2DAYSMOOD

We spreken Hans de Man, sinds 2010 oprichter en CEO van Soltegro. Naarmate Soltegro de afgelopen jaren groeide, kreeg hij steeds minder inzicht in de tevredenheid van zijn werknemers. Hij besloot het motto van zijn bedrijf te volgen: Simplify Complexity.

‘Het mooie vind ik dat je met zo’n continue meting kunt inzoomen op bepaalde zaken, je kunt direct reageren als je iets waarneemt. Alleen al het tonen van interesse heeft al ontzettend veel impact.’

Allereerst, hoe kom je aan dat fantastische motto?

“Dat heeft twee redenen. Soltegro is ten eerste gespecialiseerd in complexe systemen. We leveren bijvoorbeeld energie- en hoogspanningssystemen, en werken aan tunnelsystemen en waterkeringen. Essentiële maar complexe zaken voor de samenleving dus. Het is ontzettend belangrijk dat we de problemen rond deze essentiële systemen zo innovatief, betrouwbaar en eenvoudig mogelijk oplossen.

“Daarnaast vind ik dat samenwerken vooral niet te ingewikkeld moet zijn. Het is belangrijk om gewoon lekker straight forward te werk te gaan. Dat is ook waarom ik ons medewerkerstevredenheidsonderzoek flink wilde verbeteren.”

Hoe was het meten van medewerkerstevredenheid dan geregeld?

“Nou, in de beginfase van Soltegro probeerden we het zo laagdrempelig mogelijk te houden. Dus we hielden vooral informele één-op-één-gesprekken. We waren toen ook nog wat kleiner, dus dat kon gewoon. Eigenlijk wisten we over het algemeen wel wat er speelde. Maar na verloop van tijd groeiden we en werden we te groot voor die methode. Toen zijn we overgestapt op de traditionele manier van meten, het jaarlijkse MTO dus. En ja, zo kregen alle medewerkers eens per jaar een enorme lijst met veertig vragen te verwerken.

“Eigenlijk – dat moet ik toegeven – was ik er toen al op tegen. In het verleden heb ik als medewerker al vaker zo’n lijst ingevuld. Mijn ervaring is dat de meeste mensen enorm opzien tegen een jaarlijks MTO. Mensen denken vaak op een vrijdagmiddag, ‘shit… ik moet die lijst nog invullen’. En als ze bij vraag 40 zijn dan is de lol er allang af en vullen de meesten maar wat in. Het resultaat was dat die onderzoeken een heel vertekend beeld gaven van de sfeer op de werkvloer. Het zijn bovendien ook nog eens momentopnames. Daarom zijn we er op een gegeven moment maar weer mee gestopt. We hadden er eigenlijk helemaal niets aan.”

En nu gebruik je onze continue meetmethode.

“Ja, fantastisch. Ook het team is tevreden: per week vult gemiddeld 75 tot 90 procent van de medewerkers de survey in. Het is laagdrempelig, mensen hoeven niet meer stil te staan bij grote metingen. Eigenlijk precies zoals in de beginfase, toen we één-op-één-gesprekken voerden.”

“Het mooie vind ik dat je met zo’n continue meting kunt inzoomen op bepaalde zaken, als dat nodig is; je kunt specifieke vragen stellen. Je kunt bijvoorbeeld direct reageren als je iets waarneemt. Je hoeft het dan niet een per se op te lossen, maar alleen al het tonen van interesse heeft natuurlijk ontzettend veel impact.”

“We hebben laatst ook nog een update gekregen. Eerst werd de wekelijkse meting op hetzelfde moment verstuurd, en werd het een soort gewoonte voor onze medewerkers. Het risico op een vertekend beeld is op die manier wat groter. Sinds kort krijgt iedereen de mail voor de wekelijkse meting dus op willekeurige momenten van de dag. Ook dat is super goed en adequaat geregeld.”

En, heb je een succesvol jaar achter de rug wat betreft werkgeluk?

“Ten opzichte van de nulmeting hebben we zelfs een fantastisch jaar achter de rug. Onze eNPS (employee Net Promotor Score) is bijvoorbeeld gestegen van 16 naar 35. Dat vind ik een enorm compliment. Het betekent dat steeds meer van onze medewerkers betrokken ambassadeurs worden van Soltegro.”

“Bovendien is het geluksniveau het afgelopen half jaar gestegen van 72 naar 77 procent, ondanks de winterperiode!”

Kun je hier wat dieper op ingaan, hoe kom je aan die mooie cijfers?

“In juni 2018 zijn we begonnen met een nulmeting om inzicht te krijgen in de 15 drijfveren van betrokkenheid. Daarna volgde een verdiepende survey op basis van de uitslagen van de nulmeting. Alle resultaten hebben we vervolgens uitvoerig besproken binnen ons MT en teruggekoppeld naar onze medewerkers. Zo zijn we bijvoorbeeld tot een top 3 actiepunten gekomen om de werk-privé balans te verbeteren, want uit de verdiepende survey bleek die beter te kunnen.”

“Na een half jaar volgde er nog een bredere meting. Daardoor hebben we ons kunnen richten op meer leer- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen het MT, want daaraan was behoefte ontstaan. We hadden hier al budget voor beschikbaar, maar er werd nog geen gebruik van gemaakt omdat we niet op de hoogte waren van de wens. Nog steeds houden we ieder kwartaal een bredere meting om op de hoogte te blijven van wat er speelt.”

Hoe sluit het motto van Soltegro eigenlijk aan bij jouw visie op werkgeluk en betrokkenheid?

“Nou, die visie gaat niet zo diep, hoor. Mensen moeten vooral doen wat ze zelf leuk vinden. Ik weet nog goed toen mij werd gevraagd naar het businessplan voor Soltegro. Dat moeten we echt terug naar 2010. Als ik ergens niet in geloof dan is het wel een businessplan. Je zet allemaal zaken op papier die je uiteindelijk toch niet gaat realiseren. Het enige wat ik in een businessplan wil is: iedere dag met een glimlach naar het werk. En ik denk dat we dat goed doen.”