2DAYSMOOD

Als manager ken je het waarschijnlijk wel: de beste werkgever van het jaar. Ieder jaar streef je ernaar om in die lijst te staan zodat talentvolle mensen bij jouw organisatie willen komen werken. Maar deze lijst, de beste werkgevers van Nederland, is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk als je denkt. Je kunt er namelijk veel beter voor gaan om elk jaar de beste werkgever van jouw medewerkers te zijn. Klinkt logisch, toch? Maar waar ligt het verschil? En hoe bereik je dat dan?

Ieder jaar worden er lijstjes met beste werkgevers van Nederland bekend gemaakt. Vaak is er een top 10, 25 of 100 met een publiekelijke beloning: denk aan de lijstjes van LinkedIn en Fortune. Zo lijkt er maar één winnaar en één beste werkgever te zijn. Op deze manier willen ze goed werkgeverschap belonen en mensen op de arbeidsmarkt objectief bewijs geven dat ze bij een organisatie terechtkomen die haar medewerkers op prijs stelt. Maar eigenlijk is zo’n lijst vrij kortzichtig en zijn het onderzoek en de metingen die daaraan vooraf gaan ondoorzichtig.

Is er een betere manier van keuren?

Als je kijkt naar het ‘Beter Leven’ keurmerk van de Dierenbescherming, is dit eigenlijk een veel handiger systeem. Als veehouder, slager of zelfs supermarkt kom je in aanmerking om het label te kunnen dragen als je aan alle eisen voldoet. Je krijgt dan het label en een certificaat. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren regelmatig of je je aan de regels houdt, en er vindt een jaarlijkse controle plaats om te checken of je het label nog mag dragen. Op deze manier is er niet één bedrijf die het beste leven biedt aan dieren, maar zijn er heel veel bedrijven die hieraan bijdragen. Iedereen kan het keurmerk krijgen.

Ook de Sustainable Development Goals, uit initiatief van de Verenigde Naties, zetten het thema goed werkgeverschap op de agenda. Niet op een competitieve, maar op een collectieve manier, moeten we als samenleving zorgen voor een betere gezondheid, ontwikkeling en inclusiviteit rondom werk. Kortom, ''fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei'' (doel 8).

Waarom wil je een keurmerk voor werkgeverschap?

Een keurmerk kan ervoor zorgen dat het balletje van ''goed werkgeverschap'' gaat rollen. Werkgevers volgen elkaars voorbeeld door transparant te zijn over hun werkklimaat, want ze merken dat hun interne en externe imago hierdoor wordt versterkt. Maar nu is er dus vaak slechts één organisatie in elke sector die de beste werkgever van het jaar kan worden. Elke organisatie moet dat kunnen zijn, als we willen dat het balletje gaat rollen! Als jij kunt aantonen dat je waardig werk en een gezond werkklimaat aanbiedt, waarin mensen van alle niveaus en leeftijden met plezier kunnen presteren, mag de arbeidsmarkt en wereld dit toch weten?

Hoe helpt duurzaam werkgeverschap?

Die eisen van waardig werk zijn verbonden aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en het concept duurzaam werkgeverschap. Door de Universiteit van Utrecht (UU), onder leiding van hoogleraar Tanja van der Lippe, is er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze term en wat de eisen daarvan zijn. De Future of Work Hub (UU) heeft daar vervolgens een meting en benchmark tool voor ontwikkeld. Hiermee kun je dus aantonen wat de status van duurzaam werkgeverschap is in jouw bedrijf en of je voldoet aan de verwachte standaard binnen Europa. Die verwachte standaard is compleet gebaseerd op relevante eigenschappen van jouw bedrijf zoals sector, opleidingsniveau en leeftijd van medewerkers.

Om écht tot de beste werkgevers van Nederland te behoren, maak je met dit transparante ‘Beter Leven’ keurmerk dus een slimme zet. Maar het gaat hier natuurlijk niet om het leven van dieren, dus wij introduceren het Certificaat Duurzaam Werkgeverschap. En om dit certificaat te behalen hoef je niet aan een wedstrijd deel te nemen, waarbij er maar één eerste plek beschikbaar is. Iedere werkgever en werknemer kan hiermee winnen! Wat moet je daarvoor doen? Jouw organisatie moet goed scoren op de volgende zes dimensies.

1. Werkdruk

Een beetje werkdruk zal voor veel mensen misschien wel fijn zijn. Als je beter werkt onder druk, of er een harde deadline aankomt, kan het zo zijn dat je je beter kunt concentreren en dus harder en efficiënter werkt. Daar komt nog bij dat door langdurig thuiswerken én de verwachting dat we als mensen steeds efficiënter gaan werken de werkdruk kan toenemen. Maar als je medewerkers structureel een te hoge werkdruk ervaren is dit allesbehalve duurzaam en vormt dit een risico voor je organisatie. Hoe ervaren jouw medewerkers zelf de balans tussen hun taken en de tijd die ze hebben om die taken te volbrengen?

