2DAYSMOOD

Stel je voor: een medewerker die altijd met volle inzet aan projecten werkt, maar zich afvraagt hoe zijn collega’s en teamgenoten de geleverde bijdrage eigenlijk ervaren. Of een leidinggevende die zich afvraagt hoe zij haar team beter kan ondersteunen en begeleiden. Om dit soort vragen te beantwoorden, is eendimensionale feedback vaak niet genoeg. Daarom is 360 graden feedback een krachtig instrument om de prestaties van medewerkers te verbeteren en transparantie in feedback te garanderen.

Wat is 360 graden feedback?

Bij 360 graden feedback draait het om het verzamelen van input en inzichten van verschillende bronnen binnen een organisatie. Dit betekent dat niet alleen de direct leidinggevende feedback geeft, maar ook collega’s, ondergeschikten en soms zelfs externe stakeholders. Het doel van deze methode is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de prestaties en het gedrag van een medewerker. Eendimensionale feedback geven is vaak niet genoeg, daarom is er 360 graden feedback.

360 graden feedback vragenlijst

Een cruciaal onderdeel van 360 graden feedback is de juiste vragenlijst. Als je de goede vragen stelt, krijg je meer inzicht in het functioneren. Een goede vragenlijst bevat specifieke vragen over het functioneren van de medewerker. Deze vragen kunnen variëren van gedragskenmerken tot vaardigheden en competenties. Door het gebruik van een goed ontworpen vragenlijst wordt er een gestructureerde basis gelegd voor het verzamelen van waardevolle feedback.

Een 360 graden feedback formulier is het instrument waarmee de vragenlijst wordt ingevuld. Door dit met een handige online tool uit te sturen, zorg je ervoor dat de feedback op een gestructureerde en overzichtelijke manier wordt verzameld, zodat het later geanalyseerd kan worden en op de juiste manier kan worden ingezet.

360 graden feedback voorbeeld

Om een goed beeld te krijgen van hoe 360 graden feedback eruit kan zien, zie je hieronder een voorbeeld. Stel je voor dat een medewerker beoordeeld wordt op samenwerking, communicatievaardigheden en leiderschap. De vragen kunnen dan specifiek zijn, zoals:

  1. Op een schaal van 1 tot 5, hoe zou je de samenwerking met deze medewerker beoordelen?
  2. Welke specifieke situatie komt bij je op waarin deze medewerker effectief communiceerde?
  3. Hoe beoordeel je het leiderschapspotentieel van deze medewerker?

Waarom is feedback van medewerkers zo belangrijk?

Feedback van medewerkers is een cruciaal instrument in het streven naar een productieve en gezonde werkomgeving. De onderstaande redenen geven een goed beeld van waarom het zo belangrijk is.

1. Verbeterd zelfbewustzijn

360 graden feedback biedt medewerkers de mogelijkheid om een objectiever beeld van zichzelf te krijgen. Het stelt hen in staat om sterke punten te identificeren en aan zwakke punten te werken, wat uiteindelijk leidt tot professionele groei.

2. 360 graden feedback bevordert open communicatie

Het verzamelen van feedback van verschillende bronnen bevordert open communicatie in de organisatie. Medewerkers voelen zich aangemoedigd om hun mening te geven en bij te dragen aan een positieve werkomgeving.

3. Verhoogde motivatie en betrokkenheid

Medewerkers die zich gehoord voelen en zien dat hun input waardevol is, zijn over het algemeen meer gemotiveerd en betrokken bij hun werk.

4. Identificatie van ontwikkelingskansen

Door middel van 360 graden feedback kunnen medewerkers specifieke ontwikkelingskansen identificeren. Hierdoor kunnen ze gerichte stappen nemen om hun vaardigheden en competenties te verbeteren.

Hoe gebruik je 360 graden feedback?

Het effectief gebruik maken van 360 graden feedback vereist een doordachte en gerichte aanpak. Je wil natuurlijk dat je acties ook effect hebben. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

1. Stel duidelijke doelen

Bepaal wat je wilt bereiken met de feedback. Wil je de prestaties van medewerkers verbeteren, leiderschapskwaliteiten ontwikkelen, of wellicht de samenwerking bevorderen? Duidelijke doelen helpen bij het verzamelen van relevante feedback.

2. Garandeer de vertrouwelijkheid en anonimiteit

Het is belangrijk dat medewerkers zich vrij voelen om eerlijke feedback te geven. Vertrouwelijkheid en anonimiteit is daarbij essentieel. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat de feedback die ze geven niet terug te leiden is naar degene die het geeft. Dan heb je namelijk een hogere kans op ‘sociaal geaccepteerde’ antwoorden, en krijg je niet de eerlijkheid die je écht wil.

De tool van 2DAYSMOOD biedt je een anonieme, makkelijke en online tool waarin de feedback verzameld kan worden. Medewerkers krijgen een vragenlijst en vullen deze in, en jij krijgt een handig overzicht met antwoorden die snel en simpel geanalyseerd kunnen worden. Anonimiteit gegarandeerd!

3. Gerichte follow-up

Gebruik de verzamelde feedback als basis voor een gerichte follow-up. Niets is zo frustrerend voor medewerkers als het geven van feedback waar vervolgens niets mee gebeurt. Bespreek wat je hebt verzameld (uiteraard wel anoniem) en bepaal samen de vervolgacties. Waar wil je naartoe, en hoe kun je de feedback gebruiken om daar te komen? Dit is natuurlijk ook sterk verbonden aan de doelen die je hebt gesteld.

4. Implementeer gerichte ontwikkelingsplannen

Gebruik de verzamelde feedback als basis voor een gericht ontwikkelingsplan. Bied ondersteuning, training of coaching aan om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Zorg ervoor dat deze plannen specifiek zijn en aansluiten bij de behoeften en doelen van de medewerker.

Aan de slag met 360 graden feedback

360 graden feedback is een krachtig instrument om prestaties en ontwikkeling in je organisatie te bevorderen. Met behulp van een handige tool en een goed doordacht plan kan deze methode een waardevolle bijdrage leveren aan een gezonde werkomgeving.

Wil je meer weten over hoe 360 graden feedback jouw organisatie kan versterken? Bekijk hoe de tool van 2DAYSMOOD jou daarbij helpt!