2DAYSMOOD

Als technologiebedrijf en belangrijke speler op de vastgoedmarkt omarmt Aareon graag innovatieve tools die de organisatie verder kunnen brengen. Zo ook op het gebied van organisatiecultuur en werkgeluk. Sinds 2019 maken zij gebruik van 2DAYSMOOD om continu inzicht te verkrijgen in werkgeluk, cultuur(verschillen) in afdelingen én het financiële voordeel van gelukkige medewerkers: Return on Happiness.

Aareon bestaat al meer dan 60 jaar en kent vooral in de afgelopen jaren sterke groei. “Als je overnames doet, gaat dat gepaard met onzekerheid,” zegt algemeen directeur Jeroen Kuiper. Daarom waren Jeroen en HR-manager Ria Feddema op zoek naar een manier om te meten hoe het met hun medewerkers gaat. Zo kwamen ze uit bij de oplossing van 2DAYSMOOD. “We waren op zoek naar hoe het nu écht zat bij onze medewerkers,” vertelt Jeroen. “Dit bedrijf gaat over onze mensen. Als die tevreden en gelukkig zijn, presteren ze beter.”

Van momentopname naar pulse

Met zo’n 280 medewerkers, verspreid over onder andere Amsterdam, Enschede, Amersfoort en het hoofdkantoor in Emmen, is het lastig om altijd de vinger aan de pols te blijven houden. Voordat Aareon gebruik maakte van 2DAYSMOOD, deden ze een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Maar deze momentopname gaf te weinig betrouwbare input voor concrete verbeteringen. Zo ontstond de behoefte aan een pulse-meting, een wekelijks of maandelijks terugkerende korte online enquête via e-mail of app. Stap 1: Hoe voel je je tijdens werk? Stap 2: Wat is de reden hiervoor? Of hoe tevreden ben je over thema x? Stap 3: Bedankt voor het invullen (inclusief een leuke cartoon of inspirerende quote!). “Het mooie van 2DAYSMOOD is dat je door de terugkerende snelle vragenlijst een trend kunt volgen. Zo houden we in de gaten  of we als organisatie goed bezig zijn,” zegt Jeroen.

Volgens Ria is er door deze feedback-cyclus meer contact ontstaan tussen leidinggevenden en medewerkers: “Als er ontevredenheid is, vinden leidinggevenden het soms eng om daarover te praten. Ze moeten dan antwoorden en oplossingen bieden. Maar het belangrijkste is juist dát erover gepraat wordt, want mensen voelen zich dan gehoord. Doordat ze nu regelmatig de resultaten van de enquête bespreken, is er een meer open communicatiesfeer ontstaan die ook bevorderlijk is voor de samenwerking. Het wekelijkse stemmingsrapport geeft teams hierbij een duwtje in de goede richting.”

Focus op prioriteiten per team

Toen ze vorig jaar zijn begonnen met een nulmeting, werd snel duidelijk dat er werk aan de winkel was. Het algemene imago van Aareon als werkgever, volgens de eigen medewerkers, werd matig beoordeeld. “Onze employee Net Promoter Score (eNPS) konden we nog flink verbeteren,” zegt Jeroen. Dat hing ook samen met de overnames. Ook konden ze met behulp van de heatmap zien waar ze meer focus op moesten leggen om snel positieve verandering te realiseren.

“Het mooie van deze tool is de flexibiliteit. Je kunt binnen verschillende locaties, afdelingen of teams, passende vragen stellen op de momenten dat het nodig is.”

Ria Feddema – HR-manager – Aareon

In de heatmap zijn alle vragenthema’s en teams naast elkaar gezet om eenvoudig te vergelijken. Met signaalkleuren zie je bovendien in één oogopslag waar de successen en prioriteiten zitten. “We keken naar welke aandachtspunten het grootst waren. Daar zijn we dan vijf weken met gerichtere enquêtes op in gegaan,” vertelt Ria. “Het mooie van deze tool is ook de flexibiliteit. Je kunt binnen verschillende locaties, afdelingen of teams passende vragen stellen op de momenten dat het nodig is,” gaat ze verder. Dit zorgde er ook voor dat leidinggevenden zelf konden bijhouden of de acties die ze namen effect hadden.

*De onderstaande afbeelding bevat fictieve data

Heatmap-werkgeluk-aareon-2daysmood

Werkgeluk stijgt in coronaperiode

Tijdens de coronaperiode moest iedereen onverwachte aanpassingen maken. Werkend Nederland kwam in een stressvolle periode terecht met veel onzekerheid. Dat was te zien in de algemene werkgeluk-cijfers. Ook bij Aareon moesten mensen veel meer thuis gaan werken, maar door de pulse-stemmingsmeting werd het werkplezier ook tijdens de coronaperiode automatisch bijgehouden. Zo bevestigden de trendlijnen in het dashboard een verrassende stijging in positieve stemmingen van medewerkers, terwijl stress en ontevredenheid daalden.

