2DAYSMOOD Blog

Medewerkerstevredenheid herkennen in jouw organisatie | 2DAYSMOOD

Geschreven door Robin van der Meulen | Jan 22, 2019 9:55:11 AM

Hoe ontevreden, tevreden of bevlogen jouw medewerkers zijn kan een enorme impact hebben op de werksfeer en prestaties in je organisatie. Als Strategic Happiness Expert bij 2DAYSMOOD spreek ik dikwijls met directeuren, HR en team managers die effectieve manieren zoeken om medewerkerstevredenheid te herkennen en verbeteren. Laat me je voorstellen aan drie medewerkers die ook in jouw organisatie rond zullen lopen.

 

Tessa, Kim of Sophie?

Tessa, 36 jaar, werkzaam bij een middelgroot bedrijf op de marketing afdeling. Als we Tessa vragen naar haar medewerkerstevredenheid en hoe zij zich voelt op het werk, dan antwoordt zij meestal met emoties als ‘moe’, ‘gespannen’, ‘gefrustreerd’, ‘somber’ en ‘erg gestrest’.  Ze voelt zich niet gewaardeerd op het werk, kan haar talenten niet inzetten in haar baan en doet voornamelijk taken waar ze geen zin in heeft. Tessa heeft niet alleen op maandag last van de typische maandagochtend blues… Ze voelt zich actief niet betrokken bij het bedrijf.

Kim, 36 jaar, werkzaam bij een middelgroot bedrijf op de marketing afdeling. Als we Kim vragen hoe zij zich voelt op het werk dan antwoordt zij voornamelijk met emoties als ‘tevreden’, ‘op mijn gemak’, ‘relaxed’ en af en toe met ‘slaperig’. Kim ervaart over het algemeen plezier in haar werk en is gemotiveerd om haar werk te doen.

Sophie, 36 jaar, werkzaam bij een middelgroot bedrijf op de marketing afdeling. Als we Sophie vragen hoe zij zich voelt op het werk, dan antwoordt zij vaak met emoties als ‘enthousiast’, ‘vrolijk’, ‘energiek’ en zelfs ‘gelukkig’.  Ze voelt zich erg gewaardeerd voor haar werk door haar manager en collega’s. Als je haar op een feestje leert kennen praat ze vol enthousiasme over haar werk en werkgever. Ze kan haar talenten inzetten waardoor ze doet wat ze leuk vindt. Ze voelt zich actief betrokken bij het bedrijf en haar werkzaamheden.

Hoeveel Tessa’s, Kim’s en Sophie’s zijn er denk je in jouw organisatie te vinden? Volgens onderzoek van  Ouweneel, Schaufeli en le Blanc (2009) kun je denken aan een verdeling van 18% Tessa’s (ontevreden, niet betrokken), 70% Kim’s (tevreden) en slechts 12% Sophie’s (bevlogen).

Potentieel van jouw medewerkers

Als we naar de bovenstaande verdeling van medewerkerstevredenheid kijken valt meteen op dat er een substantiële groep medewerkers is die nog niet hun volledige potentie benutten of kunnen benutten. Een gemiste kans voor de bedrijfscultuur en teamprestaties als je het mij vraagt.

De bevlogen medewerker

Een bevlogen medewerker beschikt over een uiterst positieve houding op het werk. Hij of zij zet graag dat stapje extra om een zichtbare bijdrage te leveren. Voor de organisatie, voor collega’s of voor zijn of haar eigen ontwikkeling. Bevlogen medewerkers zijn de motor achter verandering, je ambassadeurs. Ze werken harder en doelgerichter, staan open voor nieuwe ideeën, zijn zowel psychisch als fysiek gezond en beginnen elke werkdag met energie en plezier. Oftewel, zij dragen in hoge mate bij aan het succes van het team en de organisatie.

De tevreden medewerker

De tevreden medewerker is over het algemeen content wanneer de dagelijkse werkomgeving en taken genoeg overeenkomen met zijn of haar behoeftes en verwachtingen. Mensen met een gemiddeld tot hoge medewerkerstevredenheid zijn gemotiveerd en hebben ook plezier in hun werk. Ze kennen echter een lagere activatiegraad dan bevlogen medewerkers. Deze medewerkers hopen stilletjes dat zoveel mogelijk bij het oude blijft om hun werkplezier te behouden. Ze kunnen daardoor een afwachtende en soms defensieve houding hebben.

