2DAYSMOOD

‘Geluk is een manier van leven, daarover gaat leiderschap’

customer happiness institute, 2daysmood

Door: Selma Fehrmann | april 23, 2019

Werkgeluk is niet meer het stoffige onderwerp van een paar jaar geleden. Invloedrijke onderzoeken tonen de positieve impact die gelukkige medewerkers hebben op de prestaties van organisaties. 2DAYSMOOD spreekt met Marvin Deitz, professor aan het Rochester Institute of Technology en oprichter van het Customer Happiness Institute.

Als marketingexpert heeft Marvin Deitz diverse leidende functies bekleed in internationale miljardenbedrijven. Daarnaast doceert hij als professor in het Masterprogramma Service Leadership Innovation op verschillende internationale campussen van het Rochester Institute of Technology (RIT). Bij het RIT Dubai is hij bovendien de allereerste directeur van het Corporate/Customer Happiness Certification program van de Verenigde Arabische Emiraten.

Sinds kort is hij partner van 2DAYSMOOD.

“Een afdeling, een team of gehele organisatie moet worden gezien als een levend systeem dat bestaat uit vele individuen. Die willen zich allemaal gelukkig voelen en alles wat bij dat gevoel hoort. Leiders moeten een bevorderende omgeving creëren voor dit systeem, zodat alles en iedereen erin kan floreren.”

Met zo’n vakgebied moet u zich wel iedere dag gelukkig voelen op uw werk.

“Ik voel me euforisch en onmeetbaar gelukkig, haha!”

Veel organisaties zien ‘werkgeluk’ nog steeds als een wollig onderwerp. Wat zou u deze organisaties willen vertellen?

“We moeten leren begrijpen dat persoonlijk geluk invloed heeft op heel veel verschillende fronten, denk bijvoorbeeld aan gezondheid, relaties, energie of productiviteit. Een organisatie is precies zoals wij mensen zelf, maar dan bestaande uit tal van verschillende individuen. Als werknemers binnen de organisatie ongelukkig zijn, is de organisatie in het algemeen ongelukkig, wat de gezondheid, energie en productiviteit van de hele organisatie zal beïnvloeden. Iedereen verdient het om op alle gebieden van zijn leven gelukkig te zijn en werken is niet anders, want daar brengen we een derde van onze dag door.”

De wetenschap bewijst de relatie tussen gelukkige en tevreden medewerkers en organisatorisch succes en klantgeluk. Steeds meer organisaties zien dit. Welke trends verwacht u op dit gebied?

“Ik zie de volgende 3 trends:

  1. Meer focus vanuit HR op het geluk van medewerkers buiten werktijden
  2. KPI’s die de correlatie tussen medewerkerstevredenheid en klantgeluk verbinden met sales en winst.
  3. Dagelijkse meetmethoden van geluk die onderdeel zijn van businesstransacties, maar ook snel en zonder aannames zijn.”

U bent dus ook de oprichter van het Customer Happiness Institute. Waarom heeft u deze organisatie eigenlijk opgericht?

“Acht jaar lang was ik de eigenaar van marketingbedrijf Hospitality Connections, maar toen hebben we het dus gerebrand naar het Customer Happiness Institute. Door de herpositionering lukt het ons beter om bedrijven te helpen om gelukkige klanten te creëren; zo richten we ons op marketingdiensten op basis van klantgerichtheid, en op waardevolle en duurzame customer experience.”

Drijfveren voor medewerkersgeluk zoals leiderschap en waardering zijn belangrijke factoren voor betrokkenheid op de werkvloer. Wanneer was de laatste keer dat u iemand een compliment gaf? En wanneer trad jij op als een betrokken leider voor jouw team?

“Iemand aanmoedigen, dankbaar zijn of een glimlach of een compliment geven aan verkopers, klanten, medewerkers, familie en vrienden moet een dagelijkse standaard zijn. Ik spreek dagelijks met mijn mensen en probeer altijd een positieve en betrokken invloed te hebben op iedereen die ik tegen kom. Het hoort ook niet een ‘alleen op werk-concept’ te zijn, en dat zou je als leider ongeacht plaats en tijd moeten uitstralen. Geluk is een manier van leven, daar gaat leiderschap over!”

“Dit is de reden waarom ik partner van 2DAYSMOOD ben geworden, omdat onze waarden op één lijn liggen en ik wil de Verenigde Staten helpen om een ​​gelukkiger werkplek te worden. Er bestaat een heel sterke relatie tussen werknemersgeluk en klantgeluk. En ik heb eerlijk gezegd niet vaak zo’n professionele en innovatieve tool gezien die werkgeluk en medewerkersbetrokkenheid in realtime kan meten. De Amerikaanse markt is nog onaangeroerd en timing is alles, die timing is nu.”

Tot slot: wat is uw tip voor een gelukkige werkdag?

Geniet van zo veel mogelijk. Leef in het moment!”

Geïnteresseerd in het werk van Marvin Deitz? Bezoek de website van het Customer Happiness Institute voor meer informatie.