2DAYSMOOD

Bevlogenheid monitor werkend Nederland: elke maand cijfers en trends

Bevlogenheid-tevredenheid-monitor-Nederland-2DAYSMOOD

Door: Mare Derks | februari 4, 2021

Welkom op deze maandelijkse blog over bevlogenheid in Nederland. Wij zijn 2DAYSMOOD, aanjager van werkgeluk en winnende organisatieculturen, en expert in het MTO 3.0: het medewerkerstevredenheidsonderzoek, maar dan sneller, simpeler en altijd relevante inzichten!

Wekelijks verzamelen wij via meer dan 4000 enquêtes, data over bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van medewerkers en managers, in diverse organisaties uit 20 verschillende sectoren. Deelnemende organisaties kunnen hun eigen data in real-time inzien. Wij bundelen de anonieme data elke maand en schetsen een representatief trendbeeld van werkend Nederland. Daarnaast gaan we dieper in op een specifiek thema, zoals een van de drijfveren van werkgeluk.

Meet jouw team of organisatie ook het niveau van stress en bevlogenheid (met 2DAYSMOOD)? Of wordt er werkgeluk onderzoek gedaan i.v.m. thuiswerken?

Gebruik onze grafieken dan als benchmark!

Hier zijn enkele richtlijnen
 1. Het meten van o.a. bevlogenheid gaat via 8 gevalideerde emoties, verdeeld over de assen energie en plezier. Emoties die zowel plezierig als energierijk zijn, (vrolijk of enthousiast) horen tot bevlogenheid. En dat is een bron van innovatie en creativiteit.
 2. Als energie afneemt maar de plezierige stemming blijft, krijg je tevredenheid. Dat leidt in het werk en gedrag vaak tot stabiliteit en productiviteit.
 3. Met deze inzichten maken we de formule: Bevlogenheid + Tevredenheid = Werkgeluk = Succesvollere Organisatie.
 4. Een streven voor een winstgevend niveau van werkgeluk, is dat stemmingen idealiter 75% positief en 25% negatief zijn. In die 3:1 balans functioneren teams het beste!
 5. Dit wordt bedreigd als stress (gefrustreerd of gespannen) en/of ontevredenheid (moe of somber) langdurig optreden. Let dus op de ontwikkeling van trends! In het ergste geval leidt dit tot uitval of weglopen van medewerkers.
 6. Een korte stressperiode, waarna genoeg herstel kan optreden, is niet erg en zelfs behulpzaam bij deadlines. Denk aan een gemiddeld stressniveau van max. 20%.
 7. Hopelijk bieden deze richtlijnen inzicht, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je je eigen interne benchmark maakt en van daaruit positieve verandering brengt.
 8. Wij kunnen daarbij helpen met een gratis quickscan!

Bevlogenheid cijfers januari 2021

Stress-tevredenheid-bevlogenheid-tijdens-coronacrisis-jan2020-jan2021-2DAYSMOOD

In januari 2021 zien we dat medewerkers zich tijdens werk als volgt voelen: 32% tevreden, 25% bevlogen, 23% ontevreden en 20% gestrest. Dat is een score die organisaties kwetsbaar maakt. Vergeleken met onze benchmark richtlijnen en januari 2020 (pre-corona), ervaren we 12% méér negatieve emoties. We zitten zelfs bijna op een 50/50 verdeling van positieve en negatieve stemmingen. Zo hoort een werkweek er niet uit te zien, toch?

Wat meer zorgen baart is het feit dat de negatieve stemmingen al zo langdurig hoog zijn. Door de coronacrisis (en het thuiswerken) ervaart 3 op de 10 Nederlanders gevoelens van eenzaamheid, onder jongeren is die verhouding zelfs toegenomen naar 5 op de 10. (Bron: Op1, 3 feb 2021)

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bespreekt dit in talkshow Op1 en zegt hierover: ''Eenzaamheid is heel erg gekoppeld aan stress, en chronische stress daar wordt je brein kwetsbaarder van. Je maakt namelijk veel cortisol aan, het stresshormoon. In de tijd heeft deze stof een negatieve impact op niet alleen je bloedvatenstelsel, maar ook een aantal hersengebieden die te maken hebben met bijvoorbeeld geheugen, goed kunnen plannen en je beloningsmechanisme."

