De meeste mensen ervaren dagelijks lichte stress op het werk (57% van de mannen en 47% van de vrouwen). Daar hoeft niet altijd wat mis mee te zijn!

Lichte werkstress kan zelfs positieve effecten hebben, zoals die energieboost die je kort voor een deadline krijgt. Wel is het essentieel dat deze werkstress niet extreem hoog of iedere dag aanwezig is in je organisatie. Dan lopen je medewerkers risico op burn-outs, ziekteverzuim en andere werkgerelateerde psychische klachten zoals slaapproblemen!

Tijdens de week van werkstress willen we jou als directeur, HR of teamleider helpen om beter met werkstress in je team(s) om te gaan. En wel op 3 manieren:

  1. Meer openheid creëren over stress en emoties op het werk
  2. Stressgerelateerde klachten voorkomen door continu inzicht
  3. Werkstress bestrijden met werkplezier

Onderzocht: werkstress bespreekbaar maken is nodig!

Evelien Brouwers, bijzonder hoogleraar gedragswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, doet onderzoek naar burn-outs en stress. Zij belicht deze week ook het belang van het bespreekbaar maken van stress op de werkvloer: “Wat mij betreft kunnen we wel een week van de bespreekbaarheid gebruiken.” In haar onderzoek vond zij namelijk een opvallende tegenstelling.

“Leidinggevenden vinden het vaak lastig om met werknemers over stress te praten, al helemaal over psychische problemen. Werknemers vinden het echter wel de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden om het initiatief te nemen in gesprekken over werkstress.

Intussen vinden werknemers het zelf moeilijk om over werkstress te beginnen, omdat zij bang zijn voor de negatieve gevolgen van zo’n gesprek. Leidinggevenden geven hierbij terecht aan dat zij hun werknemers niet kunnen helpen als zij niet aangeven wat zij nodig hebben.”

Bron: Metro, 11-11-2019

Meer kennisartikelen of informatie over 2DAYSMOOD?

17/02/2020
3 min leestijd

Bedrijf overnemen? Meet de medewerkerstevredenheid voordat je tekent!

Wat zou je als bestuurder, investeerder of aandeelhouder kunnen leren van de visie op medewerkerstev...

Lees meer

Door: Mare Derks

13/02/2020
2 min leestijd

Quickscan: wat zijn de Drijfveren van Werkgeluk in jouw team?

Quickscan om te starten met werkgeluk in je team! Als teamleider, HR manager of CEO ben je een van ...

Lees meer

Door: Mare Derks

23/01/2020
5 min leestijd

Gemeente Alphen aan den Rijn maakt van werkgeluk een organisatiedoel

Hoe gemeente Alphen aan den Rijn werkgeluk vergroot op basis van data Steeds meer innovatieve organ...

Lees meer

Door: Mare Derks

Share This