voor HR en Management

Wat is de eNPS?

De employee Net Promotor Score (eNPS) is een internationaal gevalideerde formule die uit één vraag bestaat. Op een schaal van 0-10 wordt aan medewerkers gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat zij Organisatie ‘X’ aanbevelen als een goede werknemer aan anderen. Antwoorden worden vervolgens gegroepeerd in drie groepen: detractors (score 0-6), passieven (score 7-8) en promotors (score 9-10). Door het percentage detractors af te trekken van het percentage promotors bereken je jouw eNPS. De score kan daardoor variëren van -100 tot 100.

De eNPS score geeft een indicatie in hoeverre jouw medewerkers ook ambassadeurs zijn. Je kunt het zien als een overkoepelende beoordeling van de interne gezondheid van je organisatie. Wil je weten of op de juiste route zit voor een positieve werk- en teamsfeer, dan zou je de score regelmatig moeten checken! Met de realtime meetmethode van 2DAYSMOOD kun je de eNPS herhaaldelijk meten en op alle niveaus in je organisatie actie ondernemen om de score te verhogen.

Benchmarken met de eNPS?

Ook extern is deze score van kritisch belang. Je reputatie als werkgever kan doorslaggevend zijn bij het aantrekken van nieuwe talenten, zeker tijdens de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Bedenk maar eens hoe vaak potentiële kandidaten door huidige werknemers worden getipt (of afgeraden!) om ergens aan de slag te gaan.

Doordat de score internationaal erkend en volgens dezelfde formule berekend wordt, kun je vergelijken met andere organisaties. Maar let op! Wij geloven dat deze externe benchmark niet altijd je beste raadgever is. Iedere branche en organisatie is uniek. Dus is het niet slimmer en relevanter om gewoon naar je eigen cultuur en mensen te kijken? Wat past er bij jullie organisatie DNA? Welke teams moeten jouw merkambassadeurs worden en wat kun je daarvoor doen?

Bovendien zien we ook dat de onderzoeken en benchmarkrapporten grote verschillen tonen. Uit het eNPS benchmarkrapport 2019 van AnalitiQs blijkt dat de gemiddelde eNPS in Nederland 42 is. Dit onderzoek werd gedaan onder 1200 werkenden in 8 verschillende branches. Eerder onderzoek van Integron uit 2018, vertelt ons een gemiddelde eNPS in Nederland van -4 (en in Europa -9). Hiervoor werden 4400 medewerkers uit 12 verschillende branches ondervraagd.

Lees ook deze blog van onze HR expert Martin Meulenkamp: Waarom je eNPS wél een KPI is maar géén externe benchmark.

‘Ook promotors kunnen je van waardevolle informatie voorzien. Welk positief verhaal vertellen zij tegen vrienden als het over werk gaat? Welke drijfveren vinden zij hun in werkomgeving?’

Vijf tips voor het verbeteren van je eNPS score

 

1. Maak er een KPI van

Om een stijgende lijn in de eNPS te bewerkstelligen, is het goed om er een doelstelling of KPI van te maken in je organisatie of team. Zo komt het cijfer regelmatig terug in je werkprocessen en zal het mede je strategie bepalen. Als je de eNPS bijvoorbeeld in je maandelijkse MT overleg bespreekt, kun je er ook een herhaaldelijke meting aan koppelen en de (positieve) ontwikkeling gaan monitoren. De ultieme doelstelling voor deze KPI? Het aantal detractors naar 0 krijgen!

2. Meet de eNPS score regelmatig

Werk actief aan de betrokkenheid en bevlogenheid van je medewerkers en houd door middel van de eNPS score in de gaten of er verbetering plaatsvindt. Wij raden je aan om maandelijks of per kwartaal de eNPS vraag aan medewerkers te stellen. Met de 15 seconden survey van 2DAYSMOOD meet je ook continu de stemming van je medewerkers. Deze anonieme data, en de eNPS data is te analyseren op organisatie, afdeling en teamniveau. Je kunt dus zien waar in je organisatie ontevredenheid of stress hoog blijft, of waar bevlogenheid stijgt.

3. Zoek de detractors en promotors

Om het probleem bij de bron aan te pakken zul je ook de werkvloer op moeten gaan. Met hulp van een meting kun je achterhalen waar jouw detractors en promotors zich bevinden. Ga met ze in gesprek! In teams waar veel detractors zijn, is extra aandacht, actie en feedback nodig. Als je al een idee hebt waar de pijnpunten zitten moet je hier juist dieper op ingaan. Mensen willen gehoord worden en wellicht kunnen zij zélf met laagdrempelige oplossingen komen. Maar ook promotors kunnen je van waardevolle informatie voorzien. Welk positief verhaal vertellen zij tegen vrienden als het over werk gaat? Welke drijfveren vinden zij in hun werkomgeving? Bij 2DAYSMOOD is het startpunt van een medewerkersonderzoek een nulmeting. Met de nulmeting maak je een eerste scan van je organisatie en teams op basis van stemmingen, drijfveren en de eNPS. Je ontdekt waar de probleemgebieden en succesfactoren zitten.

4. Laat collega’s ervaringen delen

Koppel teamleiders met een lage eNPS score aan teamleiders met een hoge eNPS score. Collega’s kunnen elkaar vaak het beste helpen, aangezien zij zich in de meest vergelijkbare werksituatie bevinden. Zorg ervoor dat jij als (HR) Manager óók weet wat de succesfactoren zijn in deze teams of afdelingen. Maar vergeet daarnaast de minder scorende teams niet. Bied hen de tools om de teamsfeer, medewerkersbetrokkenheid en eNPS aan te pakken.

5. Beloon je ambassadeurs

Geef een compliment of beloning aan de teams (en teamleiders) met veel promotors! Dit zijn de medewerkers die op feestjes en netwerkbijeenkomsten met trots zullen vertellen waar ze werken, en nieuwe talenten aan het bedrijf zullen introduceren. Kun je ook nog interne of externe communicatiekanalen inzetten om je bevlogen teams zichtbaarder te maken?

Meer advies over analysemogelijkheden en een verbeteringsaanpak voor je eNPS score? Plan een afspraak en live demo met onze Strategic Happiness Expert.

Meer kennisartikelen of informatie over 2DAYSMOOD?

[yikes-mailchimp form=”1″ submit=”Inschrijven nieuwsbrief”]

20/09/2020
4 min leestijd

Week van het werkgeluk: 3 must-reads van Strategic Happiness Experts

Deze week is het de internationale week van het werkgeluk 2020. Werkgeluk heeft dit jaar een andere ...

Lees meer

Door: Mare Derks

16/09/2020
6 min leestijd

Technologiebedrijf Aareon groeit met inzicht in werkgeluk en open communicatie

Als technologiebedrijf en belangrijke speler op de vastgoedmarkt omarmt Aareon graag innovatieve too...

Lees meer

Door: Mare Derks

07/09/2020
5 min leestijd

Agile werken: waarom kort-cyclisch meten zo belangrijk is

Vektis is dé business intelligence partner in de zorg en levert slimme processen en heldere inzicht...

Lees meer

Door: Robin van der Meulen

Share This