De meeste mensen op de wereld willen gelukkig zijn, maar veel factoren van geluk liggen buiten onze controle en worden bepaald door onze omgeving. Eén van die omgevingen is onze werkplek. We brengen er maar liefst een derde van ons leven door. Om écht te genieten van zoveel tijd op de werkvloer, moeten we in een positieve gemoedstoestand zijn.

Een groot deel van onze werkomgeving ligt in handen van de organisatie waar we voor werken. Als het leiderschap van de organisatie geen idee heeft hoe medewerkers zich op het werk voelen en wat hun stemming, betrokkenheid of welzijn drijft, kan het moeilijk zijn om veranderingen aan te brengen en een cultuur van werkgeluk te creëren. Dus waar te beginnen als werkgever?

In deze blog lees je welke personeelskosten je kunt voorkomen door gelukkige medewerkers.

Begin met luisteren en blijf luisteren

Werknemers die graag gelukkig en gezond willen zijn op het werk, hopen dat hun organisatie hier genoeg om geeft en regelmatig feedback vraagt. Het continu meten van stemmingen op het werk en wat werknemers (de)motiveert op de werkvloer is beter dan alleen een jaarlijkse steekproef (functioneringsgesprekken of een medewerkerstevredenheidsonderzoek). Onderzoek ondersteunt dit gevoel sterk.

Maar ook in de praktijk blijkt continue feedback managers in staat te stellen om onmiddellijk te reageren op HR problemen, om de impact van hun oplossingen te zien en om trends op de lange termijn te volgen. Dus waarom nemen we deze voorzorgsmaatregelen niet?

Feiten uit onderzoek

  • Een medewerker wiens stem wordt gehoord op de werkvloer, is 4,6 keer meer geneigd om zijn beste prestaties te leveren (Salesforce Research, 2017)
  • Volgens 92% van de werknemers is empathie belangrijk voor het behoud van werknemers (Businessolver, 2019)

Geluk brengt succes, neem het serieus

De afgelopen 20 jaar zijn er veel onderzoeken gedaan die de correlatie tussen gelukkige, betrokken werknemers en positieve financiële bedrijfsresultaten aantonen. Maar het is minstens zo belangrijk dat gelukkige werknemers zich ook vertalen in andere voordelen. Denk aan lager personeelsverloop, verhoogde innovatie, lager ziekteverzuim, minder burn-outs, betere klantervaring en een betere werkgeversreputatie.

Feiten uit onderzoek

  • Bedrijven met betrokken medewerkers halen 2,5 keer meer omzet in vergelijking met concurrenten met lage betrokkenheidsniveaus (Hay Group)
  • Organisaties met gelukkige en betrokken medewerkers laten een productiviteitstoename van 31% zien en een groei in het verkoopsucces van 37% (Shawn Achor, 2011)

Al deze onderzoeken lijken echter niet voldoende voor organisaties om zich meer te richten op werknemersgeluk en dit ook vaker dan eens per jaar te meten. Om écht te veranderen is vaak een dramatische gebeurtenis nodig, zoals belangrijke werknemers die aangeven te vertrekken of een burn-out krijgen, wanneer het eigenlijk te laat is.

Ongelukkige werknemers laten je achter (met kosten!)

Organisaties zullen zich inspannen om deze werknemers te vervangen. Hiervoor gebruiken ze tijd en middelen om werk over te dragen en mensen te werven, in te huren, te integreren en trainen. Om nog maar te zwijgen van de andere administratieve kosten en activiteiten die komen kijken bij personeelsverloop of langdurig ziekteverzuim.

Voorbeeld van personeelsverloopkosten

  • Onderzoek van SHRM suggereert dat vervangingskosten geassocieerd met personeelsverloop kunnen oplopen tot 50% – 60% van het jaarsalaris van een werknemer, met totale kosten variërend van 90% – 200%. Stel dat een werknemer 60.000 EUR per jaar verdient, dan kan het gemiddeld 30.000 – 45.000 EUR kosten om die werknemer te vervangen.

Voorbeeld van burn-out kosten

  • Laten we een voorbeeld nemen van een zorginstelling met 500 werknemers. In Nederland kampt 14,5% van de werknemers in de gezondheidszorg met burn-out symptomen. Dat zijn 72 werknemers in het voorbeeldbedrijf. De gemiddelde herstelperiode van een burn-out is 8 maanden en de gemiddelde ziekteverlofkosten zijn 244 EUR per werkdag. Dus als de kosten per maand 5.368 EUR zijn, kunnen de kosten met 72 werknemers oplopen tot 3.000.000 EUR.
  • En wat als we dit vanuit een besparingsperspectief bekijken? Gelukkige werknemers leiden tot 80% minder burn-outs. Dat vermindert het aantal werknemers met burn-out symptomen in het voorbeeldbedrijf tot 15. Ziekteverlofkosten zijn nu slechts 645.000 EUR per jaar. Als de werknemers in dit bedrijf gelukkig zijn, kan 2.355.000 EUR worden bespaard.

