2DAYSMOOD

Van plofkip tot #metoo en Black Lives Matter, angstcultuur bij de belastingdienst, of meer betalen om CO2-neutraal te tanken bij Shell. Medewerkers, klanten en andere (maatschappelijk betrokken) partijen worden steeds mondiger als het gaat over hoe organisaties hun bedrijfsvoering en werkgeverschap aanpakken. Met naming and shaming op (sociale) media als mogelijk gevolg. En dat mag in sommige gevallen ook. Maar het lijkt hierdoor steeds moeilijker én belangrijker om je werkgeversreputatie veilig te stellen als organisatie…

Of kun je die mondigheid en je merk juist positief laden met trots en respect? Ja, dat kan! Ga eens na bij jezelf:

 • Spreken jouw medewerkers, klanten en stakeholders met trots over jouw organisatie?
 • Wordt jouw bedrijf geassocieerd met unieke kernwaarden, een prettige klantervaring, een innovatief product of maatschappelijke betrokkenheid?

Kun je positief antwoord geven op deze vragen? Dan ben je al op de goede weg. Dit zijn namelijk belangrijke factoren die bijdragen aan een goede externe reputatie. Ze zorgen er ook voor dat jouw medewerkers met trots voor de organisatie werken. Heb je twijfels? Dan is het (hoog) tijd om inzicht te verkrijgen.

Wij van 2DAYSMOOD en JECKX geven werkgevers advies over hoe ze hun bedrijf duurzaam, data-gedreven én mensgericht kunnen laten groeien. In deze blog delen Robin van der Meulen (Strategic Happiness Expert, 2DAYSMOOD) en Cynthia Noordoven (Oprichter, JECKX) nuttige inzichten zodat ook jij je werkgeversreputatie een positieve en duurzame impuls kunt geven. We delen tips over:

 1. Waarom je medewerkers bij je willen (blijven) werken;
 2. Wat de bouwstenen van een goede werkgeversreputatie zijn;
 3. Hoe je (samen met medewerkers) een duurzaam merk creëert waar de wereld respect voor krijgt.

"Door medewerkers op een purpose-gedreven manier aan je organisatie te verbinden behoud je de juiste mensen. Hierdoor creëer je een cultuur die bij je organisatie past en krijg je in de markt een positieve werkgeversreputatie."

Je cultuur en medewerkers zijn je merk

Cynthia: "Een sterk merk en een positieve werkgeversreputatie heb je nodig! Want in welke groeifase je bedrijf ook zit, het aantrekken of behouden van klanten en medewerkers is altijd een topprioriteit. En de bron van een succesvolle klant- en medewerkersbeleving zit in de ervaring van betrokkenheid van je medewerkers.

"To win in the marketplace, you must first win in the workplace." - Doug Conant, founder & CEO van ConantLeadership, former president & CEO van Campbell's Soup

Je medewerkers zijn je merk, dus dáár zitten jouw kansen om de reputatie te versterken. Zorg dat je de juiste mensen aan boord hebt. En om het cirkeltje maar even rond te maken… Om die talenten naar je toe te trekken en te selecteren is een aantrekkelijke werkgeversreputatie dus ook cruciaal.

Dienen de talenten zich aan, dan is het belangrijk niet alleen op opleiding en werkervaring te selecteren, maar ook op talenten en soft skills die matchen met jouw (gewenste) bedrijfscultuur. Heeft een kandidaat bijvoorbeeld de juiste karaktereigenschappen in huis die je werkgeversreputatie positief kunnen versterken? Dat is een vraag die je jezelf vaker zou moeten stellen bij het selecteren (en beoordelen) van je medewerkers.

Er zijn goede voorbeelden van organisaties die hun voordeel hier al mee doen. Denk aan Rituals, Zoku Hotel en Heineken (the candidate). Maar jij kan dat ook! Als je genoeg inzicht hebt in de ambassadeurs binnen jouw organisatie, kun je je werkgeversreputatie op een slimme manier beïnvloeden."

Bouw aan je werkgeversreputatie met trots

Robin: "De bovengenoemde voorbeelden laten zien wat de invloed kan zijn van medewerkers die echt ambassadeurs zijn van je bedrijf. Het sleutelwoord hierbij is ‘trots’. Trotse medewerkers spreken vaak en vol lof over hun organisatie, voelen zich er thuis, zijn bereid een stapje extra te zetten in hun werk en zijn betrokken naar collega’s en klanten. Dat zijn ook eigenschappen van duurzaam inzetbare medewerkers.