2. Cohesie

Zie je bij jouw medewerkers dat er hechtheid is ontstaan, en dat ze bevorderend groepsgedrag vertonen? Dan ben je goed bezig! Deze sociale eenheid kan ervoor zorgen dat medewerkers met meer plezier werken, hogere productiviteit hebben en dat de prestaties en werktevredenheid hoger zijn. Het is dus relatief duurzamer voor jouw organisatie als de cohesie binnen teams goed zit: er wordt meer werk verricht, met betere prestaties en meer werkplezier! Daar zitten geen nadelen aan, toch?

3. Management ondersteuning

Als medewerker is het belangrijk dat je genoeg ondersteuning ontvangt van je (directe) manager. Als medewerkers genoeg steun en inclusiviteit ontvangen, kunnen ze beter omgaan met uitdagingen en stressvolle situaties. Niet alleen op werkgebied, maar ook in hun privéleven. Daar komt nog bij dat ze die twee verschillende omgevingen beter in harmonie kunnen houden. Als inclusief manager moet je dus openstaan voor diverse mensen, en een ieders individuele talenten kunnen benutten en stimuleren.

4. Extra rolgedrag (OCB)

Laten jouw medewerkers op regelmatige basis intrinsiek gemotiveerd gedrag zien waarbij ze taken aannemen die officieel niet in hun takenpakket vallen? Dat komt jouw organisatie zonder twijfel ten goede. Ze vertonen dan namelijk extra rolgedrag, oftewel Organizatonal Citizenship Behaviour. Hoe meer van dit gedrag ze vertonen, hoe meer effectief, toegewijd en betrokken ze zijn als medewerkers. Dat maakt jouw organisatie duurzaam!

5. Doorgroeimogelijkheden

Als organisatie wil je zo min mogelijk doorstroom hebben van medewerkers. Hier zitten namelijk meer kosten aan verbonden dan je misschien denkt (bijv. het verliezen van kennis binnen je organisatie). Maar om te zorgen dat medewerkers zo lang mogelijk blijven hangen, moeten ze wel vooruitzicht hebben op nieuwe kansen en mogelijkheden. Welke kansen biedt jouw organisatie aan om medewerkers te laten groeien en langer bij de organisatie te houden? Investeer hierin! Want dit heeft als effect dat ze langer, effectiever en met meer bekwaamheid voor jouw organisatie werken. Daarnaast maakt (het vooruitzicht op) ontwikkeling en carrièrekansen medewerkers meer betrokken.

6. Betrokkenheid

In de punten hiervoor is het al een aantal keer genoemd, maar één van de meest impactvolle manieren om te behoren tot de beste werkgevers van Nederland is als je medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie. Zijn ze bereid om dat stapje extra te zetten als dat nodig is? Als medewerkers betrokken zijn, pakken ze eerder extra werk op om ervoor te zorgen dat de organisatie goed presteert. Want het bóéit ze dan oprecht hoe het met de organisatie gaat. Nog een pluspunt: ze zijn ook minder snel geneigd om ergens anders te gaan werken. Oftewel: minder verloop!

Word nu zelf één van de beste werkgevers van Nederland!

Ben je benieuwd of jouw organisatie voldoet aan deze eisen? En wil je graag laten zien aan (toekomstige) medewerkers dat jij een duurzaam werkgever bent? Doe dan nu snel de meting en verdien het Certificaat Duurzaam Werkgeverschap! Met deze meting kun je snel aantonen (al binnen twee weken) of jij beter scoort dan de benchmark. Je krijgt een uitgebreid rapport met direct toepasbare tips van onze Werkgeluk experts en natuurlijk het certificaat. Blijkt uit je scores dat je nog een paar dimensies moet verbeteren? Dan helpt 2DAYSMOOD je graag met een data-gedreven plan, en heb je dat certificaat in no-time binnen!

Waar wacht je nog op? Verdien dat ‘Beter Leven’ keurmerk voor jouw medewerkers en laat zien dat jij behoort tot de beste werkgevers van Nederland! Vraag hier de meting aan of download de gratis brochure!

Brochure certificering

Waarom is duurzaam werkgeverschap essentieel?

  • Universitair onderzoek duurzame inzetbaarheid
  • ROI (€) van duurzaam werkgeverschap
  • Certificering: meten, benchmarken, verbeteren!
Brochure-mockup-2DAYSMOOD-Duurzaam-Werkgeverschap-Certificering