De ontevreden medewerker

De ontevreden, niet betrokken medewerker zal niet veel bijdragen aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Om één of andere reden zijn deze medewerkers afgehaakt. Bijvoorbeeld door verveling, eentonig werk, zware vermoeidheid of het niet gezien of gehoord worden. Op de lange termijn kunnen deze lage medewerkerstevredenheid en aanhoudende negatieve emoties een kwalijke impact hebben op hun motivatie, productiviteit en veranderingsbereidheid. Niet betrokken medewerkers vertonen hogere verzuimcijfers, kunnen de sfeer in het team negatief beïnvloeden en zijn wellicht op zoek naar een andere baan.

Maak van Kim een Sophie!

Vaak besteden we veel aandacht aan de groep ontevreden medewerkers. Zij vallen immers op met hun opstandige houding of juist door hun afwezigheid. Voor hen zijn we regelmatig bezig met dure curatie, preventie of andersoortige interventies. Daarnaast schenken we ook een hoop aandacht aan de talentvolle, presterende medewerkers. Logisch, deze groep willen we belonen en behouden. We vergeten dan dikwijls de veel grotere groep tevreden medewerkers (gemiddeld 70%). Het is slim om ook op deze mensen te focussen gezien hun potentie om tot de bevlogen groep te kunnen horen. Als we geen energie in hen steken bestaat de kans dat ze juist ‘aangestoken worden’ door ontevreden collega’s of dat ze zich aanhoudend niet gehoord voelen waardoor hun medewerkerstevredenheid keldert. Hoe maken we van tevreden Kim’s, bevlogen Sophie’s? Dat is de lucratieve vraag waar jij als HR directeur of team manager een oplossing voor zou moeten zoeken.

De kracht van amplitie

Bij 2DAYSMOOD geloven we in de kracht van amplitie. Dit begrip is afkomstig van het Latijnse woord ‘amplio’ en betekent versterken, vergroten en vermeerderen. Amplitie is niet alleen gericht op het behandelen (curatie) of voorkomen (preventie) van de negatieve gevolgen van werkstress en ontevredenheid. Amplitie richt zich juist op werkgerelateerde interventies die positieve toestanden en emoties bij medewerkers kunnen bevorderen. Hierbij is het jouw taak als HR of team manager om in de basis een positieve werkomgeving te creëren. De medewerker kan vervolgens zelf zorgen voor een goede balans tussen stress, ontevredenheid, tevredenheid en bevlogenheid. (Een beetje stress is soms welkom, dat zorgt in een korte periode voor meer focus en hogere productiviteit.) Door een positieve werkbeleving te realiseren zullen interventies op basis van behandelen en voorkomen minder nodig zijn en bespaar je kosten.

Focus op positieve emoties

Bij amplitie zullen werkgerelateerde interventies niet alleen gericht zijn op werknemers met klachten door burn-out- of stress, maar juist op de tevredenheid van alle medewerkers. De reikwijdte van deze positieve benadering is daarmee veel groter. Immers, in potentie kunnen alle medewerkers, van ontevreden, tevreden tot bevlogen, baat hebben bij een dergelijke positieve, op verbetering gerichte benadering (Ouweneel, Schaufeli en Le Blanc, 2009). Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van sociale relaties en optimisme op de werkvloer. Dit kan door meer in te zetten op oprechte openheid, vriendelijkheid, feedback, dankbaarheid of erkenning.

Emoties en medewerkerstevredenheid meten

Herken jij de Tessa’s, Kim’s en Sophie’s in jouw organisaties, of op jouw afdeling? Wil jij ook van je tevreden medewerkers bevlogen medewerkers maken? Met de wekelijkse 15 seconden survey van 2DAYSMOOD krijg jij continu inzicht in de emoties en betrokkenheid van jouw medewerkers. Je kunt hiermee onderzoeken waar die kansrijke tevreden groep zit en welke onderwerpen van invloed zijn op medewerkerstevredenheid en bevlogenheid. Na het implementeren van je nieuwe positieve focus kun je vervolgens het effect van je interventies monitoren!