Maar hoe vergroot je die organisatietrots van jouw medewerkers? Via onze meetmethode, en specifiek de employee Net Promotor Score (eNPS), geven we organisaties diepgaand inzicht in hoeverre hun medewerkers ambassadeurs zijn. Daarnaast hebben wij onderzocht welke factoren bijdragen aan een goede bedrijfsreputatie en tegelijkertijd de betrokkenheid van medewerkers (positief of negatief) kunnen beïnvloeden. We noemen er drie."

1. Ga voor innovatieve producten en diensten van hoge kwaliteit.

Een innovatief product of dienst kan zichzelf verkopen door mond-tot-mond reclame en media-aandacht. Denk aan de Beyond Burger. Onderschat ook niet de waarde van sociale innovatie. Wordt je organisatie op een bijzondere, toekomstgerichte manier bestuurd? Of is de wijze waarop de samenwerking tussen medewerkers wordt georganiseerd uniek in productiviteit of positiviteit?

Of je nu een technologische of sociale innovatie hebt, zorg voor exposure van deze initiatieven, intern en extern. Zet je interne communicatiekanalen of evenementen in om de uitblinkers in je bedrijf te laten zien aan collega’s. Doe bijvoorbeeld eens mee aan publieke wedstrijden zoals de Accenture Innovation Awards of de Nederlandse Innovatie Prijzen van de AVRO tros. Of haal het Certificaat Duurzaam Werkgeverschap om te laten zien dat je geeft om jouw medewerkers. Er zijn genoeg creatieve manieren om organisatietrots onder je medewerkers op te wekken!

2. Stel je medewerkers in staat om klanten blij te maken!

Wees creatief en prioriteer de wensen van je klanten op een leuke manier. De klant is samen met je medewerker immers je belangrijkste goed als het gaat om reputatie. Zoek bijvoorbeeld eens op hoe Coolblue of Zappos dit doet. Op hun eigen manier maken zij impact met opvallende klantgerichtheid.

Het mooie van deze strategie is dat de klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid elkaar enorm versterken. Je kunt je voorstellen dat het veel voldoening geeft als je als medewerker dagelijks de kans krijgt om klanten blij te maken. Of jouw service nu met een glimlach of met een ‘WOW’-effect geleverd wordt, zoek naar de weg die perfect bij jouw merk en dus bij jouw medewerkers past!

3. Draag bij aan betekenisvolle, sociale en duurzame initiatieven.

Als organisatie kun je eenvoudig goede doelen of duurzame initiatieven ondersteunen door donaties. Een mooi initiatief. Maar nog meer impact op je reputatie maak je door je medewerkers er actief bij te betrekken. Met de Ommetjes-app zet de Hersenstichting zich bijvoorbeeld in voor fysieke en mentale gezondheid, en vergroot ze tegelijkertijd haar merkbekendheid op een betekenisvolle manier. Maar je kunt ook denken aan vrijwilligerswerk als teamuitje, het sponsoren van je medewerkers die zich inzetten voor goede doelen of kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

"De nieuwe generatie werkenden wil ertoe doen, een doel hebben en een steentje bijdragen aan een betere wereld."

Respect voor de wereld? Respect voor jouw merk.

Cynthia: "Wil je jouw bedrijf met een goede reputatie positioneren in de samenleving? Wil jij bouwen aan een toekomstbestendig merk? Dan kun je als organisatie, mede door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, het thema duurzaamheid niet langer negeren. Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er op neer dat in een duurzame wereld, mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn en de aarde niet uitputten voor groei en winst.

De nieuwe generatie werkenden is al langer bekend met dit begrip. Zij wil ertoe doen, een doel hebben en haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Door op deze intrinsieke motivatie aan te (blijven) sluiten trek je de meest betrokken talenten aan. Dit geldt overigens ook voor klanten. Bedrijven of particulieren willen liever klant zijn bij bedrijven die er óók toe (willen) doen en impact (willen) maken.

Het is daarom belangrijk om up-to-date te blijven en mee te gaan met de ontwikkelingen en innovaties die het best bij je passen. Waar start-ups van nature al vanuit zingeving en met impactdoelstellingen ondernemen, zie je dat corporates ook steeds actiever en creatiever worden op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan een benchmark op het gebied van duurzame inzetbaarheid van medewerkers."

Maar hoe begin je met duurzaamheid?