Voor veel thuiswerkers zal dit laatste herkenbaar zijn, het gemis van die energie of kick die je krijgt na het succesvol behalen van taken of doelen. Het fijne gevoel van beloning is drastisch minder wanneer je stress ervaart of wanneer je het niet kunt delen met anderen (in je nabijheid).

Hoe gaan we dit nu verbeteren? De context kunnen we niet veranderen, dus iedereen in de organisatie moet zelf aan de slag. Haal de veerkracht zo nodig uit je tenen!

TIP: wellicht kunnen deze 3 trainbare soft skills daarbij helpen.

Uitgelicht: vitaliteit medewerkers en managers

Vitaliteit-meten-werknemers-Nederland-2020-2DAYSMOOD

Sinds de corona-uitbraak zien we dat medewerkers hun vitaliteit gemiddeld een 3,6 geven op een schaal van 5. In rapportcijfers een 7, 2, dus ruim voldoende. Opvallend is dat zij op de vraag ''Hoe belangrijk vind je een energiek gevoel voor je werkplezier?'' een 4,2 scoren. In de gewenste situatie is hun vitaliteit dus een rapportcijfer 8,4, niet ruim voldoende, maar (zeer) goed. Er is sprake van een mismatch, en dat betekent dat hier verbetering en meer werkplezier te behalen valt. De data tonen ook een verschil in vitaliteit aan tussen leidinggevenden en medewerkers. Het is goed om je hier als manager bewust van te zijn, hoe kun je een (nog beter) rolmodel zijn?

Diverse gemeenten in Nederland, zoals Oss, Moerdijk en Rotterdam, zijn al bezig met het meten en verbeteren van vitaliteit via de BRUIS meter. Dit is een samenwerking tussen 2DAYSMOOD en het A&O fonds Gemeenten. Een half jaar lang mogen gemeenten (of teams), de BRUIS meter kosteloos inzetten. Vraag de BRUIS meter hier aan.

Wat is vitaliteit? Waarom is het belangrijk?

Vitaliteit is voor medewerkers een bepalende factor voor betrokkenheid en bevlogenheid. Zéker in tijden van de crisis en sociale afstand weegt deze factor extra zwaar. Door vitaliteit zijn medewerkers namelijk in staat en bereid om te werken onder hoge werkdruk of in stressvolle, onzekere situaties. Het is een intrinsieke energiebron die positief beïnvloed kan worden door o.a. een gezonde leefstijl en werkomgeving, zingeving en ondersteuning vanuit sociale (werk)relaties.

Vitaliteit behoort tot de 15 drijfveren in het Employee Happiness Model®.

Tot volgende maand voor meer data en inzichten!

Bevlogenheid-Stress-realtime-monitor-2DAYSMOOD-smartphone-NL

80%

minder burn-outs

66%

minder verzuim

59%

minder verloop

50%

meer motivatie
Stemming-emoties-monitor-app-2DAYSMOOD-smartphone-NL

300%

meer innovatie

180%

meer energie

45%

hogere productiviteit

37%

meer sales succes

Waarom 2DAYSMOOD

Betrokken medewerkers leveren de beste resultaten

Wanneer medewerkers zich betrokken en gelukkig voelen zijn de positieve effecten aanzienlijk! Van stijgende energie en productiviteit tot dalend verzuim en verloop. Maar hoe stem je jouw werkklimaat af op wat teams nodig hebben?

2DAYSMOOD onderzocht i.s.m. Universiteit Utrecht welke factoren bepalend zijn voor werkgeluk en betrokkenheid. Bijvoorbeeld leiderschapwaardering of werk-privé balans. Ze zijn onderdeel van onze aanpak ‘van data naar daden’. Zo krijg je via simpele metingen meer grip op de stemming van medewerkers, en de risico’s en sterktes van je cultuur!

Wetenschap als basis

Werkgeluk als winst

Gratis quickscan en advies

Wil jij werkgeluk in je team of organisatie verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress en tevredenheid in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de sterktes en risico’s van je werkklimaat te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

 • Onze expertise, ervaring en energie!
 • Data uit jouw teams (via een quickscan)
 1. Laat je gegevens achter voor telefonisch contact
 2. We bespreken jouw vraagstuk en passend advies
 3. We geven een live demo en startvoorstel

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Richard-van-der-Horst-2DAYSMOOD-xs

Richard van der Horst

info@2daysmood.nl

+31(0) 85 303 6879

App Richard

Try for free NL

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.