2DAYSMOOD

De coronacrisis heeft bij veel organisaties het een en ander op hol gebracht. Zo ook bij Van der Logt Group, de specialist in verbruiksartikelen voor kantoor, winkel en horeca. Want hoewel we in het afgelopen anderhalve jaar veel minder op kantoor hebben gewerkt, speelden ze slim in op de crisis en maken ze een enorme groei mee. Zo zijn ze nu op zoek naar 25 nieuwe medewerkers. Daarom spraken we Shirley Weijts, Corporate Recruiter bij Van der Logt Group, over hun gebruik van de 2DAYSMOOD tool en hoe ze daarmee van werkdruk naar werkgeluk konden gaan.

Het hart op de tong

Shirley vertelt ons dat ze in oktober 2020 zijn begonnen met de 2DAYSMOOD metingen. “We stuurden daarvoor elke twee maanden een mailing uit met onder andere de vragen hoe het met medewerkers ging, waar ze energie van hebben gekregen de afgelopen periode, of ze ergens tegenaan liepen en of ze nog feedback hadden voor ons,” vertelt Shirley. Ze vindt het altijd al belangrijk om het gesprek met medewerkers aan te gaan over wat ze nodig hebben. Ook staat medewerkersgeluk bij hun centraal omdat werkgeluk een essentieel effect heeft op het functioneren van medewerkers.

“Maar het is heel bijzonder als iedereen met het hart op de tong aangeeft wat er speelt,” gaat ze verder. “En als ze dat niet doen, dan mis je misschien dingen, waardoor het medewerkersgeluk kan afnemen en je mensen kwijt kan raken.” En dus waren ze op zoek naar een tool waarbij de anonimiteit van hun medewerkers beter gewaarborgd werd. Zo kwamen ze uit bij 2DAYSMOOD. “Het is een prachtige en fijne tool,” zegt Shirley. “Op deze manier krijgen we meer concrete inzichten in verschillende afdelingen, hoe het daar gaat en of ze ergens hulp bij nodig hebben.”

Ook voor zelfreflectie

Tegelijkertijd geeft het de afdelingen zelf ook veel handige inzichten: ze krijgen in het teamdashboard te zien of ze goed op weg zijn van werkdruk naar werkgeluk. Gaat het wel zo goed als ze denken dat het gaat? Als dat niet zo is, dan kunnen ze met het online realtime dashboard meteen zien waar acties ondernomen moeten worden. Maar ook voor zelfreflectie is het een mooie tool. Als een medewerker minder positief gestemd is en in het teamdashboard blijkt dat zijn directe collega’s dat wel zijn, dan kan de medewerker ook bij zichzelf ten rade gaan.

Eén keer in de week doen ze een stemmingsmeting: hiermee kunnen medewerkers aangeven welke emotie ze op dat moment ervaren. Dit model is opgedeeld in 8 emoties over vier verschillende vlakken: bevlogen, tevreden, ontevreden en gestrest. Door dit regelmatig te meten, krijg je realtime inzicht hoe het met medewerkers gaat.

Energie-meten-stemming-van-medewerkers-enquete-2DAYSMOOD

Van werkdruk naar werkgeluk

Het afgelopen jaar hebben ze het enorm druk gehad bij Van der Logt Group. Hierdoor kwam het geregeld voor dat de werkdruk hoog lag en medewerkers moesten bijspringen op andere afdelingen. Zo liepen mensen van alle afdelingen mee in het magazijn om te zorgen dat alle bestellingen tijdig verzonden konden worden. “We gingen onverwacht veel meer verkopen,” vertelt Shirley. “Maar die mentaliteit om bij te springen had gelukkig iedereen.” Om van werkdruk naar werkgeluk te gaan, wordt deze werkdrukbeleving ook regelmatig in de gaten gehouden door middel van inzichten uit de 2DAYSMOOD stemmingsenquêtes.

Bij Van der Logt Group streven ze ernaar om hun personeel op een duurzame manier in te zetten. Daarom gaan ze graag het gesprek aan over hoe medewerkers hun toekomst zien. Iedereen heeft daarom een persoonlijk ontwikkelingsplan. Shirley vertelt: “We willen dat onze medewerkers bij ons kunnen groeien, of dat nu in hun eigen functie of in de breedte is.” Daarom kijken ze uitgebreid naar de dromen en ambities van iedere medewerker en gaan na of er een opleiding, cursus of training is die daarbij past. “Maar we willen wel dat het vanuit medewerkers zelf komt,” gaat Shirley verder. “Als ze dit zelf aangeven, hebben ze er ook over nagedacht en zullen ze meer motivatie hebben om het door te zetten.” De medewerkers zijn immers de regisseur van  hun eigen leer- en ontwikkelingsproces binnen Van der Logt Group.

