Toen duidelijk werd dat de Corona Crisis een ernstige bedreiging voor onze mondiale samenleving zou worden, sloegen 2DAYSMOOD en Empatix onmiddellijk de handen in elkaar. Wij, zoals de meeste mensen, wilden helpen. We wisten dat wij konden voortbouwen op onze eigen expertise en technologie en een eenvoudige oplossing konden creëren om de stress en afstand in organisaties te verlichten.
Wij geloven dat organisaties sterker uit deze crisis kunnen komen. Maar dan is het nú tijd om te bouwen aan een duurzaam verbonden organisatie die ook op afstand werkt.
Daarom hebben we in korte tijd een op wetenschap gebaseerde monitor ontwikkeld, met behulp van onze pulse enquête technologie, die continu inzicht geeft in de factoren die nu het organisatieklimaat en welzijn van werknemers bepalen.
Wij bieden de monitor en het startplan van 8 weken GRATIS aan.
In deze liveblog zal Daniel Blocq (PhD), socioloog en oprichter van Empatix, updates en visuele analyses van het ontwikkelingsproces en inzichten uit onze monitor delen.
Update 14 april | Nieuwe inzichten! Dit is wat medewerkers optimistisch houdt tijdens deze crisis
Daniel: “Dit is wat medewerkers optimistisch houdt, volgens ons laatste onderzoek…
Toen de Corona-crisis op de werkvloer toesloeg, kregen managers te horen dat ze interesse moesten tonen in het welzijn van werknemers. Ze kregen het advies om (ook) een empatische vorm van leiderschap te laten zien. Maar wat is de exacte impact hiervan?
Op basis van analyse van de enquêtegegevens uit de Crisis Monitor ontdekten we dat optimisme van medewerkers en (on)zekerheid over hun toekomst binnen de organisatie gelinkt is aan compassie. Maar nóg belangrijker, als sleutel tot optimisme, blijkt vertrouwen.
Waarom? Een medewerker begrijpt dat zijn of haar lot mede afhangt van de mate waarin zijn of haar manager denkt dat hij/zij waarde toevoegt aan een organisatie. Wanneer een manager die overtuiging overbrengt, wordt de werknemer over het algemeen optimistischer over zijn of haar lot. Omgekeerd, wanneer een manager die overtuiging niet overbrengt, kan er onzekerheid naar binnen sluipen.
Tip: sla niet alleen een arm om de schouder van uw medewerkers, maar geef ook een gevoel van vertrouwen in hun capaciteiten!
De analyse is gebaseerd op geaggregeerde gegevens van de Crisis Monitor, onlangs ontwikkeld door Empatix en 2DAYSMOOD om teams en organisaties te helpen om sterker uit deze crisis te komen. Neem voor meer informatie over de analyse contact met ons op via info@empatix.nl. Wil je je eigen inzichten verzamelen? Vraag de Crisis Monitor gratis aan.”
Update 8 april | Vijf tips om data uit medewerkers surveys te interpreteren
- Kijk goed naar enquête-items. Vraag jezelf af wat een bepaald item echt betekent of ons vertelt.
- Besteed aandacht aan tijd. Twee werknemers reageren mogelijk anders op een enquêtevraag, niet omdat ze zich echt anders voelen, maar omdat ze de enquête op verschillende momenten in de tijd hebben ingevuld (d.w.z. hun stemmingen zijn in de loop van de tijd veranderd).
- Ontdek koppelingen. Door correlaties te verkennen, kunnen we op zoek gaan naar drijfveren voor het welzijn van werknemers.
- Maar wees voorzichtig met interpreteren en presenteren. Correlatie is niet hetzelfde als oorzakelijk verband. Overweeg zaken in alle eerlijkheid. Bijvoorbeeld de richting van het oorzakelijk verband of valse effecten.
- Betrek managers in het proces. Dit zal een gevoel van eigenaarschap creëren. En het voegt echte waarde toe. Veel vragen over interpretatie zijn een kwestie van logica, niet alleen van statistische expertise.