Denk voor een nog overtuigendere business case eens aan jouw eigen medewerkers en vervang de cijfers in de voorbeelden door cijfers of HR-statistieken van je eigen organisatie. Burn-out en verloop hebben een directe impact op de financiële resultaten en elke organisatie heeft hiermee te maken. Een lichte vermindering in het verloop of het aantal burn-outs kan organisaties miljoenen euro’s besparen!

Best practice: IT bedrijf behoudt talent door feedback loop

Bij 2DAYSMOOD helpen we organisaties over de hele wereld bij het vergroten van werkgeluk en het verminderen van personeelsverloop in een kort tijdsbestek. Organisaties gebruiken onze continue meetmethode en 15 seconden enquête om wekelijks contact te houden met hun medewerkers. Via de wekelijkse online enquête wordt anoniem feedback verzameld over de gemoedstoestand van werknemers en hun drijfveren van betrokkenheid. De opgehaalde data kan in realtime bekeken en ingezet worden om bewustzijn over de werksfeer te creëren. Met actuele feedback kunnen moeilijke gesprekken makkelijker gevoerd worden, en kunnen doelgerichte verbeteringsacties worden ondernomen!

Een IT-bedrijf in Nederland is begonnen met het gebruik van de continue meetmethode van 2DAYSMOOD. Door eenvoudige acties van leidinggevenden en het ontstaan van bewustzijn door de wekelijkse enquête en inzichten begonnen de resultaten al snel te verbeteren. Werknemers voelden zich sinds de eerste implementatieweek gesterkt omdat hen om feedback werd gevraagd over hoe zij zich iedere week op het werk voelden.

‘Dit resulteerde in een open dialoog over hoe het leiderschap het werkklimaat kon verbeteren. En dat deden ze!’

Naar aanleiding van het wekelijkse stemmingsrapport werden elke week afdelingsvergaderingen gehouden van 10 minuten waarin de resultaten voor zowel de afdeling als de organisatie werden besproken. Dit resulteerde in een open dialoog over hoe het leiderschap met bepaalde veranderingen het werkklimaat kon verbeteren. En dat deden ze!

Medewerkers begonnen de veranderingen te zien en voelen en beantwoordden hun enquêtes steeds positiever. Na een paar maanden werden positieve trends en resultaten zichtbaar in zowel de afdeling als de hele organisatie. Na twaalf maanden ontstond zelfs een collectief gevoel van organisatorische transformatie. Er werd meer gelachen in de hele organisatie en mensen ‘infecteerden’ elkaar met positieve energie.

‘De resultaten lieten zien dat het bedrijf hun verloop verminderde met 60% ten opzichte van het voorgaande jaar…’

Vervolgens was het tijd om het personeelsverloop te evalueren. Het verloop werd vergeleken met het voorgaande jaar en mogelijke besparingen door werkgeluk werden bekeken. De resultaten lieten zien dat het bedrijf hun verloop verminderde met 60% ten opzichte van het voorgaande jaar, resulterend in een besparing van 1,8 miljoen EUR!

Zoals je je wel kunt voorstellen, werd dit uitbundig gevierd in het hele bedrijf. Maar het ging niet alleen om de financiële besparingen. Aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen die zich belangrijk willen voelen en een verschil willen maken. Dankzij de investering in werkgeluk vond bij dit IT-bedrijf een transformatie plaats. Een win-win situatie voor alle leiders en medewerkers!

Meer kennisartikelen of informatie over 2DAYSMOOD?

07/07/2020
5 min leestijd

Werkgeluk voor en tijdens corona: cijfers uit de (thuis)werkomgeving!

PERSBERICHT Organisaties staan aan het begin van een grote uitdaging. De afgelopen maanden hebben...

Lees meer

Door: Mare Derks

06/07/2020
2 min leestijd

Werkgeluk Data Rapport: effecten van de coronacrisis op Medewerkers en Managers

HR managers en leidinggevenden staan aan het begin van een grote uitdaging. De afgelopen tijd hebben...

Lees meer

Door: Mare Derks

15/06/2020
7 min leestijd

Méér gesprekken en minder stress bij Gemeente Moerdijk

Vitaliteit op de werkvloer is hartstikke belangrijk, ook voor gemeenten. Maar hoe zet je het onderwe...

Lees meer

Door: Mare Derks

Share This