Werkstress voorkomen door te meten

Langdurige stress op het werk is niet alleen ongezond, maar gaat ook ten koste van de bedrijfsresultaten en het werkplezier. Wist je dat slechts 15 seconden per week een wereld van verschil kunnen maken?

Worden werkstress en burn-out onderschat?

Met name in de zorg, horeca en het onderwijs zijn stress en burn-out de afgelopen jaren hét gespreksonderwerp. Het is niet gezond om langdurig op je tenen te lopen. Structurele werkstress door bijvoorbeeld te hoge werkdruk heeft op lange termijn negatieve invloed op de productiviteit en kwaliteit van de organisatie. Ook gaat langdurige werkstress ten koste van het werkplezier en de sfeer.

Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat bijna de helft van de medewerkers (57% van de mannen en 47% van de vrouwen) aangeeft dagelijks stress te ervaren op het werk (Accountemps, 2017). Aanvullende studies benadrukken dat hierdoor jaarlijks één miljoen mensen risico lopen op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische klachten, zoals slaapproblemen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Om nog maar te zwijgen over de kosten voor werkgevers en werknemers zelf.

Lees hier 10 tips om werkstress te voorkomen als manager of medewerker

%

Door gelukkige medewerkers daalt het aantal burn-outs met 80%

%

EEN HOGE MEDEWERKERSBETROKKENHEID ZORGT VOOR 66% MINDER ZIEKTEVERZUIM

Waarom helpt het om werkstress te meten?

De meeste mensen ervaren wekelijks lichte stress op het werk en daar is weinig mis mee. Lichte werkstress kan zelfs positieve effecten hebben, zoals die energieboost die je kort voor een deadline krijgt. Het helpt om het beste uit jezelf te halen als het moet.

Wel is het belangrijk dat deze werkstress niet extreem hoog of iedere dag aanwezig is. Dat is niet altijd even makkelijk te sturen of vast te stellen. Daarom is het belangrijk om voldoende vragen te stellen. Voelen je medewerkers zich gespannen of gefrustreerd? Of juist relaxed of bevlogen? Hoe komt dat precies? En hoe lang voelen ze zich dan al zo? Oorzaken van werkstress zijn bijvoorbeeld: zware werkdruk en deadlines (33%), vinden van een werk-privé balans (22%), onpraktische verwachtingen van managers (22%) en conflicten tussen collega’s (15%) (Accountemps, 2017).

Continu feedback krijgen over stemmingen op het werk en de factoren die daar invloed op hebben, helpt werkstress en burn-outs op tijd te ontdekken, verminderen en voorkomen.

2DAYSMOOD wordt aangeraden door

Simon Klop
Managing Partner, YSE


“Door de anonieme 15 seconden survey van 2DAYSMOOD werden actuele thema’s onder onze medewerkers inzichtelijk. Onderwerpen als werkgeluk, stress en tevredenheid zijn veel laagdrempeliger geworden om te bespreken.”

Hoe meet je stress op de werkvloer?

Om feedback vanuit de organisatie op tijd te krijgen, en niet als het eigenlijk al te laat is, is het belangrijk om regelmatig te meten. Een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek geeft in één keer een hele hoop meestal verouderde informatie en is dus niet het meest efficiënte en effectieve hulpmiddel.

Met de leuke anonieme 15 seconden survey van 2DAYSMOOD meet je werkstress continu. Eén moment per week stelt onze tool een paar vragen over emoties en de achterliggende oorzaken per mail of per app. Vervolgens worden de data verzameld voor realtime analyse en verbetermogelijkheden. Deze continue en data-gedreven aanpak zorgt voor een hoog antwoordpercentage – gemiddeld 70 procent. Je krijgt dus een betrouwbaar beeld van het stress- en geluksniveau op team-, afdeling- en organisatieniveau, in realtime of als trend.

Ervaar hoe onze stemmingstool werkt via een gratis live demo.

Of lees in onze brochure hoe je naast werkstress ook tevredenheid kunt meten!

Realtime werkstress en werkgeluk meten?

Dat kan met onze supersnelle online enquête, wekelijkse rapportages en realtime analyse dashboards. Je kun jouw gewenste feedback loop creëren op persoonlijk, team-, en organisatieniveau.

Wat kun je nog meer met 2DAYSMOOD? Denk aan tevredenheid meten, vitaliteit peilen, de employee Net Promotor Score berekenen en werkgeluk stimuleren door E-learning. We laten je graag alle mogelijkheden zien!

Meer over werkstress…

21/05/2019
5 min leestijd

Doe de Quickscan: hoe is het gesteld met joúw werkdruk?

Steeds meer mensen ervaren een (te) hoge werkdruk. Lees hier wat de gevolgen zijn van een structuree...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

20/05/2019
4 min leestijd

9 Tips om jouw werkdruk structureel te verlagen

Heb je de werkdruk binnen jouw organisatie en teams gepeild en is deze te hoog? Hoor je klachten ove...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

21/03/2019
10 min leestijd

Omgaan met Werkdruk in het Onderwijs? Advies van Werkgeluk experts

‘Onderwijs heeft hoogste burn-out percentage.’, ‘Leraren, verpleegkundigen en ambtenaren hebbe...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

29/01/2019
6 min leestijd

Terugkeer van energie in de zorgsector door werkgeluk?

Terugkeer van energie in de zorgsector door werkgeluk? Het is vandaag de ‘Dag van het Werkplezier...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

21/11/2018
5 min leestijd

3 Veelbelovende Soft Skills voor meer Werkgeluk

3 Soft Skills voor meer Werkgeluk Ben jij je er al van overtuigd dat werkgeluk bijdraagt aan het su...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

14/11/2018
4 min leestijd

10 Tips om Werkstress te voorkomen voor Medewerkers en Managers

Werkstress voorkomen voor medewerkers en managers Werkstress is al enige tijd een veelbesproken fen...

Lees meer

Door: Mare Derks