Dit komt volgens Jeroen doordat de communicatie vanuit het bedrijf sterk is geweest: “We kunnen ons gelukkig prijzen dat we financieel niet getroffen worden door de crisis. Daardoor konden we naar medewerkers meteen een signaal afgeven dat ze zich geen zorgen hoefden te maken.” Ook ontstond er een ‘we gaan er met z’n allen voor’-omgeving. De samenwerking en de waardering steeg. Dat is volgens Jeroen bepalend geweest voor het werkgeluk in deze periode.

Trend-stemming-aareon-2daysmood-werkplezier

Trend-geluk-aareon-2daysmood-werkdruk

Financieel voordeel via ‘Return on Happiness’

Aareon is een van de eerste bedrijven die gebruik heeft gemaakt van de nieuwste functie binnen 2DAYSMOOD: de ‘Return on Happiness’-module.

Jeroen-Kuiper-Aareon

“Financieel gedreven mensen willen de aanpak met 2DAYSMOOD terugzien in cijfers. Zo kun je ook de relatie zien tussen werkgeluk en uitstroom van medewerkers.”

Jeroen Kuiper – Algemeen directeur – Aareon

De ROH-module geeft inzicht in het effect van gelukkige medewerkers en een positief werkklimaat op Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) van de organisatie. Zo koppel je bijvoorbeeld personeelsverloop en verzuim aan de 2DAYSMOOD data om te ontdekken hoe die variabelen met elkaar zijn verbonden én welke kosten je kunt besparen.

Aareon ontdekte dit bijvoorbeeld in de coronaperiode: “Je ziet dat mensen gelukkig zijn, en dat ze zich daardoor ook minder ziek gaan melden,’’ zegt Jeroen. Hij begrijpt ook goed het belang van deze module voor (top)managers. “Financieel gedreven mensen willen de aanpak met 2DAYSMOOD graag kunnen terugzien in cijfers. Zo kun je ook de relatie zien tussen werkgeluk en (ongewenste) uitstroom van medewerkers. Als je je veranderaanpak hier op richt, kun je met behulp van de data en deze tool veel energie en kosten besparen. Als gevolg van een fijne, motiverende werksfeer natuurlijk!”

*De onderstaande afbeelding bevat fictieve data

Werkgeluk is geen doel, maar een resultaat

Bij Aareon hebben ze ervoor gekozen om van werkgeluk geen doel te maken. Het moet een gevolg zijn van een fijne werksfeer en cultuur, en dát is wat ze continu meten. “We kunnen in de heatmap goed zien of de verschillende factoren van werkgeluk op groen staan. Dat vinden we het allerbelangrijkste, en daar sturen we op. Zo houden we in de gaten of het goed gaat en waar we kunnen verbeteren,” zegt Ria. Jeroen voegt toe: “Als de data in het rood komt, en mensen veel last hebben van stress, ga je er als bedrijf ook last van hebben. Daar willen we dus vandaan blijven.”

Een blik op de toekomst: hybride werken bij Aareon?

Wat is dan nu de toekomst voor Aareon en hoe helpt 2DAYSMOOD daarbij? “Nu we in een nieuwe periode zitten, is het essentieel om op zoek te gaan naar het nieuwe normaal. We willen graag kijken waar medewerkers behoefte aan hebben met betrekking tot thuis- en op kantoor werken,” zegt Ria. “Daar willen we medewerkers over ondervragen, zodat we echt de discussie kunnen aangaan.” Gelukkig is er bij 2DAYSMOOD een enquête die zich daar perfect voor leent. Hiermee kunnen ze kijken naar wat medewerkers positief vinden aan thuiswerken, welke balans ze prettig vinden bij ‘hybride werken’ en wat ze nodig om gemotiveerd en productief te blijven.

Jeroen voegt afsluitend toe: “2DAYSMOOD is zo veel meer dan alleen een pulse-meting. Het is in feite een HR oplossing en Management tool samen. Je krijgt niet alleen waardevolle data, maar ook de interpretatie van die data wordt makkelijk en gestructureerd gepresenteerd. Met de heatmap en de groene en rode kleuren kun je goed zien wat aandacht nodig heeft. Dat helpt echt.”

Wil je meer weten over hoe je bijvoorbeeld werkgeluk, Return on Happiness of de eNPS in jouw organisatie meet met 2DAYSMOOD? Vraag hier een brochure of demo aan. 

Plan hier een demo om jouw Return on Happiness te berekenen!