Benieuwd naar de HR trends van 2024? Klik hier voor de meest actuele HR trends.
Hoe gaat het komende jaar eruit zien voor HR-professionals? Ieder jaar kijken we vooruit naar de trends van het aankomende jaar op HR-gebied. De 7 belangrijke HR-trends van 2022 voorspelden ontwikkelingen op het gebied van de Great Resignation tot aan hybride werken. Wat zijn de belangrijkste HR-trends voor 2024? Zorg dat je goed voorbereid het nieuwe jaar in gaat met onderstaande trends.
Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: de prijzen stijgen over de hele wereld door de oplopende inflatie. Ook in Nederland hebben veel huishoudens hier last van. En zorgen om financiën brengt veel vervelende gevolgen met zich mee. Zo hebben medewerkers meer last van stress en is er sprake van een lagere productiviteit.
Salaris is één van de 15 drijfveren die bijdragen aan werkgeluk en betrokkenheid. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever goed in blijft spelen op de stijgende prijzen. Ga een open gesprek aan met je medewerkers en doorbreek het taboe dat vaak rondom financiën bestaat. Zo kun je sneller signalen herkennen en ingrijpen als dat nodig is. Soms is een hoger salaris geen optie, maar is er wel speelruimte in aanvullende arbeidsvoorwaarden. Een tip: bied je medewerkers de mogelijkheid een cursus te volgen over bijvoorbeeld budgetteren, zodat ze hun financiën op orde kunnen krijgen en er minder stress ontstaat.
Het is al langer een onderwerp van gesprek op de HR-afdeling en een hoofdpijn-bezorger van recruiters. De krapte op de arbeidsmarkt is voorlopig nog niet voorbij. In 2021 waren er per 100 werklozen 126 openstaande vacatures, en in 2022 trok dat gelukkig iets bij: 121 openstaande vacatures per 100 werklozen. Hoewel dat al iets beter is dan het voorgaande jaar, is het voor werkgevers nog steeds erg lastig om goed personeel aan te trekken.
Daarom is het belangrijk om te investeren in je werving en selectie proces én diversiteit en inclusie in jouw bedrijf. Als je dit goed op orde hebt, spreek je een veel breder deel van de arbeidsmarkt aan. Daarnaast moet je zorgen dat je het talent wat je al binnen hebt ook kunt behouden. Daarover meer in een van de volgende HR-trends van 2023.
Heb je het onderwerp ‘quiet quitting’ al voorbij zien komen op social media? Dit is vooral een ding onder de nieuwe generatie medewerkers. Millenials en Gen-Z’ers nemen dan niet letterlijk ontslag, maar doen alleen nog maar waar ze voor betaald krijgen. Ze willen hun werk-privé balans zo goed mogelijk behouden en doen daarom alleen nog maar het bare minimum wat er van ze wordt gevraagd.
Dat betekent geen overuren meer om een deadline te halen, niet op je vrije dag nog even een mailtje beantwoorden en de werktelefoon blijft lekker thuis van vakantie. Een hele gezonde grens om te trekken als het gaat om mentale gezondheid: maar heel schadelijk voor de betrokkenheid van medewerkers. Als je medewerkers betrokken zijn, doen ze namelijk wél even dat stapje extra als dat nodig is. En dat hoeft echt niet ten koste te gaan van een goede werk-privé balans. Dat gaat zelfs heel goed samen!
Zolang je medewerkers tevreden zijn over verschillende aspecten van hun werk, kunnen ze én een goede werk-privé balans bewaren, én betrokkenheid tonen. Pak quiet quitting data-gedreven aan om je medewerkers betrokken te houden!
Natuurlijk wil je zo veel mogelijk nieuwe medewerkers aantrekken als je vacatures open hebt staan. Maar het is in de krappe arbeidsmarkt net zo belangrijk om je huidige talent te behouden. Het kost namelijk indirect veel geld als medewerkers weggaan: je verliest kennis, moet nieuwe mensen inwerken en daar gaat veel tijd in zitten. Daarom moet je zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent. En dat bestaat uit meerdere factoren.
In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft 2DAYSMOOD het Certificaat Duurzaam Werkgeverschap ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk gevalideerde methode die op zes verschillende kenmerken meet hoe goed je als werkgever bent voor je medewerkers. Krijgen je medewerkers genoeg kansen om te ontwikkelen? Is er sprake van genoeg steun vanuit de manager?
Door je medewerkers om input te vragen met de simpele en snelle tool van 2DAYSMOOD ontdek je snel op welke vlakken jij verbetering kunt realiseren. Zo zorg je dat je jouw medewerkers bindt en betrokken houdt, zodat je geen talent verliest!
