2DAYSMOOD

Tijdens de Week van het Werkgeluk, van 20 tot 26 september 2021, hebben wij als Employee Happiness Experts een aantal webinars bijgewoond. Hierbij zijn veel vragen - en nog meer tips - voorbijgekomen. Wij beantwoorden de meestgestelde vragen over werkgeluk aan de hand van onze inzichten. Hoe start je nu met het vergroten van werkgeluk binnen je organisatie? Hoe ga je concreet aan de slag en blijf je dit monitoren? Voor veel organisaties is dat nieuw, dus lees en leer!

Veelgestelde vraag #1: Hoe begin je met werkgeluk in een grote organisatie?

Niet iedereen zal direct even enthousiast zijn. Richt je dus vooral op de mensen die wél willen! Bij alles wat nieuw is, willen mensen eerst zien hoe het uitpakt voor anderen. Wanneer vroege enthousiastelingen (ook wel ambassadeurs) de voordelen laten zien, zal de meerderheid vanzelf volgen. Neem zelf de rol van een inspirator aan, praat over werkgeluk, organiseer of ontwikkel een eigen werkgeluk sessie, maar probeer het niet alleen op te pakken!

Een tweede tip: als je wil dat werkgeluk gaat leven in de organisatie, start het al in het sollicitatieproces. Zorg dat je aan sollicitanten vraagt waar zij gelukkig van worden. Zo weten ze meteen dat aandacht hiervoor centraal staat in de organisatie.

Veelgestelde vraag #2: Hoe vind ik ambassadeurs voor werkgeluk in mijn organisatie? 

Maak hiervoor zelf een selectie. Zoek de mensen uit die enthousiast worden van werkgeluk, het graag willen bevorderen, maar het ook leuk vinden om anderen hierin mee te nemen. Deze ambassadeurs zijn intrinsiek gemotiveerd, open-minded en positief ingesteld, waardoor ze zeer waarschijnlijk zelf met ideeën zullen komen. Zij zorgen voor waardevolle input waardoor zij jou helpen om de organisatie gelukkiger te maken.

Veelgestelde vraag #3: Wat kun je zelf doen om werkgeluk te bevorderen?

Om werkgeluk te bevorderen moet je onderzoeken wat werkgeluk voor jouw medewerkers betekent. Wat vind jij zelf belangrijk? Waar word je blij van? Wat geeft je energie en wat niet? Stel deze vragen niet alleen aan jezelf, maar ook aan je medewerkers. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor de individuele medewerker passend is, zodat de waarden van de organisatie daarop kunnen aansluiten. In dit proces moet je maatwerk leveren. Ga continu het gesprek aan met je afdeling, je team en je collega’s. Voor iedereen ziet werkgeluk er anders uit. Voor de één is veel autonomie een grote bron van geluk, voor de ander is waardering heel belangrijk.

Om werkgeluk te bevorderen moet je het zichtbaar maken! Hang een schema aan de muur met alles wat medewerkers tijdens een medewerkerstevredenheidsonderzoek of pulse survey hebben genoemd. Wat hebben ze nodig om gelukkig te zijn? Dit helpt mensen niet alleen herinneren waar ze gelukkig van worden, maar het laat ook zien dat er aandacht voor is. Laat zien dat input wordt gewaardeerd en serieus wordt genomen is al een mooie stap om werkgeluk te bevorderen.

Het continu verzamelen van feedback met 2DAYSMOOD’s snelle enquêtes draagt hieraan bij. Laat medewerkers hun positieve ervaringen delen. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Veel gestelde vraag #4: Hoe creëer ik draagvlak voor werkgeluk (bij het management)? 

Soms roept alleen het woord “werkgeluk” of “geluk” op zich al weerstand op. Want wat is geluk precies? Voor velen is het een vaag, ongrijpbaar of zweverig begrip. Klinkt werkgeluk te soft? Kies voor een andere term die wél past binnen jouw organisatie. Hoe je het noemt maakt namelijk niet uit, als het effect maar hetzelfde is: meer energie en plezier voor medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan “werkplezier”, “Employee Experience”, “Duurzaam Werkgeverschap” of koppel de kernwaarden van de organisatie aan dit thema.

