2DAYSMOOD

Hallo Leidinggevende!

Heb je nieuwe dromen, nieuwe doelen en nieuwe plannen die je wilt bereiken met je team dit jaar? Het geluk van je medewerkers zal hierbij een belangrijke rol spelen. Wist je dat gelukkige medewerkers 180% meer energie hebben, 300% meer innovatief zijn en 50% gemotiveerder zijn om hun doelen te bereiken? Als je 2018 tot een succesvol jaar wilt maken, is het vanaf nu tijd om je te concentreren op het geluk van je werknemers!

 

  1. Zeg vaker ‘Dankjewel’

Talrijke studies van de afgelopen jaren tonen aan dat waardering op het werk  de nummer 1 driver is voor een geluksgevoel op de werkvloer. We hebben het hier niet over waardering via bonusbetalingen of andere voordelen, maar waardering door middel van woorden. Maak het je doel in 2018 om aandacht te besteden aan goed geleverd werk en waardeer dit. Dit kan in een persoonlijk gesprek , tijdens uw wekelijkse teamvergadering of via een e-mail. Gewoon een simpele “dankjewel” zal je de stemming van je medewerkers positief beïnvloeden. Luister naar de meningen van uw medewerkers, waardeer meningen en neem ze mee bij beslissingen en doorvoeren van verbeteringen. Verwacht je nieuwe teamleden dit jaar? Draag er zorg voor dat je tijd met hen besteedt op hun eerste dag. Is er iemand die het team gaat verlaten in 2018? Bereid een dankjewel speech voor en zorg ervoor dat er een klein afscheidsfeestje georganiseerd wordt.

 

  1. Wees duidelijk over uw verwachtingen, maar stimuleer autonomie

Maak er een gewoonte van om je team regelmatig op de hoogte te stellen van de organisatiestrategie en komende veranderingen. Zorg ervoor dat je team altijd de link tussen persoonlijke, team-en organisatiedoelstellingen begrijpt. Inzicht in hoe je persoonlijke taak bijdraagt aan het algehele succes van de organisatie is een belangrijke driver van geluk op de werkvloer. Monitor de voortgang van de doelstellingen, maar probeer ook de vrijheid te geven zelf te beslissen hoe hun werk gedaan dient te worden. Het geven van autonomie aan je werknemers (eigen taken te prioriteren, verbeteringen aan te brengen en tijd voor henzelf vrij te maken) heeft een positief effect op betrokkenheid en werkgeluk.

 

  1. Toon oprechte interesse in je medewerkers

Beschik je over een overzicht van alle verjaardagen van je medewerkers? Weet je sinds wanneer zij bij de organisatie werken en wanneer zij hun dienstjubilieum hebben? Verzamel deze informatie via je HR-contactpersoon en verras je medewerkers op deze dagen met een persoonlijke felicitatie of een klein cadeautje. Neem verzoeken voor persoonlijke gesprekken met je medewerkers ernstig. Wees op tijd, schakel je mobiele telefoon uit en luister. Zorg ervoor dat je een idee hebt van de persoonlijke en/of familiale situatie van je medewerkers om begrip te kunnen tonen bij verzoeken voor time-off, flexibele werktijden, enz. Ben je van plan in 2018 gesprekken te voeren met je teamleden omtrent hun persoonlijke doelen? Laat je medewerkers hun doelen vooraf voorbereiden en deze met jou delen. Vraag hen actief hoe zij hun ontwikkeling binnen de organisatie willen zien. En nogmaals: Luister.