Update 2 april | Wat is de sleutel tot een betrouwbare medewerkers survey?
Daniel: “Op dit moment willen veel CEO’s en (HR) managers weten hoe het gaat met hun medewerkers. Surveys zijn een krachtig middel daarvoor. Maar hoe ontwikkel je een survey die betrouwbare en betekenisvolle inzichten oplevert? Twee zaken zijn essentieel.
1. Aandacht voor het ontwerp van survey vragen. Dekken survey vragen exact de kwesties waarin je geïnteresseerd bent? Interpreteren alle respondenten de survey vragen hetzelfde? Hoe zit het met de volgorde van survey vragen? Deze en andere kwesties zijn enorm belangrijk. Maar er is meer.
2. Empathie. Wanneer je goed inzicht wil in het welzijn van je medewerkers, dan is het van belang dat je in hun huid kunt kruipen, dat je kunt zien wat hen bezighoudt. Antropologen zijn daar heel goed in. Maar veel managers ook. De meesten zijn waarschijnlijk geen experts in survey design. Maar zij zijn wel cruciaal voor de ontwikkeling van betekenisvolle survey vragen.
Dus laat het ontwikkelen van surveys niet alleen over aan mensen met een hoog IQ maar betrek ook mensen met een hoog EQ. Dat is de sleutel tot waardevolle inzichten.”
Update 31 maart | De factoren die nú essentieel zijn voor je organisatieklimaat (op afstand)
Daniel: “We zitten in een crisis. Het is ontwrichtend, ongekend en bizar. Maar we lijken te vergeten dat het nog maar een paar weken geleden was dat we midden in een andere oorlog zaten … the war for talent.
De individuele werknemer stond centraal in die oorlog. Bij werving en behoud van talent richtten we ons volledig op de employee experience, journey, en employee happiness.
Dat is veranderd. De war for talent kan terugkeren. Maar wanneer dat gebeurt weten we niet. Wat we wel weten is dat de zorgen en prioriteiten van mensen nu even anders zijn.
Werknemers vragen zich af of ze hun baan kunnen behouden. En CEO’s en managers doen er alles aan om hun organisaties te laten overleven.
Deze situatie roept nieuwe vragen op binnen organisaties – vragen over het welzijn van medewerkers – verbinding, toewijding, vertrouwen, ondersteuning en veerkracht. Maar het roept ook vragen op over het organisatieklimaat. Doen medewerkers hun uiterste best om obstakels te overwinnen? Proberen ze elkaar te helpen wanneer dat nodig is?
Dit zijn de factoren die nu essentieel zijn voor een toekomstgerichte (thuiswerk)cultuur.”
Daniel: “Empatix en 2DAYSMOOD willen je helpen om deze vragen te beantwoorden en bieden daarom een gratis pulse survey aan om het welzijn en klimaat in organisaties (op afstand) nauwkeurig te monitoren. https://2daysmood.com/crisis-monitor/
PS 1. Gratis betekent geen slechte kwaliteit. We komen uit de wetenschap… en als er iets is dat we belangrijk vinden, dan zijn het betrouwbare instrumenten en goede data. Meer informatie over de validiteit en betrouwbaarheid van onze pulse survey volgt in de loop van deze week.
PS 2. Gratis betekent ook niet goedkope marketing. Dit product is ontstaan uit een gezamenlijke wens om andere organisaties te helpen. Voor degenen die ons kennen is dat evident. Voor de anderen… we hopen dat je de tool gaat gebruiken, met ons communiceert en uit eerste hand meemaakt dat wij menen wat we zeggen.
PS 3. Om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, willen we ook alle verzamelde geanonimiseerde data uit onze monitor doneren aan onderzoek. Het doel hiervan is om te analyseren en te leren van de impact die de wereldwijde pandemie heeft op organisaties.”