Om draagvlak te kunnen creëren moet de strategie van jouw organisatie hierop aansluiten. Waar wil de organisatie naar toe? Wat zijn de doelen op korte en lange termijn? En hoe draagt aandacht voor werkgeluk hieraan bij? Maak er een business case van. Hoe hoog is jullie verzuim nu? Hoeveel vacatures zijn moeilijk in te vullen?

We kunnen het wel, maar willen we ook echt? Dat is de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden.

Invloed van leidinggeven op werkgeluk

Als laatste hoorden wij ook deze vraag: “Waarom zouden leidinggevenden met werkgeluk aan de slag gaan?

Wij beantwoorden deze vraag met een andere vraag: “Waarom zouden leidinggevenden níét met werkgeluk aan de slag gaan?” Heb je geen tijd, heb je het te druk, of het gevoel dat het niet jouw taak is? Dat zijn veelvoorkomende excuses. En die weerstand is begrijpelijk. Het vertrouwen dat een investering in werkgeluk zich terugbetaalt is er vaak nog niet. Toch wijst onderzoek uit dat gelukkige medewerkers:

  • Effectiever werken;
  • Efficiënter werken;
  • Kwalitatief beter werken;
  • Zich minder vaak ziek melden;
  • Bij hun organisatie blijven.

Kortom, de tijd die je kwijt bent aan werkgeluk, ben je niet kwijt aan verzuim of het zoeken naar nieuwe mensen. Daarnaast doet een gelukkige medewerkers meer in een uur dan een ongelukkige medewerker.

Dus waarom zou je níét met werkgeluk aan de slag gaan? Er zijn zo veel voordelen!

Als leidinggevende heb je invloed op vele aspecten waar medewerkers geluk aan toeschrijven. Denk bijvoorbeeld aan het gewaardeerd en gerespecteerd voelen, vrijheid en vertrouwen ervaren in het werk of de vrijheid en de ruimte krijgen in het werk. Dat zijn gelijk al belangrijke redenen waarom mensen gelukkig zijn op het werk.

Maar als medewerkers aangeven ongelukkig te zijn op het werk, is de leidinggevende vaak één van de top drie redenen. Als medewerkers echter aangeven wél gelukkig te zijn op het werk, staat de leidinggevende vaak niet eens in de top 10 redenen. Wat dat betreft lijkt het erop dat je je werk als leidinggevende goed doet, als je niet opvalt. (Monitorgroep, 2021)

Hoe zorg je nou dat je een leider bent waar iedereen mee kan opschieten? Blijf om feedback vragen. Iedereen heeft andere behoeften. De een wil duidelijke structuren en orders, de ander wil zijn eigen werk indelen. Het is erg belangrijk om te kunnen switchen van leiderschapsstijl. Procesgericht leiderschap bij mensen die floreren bij mensgericht leiderschap is als water en vuur. Vind je het moeilijk om in stijlen te switchen? Blijf het wel proberen! Uiteindelijk ontwikkel je verschillende stijlen waardoor jij iedereen kan motiveren en inspireren.

Om werkgeluk meetbaar te maken heeft 2DAYSMOOD in samenwerking met de Universiteit van Utrecht de 15 drijfveren ontwikkeld. Op die manier krijg je een helder beeld van werkgeluk in jouw organisatie. Hierdoor weet ook precies aan welke drijfveren je moet werken.

Wil jij aan de slag met werkgeluk in jouw organisatie of team? Kijk dan eens naar de innovatieve, snelle en leuke tool van 2DAYSMOOD voor data-gedreven inzicht in werkgeluk!

 

Deze blog is geschreven door Manou de Koning, Tim Reumer en Robin van der Meulen

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin