2DAYSMOOD

Het geven van complimenten op werk is een krachtig middel om waardering te tonen voor je collega’s en/of werknemers.
Door de tips, tops en voorbeelden uit deze blog te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat je complimenten op een effectieve manier geeft en het positieve effect hiervan binnen jouw organisatie vergroten! Hieronder leren we je hoe je het beste complimenten kunt geven aan jouw medewerkers en collega’s. We leggen uit wat je beter niet kunt zeggen en we geven een aantal voorbeelden van complimenten die je op werk kunt geven.

Waardering uiten – de kracht van een compliment

Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen, zijn ze gemotiveerder en leveren ze betere prestaties. Het komt dan ook niet als verassing dat organisaties die hun werknemers waarderen, een hogere productiviteit, meer betrokkenheid en betere prestaties hebben. Bovendien kan het geven van complimenten de teamgeest versterken en de relaties tussen collega’s verbeteren. Op deze wijze speelt het geven van complimenten een cruciale rol in het creëren van een positieve werkcultuur en het behouden van werknemers.
De positieve invloeden van waardering zijn te verklaren aan de hand van ‘Social exchange theory’ (Blau, 1964). Wanneer de werknemer voordelen ervaart, bijvoorbeeld in de vorm van een compliment, reageert een werknemer hier onbewust positief op. Dit uit zich vervolgens door een hogere inzet en meer betrokkenheid op de werkvloer.

5 TIPS – Hoe geef je goede complimenten op werk?

Tip 1: Toon oprechtheid

Complimenten moeten oprecht zijn. Het geven van valse complimenten kan averechts werken en de motivatie en prestaties van collega’s en medewerkers negatief beïnvloeden.

Tip 2: Wees specifiek

Wees specifiek over wat je waardeert en waarom. Zo kunnen collega’s en medewerkers hun sterke punten herkennen en zich hierop concentreren en ontwikkelen.

Tip 3: Time zorgvuldig

Kies het juiste moment om een compliment te geven. Wacht niet te lang! Als je een werknemer of collega waardeert, geef dan meteen een compliment. Dit laat zien dat je hun werk op prijs stelt en moedigt hen aan om op deze weg verder te gaan.

Tip 4: Wees persoonlijk

Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel een compliment via e-mail of chat te sturen, is het beter om het in persoon te doen. Dit geeft de ontvanger de kans om je oprechte waardering te zien en te voelen.

Tip 5: Luister aandachtig

Luister naar de reactie van de persoon op het compliment. Geef de persoon de tijd om te reageren en waardeer zijn of haar reactie.

Aandachtspunten voor complimenten op het werk

Het geven en ontvangen van feedback is dus essentieel als je professionele en persoonlijke ontwikkeling wil stimuleren. Maar sommige mensen vinden het spannend om te doen, zeker als de feedback niet per se positief is. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je medewerkers elkaar makkelijk feedback kunnen geven?

 • Vermijd vergelijkingen
  Complimenteer iemands prestaties zonder deze te vergelijken met die van anderen. Door vergelijkingen te maken, kan een compliment juist een averechts effect hebben.
 • Complimenten gebruiken om te manipuleren
  Complimenten moeten niet worden gebruikt als manipulatietechniek om iets te verkrijgen of te bereiken. Dit kan leiden tot wantrouwen en gebrek aan respect.
 • Complimenten die ongepast zijn
  Vermijd complimenten die ongepast of beledigend kunnen zijn. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties of conflicten. Houd complimenten werk gerelateerd.

Voorbeelden van complimenten op de werkvloer

Het geven van complimenten is een eenvoudige en effectieve manier om de waardering voor werknemers en collega’s te uiten. Hieronder zetten we een paar voorbeelden voor je op een rij.

 • Wat is het fijn dat je de meeting van ….. zo goed had voorbereid, hierdoor verliep het soepel en gestructureerd. Hierdoor kunnen we echt op je bouwen, bedankt daarvoor!
 • Wat had je net in onze brainstormsessie goede en creatieve ideeën. Hiermee heb je het hele team geïnspireerd om verder te denken en was de sessie heel nuttig. Ga zo door!
 • Ik vind het erg fijn dat je zo enthousiast en vrolijk bent, hierdoor doe ik mijn werk ook met meer plezier. Dit waardeer ik enorm!
 • Door jouw intelligentie en bekwaamheid kan ik deze taak aan jou toevertrouwen. Je bent een geweldig onmisbaar teamlid!
 • Doordat jij in dat conflict open stond voor de punten van mij en (naam collega) en een brug bouwt, zijn we er samen uitgekomen. Bedankt voor je fantastische samenwerking!
 • Wat fijn dat je gisteren een uur langer kon blijven om onze belangrijke opdracht af te ronden. Ik waardeer je gedrevenheid en doorzettingsvermogen!

Door gebruik te maken van de 2DAYSMOOD tool kun je meten in hoeverre jouw medewerkers zich gewaardeerd voelen. Ben je benieuwd naar de tool en hoe dit hieraan kan bijdragen?
Vraag hier een vrijblijvende demo aan!