Hoog antwoordpercentage

De 2DAYSMOOD metingen, en vooral de eNPS (employee Net Promotor Score), die binnen Van der Logt Group staat voor het medewerkersgeluk cijfer, wordt organisatiebreed ook gebruikt als KPI. Er zijn drie doelstellingen binnen het bedrijf waarop ze minimaal een 8 willen scoren. Hiervan is medewerkersgeluk er één. Momenteel scoren ze hierop zelfs nog iets hoger: maar liefst een 8,5.

Daarnaast scoort Van der Logt Group heel goed op het antwoordpercentage: maar liefst 75% van de medewerkers vult regelmatig in hoe het met hen gaat. Hoe dat komt? “Je moet het echt laten leven onder medewerkers,” zegt Shirley. “We communiceren veel over de metingen omdat we het écht belangrijke data vinden en willen dan ook dat er zo veel mogelijk medewerkers aan mee doen.”

Maak de data inzichtelijk voor iedereen

Zo schrijft ze regelmatig een bericht op het intranet hoe het er met het werkgeluk voor staat. “Dan laat ik een afbeelding met de data zien en schrijf ik er een toelichting  bij om het voor iedereen inzichtelijk te maken,” vertelt ze. Maar ook de veranderingen die er doorgevoerd zijn vanuit de feedback deelt ze op het intranet. Zo laat ze aan medewerkers zien dat er daadwerkelijk iets met de data wordt gedaan.

Ook stuurt ze vóórdat de meting wordt afgenomen alvast een bericht dat  de volgende enquête er weer aankomt. Van der Logt Groep doet namelijk maandelijks de nulmeting, waarmee ze snel kunnen zien hoe de organisatie ervoor staat op de 15 vlakken van het Employee Happiness Model. “Hier zijn we in oktober 2020 mee gestart en dit doen we nog steeds. We vinden het belangrijk om zo veel mogelijk data te vergaren om zo onze vorderingen ten aanzien van ons start punt te bekijken,” vertelt Shirley. Dan kun je pas echt conclusies trekken en actie(s) ondernemen aangaande de cijfers en input die gegeven wordt, vindt ze.

Opvolging van de metingen

Naast het verzamelen van data is het ook belangrijk om er wat mee te doen. Bij Van der Logt Group is dat nog een uitdaging die vooral tijdsgebonden is. Omdat ze het zo druk hebben met werven van nieuwe medewerkers, heeft het proces van werkdruk naar werkgeluk nog wat extra aandacht nodig. “Maar we blijven het gesprek aangaan met medewerkers,” zegt Shirley. “Het belangrijkste is dat ze zien dat we luisteren naar hun feedback.”

Daarnaast sluit Shirley graag aan bij de Mastermind sessies van 2DAYSMOOD. Hier komen meerdere klanten van 2DAYSMOOD bij elkaar om een onderwerp zoals duurzaam werkgeverschap, thuiswerken of, in dit geval, hybride werken te bespreken. “Hier sprak ik laatst een directeur van een ander bedrijf, die meer cijfergericht was en me vertelde hoe ik de data kon vertalen naar cijfers voor het management,” vertelt Shirley. “De sessies zijn enorm inspirerend en motiverend. Het is fijn om af en toe inspiratie op te doen bij anderen!”

Haar tip voor andere bedrijven die ook van werkdruk naar werkgeluk willen, en daarbij gebruik maken van HR analytics? “Blijf er aandacht aan geven. Van dag tot dag kan het soms heel druk zijn, maar houd in de gaten hoe mensen erop reageren. Blijft het antwoordpercentage hoog? Wat voor antwoorden worden er gegeven? En maak vooral ook gebruik van de vele verschillende modules die je ter beschikking hebt. Je medewerkers zijn het belangrijkste onderdeel van je organisatie, dus maak van hun werkgeluk een prioriteit!”

Wil jij net als Van der Logt Group van werkdruk naar werkgeluk? Met 2DAYSMOOD meet je snel, simpel en innovatief hoe het met medewerkers gaat. Meer informatie? Kijk snel hoe het werkt!

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin