2DAYSMOOD

Ben jij een goed rolmodel als het gaat om het naleven van een gezonde werk-privé balans? Durven collega's open te communiceren over een te hoge werkdruk of negatieve werksfeer? En wanneer gaf jij voor het laatst een welgemeend compliment aan een teamlid? Kortom, wat welke stappen zet jij om werkgeluk te vergroten?

De bovenstaande vragen gaan over thema’s die een correlatie vertonen met medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk. Op basis van praktijkervaring en literatuuronderzoek, heeft 2DAYSMOOD 15 thema’s geïdentificeerd als drijfveren waarmee je werkgeluk in teams kunt vergroten. In deze visuele blog nemen we je stapsgewijs mee door die 15 drijfveren. Dus, wil je weten hoe het staat met het werkgeluk van jouw medewerkers? Ga dan stap voor stap na hoe je deze drijfveren toepast in jouw organisatie en bespreek ze in je team. Gebruik onze tips om verbeteringen door te voeren en werkgeluk te vergroten.

Vind je het lastig om de drijfveren zelf te onderzoeken? Dan biedt 2DAYSMOOD een nulmeting van werkgeluk en medewerkersbetrokkenheid. Onze gevalideerde nulmeting en snelle tool zijn een vernieuwing op het traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoek. Door snel, in 15 seconden, de juiste feedback op te halen, kun je werkgeluk effectief en stap voor stap vergroten! En dát is winstgevend voor je medewerkers en organisatie.

Werkgeluk vergroten doe je via de volgende stappen en tips.

Stap 1. Interne Communicatie

De drijfveer ‘Interne Communicatie’ heeft betrekking op communicatie in de organisatie op alle levels. Zowel persoonlijk als procesmatig. Tussen collega’s onderling, tussen medewerker en manager, en tussen de verschillende bedrijfsonderdelen. Een heldere en consistente boodschap vanuit alle hoeken is hierbij zeer belangrijk. Verwarring over de hoofdboodschap kan een grote boosdoener zijn in de interne communicatiestrategie.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-interne-communicatie

 

Stap 2. Visie en Kernwaarden

De drijfveer ‘Visie en Kernwaarden’ gaat over de leidende normen en waarden van de organisatie. Ze definiëren hoe het bedrijf zichzelf nu ziet en hoe het zichzelf wil zien in de toekomst. De visie is een inspiratieve beschrijving van waar het bedrijf naar streeft. De kernwaarden beschrijven de begeerde cultuur. Maar wat nou als deze twee zaken niet serieus worden genomen? Als er geen enkele consequenties zijn wanneer er niet wordt gehandeld naar de bedrijfswaarden? Dat kan leiden tot een dissociatie tussen werknemer en bedrijf.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-visie-kernwaarden

Stap 3. Strategie en Doelstellingen

De drijfveer ‘Strategie en Doelstellingen’ beschrijft de helderheid over de algemene strategie van de organisatie in teams en de mate waarin individuele werknemers bereid zijn zich daarbij aan te sluiten. Transparantie over de rolverdeling en een sterk begrip over hoe de individuele krachten daarbij instemmen zijn aanmerkelijke componenten bij deze drijfveer. Als de individuele krachten van een team niet worden overwogen, dan kan een ondoordachte strategie averechts werken.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-strategie-doelen

 

Stap 4. Reputatie en Merk

De drijfveer ‘Reputatie en Merk’ omschrijft de algemene indruk op de organisatie van alle interne en externe belanghebbende. Dit is gebaseerd op de verleden acties van het bedrijf en de verwachtingen voor het toekomstige gedrag. Het is een indicator voor in hoeverre stakeholders zich identificeren met het bedrijf. Door hun merk heen creëert het bedrijf een imago dat is geassocieerd met een level van geloofwaardigheid, kwaliteit en klanttevredenheid. Een negatieve reputatie van de organisatie kan zeer afstotend zijn voor werknemers. Het geeft simpelweg oncomfortabele gevoelens, wat een aanleiding kan zijn om werkgeluk bij een ander bedrijf te zoeken.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-reputatie-merk

Stap 5. Leiderschap

De drijfveer ‘Leiderschap’ verwijst naar alle leidinggevende en managers die verantwoordelijk zijn voor het effectief beheren van de verschillende bouwstenen in de organisatie. Leiders dienen als een bron van inspiratie voor anderen om hard te werken, waarmee ze een succesvolle bedrijfscultuur genereren. Ze dienen ook de ‘visie en kerwaarden’ en ‘strategie en doelen’ om te zetten in handelingen die begrijpelijk zijn voor medewerkers. Zodra een rolmodel zich niet gedraagt volgens de normen en waarden van de organisatie, kan dat een aanleiding zijn voor medewerkers om de regels ook niet na te leven.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-leiderschap

Stap 6. Relatie met collega’s

De drijfveer ‘Relatie met collega’s’ omvat de sociale relaties op het werk. Deze relaties bepalen de manier waarop mensen en teams met elkaar kunnen samenwerken en doelen kunnen bereiken. In deze stap is het dus belangrijk te onderzoeken of de factoren die positieve sociale interacties ondersteunen, aanwezig zijn in de organisatie en in welke mate. Dat zijn interacties zoals; aangename informele communicatie (zoals “kantoorhumor”), vertrouwen, wederzijds respect en een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel in het team.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-relatie-collegas

Stap 7. Relatie met directe manager

De drijfveer ‘Relatie met directe manager’ beschrijft de sociale relatie tussen medewerker en manager op het werk. Veel medewerkers zien hun managers als rolmodellen die de waarden van het bedrijf vertegenwoordigen. Wanneer de manager tegenstrijdig gedrag vertoond kan dat zijn of haar reputatie behoorlijk aantasten. Wat in ieder geval cruciaal is voor elke manager is het beschikken over onvoorwaardelijke begrip voor alle medewerkers. Iedereen heeft wel eens een luisterend oor nodig. Niets versterkt de band tussen collega en manager meer dan wederzijds respect en zorgzaamheid.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-relatie-directe-manager

Stap 8. Sociale waarden

De drijfveer ‘Sociale waarden’ gaat over de psychosociale veiligheid wat afspeelt in de organisatie en de mate waarin de organisatie zijn best doet om de mentale en fysieke gezondheid van een medewerker veilig te stellen. Dit laatste wordt gedaan aan de hand van officiële, maar ook ongeschreven regels die samen de waarden en normen van het bedrijf vormen. Een voorbeeld van zo’n regel is dat pesten niet wordt getolereerd. Wanneer hier geen strenge consequenties op worden vertoond kan dit een reden zijn voor een medewerker om zich onveilig te voelen en vervolgens zijn of haar echte talenten, persoonlijkheid of motivaties niet meer te durven uitten.

Werkgeluk-vergroten-15-tips-sociale-waarden

Stap 9. Salaris en voorwaarden

De drijfveer ‘Salaris en benefits’ omschrijft niet alleen geldelijke vergoeding voor alle medewerkers, maar ook andere manieren van compensatie die niets te maken hebben met het salaris. Het is een externe drijfveer die een medewerker prikkelt om meer betrokkenheid en motivatie te tonen. Deze drijfveer kan een averechtse werking hebben op het moment dat er veel onduidelijkheid speelt over het salaris of wanneer er wordt gediscrimineerd met het uitreiken van benefits en arbeidsvoorwaarden (vriendjespolitiek).

Werkgeluk-vergroten-15-tips-salaris-voorwaarden

Stap 10. Waardering

De drijfveer ‘Waardering’ is een belangrijke stimulans die te vaak wordt onderschat. Jouw medewerkers en collega’s werken hard aan hun projecten en taken. Soms is het enige wat ze nodig hebben om net een stukje langer door te gaan een blijk van waardering en interesse in wat ze doen. Zeg nou zelf, wanneer jij meer tijd besteed aan de opmaak van een document hoop je stiekem ook vaak dat iemand het opmerkt en er een complimentje op geeft. Geef je collega’s de erkenning die ze verdienen!

Werkgeluk-vergroten-15-tips-waardering

 

Goed bezig! De eerste 10 stappen om werkgeluk te vergroten zitten erop. Benieuwd naar de volgende drijfveren? Download dan ons visuele E-book met alle 15 stappen en tips! 

Liever advies van een werkgeluk expert of wil je een onderzoek in je organisatie doen? Vraag dat hier gratis aan!

Visueel e-book

Werkgeluk vergroten: 15 tips

Aan welke knoppen moet je draaien om werkgeluk te vergroten? En wát moet je doen?

• Vanuit het bewezen Employee Happiness Model
• Visueel gemaakt dus makkelijk te scannen!

Visueel-E-book-15-Tips-Werkgeluk-2DAYSMOOD
MTO-werkgeluk-medewerkerstevredenheid-managers

80%

minder burn-outs

66%

minder verzuim

59%

minder verloop

50%

meer motivatie

300%

meer innovatie

180%

meer energie

45%

hogere productiviteit

37%

meer sales succes

Waarom 2DAYSMOOD

Betrokken medewerkers leveren de beste resultaten

Wanneer medewerkers zich betrokken en gelukkig voelen zijn de positieve effecten aanzienlijk! Van stijgende energie en productiviteit tot dalend verzuim en verloop. Maar hoe stem je jouw werkklimaat af op wat teams nodig hebben?

2DAYSMOOD onderzocht i.s.m. Universiteit Utrecht welke factoren bepalend zijn voor werkgeluk en betrokkenheid. Bijvoorbeeld leiderschapwaardering of werk-privé balans. Ze zijn onderdeel van onze aanpak ‘van data naar daden’. Zo krijg je via simpele metingen meer grip op de stemming van medewerkers, en de risico’s en sterktes van je cultuur!

Wetenschap als basis

Werkgeluk als winst

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin