2DAYSMOOD

Als HR-manager of teamleider ga je waarschijnlijk regelmatig met je medewerkers in gesprek. Over hun doelen, waar je kunt ondersteunen, wat er goed gaat, en nog veel meer. Maar medewerkers kunnen zich pas écht goed ontwikkelen als ze niet alleen feedback krijgen van hun manager, maar ook van elkaar. Hoe ziet 360 graden feedback in de zorg er dan uit? En hoe borg je 360 graden feedback in je gesprekscyclus?

Wat is 360 graden feedback?

Feedback geven is een belangrijke manier om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Het liefst doe je dit regelmatig en niet enkel tijdens een jaarlijks beoordelingsgesprek. Geef je feedback wanneer het nog vers is en medewerkers er meteen iets mee kunnen. Maar daarnaast is het een goed idee om medewerkers ook in staat te stellen om elkaar als collega’s feedback te geven. En niet alleen collega’s – alle mensen die betrokken zijn bij de werkzaamheden van de medewerker. Dus ook klanten, relaties, andere afdelingen of lagen van de organisatie… Ga zo maar door. Dat is wat 360 graden feedback in de zorg inhoudt.

Feedback helpt medewerkers om inzicht te krijgen in hun sterke en minder sterke punten. En wie ziet die nou beter dan directe collega’s, die weten wat het werk inhoudt en dagelijks met elkaar op de vloer staan? Of betrokkenen waar de medewerker dagelijks contact mee heeft? Feedback geven kun je mondeling doen, maar om het nog beter te borgen in je organisatie en je gesprekscyclus kun je een online feedbackformulier gebruiken.

Waarom is 360 graden feedback in de zorg belangrijk?

Het geven en ontvangen van feedback is dus essentieel als je professionele en persoonlijke ontwikkeling wil stimuleren. Maar sommige mensen vinden het spannend om te doen, zeker als de feedback niet per se positief is. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je medewerkers elkaar makkelijk feedback kunnen geven?

Een open cultuur creëren

Wil je effectieve teams creëren? En medewerkers feedback laten geven op een open manier? Dan is het belangrijk om aan de cultuur in het team te werken. In de zorg werken doorgaans vaak mensen die erg begaan zijn met elkaar. Daardoor willen ze het misschien niet uiten als ze vinden dat iets beter kan of als ze het ergens niet mee eens zijn. Maar om vooruit te komen als team en als individuele medewerker, is dit wel erg belangrijk. Een open cultuur waarin je dit soort onderwerpen met elkaar bespreekt, helpt hierbij. En: oefening baart kunst.

Maak het makkelijk met een online feedbacktool

We noemden het hierboven al even, maar om feedback standaard onderdeel te maken van de gesprekscyclus is een tool erg handig. Dit zorgt ervoor dat je de gegeven feedback kunt opslaan, kunt bespreken, hier doelen aan kunt hangen en er bij het volgende gesprek op terug te komen.

Daarnaast kan de medewerker specifieke feedback aan collega’s vragen en kunnen zij dit online invullen. Dat maakt het makkelijker om een onderwerp van ieders perspectief belicht te krijgen en aan de hand hiervan doelen op te stellen. Zo help je de ontwikkeling van de medewerker vooruit. De tool van 2DAYSMOOD helpt hierbij: met de 360 graden feedback module vragen én geven medewerkers elkaar gemakkelijk en snel feedback.

Waarom juist 360 graden feedback in de zorg?

Veel organisaties hebben er last van, maar vooral de zorg komt er vaak voor in het nieuws. De werkdruk, overbelasting en krapte op de arbeidsmarkt zijn onderwerpen die hier vaak terugkomen. En dat los je niet zo snel op, maar je kunt wel manieren vinden om er met z’n allen mee om te gaan.

Door elkaar door de organisatie heen feedback te geven, weet je ook waar medewerkers mogelijk mee zitten. Waar het proces verbeterd kan worden. Of waar extra handjes nodig zijn. Zo heb je snel in de gaten waar verbeterpunten liggen in het team, de afdeling of de hele organisatie en kun je hier op inspelen. Daarnaast is feedback belangrijk voor de sociale cohesie op een afdeling en geeft dit een gevoel van ‘het samen doen’, wat een aanzienlijk verschil kan maken voor de beleving van werkdruk.

Meer inzicht in je teams? Gebruik data!

Wil je naast het geven van 360 feedback in de zorg ook nog meer inzicht in het functioneren van je teams? Ga dan aan de slag met de tool van 2DAYSMOOD. Doe een nulmeting om te zien hoe gelukkig jouw medewerkers zijn en welke factor van het Employee Happiness Model de medewerkerservaring kan helpen om snel vooruitgang te boeken. Of meet de stemming van je medewerkers en bespreek dit in de teams om stress en ontevredenheid snel te zien én hierop te acteren.

Ben je benieuwd naar de tool? Vraag hier een gratis demo aan en start snel!