meer flexibiliteit hebben. Onze 2DAYSMOODIES Sjoerd en Esthel doen het laatste. In de kopjes hieronder zullen zij hun ervaringen met jullie delen.

Waarom hebben onze 2DAYSMOODIES gekozen voor de 4-daagse werkweek?

Sjoerd: “Ik had een moment dat ik nadacht en mezelf afvroeg: waarom werk ik eigenlijk zo veel werk in verhouding met mijn hobby’s? Nu 4 dagen in de week werk heb ik 100% de vrijheid om in het weekend iets te doen en niet op de zondag al te denken van ‘oh, morgen moet ik alweer werken’.”

Esthel: “Ik heb gekozen voor de 4-daagse werkweek om zo genoeg tijd te hebben voor persoonlijke ontwikkeling en hiernaast genoeg tijd voor mijn gezin. Mijn man en ik werken allebei 4 dagen, zodat we allebei een dag in de week thuis zijn samen met onze kinderen.”

Een betere werk-privé balans door de 4-daagse werkweek

Zoals hierboven benoemd zorgt de 4-daagse werkweek voor een betere werk-privé balans. De 4-daagse werkweek geeft werknemers een extra vrije dag, waardoor ze meer tijd hebben voor persoonlijke verplichtingen en activiteiten. Dit zorgt voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Bovendien kan een kortere werkweek leiden tot verbeterde focus en productiviteit tijdens werkdagen. Een betere werk-privé balans resulteert in meer tevreden en meer gemotiveerde werknemers, wat leidt tot hogere productiviteit en betere werkprestaties!

Het welzijn van medewerkers wordt ook bevorderd, aangezien stress wordt verminderd en algemene tevredenheid met het leven wordt vergroot. Al deze factoren optellende zorgt de 4-daagste werkweek voor meer werkgeluk! Maar, het succes van een 4-daagse werkweek hangt af van goede planning en communicatie, evenals effectief beheer van werklast en deadlines.

Hoe heeft de 4-daagse werkweek de werk-privé balans van onze 2DAYSMOODIES beïnvloed?

Sjoerd: “Aangezien ik de 4-daagse werkweek als een gunst zie vanuit mijn werkgever zorg ik ook voor extra kwaliteit in mijn werk. Ik neem het serieus. En omdat ik één werkdag niet aanwezig ben, zorg ik ervoor dat ik erg helder ben in de communicatie en stuur ik duidelijke updates van waar ik mee bezig ben. Dit zodat niemand op mij hoeft te wachten totdat ik er wel weer ben.”

Esthel: “Op mijn doordeweekse vrije dag kan ik allerlei dingen thuis regelen. Ik kan dan samen met mijn kinderen zijn en wanneer zij op school zijn dingen voor mijzelf doen. Het voordeel hiervan is dat ik in de 4 dagen dat ik werk de volledige aandacht en energie in mijn werk kan stoppen. Daardoor blijft het weekend volledig over voor mijn gezin, familie en vrienden en het doen van leuke dingen samen. Ik word er een leuker mens van doordat ik genoeg tijd aan zowel mezelf, werk, gezin, familie en vrienden kan besteden!”

2DAYSDATA-insights over de werk-privé balans

Werk-privé balans is het evenwicht tussen je werkverplichtingen en je privéleven. Het gaat erom dat je voldoende tijd en energie besteedt aan zowel je werk als aan andere belangrijke aspecten van je leven, zoals familie, vrienden, hobby’s en ontspanning. Een goede werk-privé balans zorgt ervoor dat je niet overbelast raakt, stress vermindert en een bevredigend en gezond leven kunt leiden. Uit onze data-analyse blijkt dat 64% van de medewerkers tevreden is over de werk-privé balans binnen hun organisatie. Wat vooral uit de analyse springt is dat 78% van de medewerkers de werk-privé balans erg belangrijk vindt.

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat op gebied werk-privé balans? Met de 2DAYSMOOD-tool krijg je door middel van snelle en leuke enquêtes inzicht in deze drijfveer bij jouw medewerkers

Werk-privé balans als belangrijke drijfveer van werkgeluk

In samenwerking met de Universiteit Utrecht hebben wij bij 2DAYSMOOD het Employee Happiness Model ontwikkeld waarin de 15 drijfveren van werkgeluk worden gemeten. Na de drijfveren relatie met collega’s, waardering en intrinsieke motivatie wordt werk-privé balans als de meest belangrijke drijfveer van werkgeluk gezien. Relevant dus om op in te spelen als organisatie wanneer je werkgeluk onder jouw medewerkers wilt vergroten! Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het inzetten van een 4-daagse werkweek.

Verhoog de eNPS door aandacht voor de werk-privé balans

Werk-privé balans wordt door medewerkers dus ervaren als zeer belangrijke driver voor hun werkgeluk. Hiernaast heeft deze driver ook invloed op de eNPS van jouw organisatie. Uit data-analyse blijkt dat werk-privé balans de eNPS positief beïnvloed. Dit betekent dat wanneer medewerkers bepalen in hoeverre ze jouw organisatie aanraden als goede werkgever, zij de werk-privé balans meenemen in hun besluit. Uit analyses blijkt dat werk-privé balans de eNPS voor 7% verklaart. Dit betekent dat wanneer jij als organisatie bewust de werk-privé balans gaat verbeteren, bijvoorbeeld door het inzetten van een 4-daagse werkweek, je jouw eNPS tot 7% kan verhogen!

Speel in op de trend van de 4-daagse werkweek en verhoog werkgeluk!

Als werkgever kun je goed inspelen op de populariteit van de 4-daagse werkweek door te kijken naar de behoeften van je werknemers en te experimenteren met verschillende werkstructuren. Denk bijvoorbeeld aan een flexibele werkweek waarin werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze werken, of aan het aanbieden van thuiswerken. Daarnaast is het belangrijk om open te staan voor feedback van jouw medewerkers en samen te werken aan een werkomgeving waarin iedereen kan floreren.

Het verzamelen van real-time feedback onder jouw medewerkers kan door middel van de 2DAYSMOOD-tool. Ontdek wat er daadwerkelijk bij jou op de werkvloer speelt door het daadwerkelijk meten van werkgeluk. De HR-experts van 2DAYSMOOD kijken met jou naar de beste manier om de 2DAYSMOOD-tool in te zetten voor een zo effectief mogelijk resultaat. Zo weet je wat er speelt bij jou op de werkvloer en op welke punten jij moet inspelen voor een betere werk-privé balans!

Wil jij werkgeluk in jouw team vergroten? Vraag een gratis adviesgesprek aan, onze experts kijken graag met je mee!