2DAYSMOOD

Plezier in het algemeen is één van de krachtigste menselijke emoties. Mensen zijn van nature intrinsiek altijd op zoek naar plezier, en het kan zorgen voor krachtige connecties. Werkplezier stimuleren en verhogen is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je denkt… Denk eens aan deze mooie vergelijking: in een voetbalteam dat goed presteert is iedereen (plus de supporters) op zijn best. Succes stimuleert plezier. En andersom kan dat gevoel weer voor nieuwe successen zorgen. En dit kun je ook bereiken in jouw organisatie.

Als één iemand scoort, wint het hele team

Door het verhogen van werkplezier zorg je op nieuwe manieren voor verbinding tussen collega’s en laat je jouw hele team weer winnen. Daar heb je binnen je team deze flow voor nodig:

1. Harmonie

Ieder team, of het nou bij voetbal of in een organisatie is, heeft harmonie nodig. Dit betekent dat ieder lid van het team specifieke kwaliteiten of kennis heeft die je op de best mogelijke manier moet gaan benutten. Als ieder lid een eigen rol binnen het team heeft, ontstaat er synergie en harmonie. Dat is mooi om te zien!

2. Impact

Als je deze harmonie hebt bewerkstelligd, volgt de impact van dat harmonieuze team vanzelf. Als er weer een mooi doel wordt behaald, is het hele team hier enthousiast over.

3. Erkenning

Aan jou als manager of teamleider is het dan de taak om voor erkenning te zorgen. Niet alleen voor degene die de win binnenhaalde, maar ook voor degenen die dat mogelijk hebben gemaakt. Als één iemand in het team scoort, wint iedereen.

Hoe verhoog je het werkplezier?

Zie je in jouw organisatie dat de werkgeluk-trend nog wel een extra zetje kan gebruiken? Dan is het verhogen van werkplezier één van de beste aspecten om wat focus op te zetten. Als medewerkers werkplezier ervaren werken ze harder, blijven ze langer bij de organisatie en geven ze meer om de organisatie. Dat is niet alleen voor je medewerkers zelf belangrijk, maar heeft ook voor jouw organisatie veel positieve bij-effecten.

Welke factoren beïnvloeden werkplezier, en hoe kun je zelf zorgen dat je medewerkers een boost krijgen? Interesse in het werk is één ding, maar dat zegt lang niet alles. Er zijn namelijk nog veel meer onderliggende drijfveren waarmee werkplezier binnen je team verhogen een eitje wordt.

1. Definieer kernwaarden

Wat zijn de kernwaarden van jouw team of organisatie? Zijn je medewerkers daarvan op de hoogte en herkennen ze zichzelf in die waarden? Het is belangrijk om een cultuur te creëren en behouden waar iedereen zich goed bij voelt. Medewerkers zullen zich dan sneller thuis gaan voelen binnen het team.

Stel dus samen met je team een aantal kernwaarden op die voor jullie belangrijk zijn. Denk aan:

  • Wij zijn eerlijk en open
  • Wij staan voor duurzaamheid
  • We hebben vertrouwen in elkaar

Wat laat je hiermee zien? Dat werk niet om het individu draait, maar om het grotere geheel. Hiermee verhoog je de teamspirit en dus ook het werkplezier.

2. Ontspanning op werk

Werk moet leuk zijn, maar er moet ook genoeg mogelijkheid zijn voor ontspanning tussendoor. Bij 2DAYSMOOD houden we bijvoorbeeld van pingpongwedstrijdjes in de pauze en doen we één keer per maand online quizzen of escape games. Het hebben van momentjes waarin medewerkers los kunnen laten verhoogt de energie voor het werk dat daarna komt.

Of dat nou bij thuiswerken is of op kantoor – zorg ervoor dat er een plekje is om even te kunnen ontspannen. Maak bijvoorbeeld een Zoomlink aan waarin altijd even gekletst kan worden. Of zet op kantoor een pingpongtafel neer! 😊

3. Persoonlijke ontwikkeling

10 jaar lang hetzelfde werk doen, zou je het zelf kunnen? Waarschijnlijk niet (tenzij je gek bent op wat je doet). Werk houd je leuk door het uitdagend te maken. Daarbij komt persoonlijke ontwikkeling om de hoek kijken. Bied je medewerkers genoeg mogelijkheden om nieuwe projecten op te pakken waarbij ze een andere kant van hun kennis kunnen ontdekken of ontwikkelen. Vaak bereik je hier zelfs meer mee bij werkplezier dan het verhogen van het loon!

Stel je medewerkers eens deze vragen:

  • Haal jij alles uit jezelf? Is dat belangrijk voor je? Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe leer jij op de werkvloer/in je dagelijkse werk? Geef eens een voorbeeld.
  • Wat is jouw grootste talent? Kun je dat voldoende toepassen in je werk? Licht eens toe.
  • Zou je graag een volgende stap in je carrière willen maken? Zijn er voor jou nu doorgroeimogelijkheden? Welke dan?

4. Focus op energiegevers

Plezier hebben in je werk geeft vaak energie. Maar andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Als je energiek aan het werk bent, kun je daarmee werkplezier verhogen. Zorg dus dat iedere medewerker voor zichzelf duidelijk heeft wat voor hem/haar energie geeft.

Hiervoor kun je je medewerkers met deze vragen stimuleren:

  • Wat brengt een lach op jouw gezicht als het gaat om jouw werk?
  • Vind je je werk leuk? Licht eens toe.
  • Wat betekent je werk voor jou?
  • Wat vind jij de mooiste uitdaging in je werk?
  • Waar krijg jij positieve gevoelens van?

Blijf de positieve trend meten

Als je de bovenstaande tips toepast in jouw team of organisatie, zul je waarschijnlijk een positieve trend gaan zien wat betreft het werkplezier. En nu moet je die nog vasthouden! Door regelmatig en kort-cyclisch te meten weet je of je nog steeds op de goede weg zit of dat je op sommige momenten wat moet bijsturen. En daarbij geef je je medewerkers de kans om continu feedback te geven en mee te denken over het proces. Ook die betrokkenheid heeft een positief effect op werkplezier!

Werkplezier verhogen als prioriteit

De boodschap is duidelijk: werkplezier verhogen moet prioriteit krijgen in je organisatie. Niet alleen voor het presteren van je team of organisatie, maar ook voor het welzijn van je medewerkers. Want wie gaat er nou niet graag met plezier naar zijn werk? Dat gun je natuurlijk iedereen.

Wil je meer weten over werkplezier verhogen? Kijk dan hier en start met meten met de 15-seconden enquête van 2DAYSMOOD. Snel, simpel en leuk!

robin gerritsen, 2daysmood
jeannette kool, 2daysmood
jeroen kuiper, 2daysmood
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD
rianne klemann, 2daysmood
jan herman, 2daysmood
emma sluman, 2daysmood
simon klopt, 2daysmood
ina haverhals, 2daysmood
inge beckers, 2daysmood

Tevreden medewerkers en tevreden klanten

Deze (HR) managers gebruiken 2DAYSMOOD en maken echt impact!

Hoe? Onze meetmethode is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

jan herman, 2daysmood

Jan-Herman Hanskamp

HR directeur, Rotra Groep
”2DAYSMOOD is echt waardevol. Je kunt namelijk continu inzicht krijgen in je bedrijfscultuur, doelgericht feedback ophalen en trends inzien.”
emma sluman, 2daysmood

Emma Sluman

Projectleider duurzame inzetbaarheid, ProRail
“Nu we 2DAYSMOOD wekelijks inzetten, krijgen we meer grip op onze cultuur. Zoals de beleving van werkdruk en drijfveren van medewerkers.”
Rita-Blankenberg-Alphen-aan-den-Rijn-referentie-2DAYSMOOD

Rita Blankenberg

HR Business Partner Digital, Gemeente Alphen a/d Rijn
“De look en feel is happy en de data is bruikbaar, zoals de continue feedback en uitsplitsing in teams. Kortom, je kunt gericht verbeteren.”
robin gerritsen, 2daysmood

Robin Gerritsen

Directeur Recruitment, Tempo-Team (Randstad)
“Ten eerste is het aantal gelukkige werknemers is in 5 maanden gestegen van 66% naar 80%. Ten tweede blijven we een positieve trend zien!”

Innovatieve Organisaties
Werken met 2DAYSMOOD

4,4 reviews
circle-section

Neem contact op voor gratis advies, een demo of quickscan!

Altijd het medewerkersonderzoek dat bij je past.

Wil jij werkgeluk in je teams verhogen? Feedback verzamelen over een specifiek onderwerp? Stress in real-time monitoren? Of heb je een nulmeting nodig om de drijfveren van je cultuur te bepalen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke uitdaging en geven je:

  • Onze expertise, ervaring en energie!
  • Een demo van de tool
  • Advies over toepassing in jouw organisatie
  • Mogelijkheid om gratis uit te proberen

Vragen aan onze werkgeluk expert?

Martin Meulenkamp

[email protected]

+31(0)30 227 1925

Mail Martin