Het werd eerder in deze lijst van HR-trends van 2023 al genoemd: verschillende factoren dragen eraan bij dat medewerkers meer stress ervaren. Denk aan de inflatie, het bewaren van een goede werk-privé balans of het ervaren van werkdruk door openstaande vacatures en het opvangen van werk van anderen. Dat is een gevaarlijke trend, en kan zorgen voor uitval en langdurig verzuim.
Als werkgever wil je deze trends zo vroeg mogelijk kunnen signaleren. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je kunt ingrijpen. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij je medewerkers te peilen hoe het met ze gaat. Hebben ze veel last van werkdruk? Maken ze zich zorgen om hun financiën of andere persoonlijke dingen? Zijn er dingen waarin je als werkgever kunt faciliteren om verzuim aan te pakken en vooral te voorkomen?
Door kort-cyclisch te meten ontvang je waardevolle trendoverzichten en kun je niet alleen snel ingrijpen bij zorgelijke beelden, maar vooral ook anticiperen hierop. Zo kun je snel aanpassingen maken als medewerkers aangeven dat ze veel stress ervaren en burn-out voorkomen. Zo heb je altijd waardevolle en relevante inzichten in hoe het met je medewerkers gaat en ben je er niet te laat bij!
Wist je dat werkgeluk en verzuim direct met elkaar verbonden zijn? De kans is namelijk kleiner dat medewerkers langdurig uitvallen als ze betrokken zijn bij hun werk en hierin werkgeluk ervaren. Van álle HR-trends van 2023 die hierboven genoemd zijn is werkgeluk dus de belangrijkste van dit jaar. Als jouw medewerkers werkgeluk ervaren, ondervang je al een groot deel van de mogelijke negatieve gevolgen die de andere HR-trends met zich mee kunnen brengen.
Werkgeluk houdt medewerkers betrokken, geeft ze motivatie en vooral plezier in hun werk. Ze presteren beter en zijn beter in staat om te gaan met stressvolle situaties. Ze zijn gelukkig bij jouw bedrijf en willen hier blijven om zich verder te ontwikkelen. Wat wil je als HR-manager nog meer?
Investeer daarom in 2023 in het werkgeluk van jouw medewerkers door te meten hoe tevreden ze zijn over de 15 drijfveren van het Employee Happiness Model. Zo zie je meteen waar je het meeste impact kunt maken voor meer werkgeluk en hou je jouw medewerkers betrokken en gelukkig in 2023!
Het liefst wil je je medewerkers zo lang mogelijk aan je organisatie binden. In de huidige arbeidsmarkt hebben ze genoeg mogelijkheden om ergens anders aan de slag te gaan. En we zeiden het al eerder: als duurzaam werkgever moet je investeren in je medewerkers. Voor veel mensen is het essentieel om te kunnen blijven leren en ontwikkelen op hun werk. Dit maakt ze ook weer duurzamer inzetbaar: ze ontwikkelen hard óf soft skills die ze wellicht ergens anders in de organisatie in kunnen zetten óf die ze in staat stelt om door te groeien in hun baan.
Deze ontwikkeling is belangrijk bij het behouden van je medewerkers. Als zij duurzaam inzetbaar zijn, zijn ze toegewijd, intrinsiek voldaan en voelen ze zich thuis in de organisatie. Daar helpt ook onder andere het verlagen van de werkdruk, het faciliteren van sociale cohesie en het zorgen voor ondersteunend management aan mee.
Het liefst maak je geen beslissingen op basis van een onderbuikgevoel. En zeker als het gaat om het behouden van medewerkers en optimaliseren van hun ervaring, wil je data kunnen gebruiken om je beslissingen te onderbouwen. Gelukkig zijn er tools beschikbaar om dat makkelijker te maken. Met de tool van 2DAYSMOOD vergaar je bijvoorbeeld continu inzicht in de stemmingen van medewerkers, hun werkdruk, stress of betrokkenheid. Ook leg je de link tussen werkgeluk en verzuim en zie je hoe veel je bespaart met gelukkige medewerkers. Zo kun je de juiste beslissingen nemen op basis van data en monitoren of jouw gekozen acties de juiste gevolgen hebben. Simpel, snel en overzichtelijk!
Dit zijn de HR-trends die wij in 2024 verwachten te zien. Wat denk jij dat we kunnen verwachten? En hoe ga je je voorbereiden om sneller en soepeler in te kunnen spelen op de veranderingen die er dit jaar aan gaan komen?