2DAYSMOOD

Deze week is het de internationale week van het werkgeluk 2020. Werkgeluk heeft dit jaar een andere wending gekregen. Medewerkers moeten zichzelf opnieuw blijven uitvinden om te zorgen dat ze gemotiveerd, relevant, en gelukkig blijven in hun baan. En (HR) managers hebben de taak om ze hier zo veel mogelijk bij te helpen, ook al werken we op afstand!

Met oog op deze uitdagingen hebben de Strategic Happiness Experts van 2DAYSMOOD drie must-reads voor je uitgezocht waarmee jij werkgeluk in teams op een slimme manier kunt verhogen. We vatten 3 artikelen samen: Hoe creëer je synergie tussen technologie en mens in je organisatie? Zet emoties van medewerkers om in behoeften en verbeteringsacties.  En hoe pak je dit data-gedreven aan met een handig stappenplan?

Lees snel verder, want werkgeluk zal zorgen voor een winnende cultuur!

Werkgeluk in een toekomst vol technologie? Blijf wendbaar!

De technologische ontwikkelingen in onze samenleving gaan sneller dan ooit. Tegelijkertijd zitten we als mensen in bizarre en onstuimige tijden. Als organisatie is het nu essentieel om wendbaar te zijn en blijven. Een professional kan pas optimaal presteren als hij/zij aansluiting kan vinden bij collega’s én de nieuwe tools en data heeft om beslissingen te maken.

Als HR-afdeling draag je een groot deel van deze verantwoordelijkheid, hoe ondersteun je jouw mensen en cultuur? In dit onderzoek beschrijft Oracle hoe organisaties technologie vóór zich kunnen laten werken. Door de (menselijke) aspecten goed en flexibel in te richten, kun je zelfs 64% hogere bedrijfsefficiëntie en 42% hogere prestaties realiseren! Met andere woorden, als je de juiste mensen, met de juiste capaciteiten, op de juiste plek zet, en dit regelmatig evalueert, kun je als bedrijf veel sneller groeien. Dit vraagt om blijvend investeren in onder andere een leercultuur, open communicatie en data-gedreven beslissingen nemen. Ook als het gaat om zachtere onderwerpen als werkgeluk! Als je het gesprek kunt leiden met data, ben je al een stapje verder.

Emoties erkennen voor een positieve en productieve cultuur

Emoties heeft iedereen – en die zijn niet altijd te controleren. Dus ook tijdens werk, thuis of op kantoor, zijn ze wel eens aanwezig! Waarom is het dan zo belangrijk om als werkgever de emoties van je medewerkers te erkennen? Volgens het zakenblad Strategy + Business bepalen gevoelens en emoties voor een groot deel de motivatie en het vermogen van medewerkers om bij te dragen aan de doelen van de organisatie. Door gevoelens van je medewerkers of collega’s te herkennen, dit om te zetten in behoeften, en aan die behoeften te voldoen, zorg je ervoor dat de positieve energie van mensen stijgt. Dit is niet alleen een katalysator voor een algehele positieve cultuur, maar levert – door hogere bevlogenheid, productiviteit en creativiteit – ook voordeel voor je zakelijke doelstellingen. Bedenk maar eens hoe positieve energie in een sales team of de klantenservice afdeling invloed heeft op je bedrijfsimago en resultaten!

Ga je voldoen aan de behoeften van medewerkers, dan zul je zien dat dit leidt tot meer werkgeluk en bedrijfssucces. Maar toch verandert het niet van de een op andere dag, en zul je wel constant moeten blijven meten wat de stemming van medewerkers is, wáár ze precies behoefte aan hebben, en welke actie jij kunt nemen om hier aan te voldoen.

In 3 data-gedreven stappen op weg naar werkgeluk

Het ligt voor de hand: voor gelukkige werknemers zul je zelf wel wat moeten doen. Maar daar kan 2DAYSMOOD je een handje mee helpen. Vanuit onze expertise en best practices met klanten hebben we een korte whitepaper geschreven, die je meteen kunt downloaden. Hierin vertellen we je in drie stappen wát je moet doen om dat werkgeluk te realiseren!

 

1. Vind je promotors en detractors
Hoeveel werknemers zouden jou aanraden als werkgever (promotors)? En welk aantal niet (detractors)? Dit kun je snel achterhalen door de employee Net Promotor Score (eNPS) in te zetten. Als je weet waar de hoogste ontevredenheid zit in je organisatie kun je dit bij te bron proberen op te lossen.

2. Zoek de oorzaken van (on)tevredenheid en betrokkenheid
Met de 15 meetbare drijfveren van het Employee Happiness model krijg je feedback over wát je medewerkers belangrijk vinden in hun werk. Zo weet je precies aan welke knoppen je moet draaien om het werkgeluk te verhogen.

3. Monitor de stemming
Als je een pilot start om werkgeluk in je cultuur in kaart te brengen en verbeteren heb je een tijdlijn nodig. Gedurende het hele proces is het slim om de stemming van medewerkers meten. Zo krijg je een compleet overzicht van hoe jouw werknemers zich voelen, voor, tijdens en na veranderingen!

Week van het werkgeluk: ga aan de slag!

Hopelijk kun je met deze nieuwe kennis en tools vandaag nog een de slag met werkgeluk. Onze laatste tip? Begin klein, bij jezelf of in je team. Zorg dat er bij de juiste mensen aandacht en bewustzijn is voor werkgeluk, medewerkerstevredenheid of betrokkenheid. Nu het vele thuiswerken de relatie met collega’s lastiger maakt, is het juist belangrijk om er extra energie in te steken. Succes!