2DAYSMOOD

Krista de Wolff is naast communicatiespecialiste ook werkgelukdeskundige. ‘Iedereen gelukkig aan het werk’ dat is haar missie! Door middel van trainingen, presentaties en workshops creëert Krista bewustwording voor dit onderwerp en helpt zij organisaties met strategische communicatie die bijdraagt aan werkgeluk en een positief werkklimaat. Ook wij vanuit 2daysmood vinden geluk op de werkvloer een uiterst interessant en belangrijk thema en daarom slaan wij samen met Krista op 8 maart de handen ineen en organiseren wij een exclusieve inspiratiesessie over werkgeluk, speciaal voor de HR managers van onze klanten.

Gelukkige medewerkers zijn gezonder, creatiever, productiever en zorgen samen voor een positief bedrijfsresultaat. Alle reden om hierin te investeren, maar hoe doe je dat goed? Wat maakt dat iemand zich gelukkig voelt op zijn werk, wat kun je als organisatie doen en hoe meet je of dat werkt? Legitieme vragen die Krista, 2daysmood en Kickwerkt op 8 maart zullen beantwoorden.

Graag stellen we u voor aan Krista!

Hoi Krista, leuk om in maart met je te mogen samenwerken. Voordat we beginnen stellen wij altijd graag een belangrijke vraag: Hoe voel jij je op je werk vandaag? ?

Goed, leuk dat je het vraagt. Met deze vraag kan ik meteen een paar misverstanden de wereld uit helpen want sommige mensen hebben bij werkgeluk het idee dat als je er aandacht voor hebt dat je dan nooit meer een off day hebt of mag hebben. Of dat je met al je collega’s de hele dag ballonnen naar elkaar gooit en in polonaise door kantoor gaat.

Ik vind het ook leuk dat wij gaan samenwerken in maart! Waar mijn werkgeluk in zit: ik ga heel goed op afwisseling en nieuwe dingen doen. Daarom past het ondernemerschap ook goed bij mij. Dat wij nu in maart samen de workshop organiseren past daar ook helemaal bij.

In 2016 heb jij besloten om naast je expertrol als communicatieadviseur, je tot werkgelukdeskundige te specialiseren. Waarom heb je deze keuze gemaakt?

Klopt, ik kwam voor mezelf op een punt dat ik dacht: ok, what’s next. Ik werkte al jaren als interim communicatieadviseur en merkte dat ik toe was aan een volgende stap. Ik realiseerde me al snel dat de projecten waar ik veel energie van kreeg, allemaal iets met het werkplezier van mensen te maken hadden. Ik besloot toen dat ik me daar met mijn werk volledig op wilde richten en heb ik me helemaal gespecialiseerd in het thema werkgeluk. Zo heb ik onder andere de opleiding Het Rendement van Geluk aan de Erasmus Universiteit gevolgd en heb ik bij Onno Hamburger zijn Gelukkig Werken methode voor (team)coaches geleerd.

Kan je in het kort vertellen wat je doet als werkgelukdeskundige?

Ik werk op het moment aan heel uiteenlopende dingen. Ik ben op het moment een traject aan het afronden bij een overheidsorganisatie die ik heb geholpen met hun interne klantgerichtheid te verbeteren. Ik geef onderwijs aan startende artsen en ik word regelmatig gevraagd om een workshop of inspiratiesessie te geven. Daarnaast wil ik dit jaar een boek schrijven. Nee, geschreven hebben. Dit heb ik nog niet eerder gedaan en ik merk nu al dat het lastig is om er tijd voor vrij te maken.  Dus ik ga uitvinden hoe dat het beste werkt voor mij, zodat hij er ook echt is eind van het jaar.

Wat is de grootste uitdaging die je hebt gehad of ziet omtrent het vergroten van werkgeluk in organisaties?

De grootste uitdaging is dat het nog een relatief nieuw thema is, waar je in een organisatie actief aan kunt werken. Het is grappig dat iedereen wel een associatie heeft bij werkgeluk, maar nog niet iedereen ziet er echt het belang van in om er actie op te ondernemen. Terwijl ook niemand voor òngelukkig werken is. Als je kijkt naar de burn out cijfers in Nederland, zie je dat er in organisaties nog een hoop te doen is!

Er is zeker een hoop te doen, de vraag voor managers is vaak waar te beginnen. Daarom brengen wij de inzichten in de betrokkenheid en het geluk van medewerkers voor managers vol continue in kaart om vervolgens de juiste actie te kunnen ondernemen. Nu zijn wij natuurlijk nieuwsgierig, wat is volgens jou een impactvolle, doch eenvoudig, actie die elke HR manager kan ondernemen om het werkgeluk in zijn/haar organisatie te vergroten?

Heel eerlijk, om te beginnen zorgen dat ze zelf gelukkig zijn. Ik zie bijvoorbeeld bij veel bedrijven (hr-) managers continue gestrest werken. Even stressen is niet erg, maar iemand moet ook ontspannen, zodat de stress weer kan ontladen. Werkgeluk heeft veel te maken met eigen leiderschap nemen en keuzes maken die goed voor je zijn. Als je dat zelf doet, ben je een inspiratie voor je team en kun je mensen in je omgeving oprecht motiveren en stimuleren om dat ook te doen.

Precies ‘Happiness is contagious (besmettelijk)’ zeggen wij ook altijd! Als je 5 jaar vooruit zou kunnen kijken, wat zie jij gebeuren op het gebied van werkgeluk in organisaties? Is het ‘slechts’ een hype of zie jij een positieve trend voor de aandacht voor dit thema?

Ik zie op het moment beide. Er zijn bedrijven die inspringen op de actualiteit en die mogelijk over 5 jaar een andere ‘hype’ volgen. Maar ik geloof ook in de duurzaamheid en dat het een positieve trend is die zich voortzet. Bedrijven die zich toeleggen op goed werkgeverschap hebben nu al een grote voorsprong. Zo is uit onderzoek van een erkend bureau gespecialiseerd in medewerkersbetrokkenheid gebleken dat de Beste Werkgevers 50% meer sollicitaties ontvangen. Als meer en meer bedrijven aandacht hebben voor werkgeluk en goed werkgeverschap, zouden mensen dan nog kiezen om te werken voor een organisatie waar dat niet zo is?

Bedankt voor je inzichten! Is er nog iets wat je graag met onze volgers zou willen delen?

Een tip voor iedereen, verdiep je in werkgeluk! Bezoek eens een workshop of een event, lees boeken of kijk youtube video’s. Zodra jij meer weet over het thema, kun je zelf ook actief positieve bijdrage leveren en ontstaat er een sneeuwbal effect.