Cynthia: "Om je als organisatie te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, kun je gebruik maken van (een van) de 17 Sustainable Development Goals. De SDG’s zijn doelen opgesteld door de Verenigde Naties om de wereld tot een betere plek te maken met 2030 als mijlpaal. Ze zijn als volgt geformuleerd:

 1. Geen armoede
 2. Geen honger
 3. Goede gezondheid en welzijn
 4. Kwaliteitsonderwijs
 5. Gendergelijkheid
 6. Schoon water en sanitair
 7. Betaalbare en duurzame energie
 8. Waardig werk en economische groei
 9. Industrie, innovatie en infrastructuur
 10. Ongelijkheid verminderen
 11. Duurzame steden en gemeenschappen
 12. Verantwoorde consumptie en productie
 13. Klimaatactie
 14. Leven in het water
 15. Leven op het land
 16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
 17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

In eerste opzicht lijken deze doelen misschien (te) groot en vraag je je af: ‘Hoe kan ik als organisatie bijdragen aan deze wereldwijde thema’s en waar kan ik het verschil maken?’

Het is daarom vooral belangrijk om deze thema’s kleiner te maken en te beginnen bij jezelf. Wat is de purpose van de organisatie en waar liggen de uitdagingen? Vervolgens kijk je hoe deze gekoppeld en vertaald kunnen worden naar een van de SDG’s. Ga hiervoor eens in gesprek met je medewerkers en klanten. Wat zijn hun individuele doelen en drijfveren? Onderzoek welke talenten, initiatieven of middelen in de organisatie aanwezig zijn die ook breder uitgedragen kunnen worden om impact te maken, zowel binnen als buiten de organisatie."

"Duurzaamheid is niet alleen idealistisch, sterker nog, het kan veel succes opleveren. Alleen is succes niet de intrinsieke motivatie en dát maakt het verschil."

Best practice: de ideale chocoladereep

Cynthia: "Een goed voorbeeld van een sociaal duurzaam bedrijf is Tony’s Chocolonely. Zij werken voor het overkoepelende doel ‘100% slaafvrije chocolade’. Ze zijn serieus als het gaat om het welzijn van mensen, en met name de cacaoboeren. Door zelf het goede voorbeeld te geven hopen ze andere (grotere) chocolademakers en verkopers te inspireren ook hun verantwoordelijkheid te nemen.

Maar ook bij Tony’s beginnen ze hierin klein door het thema ‘Serious about people’ vanuit zichzelf te benaderen. Alles op de werkvloer bij Tony’s Chocolonely staat in het teken van ‘goed zijn voor je eigen mensen’. Zo leveren zij vanuit het DNA van hun organisatie, op hun eigen schaal, een bijdrage aan een belangrijk wereldwijd thema. Wat begon als een klein initiatief is nu een groot succes geworden. Hoe vaak heb je al een Tony’s reep cadeau gekregen of gegeven?"

Doe-het-zelven voor duurzaamheid

Robin: "Sta tot slot ook eens stil bij wat jullie nu al doen en probeer dit te koppelen aan een van de SDG’s. Het kan best zo zijn dat jullie onbewust al een bijdrage leveren aan belangrijke thema’s. Misschien nemen jullie overgebleven voedsel aan het einde van de dag altijd mee naar huis en dragen jullie op deze manier bij aan vermindering van voedselverspilling. Begin dus vooral bij jezelf en bouw vanuit daar verder aan een merk en werkgeversreputatie dat écht impact maakt. Dan kunnen wij je verzekeren dat je aan een merk bouwt waar de wereld respect voor krijgt!"

Wil je ook weten of jouw medewerkers trots zijn om te werken voor jouw organisatie? En echt jouw ambassadeurs zijn? Via het Employee Happiness Model en de meetmethode van 2DAYSMOOD krijg jij inzicht in de huidige status van hun drijfveren van betrokkenheid en leer je hoe je ze positief kunt beïnvloeden!

 

2DAYSMOOD_logo_dark_blue_green

Op zoek naar dé manier om een purpose en data-gedreven organisatie te creëren? Wij helpen je met de integrale aanpak via het Triple-I model; een gedegen analyse en advies, een strategy game, purpose workshops of PDCA-consultancy. Jij ontdekt wat positief bijdraagt aan organisatietrots en je werkgeversreputatie.

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

 • Onze expertise, ervaring en energie!
 • Een demo van de tool
 • Advies over toepassing in jouw organisatie
 • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin