2DAYSMOOD

Werken moet ook gelukkig maken, vinden ze bij Randstad. En dé manier om dat voor elkaar te krijgen is volgens operationeel manager Rianne Klemann een stuk simpeler dan het lijkt. Haar boodschap? Ga het gesprek eens gaan.

Het was even wennen, afgelopen week in Diemen. Op het hoofdkantoor van Randstad hadden zich zo’n tachtig managers verzameld voor de kwartaalbijeenkomst. Normaal gesproken staan die bijeenkomsten vooral in het teken van cijfers en targets, maar deze keer kwamen ook heel andere vragen aan bod. ‘Waarom werk ik hier?’ ‘Waar word ik blij van?’ ‘Hoe zou ik mijn functie anders kunnen invullen?’ Een uur lang spraken de managers van Randstad over een onderwerp dat zich niet zo makkelijk in spreadsheets laat vangen…
werkgeluk.

Werkgeluk, we moeten er iets mee

Eén van die managers is Rianne Klemann, die leiding geeft aan twee vestigingen. Binnen het bedrijf is Klemann één van de koplopers als het gaat om werkgeluk. “Ik heb een management traineeship gedaan en het laatste project was gewijd aan dit thema. Ik raakte er zo bevlogen door dat ik na afloop van het traineeship naar de directie ben gestapt met de boodschap: hier moeten we iets mee. Gelukkig staan ze bij Randstad erg open voor eigen initiatieven.”

Gelukkig door flexibele werktijden

Klemann pendelt dagelijks tussen haar woonplaats Amsterdam en de vestigingen in Utrecht en Den Haag. Toen ze deze functie nog maar kort bekleedde, wilde ze graag het goede voorbeeld geven door ‘s morgens om half negen op kantoor te verschijnen. De consequentie? Dagelijks achteraan sluiten in de autopolonaises op de A2, A4 en A12. “Gemiddeld drie uur per dag maar liefst. Daar werd ik heel ongelukkig van. Mijn dagen zaten bovendien propvol met afspraken en zo werd ik geleefd door de agenda”.

In balans

Klemann besprak het probleem met de leden van haar teams. Alom klonk begrip voor de situatie die ze schetste. “Nu rij ik na de files naar mijn werk en stap ik voor de avondspits weer de auto in. Ik werk meer thuis en plan niet meer dan drie afspraken per dag. Mijn werkweek is zo meer in balans. Ik heb veel meer rust in mijn hoofd. Daardoor presteer ik ook beter als manager. Ik hoor en zie nu beter wat er op kantoor gebeurt.”

In gesprek over geluk

Bespreekbaar maken wat je gelukkig maakt of juist dwarszit. Volgens Klemann is dat de kern waar het bij werkgeluk om draait. In grote, maar zeker ook in kleine organisaties. Ondernemers en managers die met hun team om tafel gaan en die ene oh zo belangrijke vraag stellen: ben jij gelukkig hier?

Grootste les

“Sinds wij bij Randstad met dit thema aan de slag zijn, is dit toch wel de grootste les geweest. Het gaat erom dat je een sfeer creëert waarin mensen open durven te zijn. Maar let wel, one size doesn’t fit all. In organisaties wordt vaak gedacht: we bedenken iets, rollen het breed uit en lossen zo het probleem op. Maar binnen dit thema werkt dat niet. Werkgeluk betekent voor iedereen namelijk iets anders.”

App die de stemming peilt

Naast het voeren van gesprekken, gebruikt Klemann nóg een thermometer om te peilen wat er in haar team leeft. Elke twee dagen laten medewerkers in de app 2Daysmood weten hoe ze zich voelen en waar ze tegenaan lopen. Op deze manier ontdekte de manager dat flexibel werken niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. “Er gaan vestigingen van Randstad dicht. Daar komen weliswaar nieuwe vestigingen voor terug, maar die zijn soms wat kleiner en meer ingericht op flexibel werken. Daar worden sommige mensen wat onzeker van, hebben we recent ontdekt.”

Meer lol op kantoor

Het is volgens Klemann nog wat vroeg om de resultaten op te sommen, sinds ze bewust met het thema werkgeluk aan de slag is gegaan. Wel heeft ze de sfeer op haar vestigingen zien verbeteren. “We maken meer lol samen. Dat is belangrijk, want inspanning en ontspanning gaan wat mij betreft hand in hand als je goed wilt presteren.”

Wat steek je hiervan op?

  • Durven uitspreken wat je dwars zit in je werk loont
  • Werkgeluk betekent voor elke medewerker iets anders

Artikel van DeOndernemer.nl

LEES MEER OVER CUSTOMER SUCCES STORY VAN TEMPO TEAM / RANDSTAD HIER